IT-palvelusektori Q4-yhteenveto: Kasvu ja kannattavuus linjassa odotuksiimme, vuotta 2023 voidaan pitää torjuntavoittona
Yleisesti Q4-tuloskausi oli poikkeuksellisen hyvin linjassa odotuksiimme. Suomalaisten listattujen IT-palveluyhtiöiden orgaaninen kehitys oli vertailukauden tasolla ja heikkeni hieman Q3:sta. Kustannussäästöt eivät vielä purreet täysin Q4:llä ja kannattavuus laski linjassa odotuksiimme. Muiden pohjoismaisten yhtiöiden kasvu oli myös Q4:llä suomalaisia listattuja yhtiöitä hieman paremmalla tasolla ja kannattavuus oli samalla tasolla. Koko vuoden 2023 osalta liikevaihto kasvoi keskimäärin hieman ja kannattavuus oli lähes vertailukauden tasolla, mitä voidaan pitää taloustilanne huomioiden torjuntavoittona. Isossa kuvassa yleinen vaikea taloustilanne hillitsee edelleen asiakaskysyntää ja aiheuttaa erinäistä oireilua sektorilla, kuten painetta asiakashinnoissa.
Orgaaninen liikevaihdon kasvu hiipui odotetusti nollaan, mutta kehitys oli hyvin kaksijakoista
Kotimaisen IT-palvelusektorin liikevaihdot kehittyivät linjassa mataliin odotuksiimme vaikeassa markkinaympäristössä Q4:llä. Seuraamiemme yhtiöiden orgaaninen liikevaihdon kasvu jäi nollaan ja heikkeni näin hieman Q3:sta (2 %). Osaltaan heikompaan kehitykseen vaikutti jälleen (myös Q2 ja Q3:lla) yksi työpäivä edellisvuotta vähemmän (vaikutus vajaa 2 %). Kokonaisuutena liikevaihdot olivat poikkeuksellisen hyvin linjassa odotuksiimme, kun 1 yhtiö ylitti, 9 oli linjassa ja 1 alitti ennusteemme. Yhtiöillä, joilla on liiketoimintaa Ruotsissa ja Norjassa, myös valuuttakurssit loivat edelleen vastatuulta. Emme oikaisseet yhtiöiltä valuuttakurssivaikutusta (pois lukien Tietoevry), koska pääosa yhtiöistä ei sitä raportoinut.
Neljäs kvartaali jatkoi isossa kuvassa Q2-Q3:n trendiä, eli yhtiökohtaiset erot olivat jälleen suuret. Netum kasvoi orgaanisesti jopa 18 % (H2:lla) ja useamman yhtiön liikevaihto laski lähes 10 %. Markkinatilanteen mentyä haastavaksi, Q4:lla ovat pärjänneet yhtiöt, joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa (pidemmät tilauskirjat), syvät ja strategiset asiakassuhteet, toimivat julkisella sektorilla, pitkiä sopimuksia, toiminnanohjaustekemistä ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Heikommin taas pärjäsivät yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja ohjelmistokehityksellä suuri paino. Muun muassa Vincitillä, Siilillä ja Wittedillä räätälöidyn ohjelmistokehityksen heikkous näkyi selvästi liikevaihdon kehityksessä.
Kysynnän epävarmuus realisoitui voimakkaammin Q2’23:lla koko seurannassamme, erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä ja osaajien parempana saatavuutena. Hintakilpailu realisoitui erityisesti suurissa julkisen sektorin kilpailutuksissa, mutta myös jossain määrin yksityisellä sektorilla. Q4:llä hintakilpailu on jatkunut taas kovana ja nyt useampi yhtiö, joka aikaisemmin oli sanonut pysyvän poissa hintakilpailusta, on lähtenyt osin mukaan, mikä luo painetta sektorin katetasoille.
Markkinadynamiikan osalta voidaan edelleen sanoa, että kilpailu siirtyi viime vuonna ensimmäistä kertaa moneen vuoteen selvästi tekijöistä asiakkaisiin. Lyhyellä aikavälillä sektorin kysyntänäkymä on mielestämme riippuvainen yleisestä makrotalousnäkymän paranemisesta. Keskipitkällä- ja pitkällä aikavälillä sektorin kysyntänäkymä on hyvä. Suuri osa kysynnän hiipumisesta johtuu ymmärryksemme mukaan projektien pysäyttämisestä ja lykkäämisestä, eikä niinkään lopettamisesta. Näin suuri osa kysynnästä siirtyy vain eteenpäin ja muodostaa niin sanottua ”investointivelkaa”. Arvioimme mukaan tämä voi laskun tapaan alkaa purkautua suhteellisen nopeasti, kun talousnäkymä paranee.
Kustannussäästöt eivät vielä purreet täysin Q4:lla ja kannattavuus laski linjassa odotuksiimme
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin mediaani oli 7,7 % Q4:llä ja laski näin 1 %-yksikön vertailukaudesta. Vuonna 2022 yhtiöiden kysyntä ja kannattavuus olivat vielä läpi sektorin hyvällä tasolla, vaikka epävarmuudesta alettiin silloin vahvemmin puhua. Keskiarvoisesti kannattavuus laski hieman enemmän ja oli 5,8 % (Q4’22 7,2 %). Kokonaisuutena kannattavuustasot olivat suhteellisen hyvin linjassa odotuksiimme, kun 5 yhtiötä oli linjassa (alle 1 %-yksikön vaihteluväli), 3 ylitti ja 3 alitti ennusteemme. Kannattavuuksiin painetta aiheutti edelleen kireä hintakilpailu, kysynnän lasku ja inflaatiopaine. Lisäksi yksi työpäivä vähemmän edellisvuoteen verrattuna aiheutti painetta kannattavuuteen. Monet yhtiöt reagoivat vaikeampaan markkinatilanteeseen muutosneuvotteluin ja tehostustoimin jo Q2-Q3 aikana, mutta vaikutukset kannattavuuteen tulivat läpi vain osin Q4:llä ja vahvemmin vasta alkuvuonna 2024. Mikäli kysynnän heikkous laajenee uusille osaamisalueille ja/tai asiakassektoreille ovat uudet muutosneuvottelut todennäköisiä. Toisaalta taas yhtiöt, jotka selviävät vaikean syklin läpi ilman muutosneuvotteluja, tulevat nähdäksemme vahvistamaan työnantajabrändiään.
Sektorin kannattavuudet ovat nyt historiaa (4v 8,2 % ja 6v 7,5 %) hieman matalammalla tasolla (7 %). Nyt kun yhtiöt ovat terävöittäneet kulurakenteitaan vahvojen investointivuosien jälkeen, talouden sekä kysynnän elpyessä kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja. Tulemme julkaisemaan IT-palvelusektorin kootut päivitetyt odotuksemme vuodesta 2024 lähiaikoina.
Vuosi 2023 voidaan mieltää kokonaisuutena torjuntavoittona
Koko vuonna 2023 orgaaninen liikevaihdon kehitys oli 0 %, mikä on koko seurantahistoriamme heikoin vuosi (2018–2022: 8–16 %). Kehitystä painoi yleinen talouden heikkous ja sen vaikutus asiakaskysyntään. Vuonna 2023 oli myös kaksi työpäivää edellisvuotta vähemmän, mikä vaikutti liikevaihtoon vajaan 1 %:n ja tulokseen vivulla. Yritysostot olivat edelleen viime vuonna keskeinen osa kasvua ja vaikuttivat keskimäärin noin 6 %-yksikköä kehitykseen. Viime vuonna yritysjärjestelymarkkina hiljeni selvästi ja näin vetoapua ei tule näillä näkymin läheskään samalla tavalla vuonna 2024. Mediaani oikaistu EBITA-% oli 6,9 % ja laski hieman edellisvuodesta (2022 7,1 %), kun taas keskiarvo laski selvemmin ja oli 4,9 % (2022 6,9 %). Erityisesti kannattavuutta voidaan pitää torjuntavoittona, sillä laskutusasteet, palkkainflaatio ja asiakashintojen heikko kehitys loivat tähän selvää painetta.
Kaksijakoisuus näkyi myös vuositasolla, kun orgaanisen liikevaihdon kehityksen haarukka vaihteli -7 %:n ja +22 %:n välillä. Oikaistun EBITA-%:n vaihteluväli oli -7 % - +14 %. Ajurit kaksijakoisuuden taustalla ovat hyvin pitkälti samat kuin ylempänä Q4-osiossa kuvaamamme.
Nopeasti muuttuneessa markkinatilanteessa useat yhtiöt joutuivat pitämään muutosneuvotteluita ja jotkut jopa useampia. Muutosneuvottelut koskivat sekä ei-laskuttavia rooleja, että laskuttavia rooleja. Asiakaskysynnän epävarmuuden jatkuessa pidempään on todennäköistä, että uusia tehokkuustarpeita tulee sektorilla, kuten on jo tullut vuonna 2024.
Pohjoismaiset yhtiöt pärjäsivät vain hieman paremmin Q4:llä
Katsauksessa olemme ottaneet mukaan 12 pohjoismaista listattua IT-palveluyhtiötä, jotka toimivat samoilla palvelualueilla seuraamiemme suomalaisten yhtiöiden kanssa. Muiden pohjoismaisten yhtiöiden mediaanikasvu oli 6 % ja orgaaninen kasvu 2 % (Q3’23 9 % ja 8 %). Näin orgaaninen kasvu muissa pohjoismaissa oli edelleen parempaa suomalaisiin yhtiöihin verrattuna, mutta ero kaventui Q3:n 6 %-yksikön erosta.
Muiden pohjoismaisten yhtiöiden (pois lukien suomalaiset) mediaani EBITA- % oli 8,0 % ja vain hieman suomalaisia yhtiöitä (7,7 %) parempi. Kannattavuus oli vertailukauden tasolla, kun Q3:lla se vielä parani vertailukaudesta.
Ruotsissa vaikuttaa luonnollisesti osin samat trendit kuin Suomessa ja markkinassa on havaittavissa myös kaksijakoisuutta. Osa yhtiöistä suoriutuu hyvin, kun taas osalla on markkinan luomia haasteita. Kommenttien perusteella markkina vaikuttaa hieman heikentyneen. Esimerkiksi Knowit kommentoi pohjoismaisen konsulttimarkkinan jatkaneen heikentymistä, erityisesti Ruotsissa, jossa kysyntä on heikentynyt usealla osa-alueella. Asiakassektoreittain Knowit kommentoi teollisuuden, puolustusteollisuuden ja kyberturvan kysynnän olevan hyvää, kun taas vähittäiskaupan ja osan julkisesta sektorista olevan heikompaa.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q4-kommentit
Digian Q4-liikevaihto kasvoi 9 % vertailukaudesta 53 MEUR:oon, mikä oli linjassa odotuksiimme. Orgaaninen kasvu hidastui edellisistä neljänneksistä ja oli kohtalainen (3 %), kun otetaan huomioon haastava IT-palvelumarkkina. Yhtiö kommentoi markkinan olleen hyvä loka- ja marraskuussa, haastava joulukuun loppupuolella, mutta parempi taas tammikuussa. EBITA oli 9,6 % liikevaihdosta ja jäi hieman odotuksista. Kannattavuus parani kuitenkin edellisestä 6 kk arviomme mukaan laskutusasteiden ajamana. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 6 % yritysostojen vetämänä (4 %) ja orgaanisen kasvu tukemana vuonna 2024. Arvioimme EBITA:n kasvavan 12 % 21 MEUR:oon liikevaihdon kasvun ja kannattavuuden ajamana. Kannattavuusparannusta ajaa laskutusasteiden nousu. Q4-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Digital Workforcen H2-liikevaihto laski 9 % 12,3 MEUR:oon ja ylitti hieman ennusteemme. Strategisesti tärkeät jatkuvaveloitteiset palvelut, jotka muodostavat reilu 60 % liikevaihdosta, laskivat 3 % (ennuste -4 %). Asiantuntijapalvelut laskivat -17 % (ennuste -25 %). Liikevaihdon laskuun vaikutti alkuvuoden yhden asiakkaan poistuminen, projektien aloituksien viivästyminen ja uusmyynnin haasteet, mikä suurelta osin on perua markkinatilanteesta. Digital Workforcen oikaistu käyttökate laski H2:lla -0,2 MEUR:oon ja oli hieman alle ennusteemme. Käyttökate-% (oik.) oli näin -1 %. Ennustamme yhtiön liikevaihdon kasvavan 3 % ja käyttökatteen olevan 0,7 MEUR tai 3 % liikevaihdosta vuonna 2024 (2023 oik. EBITDA 0,2 MEUR). Ennusteet sisältävät suhteellisen voimakkaan trendin muutoksen H2’23:sta (liikevaihto -9 % ja oik. käyttökate-% -2 %). H2-yhtiöraportti Digital Workforcesta on luettavissa tästä.
Goforen liikevaihto oli jo tiedossa Q4:n osalta ja kasvoi 13 % 52 MEUR:oon. Kasvusta 9 %-yksikköä oli orgaanista. Maantieteellisesti katsottuna kansainvälinen liikevaihto kasvoi 19 % ja orgaanisesti kasvu oli laskelmiemme mukaan 5 %, mikä on edellisiä neljänneksiä selvästi hitaampaa. Yhtiö onnistui pitämään asiakashintojen kehityksen ja palkkainflaation suhteellisen hyvin tasapainossa. Goforen oikaistu EBITA kasvoi 10 % 8,3 MEUR:oon ja oli 16,0 % liikevaihdosta, mikä oli selvästi yli ennusteemme ja sektorin kontekstissa yli tuplasti parempi. Gofore osoitti näin jälleen olevansa ensiluokkainen hallitsemaan laskutusasteita. Goforen kommenttien perusteella laskutusasteissa on Q4-tasoon verrattuna edelleen parannettavaa, mikä kuvastaa myös rakenteellisesti tehokasta organisaatiota ja jopa 20 %:n EBITA-%-potentiaalia yksittäisillä neljänneksillä. Helmikuun lukujen jälkeen päivitimme hieman ennusteita. Ennustamme orgaanisen kasvun olevan nyt 2 % ja EBITA-%:n laskevan nousseiden vuokrapoistojen ja laskutusasteiden ajamana 13,2 %:iin vuonna 2024 (2023 14,1 %). Q4-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä ja helmikuun luvuista kommentti tästä.
Innofactorin Q4-liikevaihto kasvoi 7 % 21,9 MEUR:oon, mikä oli hienoisesti yli ennusteemme. Kasvu oli kokonaan orgaanista ja vauhti oli erityisen positiivista nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa (sektori Q2-Q3 0–2 %). Orgaanista kasvua ajoi laskutusasteiden nousu, ohjelmistoliiketoiminnan kasvu ja alihankinnan pieni kasvu. Q4:n vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 2,9 MEUR:oon, mikä oli yli ennusteestamme ja vastasi 13,1 % liikevaihdosta (ennuste 11,3 %). Kannattavuusylitystä ajoi hyväkatteisen ohjelmistoliiketoiminnan kasvu ja odotettua paremmat laskutusasteet, kun henkilöstömäärä laski vastoin odotuksia ja liikevaihto ylitti hieman odotukset. Maantieteellisesti käyttökate oli positiivinen Suomessa, mutta haasteellisen markkinatilanteen takia negatiivinen muissa maissa. Näin kannattavuus oli todella hyvällä tasolla Suomessa, arviomme mukaan noin 20 % tasolla. Odotamme liikevaihdon kasvavan orgaanisesti 4–5 % lähivuosina ja käyttökate-%:n nousevan noin 12 %:iin laskutusasteiden ja korkeakatteisen SaaS-liikevaihdon vetämänä. Q4-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä.
Loihde-konsernin Q4-luvut olivat melko linjassa odotustemme kanssa. Digitaalinen kehittäminen supistui orgaanisesti arviomme mukaan noin 4 % ja turvaliiketoiminta taas oli orgaanisesti noin edellisvuoden tasolla. Turvaliiketoiminnassa näkymät ovat kokonaisuutena stabiilit, kun taas digitaalisessa kehittämisessä markkinatilanne tulee pysymään vaikeana. Q4-tulos sen sijaan jäi ennusteestamme, jonka taustalla oli pitkälti asiakassaamiseen liittyvä alaskirjaus. Oikaistu EBITA-% (ei oikaistu asiakassaamisen alaskirjauksesta) vahvistui viime vuodesta 5,3 %:iin (4,6 %) turvaliiketoiminnassa kausiluontoisesti vahvalla viimeisellä kvartaalilla. Parannusta vertailukauteen ajoi erityisesti paremmat laskutusasteet digitaalisessa kehittämisessä ja yhtiön tekemät organisaation tehostamistoimenpiteet. Loihde ohjeistaa vuonna 2024 liikevaihdon olevan noin edellisvuoden tasolla tai kasvavan ja oikaistun käyttökatteen paranevan vuoden 2023 tasosta. Liikevaihto-ohjeistus oli ennakoimaamme hieman vahvempi ja tulosohjeistus odotetusti konservatiivinen epävarmassa markkinatilanteessa. Odotamme Loihteen liikevaihdon olevan edellisvuoden tasolla 133 MEUR:ssa vuonna 2024 (orgaaninen kasvu 0 %). Oikaistun EBITA-%:n ennustamme nousevan ERP-ongelmien poistumisen, digitaalisen kehittämisen parempien laskutusasteiden ja organisaation tehostustoimien ajamana 3,4 %:iin vuonna 2024 (2023: 0,5 %). Selkeänä tuloskasvun jarruna toimii palkkainflaatio ja vaikeasti ennustettava toimintaympäristö. Q4-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täältä.
