Eurooppalaisosakkeilla vahva kvartaali, vaikka moni asia hermostuttaa
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinalla laskuviikko. Tunnelmia painoivat ilmoitukset uusista tulleista, joista viimeisimpänä on Valkoisen talon julkistama 25 %:n tulli kaikille ulkomailta tulleille autoille. Etenkin Saksan autoteollisuus kärsii uusista tulleista, sillä autojäteistä monelle Yhdysvallat on Kiinan ohella tärkein markkina. Vuonna 2024 autoja Saksasta Yhdysvaltoihin vietiin lähes 25 miljardin dollarin edestä, mikä vastaa Saksan tilastoviranomaisen mukaan 13,1 %:a koko viennistä. Käytännössä tullit tarkoittavat kovaa hintojen nousua eurooppalaisissa autoissa, sillä valmistusta on haastava siirtää lyhyessä ajassa rapakon taa.
Tulliuhista huolimatta eurooppalaisosakkeiden ensimmäinen kvartaali tähän mennessä on ollut vahva, ja lähes 12 %:n erotus S&P 500:n on suurin alkuvuoden 2015 jälkeen. Moni sijoittaja hakee nyt tuottoja Yhdysvaltain sijasta Euroopasta arvostuserojen kasvettua ja puolustus- ja investointimenopakettien mm. Saksassa kirkastettua talousnäkymää. Tulliepävarmuuden vuoksi liikkeet voivat jatkuakin villeinä.
Lähde: WSJ
Inflaatiohuolet eivät rajoitu vain autoihin, vaan yhdysvaltalaiskuluttaja on alkanut aistia niitä laajemminkin. Michigan-luottamusindeksin perjantaina julkistettujen lopullisten lukujen mukaan lyhyen tähtäimen inflaatio-odotukset kasvoivat jälleen maaliskuussa ja olivat nyt 5 %. Odotuksissa on otettu selvää kaulaa toteutuneisiin lukuihin, ja ne usein ovat myös olleet yli- tai alimitoitettuja lopulta toteutuneisiin lukuihin nähden. Siksi on vielä vaikea ennustaa ”pehmeän datan” avulla reaalista kuluttajakysynnän käyttäytymistä. Positiivista on ainakin se, ettei yksityinen kulutus jatkanut kk-tasolla laskuaan helmikuussa, vaan palasi 0,4 %:n kasvuun notkahduksen jälkeen.
Perjantaina julkaistiin myös Fedin seuraamat PCE-hintaindeksin luvut, ja niissä nähtiin pieniä yllätyksiä ylöspäin etenkin pohjahintojen osalta. Hintojen nousu oli helmikuussa 0,4 % kk-tasolla ja 2,8 % vuodentakaisesta. Inflaatio on sen osalta jämähtänyt 3 %:n tuntumaan viime kesästä lähtien, eikä tulliuhan perusteella ole paluuta alhaisempiin lukuihin. Tullikeskustelussa täytyy nimittäin ottaa huomioon hintojen nousun ”kertavaikutuksen” lisäksi myös pidemmän aikavälin kehitys. Kansainvälisillä markkinoilla tulleilla on taipumus nimittäin tehdä kohdemarkkinasta vähemmän houkutteleva ulkomaisille toimijoille, mikä vähentää kilpailua ja siten lisää painetta hintojen nousulle.
Luetuimmat artikkelit




