Miksi Sifter ei sijoita pankkeihin?
Sifterin analyysit täydentävät Inderesin analyysipalvelua. Esitetyt näkemykset eivät edusta Inderesin näkemyksiä eikä kirjoituksia pidä tulkita sijoitussuosituksina.
Sifterin perustajan Hannes Kulvikin opetus vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen tuli viime viikolla hyvin ajankohtaiseksi, kun yhdysvaltalainen SVB (Silicon Valley Bank) ajautui rahoituskriisiin ja laineet löivät Euroopan ja Aasian pörsseihin asti.
Yhdysvaltojen tilanne ei välittömästi vaikuta Sifter-rahaston sijoituksiin, koska emme ole sijoittaneet pankkisektorille vuoden 2007 jälkeen. Välilliset vaikutukset näkyvät toki siten, että pörssit ovat laskeneet ympäri maailman.
Miksi pankit eivät läpäise Sifterin laatuyhtiöiden kriteerejä?
Vaikka pankkien osakkeet ovat perinteisesti olleet suosittuja sijoituskohteita muun muassa korkeiden osinkojen takia, Sifterin sijoitusstrategiassa pankit eivät täytä laatuyhtöiden kriteerejä.
1. Ensinnäkin, pankkien taseet ja niiden toiminnan läpinäkyvyys voivat olla monimutkaisia ja vaikeasti ymmärrettäviä. Pankkitoiminta on erittäin riippuvaista makrotalouden tekijöistä, kuten korkotasosta ja talouden yleisestä tilasta. Se voi johtaa suuriin riskeihin, joita ei aina välttämättä pystytä ennustamaan. Pankkitoimintaa ohjaa vahvasti myös regulaation muutokset, joita on vaikea ennustaa. Riskit kävivät ilmi finanssikriisin 2008 aikana, kun monet pankit kärsivät suurista tappioista ja jopa kaatuivat.
2. Pankkien väliset kilpailuedut eivät ole kovin kummoisia. Pankkien liiketoiminta on usein hyvin samankaltaista, mikä tekee pankkien erottelemisesta sijoituskohteina toisistaan vaikeaa. Toisin sanoen, ei ole selvää, miksi toisen pankin liiketoiminta olisi merkittävästi parempaa kuin toisen. Pankkien kilpailuedut eivät ole siis selkeitä, eivätkä välttämättä kovin kestäviä pitkän tähtäimen sijoittajan näkökulmasta.
Throwback 2008-2009
(Ote Sijoittaja-kirjasta, sivulta 135)
”Maaliskuussa 2009 New Yorkin pörssi oli pudonnut jo 50 prosenttia. Alamäen jyrkkyys ja kesto muistutti vuoden 1929 kehitystä. Kuinka pitkään tätä kurjuutta pitäisi vielä kestää? Jos historia toistaisi itseään, kurssit putoaisivat vielä pitkään. Monet puhuivat kapitalismin viimeisistä päivistä. He saivat enemmän huomiota kuin he, jotka muistuttivat siitä, että jossakin vaiheessa hintojen lasku päättyisi niin asuntomarkkinoilla kuin pörsseissäkin.
Pörssien kurjuutta eivät keventäneet edes tuoreen presidentin Barack Obaman vakuuttelut. Maaliskuun kolmantena päivänä 2009 Obama sanoi, että ”osakkeiden ostaminen voi olla hyvä diili”, jos sijoittaja on asettanut tähtäimensä pitkään aikaväliin. Käänne oli kuitenkin lähellä.
Kolmas tärkeä opetus Sifter-rahaston tiimille liittyi finanssiosakkeisiin. Lehman Brothersin, Royal Bank of Scotlandin ja Credit Suissen tulostiedot olivat näyttäneet hyvältä ja niiden markkina-arvot olivat leijuneet korkealla, vaikka pankkien taseet olivat jo mädäntyneet. Todellisen tilanteen hahmottaminen oli ollut äärimmäisen vaikeaa pankkien kuntoa arvioiville asiantuntijoille, alan suurimpiin yrityksiin kohdistuvasta läpinäkyvyydestä ja sääntelystä huolimatta.
Pankkien johtajat ja omistajat vannoivat finanssikriisin jälkeen, ettei tällainen katastrofi toistu. Suomen pankkikriisin ja globaalin finanssikriisin nähnyt ja kokenut Hannes Kulvik ei luottanut tällaisiin vakuutteluihin. Hän päätti, ettei Sifter sijoita enää finanssialan osakkeisiin. Jäljelle jäisi useita kymmeniä toimialoja, joilla toimii useita kymmeniä tuhansia yrityksiä. Mutta pankkien ja vakuutusyhtiöiden riskit eivät olisi enää Sifterin riskejä.”
Pankit voivat silti olla ihan hyviä sijoituskohteita
On tärkeää huomata, että Sifterin päätös olla sijoittamatta pankkien osakkeisiin ei tarkoita, että pankkien osakkeet eivät olisi hyviä sijoituskohteita muille sijoittajille. Sijoittajien tulisi aina tehdä oma tutkimus ja analysoida erilaisten sijoituskohteiden riskejä ja mahdollisuuksia ennen sijoituspäätöstä.
Osakesijoittamisessa on tärkeä pysyä omalla vahvuusalueella ja tuntea ne sijoituskohteet joihin sijoittaa. Se auttaa tekemään parempia sijoituspäätöksiä ja vähentää riskiä menettää sijoitettua pääomaa. Pankkisektori on edelleen yksi maailman suurimmista toimialoista, ja monet sijoittajat pitävät sitä vakaana sekä ennustettavana liiketoimintana.
Santeri Korpinen
Toimitusjohtaja, Sifter Capital
Sifter Global -rahaston strategia on sijoittaa osakkeisiin maailmanlaajuisesti keskittymällä yrityksiin, joilla on vahva kilpailuetu, laadukas johto ja osoitettu tuloksentekokyky. Strategia perustuu syvällisiin yritysanalyyseihin, jota edeltää järjestelmällinen ja täsmällinen osakkeiden seulontastrategia, jota on kehitetty ja testattu viimeisen 25 vuoden aikana. Osakkeiden seulonnassa rahasto käyttää kehittämäänsä Stocksifter-ohjelmistoa, jonka avulla se hylkää ja valitsee julkisesti noteerattuja osakkeita 65 000:sta vaihtoehdosta eri puolilta maailmaa. Rahaston tavoitteena on taata vakaa ja pitkäjänteinen, euroissa mitattava pääoman arvonnousu, jonka pitäisi olla yli 8 prosenttia vuositasolla.
Lue lisää yhtiösivulla