Netumin liikevaihto kasvoi 46 % 20 MEUR:oon Buutti-yritysoston ajamana H2:lla. Orgaaninen kasvu kiihtyi 18 %:iin, mikä on vahva suoritus, kun huomioidaan haastava markkinatilanne (H1: 6 %). Vertailukelpoinen EBITA oli 1,5 MEUR tai 7,7 % H2:lla, mikä on sektorin kontekstissa tyydyttävä suoritus, mutta on selvästi alle meidän tulosvaroitusta edeltävien odotustemme. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 24 % 46 MEUR:oon vuonna 2024 Buutti-yritysoston vetämänä (17 %-yksikköä). Orgaanisesti arvioimme kasvun olevan edelleen sektorin kontekstissa hyvää (7 %), mutta laskevan H2’23:sta (17 %). Lisäksi odotamme EBITA-%:n nousevan 9,4 %:iin vuonna 2024 (2023 7,4 %) kulusäästöjen ja laskutusasteiden tukemana. H2-raportti Netumista on luettavissa täältä.
Siilin liikevaihto laski Q4:llä 7 % 30,4 MEUR:oon, mikä oli hieman alle odotuksemme. Markkinan heikkous on iskenyt juuri Siilille tärkeille osaamisalueille, erityisesti ohjelmistokehitykseen ja autotoimialaan. Maantieteellisesti kansainvälisen liikevaihdon kehitys kääntyi laskelmiemme perusteella 4 %:n laskuun Q4:llä (Q3’23 arvio +6 %). Suomessa liikevaihto laski orgaanisesti arviomme mukaan 8 % Q4:llä ja Q3:lla. Oikaistu EBITA-liikevoitto laski vertailukaudesta hieman ja oli 2,5 MEUR tai 8,1 % liikevaihdosta Q4:llä (Q4’22 8,7 %). Tulos oli hieman yli ennusteemme ja voidaan mieltää torjuntavoittona. Kannattavuutta painoi arviomme mukaan orgaanisen kasvun heikkenemisen myötä laskeneet laskutusasteet (vaikka sopeutettiin), palkkainflaatio ja hintakilpailun lisääntyminen. Kannattavuutta tuki H2:lla toteutetut kahdet muutosneuvottelut ja muut tehokkuustoimenpiteet. Ennustamme liikevaihdon laskevan 1 % 122 MEUR:oon vuonna 2024 asiakaskysynnän epävarmuuden ja vahvan Q1:n vertailukauden myötä. Ennustamme oikaistun liikevoiton nousevan hieman ja olevan 9,0 MEUR tai 7,4 % liikevaihdosta. Kannattavuutta painaa yleinen kustannustason nousu, mitä ei saada vietyä asiakashintoihin ja tukee vuonna 2023 tehdyt tehokkuustoimenpiteet. Q4-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin vertailukelpoinen liikevaihto oli 14,2 MEUR ja vertailukauden tasolla Q4:llä, mikä oli myös linjassa odotuksiimme. Molemmat segmentit kehittyivät odotetusti. Vertailukelpoinen liikevoitto oli -1,0 MEUR tai -7 % liikevaihdosta, mikä oli hieman alle ennusteemme. Seuraamme kassavirran ja nettovelan kehitystä erityisen tarkasti, johtuen tämän syksyn joukkovelkakirjalainan uudelleenrahoitustarpeesta. Kassavirran tulisi parantua selvästi säästötoimenpiteiden (3,8 MEUR) ajamana vuonna 2024, jotta uudelleenrahoitus olisi kivuttomampaa. Odotamme liikevaihdon kasvavan 2 % orgaanisesti ja liikevoiton nousevan 2,9 MEUR:oon tai 5,2 %:iin liikevaihdosta kulusäästöjen ja laskutusasteiden ajamana. Q4-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn liikevaihto laski Q4:llä 2 % 752 MEUR:oon, mikä oli linjassa meidän ja markkinoiden odotuksien kanssa. Orgaanisesti liikevaihto kasvoi 1 % (Q1 8 %, Q2 3 % ja Q3 2 %). Oikaistu EBITA oli 108 MEUR tai 14,4 % liikevaihdosta Q4:llä, mikä oli