Antti Järvenpää Alokkaan haastattelussa
49. Antti Järvenpää
Haastattelu on julkaistu alun perin Inderesin foorumilla syyskuussa 2023.
Sivistynyt, taitava puhumaan ja kirjoittamaan… nämä seikat tulevat itselleni ensimmäisenä mieleen Antista, eli hänestä puhutaessa puhutaan erinomaisesta esiintyjästä ja sisällöntuottajasta. Pidän erityisesti Antin artikkeleista, koska ne ovat kirjoitettu aina todella kiinnostavasti ja ymmärrettävästi sekä niissä korostuu Antin journalistinen ammattitaito.
Sijoittajana en kovin tarkkaan tiedä millainen Antti on, mutta huomaan Antilla olevan aika laaja ymmärrys ja tietämys asioista, lisäksi hänen kirjoituksiaan lukiessa ja videoita katsoessa tulee hyvin vahvasti olo, että hän on perillä aika hyvin myös talouden makrokuvioista, eli en ollenkaan ihmettele, miksi juuri hän esiintyy sivistyneen ekonomistimme @Marianne_Palmu:n kanssa.
Antti vaikuttaa tyyppinä sellaiselta, että hiljalleen järkevästi fiksuin analyyttisin askelin hoitaa salkkuaan eikä välitä, mitä muut tekevät, vaan hän menee eteenpäin varmasti faktaperustein. Tätä kirjoittaessani en ole vielä saanut Antin vastauksia, joten mielenkiinnolla odotan, että vastaako hänen vastauksensa ajatuksiani. 🙂
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Antti Järvenpää, 30 v, maalaisjärkeen ja nuukailuun taipuva aviomies ja isä Seinäjoelta. Moni kysyy aina, kuinka pitkä olen, niin kerrotaan se nyt tässä: 199 cm.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
1 Pelasin aikoinaan lentopalloa nuorten maajoukkueessa asti. Se oli itselleni kuin puoli elämää, mutta pelit loppuivat toistuviin polvivaivoihin armeija-aikaan, eivätkä koivet edelleenkään terveet ole. Useampi pelikaveri on pelannut sittemmin miesten maajoukkueessa ja ulkomailla ammatikseen.
2 Olen suuri Selviytyjät-fani. Ei taida olla yhtään kautta, mitä en kilpailun jenkkiversiosta ole nähnyt. Olisi hienoa päästä kokemaan itse kilpailu. Luulenpa, että pelaajana olisin kuin Sami Helenius, lempeä ja luotettava jätti, joka vertyy sitä mukaa, kun pelit kovenevat.
3 Tykkään grilliruosta. Onneksi Seinäjoella on tukeva grillikulttuuri. Luulen, että asukaslukuun suhteutettuna kaupungissa on eniten grillejä koko Suomessa. Moni tietää Samburgerin, mutta suosittelen käymään Nopos Grillillä. Seinäjoen paras grilli.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.
Kulutan podcasteja ja muita audiosisältöjä, kuten äänikirjoja, päivittäin usein vähintään 2 tunnin edestä. Käytännössä aina urheilemisen, kotitöiden ja työmatkojen yhteydessä. Podcasteista mainittakoon vaikkapa Puheenaihe, Futucast ja Tiedetrippi, joista viimeisin on ollut yhtenä innoittajana Antilla on Asiaa -konseptissa. Kaikki näistä käsittelevät tavalla tai toisella yhteiskunnallisia ilmiöitä, historiaa ja politiikkaa, jotka ovat aina kiinnostaneet itseäni. Lisäksi Yle Areenasta viikottain kuulokkeisiin tarttuu yksi tai useampi Uutispodcast, Maailmanpolitiikan arkipäivää ja Ykkösaamu.
Podcasteista haluan mainita vielä erikseen Aki Linnanahde Talk Shown. Aki on täysin suvereeni haastattelija. Käsittämättömän ammattitaitoinen ote tekemiseen ja kyky kuljettaa haastattelua. Häneltä voisin oppia vaikka ja mitä.
Politiikkaa seuraan suhteellisen aktiivisesti, joskin huomattavasti aiempaa vähemmän. Alun alkaen kiinnostukseni taloutta kohtaan heräsi juuri politiikan seuraamisen kautta, ja kun oli aika miettiä opiskelupaikkaa lukiosta eteenpäin, oli selvää, että päädyn lukemaan joko politiikan tutkimusta tai taloustiedettä. Kumpaakin tuli lopulta opiskeltua. Luen ja kuuntelen kirjoja niin paljon kuin mahdollista. Tietokirjat tapaan lukea, Ilkka Remeksen ja muut romaanit kuunnella, kuten useimmat elämänkerratkin. Lukeminen on hyvä tapa rauhoittua ja saada mietteet muualla. Tällä hetkellä kuuntelen Helena Immosen romaania Operaatio Punainen Kettu ja luen Malcolm Gladwellin teosta Leimahduspiste.
Urheilu on edelleen lähellä sydäntä. Kuntoa pidän yllä tyypilliseen tapaan lenkkeilemällä ja punttisalilla, ja kunhan jälkikasvu vielä kasvaa, juniorivalmennus vie aivan varmasti mennessään.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Olen tehokkaimmilani aamuisin ja tykkään herätä aikaisin. Ensimmäiseksi keitän kahvit ja plärään lehdet. Entisenä toimittajana suosin vanhaa kunnon printtilehteä, nykyisin tosin luen printin usein näköislehtenä. Printissä uutisilla on selkeä painoarvo ja tärkeysjärjestys, otsikko ja ingressi avaavat, mistä on jutussa kyse, ja virkkeet ovat terävämpiä, mikä säästää lukijan aikaa. Kirjoittajalta se vaatii enemmän. Arvostan tiiviistä ilmaisua. Jutut ovat nykyään liian pitkiä.
Yleensä kotona muut vielä nukkuvat töihin lähtiessäni. Aloitan työpäivän usein melko varhain, ellen urheile aamulla, ja illat pyrin viettämään läheisteni kanssa ja siksikin lenkki tai puntti sopivat aamuun.
Töissä valtaosa päivästä kuluu usein sisällöntuotannon parissa tai taustatyössä sitä varten. Aivan viime aikoina olen työstänyt uutta minisarjaa nimeltä Suomen ikimuistoisimmat bisnesmokat, joka tullaan julkaisemaan tässä syksyn aikana.
Illat ovat pyhitetty perheelle. Vieraillaan mummolassa, käydään leikkipuistossa, vaunulenkillä tai kirjastossa. Itselleni ei kuusihenkisen perheen lapsena ehditty useinkaan lukea, minkä koen tärkeäksi muuttaa oman jälkikasvuni kanssa. Ilokseni meillä lukuintoa riittää enemmän kuin isä aina jaksaisi.
Kunnioitan unta. 8 tunnin breikki täytyy saada. Olisi tavatonta, että kello 22 jälkeen Järvenpäällä olisi vielä valot päällä.
5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?
Lyhyesti kuvattuna 80/20-sijoittaja. Käytännössä yhdistän osakepoimintaa ja indeksisijoittamista, ja näistä osakepoiminnalla on tällä hetkellä suurempi merkitys. Yksin työn vuoksi siihen pitäisi olla hyvät edellytykset, ja tässä elämänvaiheessa osakepoiminta puhuttelee enemmän. Mikään ei estä sitä, että osat vaihtuisivat myöhemmin ja suurempi osa varoista alkaisi ohjautua passiivisemmin indeksien kautta pörssiin.
6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Aloin sijoittaa sattumalta noin 10 vuotta sitten lukioiässä kaverini kerrottua sijoituksistaan Seligsonin rahastoihin. Kotona meillä ei sijoittamisesta koskaan oltu puhuttu, säästämisestä kylläkin, eikä se itselleni mitään rakkautta ensisilmäyksellä ollut muutenkaan. Kurssien vahtaaminen ja suunnan arvailu eivät tahtoneet innostaa, ja koska luulin sijoittamisen olevan lähinnä sitä, annoin olla. Olin tietysti täysin väärässä, mitä tuli sijoittamisen oikean laidan ja kurssien arvailun suhteen. Onneksi ymmärsin sen suhteellisen nopeasti.
