Tuulivoimarakentamisen näkymissä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuoden jälkipuoliskolla
Tuulivoimayhdistyksen marraskuun lopussa julkaiseman päivityksen perusteella Suomessa rakenteilla olevien tuulivoimahankkeiden määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta kesäkuun lopun tilanteeseen. Tilastojen perusteella heinä-marraskuun välisenä aikana Suomessa on lähtenyt rakenteille ainoastaan kaksi pienempää maatuulivoimahanketta. Siten myöskään tuulivoimapuistojen Balance of Plant -rakentamisen markkinanäkymissä ei ole tapahtunut olennaista muutosta edelliseen laajempaan katsaukseemme, joka on luettavissa täältä.
Hankkeiden kokonaismäärässä ei muutosta, valmistumisessa pientä siirtymää
Tuulivoimayhdistyksen lukujen perusteella Suomen tuulivoimakapasiteetti oli H1’23:n lopussa noin 6,1 GW. Vastaavasti kuluvan vuoden jälkipuoliskolla odotetaan valmistuvan Tuulivoimayhdistyksen rakenteilla olevien hankkeiden tilastojen (11/2023) perusteella vielä 179 voimalaa (aik. 182), mikä vastaa noin 1,1 GW (ennallaan).
Vastaavasti uusia rakenteilla olevia hankkeita on Tuulivoimayhdistyksen lukujen perusteella lähtenyt liikkeelle kuluvan vuoden heinä-marraskuun aikana ainoastaan kaksi kappaletta (10 voimalaa, 63 MW). Siten rakenteilla olevien voimaloiden kokonaismäärässä ei olekaan tapahtunut olennaista muutosta edelliseen katsaukseemme peilaten. Mielestämme tämä kuvastaa toistaiseksi jäähtyneitä tuulivoiman investointinäkymiä, jonka taustalla on arviomme mukaan ollut useampi taustatekijä (mm. korkotason nousu, rakennuskustannusten nousu, volatiili sähkön hintakehitys, lupaprosessit).
Sen sijaan hankkeiden odotetun valmistumisen ajankohdan osalta ennusteissa on tapahtunut melko selkeää siirtymää vuosien 2024 ja 2025 välillä. Viimeisimmissä Tuulivoimayhdistyksen luvuissa vuonna 2024 odotetaan valmistuvan nyt 107 voimalaa (aik. 173) tai 676 MW (aik. 1,1 GW), kun taas vuonna 2025 odotetaan valmistuvan 225 voimalaa (aik. 150) tai 1,5 GW (aik. 1,0 GW). Lisäksi yhden pienemmän hankkeen (25 GW) odotetaan valmistuvan vuonna 2026. Emme odota hankkeiden valmistumisen siirtymän kuitenkaan vaikuttavan merkittävästi maatuulivoiman BoP-rakentamisen markkinakokoon lähivuosina, kun huomioidaan, että maatuulivoimapuiston rakentaminen kestää koosta riippuen keskimäärin noin kaksi vuotta ja siten hankkeet jaksottuvatkin useammalle vuodelle. Siten arvioimmekin, että Suomen BoP-rakentamisen markkinoiden koon, jonka markkinadynamiikka kävimme tarkemmin läpi edellisessä laajemmassa katsauksessamme, voidaan olettaa olevan ennallaan ja rakenteilla olevien hankkeiden perusteella karkeasti noin 200–300 MEUR lähivuosina. On kuitenkin hyvä huomata, että suurempien tuulivoimahankkeiden nytkähtäessä eteenpäin voi markkinoiden kasvukuva muuttua varsin nopeasti.
Lähde: Suomen Tuulivoimayhdistys, Inderes
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille