Brexit-kiistelijöiden ei-lista kasvoi jälleen
Ison-Britannian parlamentti käsitteli eilen vaihtoehtoja brexitin etenemiselle, mutta erimielisyyksiin ei odotetusti saatu aikaan nopeita ratkaisuja. Eilisten, lähinnä symbolisten, äänestysten perusteella parlamentin alahuoneen kanta on selvä kahteen asiaan: se ei halua sopimuksetonta eroa eikä pidennystä Brexitin neuvotteluaikaan. Tämä on todellinen ongelma, sillä Britannian EU-eroon on enää kaksi kuukautta, joten aika tiimalasissa käy vähiin siitäkin huolimatta, että jonkinmoinen sopimusluonnos saataisiin aikaiseksi sitä ennen.
Sen sijaan parlamentti on myöntyväinen hyväksymään Theresa Mayn ja EU:n neuvotteleman Brexit-sopimuksen - kuitenkin tietyin muutoksin. Ilmeisesti olennaisimpana halutaan säilyttää Pohjois-Irlannin rajan avoimuus vielä Brexitin jälkeenkin, eli Reutersin mukaan esimerkiksi luoda backstop-järjestelmään siirtymäaika. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pääministeri Mayn on yritettävä sopia EU:n kanssa vielä uudesta neuvottelukierroksesta. Euroopan neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Irlannin hallituksen edustajat kuitenkin tyrmäsivät ajatuksen heti tuoreeltaan äänestyksen jälkeen. EU:n edustajat ovat useaan otteeseen tuoneet esille haluttomuutensa Brexit-sopimuksen uudelleen avaamiseksi, sillä kertaalleen aikaan saatu sopimus on allekirjoitettu, ja sitä työstettiin kuukausia. Tuntuukin epärealistiselta, että muutoksia pystyttäisiin tekemään kahdessa kuukaudessa varsinkin, kun Brexit on muille EU-maille piikki lihassa.
Parlamentin äänestykset eivät sido hallitusta, mutta Theresa May on nyt puun ja kuoren välissä. Hallituksella ei ole kannatusta kotimaassa, mutta ei myöskään muualla EU:ssa, joten todennäköisesti hänen ehdotuksensa Brexit-sopimuksen avaamisesta tulee torjutuksi. Parlamentin on määrä äänestää helmikuun puolivälissä uudestaan, mahdollisesti Mayn alkuperäisestä Brexit-sopimuksesta ja jonkinmoisesta suunnitelma C:stä, joka tuskin eroaa merkittävästi alkuperäisestä. On selvää, että parlamentissa jatkuva sekasorto ja päivä päivältä lähenevä EU-ero kasvattaa myös sopimuksettoman eron todennäköisyyttä, ja Britannian punta painuikin selvästi äänestysten jälkeen. Helmikuun istunnoissa poliittinen paine sovulle kasvaa, sillä sopimukseton Brexit olisi todella vahingollinen brittitaloudelle, ja tuskin kovin moni poliitikko haluaa ottaa sitä kontolleen. Toivo sovusta elää siis edelleen odotuksissa.