Yhtä kaikki ensimmäiset vuodet olivat passiivista tekemistä. Kuukausisäästöt indeksi-ETF-pohjalta kyllä tikittivät, mutta suuri osa säästöistä odotti pankkitilillä parempaa hetkeä aktivoitumiseen. Oikeastaan se koitti vasta koronan myötä, jolloin sijoittamisesta oli ehtinyt tulla jo osa arkea Inderesin ja työn myötä.
7. Mitä sellaista teet yhteisötiimissä, joka ei näy ulospäin meille “normifoorumilaisille”?
Valtaosa yhteisön rakentajan työstä on varmasti näkyvää, mutta toki sitä "näkymätöntäkin” tekemistä löytyy, kun aika monessa sisäisessä aihiossa tulee häärättyä osallisena tai eteenpäin viejänä, kuten Premiumin ja palvelun kehityksessä.
8. Miten työsi Inderesillä on vaikuttanut sinuun sijoittajana?
Inderesillä osakepoiminnan merkitys on alkanut selvästi korostua, ja työn myötä olen nykyisin enemmän osakepoimija kuin indeksisijoittaja.
En ole koskaan ollut erityisen innokas kaupankävijä, tai kurssimuutosten perään vahtaaja, ja Inderesillä höntyilyä on sitäkin vähää vähemmän.
9. Miitä salkkusi näyttää? Mitkä ovat kolme suurinta omistustasi ja miksi?
Kun Inderesiä ei lasketa, suurimmat omistukset ovat Incap, Boreo ja Qt. Yksittäisiä osakkeita salkussa on 14 ja rahastoja/ETF:iä kymmenkunta. Ideaalissa tilanteessa salkusta vajaat 80 % on sijoitettuna yksittäisiin osakkeisiin ja vajaat 20 % kv-rahastoihin/ETF:iin. Käteispainolle en ole asettanut sen tarkempaa tavoitetasoa, vaan se elää ajassa.
Miksi Incap, Boreo ja Qt ovat sitten suurimmat omistukset? Uskon, että jokainen näistä yhtiöistä pystyy allokoimaan pääomia korkeammalla tuotto-odotuksella kuin minä ja kasvamaan kilpailuetujensa turvin. Lisäksi erityisesti Incapissa ja Boreossa pidän yhtiöistä välittyvästä ihmisläheisestä, yritteliäästä ja eteenpäin pyrkivästä kulttuurista.
10. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
1 Ellen ala hölmöillä, sijoitan vain yhtiöihin, joilla on jo näytöt hyvästä pääoman tuotosta ja kasvusta ja mahdollisuudet kasvaa edelleen vielä selvästi. Tällaiset tapaukset Helsingin pörssissä ovat melko harvassa ja “kaikkien tiedossa”.
Edellä ilmi tulleiden suurimpien omistusteni lisäksi katson, että vaatimuksen täyttävät enemmän tai vähemmän esimerkiksi Harvia, Remedy, Talenom, Puuilo, Revenio, Gofore, Admicom…
2 Pyrin seuraamaan edellä valikoituneen yhtiöryhmän kehitystä mahdollisimman laaja-alaisesti ja hyödyntämään tilaisuudet, kun niitä aukeaa.
Koska ainakin toistaiseksi a) keskityn osakepoiminnassa lähinnä Helsingin pörssiin, b) itselleni potentiaalisten yhtiöiden lukumäärä on verrattain pieni ja c) hyviä tilaisuuksia aukeaa harvoin, sijoitustyyli on passiivis-aggressiivinen. Valtaosa ajasta ei tehdä mitään, ja sitten kun tehdään, tehdään.
3 Useimmiten aktiivisinta aikaa ovat juuri nykyisen kaltaiset tilanteet, joissa sentimentti on hapan ja indeksin tasolla katsottuna pörssi historiaan nähden houkuttelevasti hinnoiteltu. Tällöin alan plärätä yhtiöjoukkoa tarkemmin, tehdä screenauksia niillä ja pohtia, mitkä tarjoaisivat parhaimman tuotto-riski-suhteen.
En hirveästi käytä Exceliä, mutta sen verran kuitenkin, että teen oletukset, mitä pääoman tuotto ja tuloskasvu voisivat valistuneen arvauksen ja mutuilun pohjalta olla, ja lyön nämä hyvin yksinkertaiseen malliini, jossa tärkeimmät muuttujat ovat pääoman tuotto ja tuloskasvu.
4 Ennen varsinaista sijoituspäätöstä tapaan vielä pläräilllä yhtiöstä läpi viimeaikaiset analyysit, johdon haastattelut, sijoittajasivut ja Foorumi-ketjun. Lisäksi teen itselleni vielä uudelleen selväksi ja vahvistukseksi yhtiön arvoajurit ja riskitekijät, joista saan suuntaviivat myös omistuksen kehityksen seurantaan ja voin ikään kuin lukea osavuosikatsaukset niiden kautta. Näin teen niissäkin tapauksissa, että omistan yhtiötä valmiiksi entuudestaan.
5 Ostot pyrin hajauttamaan aina ajallisesti. Myynneistä kokemukset ovat niin harvassa, että niissä käytäntöä ei käytännössä vielä syntynyt.
11. Analysoi nämä kolme osaketta 30 sanalla per yhtiö ja analysoi myös PYN Elite 50 sanalla.
- Kesko
Päivittäintavarakaupasta puhutaan paljon, mutta sijoituskeissi rakentuu rakentamisen ja talotekniikan ja siellä ammattimaisen kaupan (B2B) kasvuun. Mikko Helanderin seuraajalla tulee olemaan suuret saappaat täytettäviksi. Voiko parempaa esimerkkiä olla yritysjohdon merkityksestä yhtiön menestyksessä?
- Qt
Huomattava omistus omassa salkussani ja samaan aikaan se, jonka tunnen kaikkein heikoimmin. Nukun silti hyvin. Qt:ssa kaikki on mahdollista.
- Sampo
Vakuuttavan tylsä, tai niin Sammon ainakin nykyisin pitäisi olla. Aina ei niin ole ollut. Ifin tekemiseen sen suurempia kysymysmerkkejä on vaikea liittää. Kun vielä Topdanmark saataisiin 100 % messiin, Sammon taonta olisi valmis. Jos ”maailman parhaalta vakuutussektorilta” haluaa yhtä yhtiötä omistaa, se on Sampo.
+ PYN Elite
Petri Deryng kaiken A ja O. Miten muuten PYNiä voisi analysoida? En sijoita aktiivisesti hallinnoituihin rahastoihin, mutta myönnän kyllä harkinneeni PYNiä.
12. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi makrotalouden seuraamisessa? Mitään Inderesin materiaaleja ei saa mainita. Koetko siitä olevan hyötyä isosti, että hallitset aika hyvin makrotalouteen liittyvät asiat?
Kun Inderes jätetään mainitsematta, niin ehdottomasti Twitteristä tai X:stä tulee eniten havaintoja poimittua. Ehdottomiin suosikkeihin siellä kuuluu MacroAlf, jonka sisällöstä tosin valtaosa on nykyisin maksullista ja sen myötä hänen poiminnat jääneet vähemmälle. X:n lisäksi seuraan tavanomaista tarkemmin Nordean sisältöjä, oli sitten kyse pocasteista tai kirjoituksista. Kommentaattoreista täytyy Suomesta mainita Nordean Jan von Gerich ja OP:n Jari Hännikäinen. Kumpikin tekee erittäin ansiokasta työtä. OP:n Jussi Hyödyn ajatuksenvirtaa tapaan myös kuunnella.
Taloustiede oli tosiaan pääaineeni kauppakorkeassa, mutta en koe saaneeni siitä merkittävästi hyötyä sijoittamiseen, koska opiskelu oli valtaosin hyvin teoreettista. Luulen, että opinnot pikemminkin jarruttivat aikoinaan sijoittamista, kun keskuspankkien tekeminen oli niin ”epätavanomaista” ja sitä vain odotti, että kohta pamahtaa. Keskityn mieluummin siis yhtiöihin enkä ylimieti taloutta.
13. Mitkä sektorit tällä hetkellä kiinnostavat ja mitkä vastaavasti enemmän huolestuttavat?
It-palvelusektoria en tuntenut lähes lainkaan, kun tulin Inderesille, ja männä vuosina meno oli melkeinpä kaikilla alan yhtiöillä sitä luokkaa, että oli vaikea nähdä, mikä hyvästä kehityksestä oli omaa ansiota ja mikä ei. Markkinatilanteen heikentyminen ja -dynamiikan muutos muuttavat nyt tilannetta, ja tässä uskon Goforen olevan vahvoilla. Sijoittajana sitä toivoisi näkevän, että asiakashintoihin pystyttäisiin viemään enemmän hinnankorotuksia, mikä sektorilla on ollut aina vaikeaa, vaikka kysyntää on.
Rakennussektorin tilanteesta kannattaa pelkästään Suomen talouden vuoksi olla kiinnostunut ja huolestunut. Vastaahan se merkittävää osuutta BKT:sta ja työllisten määrästä. Vaikuttaisi vahvasti siltä, että tämä ja ensi vuosi tulevat olemaan tällä suunnalla erittäin synkät ja käänne voitaisiin nähdä 2025. Sijoituskohteena sektori on ollut pahemmista päästä siitä saakka, mitä itse muistan. Hyvissäkin suhdanteissa on sössitty urakalla, eikä työn tuottavuus ole alalla käsittääkseni juurikaan kasvanut vuosikausiin.
Voi hyvin olla, että tässä synkistelyssä olisi hyvä aika lähteä etsimään sektorilta “arvoa”, mutta koska olen itse todistanut useammin kuin kerran mokanneeni käännetapauksissa ja Admicomin kautta joka tapauksessa salkussani on altistusta sektoriin, jätän välistä.
14. Mikä yhteisötiimin aikaansaannoksista ansaitsisi enemmän huomiota ja miksi? (saa mainostaa!)
Kyllähän yhteisötiimi on ollut keskeinen osa Inderesin menestystä ja merkittävä erottava tekijä suhteessa muihin analyysia tuottaviin tahoihin. Välttämättä tätä ei aina huomioida meillä Inderesillä sisäisestikään, ja se, että hommat näyttävät ”helpoilta” tai ”kivoilta”, kuvastaa mielestäni hyvin tekijöiden ammattitaitoa.
Yhteisötiimillä on Inderesillä sisäisestikin tärkeä rooli hyvän yhteishengen ylläpitäjänä, ja monet tiimistä tekevät elintärkeää työtä läpi organisaation, kuten Erno esimerkiksi. Meillä on mainioita työelämän generalisteja.
(@Erno_Hilvenius, sut mainittu muutamaan kertaan täs haastattelus t. Alokas)
15. Pikakysymyksiä:
a. Kuka on Inderesin paras makrotalouden tietäjä Mariannen jälkeen?
Verneri. Vepu pystyy ottamaan järjettömän nopeasti suuria kokonaisuuksia haltuun ja sanoittamaan sen maalaisjärkeen käyväksi.
b. Kuka Inderesillä olisi paras analysoimaan Hyzonin? Entä Bitcoinin?
Antti S. pystyy Inderesillä ainoana hallitsemaan biotekkifirmat, niin miksei myös Hyzonin. Erno taas tunnistaa trendit aina ennen muita ja bitcoinissakin hän on pulssilla. Ernoon voimme luottaa tässäkin.
c. Saat valita kaksi foorumilaista hoitamaan salkkuasi neljäksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?
En usko, että salkullani kovinkaan huonosti menisi, jos Pohjolan Eka suostuisi ottamaan osan siitä hoidettavakseen seuraaviksi vuosiksi ja poimimaan sinne vaikka tulevat multibäggerit rakennussektorilta, mihin en itse kuvittele pystyväni. Pohjolan Ekan tekemisestä huokuu vuosien aikana hioutunut kokemus ja hänellä on kyky haastaa uskottavasti konsensuksen ”faktat”.
Maurin omistukset vaikuttavat risteävän hyvin omieni kanssa, ja koska en halua salkkuani laitettavan täysin uuteen uskoon, Mauri vahtisi nykyisiä omistuksiani ja tietäisi, milloin on aika ostaa lisää.
(bingaan teiät, koska teiät o mainittu @Antti_Siltanen, @Mauri, @Pohjolan_Eka ja @Verneri_Pulkkinen t.Alokas)
d. Foorumin top3 -ketjut?
Alokas haastattelee, Pörssien suunta ja Kahvihuone
16. Mikä on ollut sijoitushistoriasi suurin onnistuminen ja mitä opit siitä?
Suurimpana onnistumisena pidän niinkin yksinkertaistaa seikkaa kuin aloittaminen. Se oli silkkaa sattumaa, kuten aiemmin kerroin, ja sattumalla on elämässä suuri merkitys.
17. Miten sinä olet hyötynyt tai/ja nauttinut sijoittamisen tuomasta vauraudesta?
Toistaiseksi olen lähinnä sijoittanut säästöni ja antanut koron kasvaa korolle. Ja niin on tarkoitus tehdä edessäpäinkin. Mutta sijoittamisen kautta syntynyt pieni vauraus on ehdottomasti antanut henkistä rauhaa rahan suhteen, kun tietää, että huonon päivän varalle löytyy tarvittaessa puskuria.
Olen äärimmäisen pihi, mutta kaikkea ei tarvitse yrittää säästää, ja investoiminen itseensä ja omaan perheeseen on tärkeää. Vuosi sitten syntyneen tyttömme myötä olenkin jonkin verran löysännyt rahanyörejä arjessa.
18. Mikä Inderesillä työskentelyssä on parasta ja miksi?
Olen sanonut usein, että työyhteisö oli suurin syy siihen, miksi halusin töihin Inderesille. Olen aina pitänyt tärkeänä, oli sitten kyse urheilusta, opiskelusta tai työstä, että vierellä olevat ovat sinua tekemisessä edellä. Asetelma antaa valtavasti boostia kehitykseen.
Muistan hyvin urheilusta, kun aloin pelata 1991-syntyneiden eli itseäni 2 vuotta vanhempien kanssa ja olin alussa todella paljon muita jäljessä. Mutta paria vuotta myöhemmin pelasin 1991-syntyneiden nuorten maajoukkueessa. Kehitystä tapahtuu, vaikka sitä ei aina heti itse huomaisikaan.
19. Onko sinulla antaa vinkkejä Alokkaalle, miten Alokkaasta voisi tulla parempi sisällöntuottaja?
Mitä enemmän tekee, sitä enemmän oppii. Tubettaja Roni Back kertoi jossain hyvin, miten hän aivan alussa teki kolme videota päivässä ja oppi niin nopeasti, mikä toimii ja mikä ei. Koen, että itsekin pitäisi uskaltaa kokeilla ja tehdä enemmän, mutta usein sitä pysyy lestissään, mitä en suosittele. Sisällöntuotannossa pitää uskaltaa kokeilla.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Foorumi on kehittynyt viime vuosina aivan valtavasti ja on olennainen osa Inderesin menestystä. Kiitos siis kaikille, kirjoittajille, lukijoille, tykkääjille ja liputtajille, jotka olette tehneet Foorumista sellaisen kuin se on.
Kiitos Antti, et pettänyt vastauksillani odotuksiani!
Kuten vastauksista huomasitte, niin Antti on sivistynyt ja laaja-alaisesti asioita seuraava kaveri. Sijoittajien ja muidenkin ihmisten kannattaisi ehkä yleisesti ottaen lukea ja seurata maailmaa laajasti edes jonkin verran, koska hyvä yleissivistys tukee monessa kohtaa elämässä. Harvemmin sivistynyt ihminen on mustavalkoinen ääripää, vaan sivistynyt osaa katsoa asioita laajasta eri näkökulmista ja suhteellisen objetkiivisesti, eli kyllä se sivistys tukee sijoitustoiminnassakin.
Antin ajatuksissa ja tekemisessä tuntuu vaikuttavan se, että hän on pitkäjänteinen. 💪🏻 Usein minäkin kuvittelen olevani, mutta usein se unohtuu dramaattisissa pörssikäänteissä. 😀
EDIT:
Tässä on tältä päivältä tuoretta todistetta Antin ammattitaidosta. 🙂