linjassa odotuksien kanssa. Tulosta rajoitti edelleen inflaatio ja tuki tehokkuustoimenpiteet henkilöstömäärän sopeutuessa matalampaan kysyntään. Ennustamme yhtiön orgaanisen liikevaihdon kasvun hidastuvan 1 %:iin haastavan markkinan ajamana, mikä on alle vuosien 2022–23 4–6 %:n tasojen. Lisäksi odotamme EBITA-%:n olevan 12,5 % vuonna 2024 (2023 12,6 %). Kannattavuutta tukee parempi liikevaihtojakauma ja matalampi osaajien vaihtuvuus. Kannattavuutta rajoittaa palkkainflaatio (4–5 %), jota on haastava viedä asiakashintoihin. Toimintojen strategiset arvioinnit etenevät ja irrottamiset tapahtuvat kesällä ja/tai sen jälkeen, mitkä ovat selkeitä ajureita purkamaan aliarvostusta. Q4-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin liikevaihto laski orgaanisesti 10 % 23,6 MEUR:oon Q4:lla ja oli hieman alle ennusteemme. Lasku jyrkkeni Q3’23:n -5 %:sta. Maantieteellisesti liikevaihto laskua veti USA (vajaa 20 %), kun Euroopan liikevaihto laski reilu 10 %. Isossa kuvassa heikko kehitys johtuu vaikeasta markkinaympäristöstä ja kiristyneestä kilpailusta erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä Euroopassa. USA:n haasteet ovat arviomme mukaan enemmän sisäiset. Oikaistu EBITA oli -0,1 MEUR tai ~-0,3 % liikevaihdosta Q4:llä ja hienoisesti alle 0,1 MEUR:n ennusteemme. Kannattavuus laski näin Q3:n 6 %:sta ja kuvastaa Q4:n haasteita. Palveluliiketoiminnan tulosta painoi USA:n heikot laskutusasteet (-0,2 MEUR tai EBITA -10 %). Ennustamme Vincitin liikevaihdon laskevan 4 % 94 MEUR:oon vuonna 2024. Lisäksi ennustamme oikaistun EBITA-%:n nousevan kulusäästöjen ja laskutusasteiden ajamana 4,6 %:iin vuonna 2024 (2023: 3,4 %). Q4-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin Q4-raportti oli isossa kuvassa suhteellisen linjassa odotuksiimme. Liikevaihto laski orgaanisesti 9 % vaikeassa toimintaympäristössä, mikä oli aavistuksen odotuksiamme enemmän, kun taas oikaistu EBITA-% nousi alkuvuoden jälkeen odotuksiamme hieman enemmän positiiviseksi 2,7 %:iin (Q4’22: 1,9 %) tehtyjen kustannussäästötoimenpiteiden ja arviomme mukaan parempien myyntikatteiden ajamana. Käänne on selkeä Q1-Q3’23 tasosta (oik. EBITA-% -1,2 %). Yhtiö luopui ohjeistamisesta ja antaa jatkossa kuukausikatsauksia, joten näkymiin ei saatu erityistä uutta tietoa. Yhtiö odottaa markkinatilanteen säilyvän haastavana vuonna 2024. Witted julkaisi myös strategiapäivityksen, jossa huomio siirretään lähivuosiksi kannattavuuteen ja kasvu jää hetkeksi taka-alalle. Witted tavoittelee vuosina 2024-2025 Suomen liiketoiminnassa yli 8 prosentin ja muissa maissa positiivista oik. EBITA-%. Päivitimme ennusteemme yhtiön tammi- ja helmikuun kuukausi raporttien jälkeen. Odotamme nyt Wittedin liikevaihdon laskevan -12 % (orgaanisesti -13 %) 57 MEUR:oon vuonna 2024. Oikaistun EBITA-%:n ennustamme nousevan kulusäästöjen ja parempien myyntikatteiden ajamana 2,6 %:iin vuonna 2024 (2023: -0,2 %). Q4-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä ja näistä linkeistä (tammi- ja helmikuun).
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille