Kansanosakkeet tutuksi
Elleivät kansanosakkeet ole vielä sinulle tuttuja, kohtapuoliin ovat. Esittelemme seuraavaksi joukon omistetuimmista osakkeista Suomessa.
Nordea: Pohjoismaiden suurin pankki
Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki ja yksi suosituimmista sijoituskohteista. Se on onnistunut kääntämään liiketoimintansa taas kasvu-uralle, mikä yhdessä parantuneen tehokkuuden kanssa on heijastunut positiivisesti Nordean kannattavuuteen. Juuri nyt Nordea tekeekin erittäin vahvaa tulosta.
Huippukunnon taustalla ei ole vain yhtä syytä, mutta yksi on ylitse muiden. Äkkijyrkkään nousseet korot ovat kasvattaneet Nordean ja muiden pankkien korkokatteita niin voimakkaasti, että tuotot korkeammalla tasolla kuin vuosiin. Nollakorkoajan päättyminen on ollut pankeille mieleen, mutta aivan yksioikoista se ei ole pankeillekaan. Korkeammat korot eivät kauaa lämmitä, mikäli talous hyytyisi ja ajautuisi taantumaan.
Nordean kehityksen seuraaminen avaa sijoittajalle näköalan kaikkiin pohjoismaihin, sillä jättipankilla on jokaisessa maassa huomattavaa liiketoimintaa ja tukeva markkina-asema.
Nokia: Yhdistää edelleen
Nokia on suomalaisten sijoittajien kestosuosikki, vaikka matkapuhelinten aika on ohi. Nykyisin Nokia kehittää ja valmistaa verkkolaitteita, jotka mahdollistavat yhä nopeammaksi käyvät tietoliikenneyhteydet.
Yhtiön historia on vuoristoratamainen, mutta viime vuosina suunta on ollut taas ylöspäin ja tulosta on syntynyt 5G-syklin voimalla. Nokian markkinaosuus 4G- ja 5G-verkoissa onkin vahva, Kiinan ulkopuolella selvästi yli 20 prosenttia. Verkkoinfrastruktuuri on äärimmäisen kriittistä, ja siksi altista geopoliitikan mannerlaattojen liikkeille. Lännen kriittinen suhtautuminen Kiinaan on avittanut Nokiaa ja Ericssonia. Kiinalaisen Huawein käyttöä on rajoitettu monessa länsimaassa.
Kohonneet korot ja epävarma taloustilanne ovat kuitenkin vähentäneet nyt teleoperaattoreiden investointeja, minkä vuoksi Nokian kauppa on alkanut käydä aiempaa heikommin. Aika näyttää, milloin markkina taas virkoaa.
Fortum: Energiaa piisaa
Fortum on energia-alan jättiläinen, joka tuottaa merkittävän osan Suomessa vuosittain tarvittavasta energiasta. Fortumin pitäisi lähtökohtaisesti olla verrattain tylsä energiayhtiö, mutta viime vuodet ovat olleet sille vaiherikkaita. Näistä vaiheista olemme kirjoittaneet minisarjassamme Suomen ikimuistoisimmat bisnesmokat.
Energiamarkkinoiden murros on käynnissä, ja tässä Fortumilla pitäisi olla hyvät asemat, sillä sen energiatuotannon ydin muodostuu päästöttömästä vesi- ja ydinvoimasta. Keskeinen kysymys Fortumin tulevaisuuden kannalta on, millaisen hinnan yhtiö pystyy saamaan tuottamastaan energiasta, kun oletettavasti energian tuotannon määrä ja kulutus tulevat kasvamaan huomattavasti vihreän siirtymän myötä.
Lue lisää: Suomen ikimuistoisimmat bisnesmokat: Fortum – Voihan Uniper!
Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.
Sampo: Pohjoismaiden vakuutusjättiläinen
Sampo on Pohjoismaiden suurin vakuutusyhtiö. Sammon kruununjalokivi on vahinkovakuutusyhtiö If, joka eittämättä on useimmille tuttu brändi.
Sampo on läpikäynyt juuri merkittävän muodonmuutoksen, minkä tuloksena se keskittyy vain ja ainoastaan vahinkovakuuttamiseen. Nordeaa Sampo ei enää omista, eikä Mandatumia, joka irrotettiin Sammosta syksyllä 2023 ja listattiin Helsingin pörssiin.
Sijoittajat ovat oppineet tuntemaan Sammon erinomaisista yritysjärjestelyistä ja korkeasta voitonjaosta, Nalle Wahlroosista puhumattakaan, mutta enää tästä Sammossa on jäljellä korkea voitonjako. Sampo keskittyy vahinkovakuuttamiseen ja Björn Wahlroos seuraavan muistelmansa kirjoittamiseen. Vahinkovakuuttaminen onkin erittäin kannattavaa ja tasaista liiketoimintaa, jopa tylsää. Sammossa tylsyys on kuitenkin hyvästä.
Elisa: Teleoperaattoreiden teleoperaattori
Elisa on kaikkien tuntema teleoperaattori. Sen liiketoiminta on hyvin vakaata, eivätkä suhdanteet tahdo sen pahemmin heitellä yhtiötä.
Elisa tekee tasaisesti hyvää ja ennustettavaa tulosta sekä jakaa korkeaa osinkoa, mistä syystä sijoittajat ovat olleet valmiit maksamaan yhtiön osakkeesta selvästi muita teleoperaattoreita keskimääräistä enemmän. Liiketoiminnan vakaan luonteen ja vahvan kassavirtansa ansiosta myös lainaraha on Elisalle tavanomaista huokeampaa.
Uudet digitaaliset liiketoiminnat tuovat Elisalle uudenlaista kasvua, mutta sen vahvimpana lenkkinä on silti 5G. Mitä enemmän Elisan asiakkaat siirtyvät nopeampien verkkojen eli käytännössä 4G:n ja 5G:n piiriin, sitä parempi se on Elisalle.
Neste: Uusiutuvien polttoaineiden edelläkävijä
Nesteen muodonmuutos perinteikkäästä öljynjalostajasta uusiutuvista polttoaineistaan tunnetuksi yhtiöksi on ollut valtava. Nykyisin Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja.
Uusiutuvien polttoaineiden kysyntä on kasvanut voimakkaasti ja kaikki merkit viittaavat siihen, että kasvua riittää tulevaisuudessakin, vaikka tieliikenteessä kuljetaan kohti sähköä. Pyrkimykset lentoliikenteen päästöjen pienentämiseksi ovat vahvat, ja tässä Nesteen uusiutuvalla lentopolttoaineella on paikkansa.
Fossiilista polttoainetta Neste tuottaa toki edelleen, mutta ilmoituksensa mukaan se valmistautuu raakaöljyn jalostuksen lopettamiseen Porvoossa 2030-luvun puolivälissä.
UPM: Halki, poikki ja pinoon
UPM on yksi maailman suurimmista metsä-yhtiöistä, joka tunnetaan niin paperin, sellun kuin vanerinkin valmistajana. Helsingin pörssiin listatuista suurista metsäyhtiöistä se on käytännössä enää ainoa, joka valmistaa edelleen paperia.
UPM on investoinut viime vuosina voimalla, mistä parhaimpana esimerkkinä sillä on Uruguayhin valmistunut jättimäinen uusi sellutehdas. Metsäsektori on tyypillisesti ollut herkkä talouden suhdanteille, eikä UPM:kään ole päässyt tätä faktaa karkuun. Juuri tällä hetkellä alalla eletään haastavampia aikoja, mutta sykleihin kuuluu niin laskut kuin nousut. Mikä tulee alas, menee myös ylös – ja päinvastoin.