IT-palvelusektori Q2-yhteenveto: Liikevaihdon lasku jyrkkeni hieman, kannattavuus parani ja merkkejä kysynnän pohjan lähestymisestä
Suomalaisten listattujen IT-palveluyhtiöiden orgaanisen liikevaihdon kehityksen lasku jyrkkeni työpäiväkorjattuna hieman, vaikka vertailukausi oli jo usealla heikko. Kannattavuus kuitenkin nousi vertailukaudesta kustannussäästöjen tukemana, vaikka se jäi hieman odotuksistamme. Isossa kuvassa Q2:n trendit olivat samantyylisiä kuin aikaisemmilla neljänneksillä. Suurin huolenaiheemme liittyy edelleen kovaan hintakilpailuun, joka vaikuttaa levinneen pääosaan sektorin toimijoista ja ui yhä syvemmälle yhtiöiden tilauskantoihin. Näin elpyminen tulee myös tapahtumaan aikaisemmin odottamaamme hitaammin, ja elpymistä rajoittaa myös julkisen sektorin säästötarpeet. Lyhyellä aikavälillä arvioimme kilpailutilanteen säilyvän kireänä, mutta Suomen ja Euroopan odotettu vahvistuva yleinen talouskehitys sekä korkotason todennäköinen jatkuva lasku luovat mielestämme edellytykset asteittain vahvistuvalle kysyntänäkymälle ensi vuonna. Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen lasku hidastui Q2:lla edellisiin kvartaaleihin verrattuna, mikä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä.
Orgaaninen liikevaihdon kehitys heikkeni edelleen työpäiväkorjattuna Q2:lla
Kotimaisen IT-palvelusektorin liikevaihdot kehittyivät hieman odotuksiamme paremmin edelleen vaikeassa markkinaympäristössä Q2:lla. Vertailukausi hieman helpottui suhteessa Q1:een, sillä markkinan heikkous iski lukuihin jo laaja-alaisesti vertailukaudella. Seuraamiemme yhtiöiden liikevaihto laski orgaanisesti 1 %:n ja lasku loiveni hieman Q1:stä (-2 %). Toisaalta kehitystä tuki yksi työpäivä edellisvuotta enemmän (vaikutus vajaa 2 % per kvartaali). Näin työpäiväkorjattuna orgaaninen kehitys heikkeni edelleen edellisestä neljänneksestä (Q2: -3 % vs. Q1: 0 %). Kokonaisuutena liikevaihdot kehittyivät Q2:lla kuitenkin odotuksiamme hieman paremmin, kun 3 yhtiötä ylitti, 7 oli linjassa ja 1 alitti ennusteemme. Tulevina neljänneksinä vertailukaudet helpottuvat, kun Q2’23 lähtien kysynnän selvä hidastuminen alkoi näkyä monilla yhtiöillä liikevaihdossa. Lisäksi työpäiviä on yksi vertailukautta enemmän myös Q3:lla, mikä tukee liikevaihtoa ja erityisesti kannattavuutta.
Isossa kuvassa trendit olivat Q2:lla samoja kuin edellisillä neljänneksillä. Markkinatilanteen mentyä haastavaksi viime vuonna, hyvin ovat pärjännet ne yhtiöt, joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa, pitkiä sopimuksia, syvät ja strategiset asiakassuhteet, toimivat julkisella sektorilla, ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Heikommin taas pärjäsivät yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja räätälöidyllä ohjelmistokehityksellä suuri paino. Muun muassa Vincitillä, Siilillä ja Wittedillä räätälöidyn ohjelmistokehityksen heikkous näkyi selvästi näiden yhtiöiden liikevaihdon kehityksessä. Yhtiökohtaiset erot ovat kuitenkin kaventuneet hieman, kun sektorin vahvat kasvajat eivät myöskään ole immuuneja markkinamuutokselle (Gofore). Digital Workforce oli poikkeus, kun orgaaninen kasvu vahvistui selvästi 14 %:iin. Selkein syy erojen kaventumiselle oli Vincitin ja Wittedin laskun loiveneminen hieman. Markkinalla on ollut ja vaikuttaa edelleen olevan menossa suurissa asiakkuuksissa trendi, jossa ostajat keskittävät ostojaan harvemmille toimittajille. Tämä trendi tukee vahvistuessaan nähdäksemme niitä toimijoita, joilla on kattava elinkaaren palvelutarjooma. Lisäksi arvioimme yleisesti selkeiden kilpailuetuja omaavien yhtiöiden erottuvan selkeämmin edukseen jatkossa. Häviäjiä ovat yhtiöt, joilla ei ole kriittistä (data, tekoäly) tai erottuvaa osaamista, syviä asiakassuhteita (johdon konsultointi, integraatio ja jatkuvuuspalvelut edesauttaa) tai toimialafokuksen kautta vahvaa asiakkaan liiketoiminnan ymmärrystä.
Hintakilpailu on jatkunut kovana ja voidaan sanoa, että se on laajentunut viime neljänneksinä, kun useat listatut yhtiöt ovat myös lähteneet mukaan hintakilpailuun. Tämä on sektorin keskeisin huolenaiheemme. Esimerkkinä hintapaineesta on Gofore, jonka keskimääräiset asiakashinnat laskivat -1,0 % Q2’24:llä vs Q1’24:n +0,9 %. Ennen hintakilpailun selvää kiristymistä, asiakashinnat nousivat Goforella vielä 3,5 % vuosina 2022 ja 2023.
Goforella pääosa liiketoiminnasta on kuitenkin julkisella sektorilla pitkillä sopimuksilla, joka hieman jopa kaunistaa todellista kuvaa hintapaineesta, sillä se ei vielä täysmittaisesti ole tullut läpi tilauskannassa. Hintakilpailu luo IT-palvelusektorilla painetta kannattavuuksiin, kun palkat eivät jousta samalla tavalla (Gofore +0,1 % Q2’24). Hintakilpailulle ei näy loppua, ennen kuin kysyntä piristyy, mikä taas vaati mielestämme vahvistuvaa talousympäristöä, joka lisäisi jälleen asiakasyritysten investointirohkeutta. Tilannetta vaikeuttaa myös julkisen sektorin säästötoimet, jotka alkavat todennäköisemmin vasta nyt syksyllä kunnolla näkyä.
Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen pudotus hidastui (-1 %:iin) Q2:lla edellisiin kvartaaleihin verrattuna (Q4’23: -4 % ja Q1’24: -2 %). Tämä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä.
Korkotaso (pitkät korot ja Euriborit) ovat kääntyneet laskuun, jota on ajanut hidastuva inflaatio, mutta myös osaltaan Euroalueen pidemmälle työnnetty talousnäkymän piristyminen. Korkojen laskun odotetaan jatkuvan ja euribor-futuurit ennustavat 3kk euriborin laskevan noin 2,3 %:iin seuraavan vuoden aikana nykyisestä noin 3,5 %:sta. Euroopan taloussuhdanteen parantuessa ensi vuonna, näemme vahvistuvalle kysynnälle olevan edellytykset seuraavan vuoden tähtäimellä. Digi-investointitarpeet ovat samalla tavalla olemassa kuin aiemminkin ja lisäksi yhtiöiden kehityshankkeita on laitettu jäihin kustannussäästötoimenpiteiden ajamana. Lyhyellä aikavälillä sektorin kysyntätilanteen kehitys on mielestämme riippuvaista yleisestä taloustilanteen kehityksestä ja toimialan ennustaminen on edelleen tavallista haastavampaa.
Kustannussäästöt eivät tukeneet odotetussa määrin kannattavuuksia Q2:lla
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin keskiarvo oli 5,1 % Q2:lla (mediaani 3,5 %) ja laski edellisestä neljänneksestä (6,4 %), mutta nousi hieman vertailukaudesta (2,1 %). Vertailukaudella kysynnän heikentyminen yllätti useamman sektorin yhtiön ja vertailukausi on seurantahistoriamme heikoin neljännes. Mediaanikannattavuus oli selkeästi alempi kuin keskiarvo. Mielestämme keskiarvon tarkastelu on nykytilanteessa mielekkäämpää, koska pienessä tarkastelujoukossa mediaani voi heilua rajusti riippuen siitä, siitä mikä yhtiö sattuu tarkastelujoukon keskimmäiseksi. Kannattavuusparannus oli hyvin odotettua, mutta mittakaava jäi odotuksistamme. Kokonaisuutena kannattavuustasot olivat siis hieman odotuksiamme heikommat, kun 1 yhtiö ylitti ennusteet, 4 oli linjassa (alle 1 %-yksikön vaihteluväli) ja 6 alitti ennusteemme. Kannattavuuksia tuki yhtiöiden tekemät kustannussäästöt viime vuonna. Lisäksi yksi työpäivä enemmän edellisvuoteen verrattuna tuki kannattavuutta. Kannattavuuksiin painetta aiheutti kuitenkin odotettua enemmän laskeva asiakaskysyntä ja erityisesti kireä hintakilpailu, kun palkat eivät jousta liikevaihdon tahdissa. Mikäli kysynnän heikkous laajenee uusille osaamisalueille ja/tai asiakassektoreille ovat uudet muutosneuvottelut todennäköisiä. Laskun ja/tai heikkouden jatkuessa tulee yhtiöllä painetta sopeuttaa myös kiinteämpiä kulueriä. Toisaalta taas yhtiöt, jotka selviävät vaikean syklin läpi ilman muutosneuvotteluja, tulevat nähdäksemme vahvistamaan työnantajabrändiään.
Sektorin kannattavuudet ovat nyt historiaa (4v 8,2 % ja 6v 7,5 %) selvästi matalammalla tasolla (5-6 %). Nyt kun yhtiöt ovat terävöittäneet kulurakenteitaan vahvojen investointivuosien jälkeen, talouden sekä kysynnän elpyessä kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja. Tulemme julkaisemaan IT-palvelusektorin kootut päivitetyt odotuksemme vuodesta 2024 lähiaikoina.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q2-kommentit
Digian Q2-liikevaihto kasvoi 9 % vertailukaudesta 52 MEUR:oon, mikä oli hienoisesti yli odotuksemme. Orgaaninen kasvu vahvistui hieman edellisistä neljänneksistä ja oli 3 %, mikä on hyvä taso, kun huomioidaan haastava IT-palvelumarkkina. Tilauskanta oli Q2:lla tulosjulkistustilaisuuden kommenttien perusteella kuitenkin suhteellisen samalla tasolla kuin vertailukaudella, mikä on tyydyttävää, mutta yhtiön on onnistuttava uusmyynnissä jatkaakseen kasvu-uralla. Digian EBITA kasvoi heikosta vertailukaudesta 4,2 MEUR:oon tai 8,1 %:iin liikevaihdosta (Q2’23 3,4 MEUR) ja jäi meidän 4,9 MEUR:n ennusteesta. Kannattavuutta painoi yhtiön tekemät investoinnit, uudelleenjärjestelykulut (0,3 MEUR), laskutusasteet (verrattuna edelliseen neljännekseen) sekä yritysostojen lisäkauppahintojen kirjaukset. Oikaistuna edellä mainituista kertaeristä tulos oli suhteellisen hyvin linjassa ennusteisiimme. Muilla tulosriveillä ei ollut yllätyksiä. Arvioimme liikevaihdon kasvavan 7 % yritysostojen vetämänä (4 %) vuonna 2024. Arvioimme EBITAn kasvavan 16 % 19,4 MEUR:oon (9,5 % liikevaihdosta) liikevaihdon kasvun ja vahvistuvan kannattavuuden ajamana. Kannattavuusparannusta ajaa laskutusasteiden nousu. Q2-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Digital Workforcen liikevaihto kasvoi 14 % 7,0 MEUR:oon ja oli yli ennusteemme Q2:lla. Kasvua veti ymmärryksemme mukaan edelleen toimialafokuksen mukaisesti terveydenhuolto Suomessa ja maantieteellisesti kasvumarkkinafokuksena oleva Pohjois-Amerikan markkina-alue. Liiketoiminnoittain kasvua veti skaalautuvien jatkuvaveloitteisten palveluiden vahva 16 %:n kasvu. Digital Workforcen myyntikate oli 38 % liikevaihdosta Q2:lla ja parani näin selvästi vertailukauden 33 %:sta ja myös Q1’24:n 36 %:sta. Kannattavuutta tuki korkeampikatteisen jatkuvaveloitteisten palveluiden kasvu, viime vuoden lopulla lakkautetut Tanskan ja Norjan toimistot sekä hallinnon tehostustoimenpiteet. Muilla kuluriveillä investoinnit painoivat hieman kannattavuutta. Ennustamme yhtiön liikevaihdon kasvavan 10 % ja käyttökatteen olevan 1,2 MEUR tai 5 % liikevaihdosta vuonna 2024 (2023 oik. EBITDA 0,2 MEUR). Q2-yhtiöraportti Digital Workforcesta on luettavissa tästä.
Goforen liikevaihto oli jo tiedossa Q2:n osalta ja oli 48,0 MEUR kasvaen 1 % vertailukaudesta. Orgaanisesti liikevaihto laski 3 %. Kova hintakilpailu rajoitti kasvumahdollisuuksia, kun yhtiö ei ole halunnut tinkiä liikaa kannattavuudesta. Tämä on pitkällä aikavälillä positiivista, koska muutoin tilauskannan laatu heikkenisi entisestään ja paluu kasvu-uralle kestäisi pidempään, kun markkinatilanne parantuu. Goforen oikaistu EBITA nousi 13 % 6,1 MEUR:oon, mutta jäi ennusteestamme. Tämä vastaa yhtiölle ja olosuhteisiin nähden tyydyttävää/hyvää 12,7 %:n EBITA-marginaalia, mikä on kuitenkin sektorin kontekstissa aivan kärkipäätä. Ennustamme orgaanisen liikevaihdon kehityksen olevan -1 % ja EBITA-%:n laskevan hienoisesti ja olevan 13,8 %:ssa vuonna 2024. Kannattavuutta painaa asiakashintojen ja palkkainflaation negatiivinen yhtälö. Q2-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä.
Innofactorin Q2-liikevaihto kääntyi 1 %:n laskuun ja oli hieman alle odotuksemme. Yhtiö on useita neljänneksiä pystynyt kasvamaan orgaanisesti ja sektoria nopeammin, mutta vaikea markkinatilanne hidastaa väistämättä myös Innofactorin tekemistä. Q2:n oikaistu käyttökate laski reilu 20 % 1,4 MEUR:oon, mikä vastaa 7 % liikevaihdosta ja oli alle 9 %:n ennusteemme. Oikaisimme kertaluonteisen 0,8 MEUR:n oikeudenkäyntikulun. Tulosta rajoitti laskelmiemme perusteella heikommat laskutusasteet (liikevaihto/työntekijä/päivä -2 % materiaalilla ja palveluilla korjatuilla). Ennustamme Innofactorin liikevaihdon kasvavan 2 % 82 MEUR:oon vuonna 2024 ja käyttökatteen laskevan 7,5 MEUR:oon tai 9 %:iin liikevaihdosta (2023 9,1 MEUR tai 11,3 %). Näin tulosennusteemme on suhteellisen selvästi alle ohjeistuksen, mutta osin kertaluonteisista syistä johtuen. Q2-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä. Myöhemmin heinäkuussa yhtiöstä julkistettiin ostotarjous, josta päivitysraporttimme on luettavissa tästä.
Loihteen Q2-liikevaihto kasvoi odotuksiamme selvemmin 3 % 35,4 MEUR:oon (Inderes-ennuste: 33,7 MEUR). Pinnan alla kehitys oli hyvin kaksijakoista. H1’24:llä Turvaratkaisut-liiketoiminta-alue kasvoi 13 % ja Kyberturva, pilvi ja yhteydet 10 %, kun taas Data & AI laski -15 % ja Digitaaliset palvelut -13 %. Oik. EBITDA-% vahvistui odotuksiemme mukaisesti selvästi heikosta vertailukaudesta 7,3 %:iin ja ilman oikaisuja jäi aavistuksen odotuksistamme. Kannattavuutta painoivat IT-konsultointialueiden matalat käyttöasteet vertailukauden tavoin, mutta turvaliiketoiminta-alueiden kannattavuus parani selvästi vertailukaudesta ja lisäksi organisaation tehostustoimet tukivat kannattavuutta. Ennustamme Loihteen kasvavan 2 % orgaanisesti tänä vuonna. Oikaistun EBITA-%:n ennustamme nousevan 2,9 %:iin vuonna 2024 (2023: 0,5 %). Selkeänä tuloskasvun jarruna toimii palkkainflaatio ja vaikeasti ennustettava toimintaympäristö. Q2-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täällä.
Netumin liikevaihto kasvoi 31 % 11,3 MEUR:oon Q2:lla Buutti-yritysoston ajamana ja oli linjassa ennusteisiimme. Orgaaninen kasvu oli 5 %, mikä on hyvä suoritus nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa (sektori Q2’24: -1 %). Orgaanista kasvua ajoi laskutusasteiden nousu. EBITA oli 0,9 MEUR tai 8 % liikevaihdosta, mikä on sektorin keskimääräistä parempi suoritus ja vertailukautta selvästi parempi (sektori Q2’24:llä 4 %, vertailukausi 2 %). Kannattavuus jäi kuitenkin hieman ennusteestamme (10 %). Kannattavuutta tuki orgaaninen kasvu ja sitä kautta laskutusasteiden nousu sekä useat tehokkuustoimenpiteet. Muut tulosrivit yhtiö avaa vain puolivuositasolla, mutta näkemyksemme mukaan niissä ei ollut yllätyksiä. Liiketoiminnan muut kulut ovat erityisesti tehostuneet. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 22 % ja orgaanisesti 5 % 45 MEUR:oon sekä EBITA-%:n nousevan 9,3 %:iin. Q2-raportti Netumista on luettavissa täältä.
Siilin liikevaihto laski Q2:lla 7 % 29 MEUR:oon, mikä oli linjassa ennusteemme kanssa. Yhtiö raportoi maantieteellisesti lukujaan vain puolivuosittain ja kansainvälinen liikevaihto laski 2 % (28 % lv:sta) sekä Suomen liikevaihto -12 % H1:llä. Yhtiön kapasiteetti laski hieman Q2:lla Q1:stä, mutta Siili kertoi rekrytoivansa H2:lla, erityisesti data- ja tekoälyosaamiseen. Oikaistu EBITA-liikevoitto oli 1,7 MEUR ja linjassa vertailukauteen, mutta alle ennusteemme. Oikaistu EBITA-% oli näin 6 % ja heikko suhteessa yhtiön potentiaaliin, mutta parani hieman suhteessa vertailukauteen sekä edelliseen neljännekseen. Ottaen huomioon suhteellisen selvä liikevaihdon lasku, kannattavuusparannus oli kuitenkin hyvä suoritus. Ennustamme liikevaihdon laskevan 4 % 117 MEUR:oon vuonna 2024 haastavan markkinan myötä, mikä on alle yhtiön ohjeistuksen. Lisäksi odotamme oikaistun EBITAn laskevan 7,2 MEUR:oon (6,1 %:iin liikevaihdosta) epäsuotuisan asiakashintojen ja palkkainflaation nettokehityksen myötä. Q2-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin liikevaihto laski 6 % 13,4 MEUR:oon yritysmyyntien painamana, mikä oli hieman alle ennusteemme. Vertailukelpoisesti liikevaihto laski 2 %. Segmenttitasolla Retail & Commercen liikevaihto laski orgaanisesti 1 % ja Utilities 3 %. Yhtiön on kriittistä kääntää liikevaihto takaisin kasvu-uralle, jotta tuloskasvu ja kassavirta saataisiin positiiviselle sekä vankemmalle pohjalle. Vertailukelpoinen liikevoitto-% oli 0 % ja parani selvästi heikosta vertailukaudesta sekä hieman myös edellisestä neljänneksestä (Q1’24: -2 %). Solteq kertoi odotetusti myös käynnistäneensä menettelyn 1.10.2024 erääntyvän 23 MEUR:n joukkovelkakirjalainansa ehtojen muuttamiseksi. Uudelleenrahoituksen rakenteen kokonaiskustannus oli hieman odotuksiamme korkeampi, kun korkoennuste oli 12 % ja nyt odotettu toteuma 12,875 %. Ennustamme liikevaihdon kasvavan marginaalisesti vuonna 2024 ja oikaistun EBIT-%:n nousevan 2 %:iin (2023: -6 %) laskutusasteiden, tehostustoimien ja paremman liikevaihtorakenteen ajamana. Q2-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä, jossa myös laajemmat kommentit uudelleenrahoituksesta.
Tietoevryn liikevaihto kasvoi 3 % 715 MEUR:oon Q2:lla, mikä oli linjassa meidän ja markkinoiden ennusteen kanssa. Orgaanisesti liikevaihto kasvoi 1 % ja työpäiväkorjattuna -1 %. Liiketoiminnoittain orgaanista kasvua tuki parhaiten Tietoevry Banking (+5 %) ja Tietoevry Industry (+5 %). Tietoevryn oikaistu EBITA oli 78 MEUR tai 11 % liikevaihdosta (Q2’23: 73 MEUR) ollen hyvin linjassa meidän ja konsensuksen ennusteiden kanssa. Kannattavuusparannusta ajoi orgaaninen kasvu ja tehostamistoimenpiteet. Kertaluonteiset kulut olivat kuitenkin odotettua suuremmat strategisten arviointien ja uudelleenjärjestelykulujen ajamana. Näin raportoitu liikevoitto oli 48 MEUR ja alle 60 MEUR:n ennusteemme. Ennustamme yhtiön orgaanisen liikevaihdon kasvun hidastuvan 1 %:iin haastavan markkinan ajamana (2022–23 4-6 %). Odotamme oikaistun EBITA-%:n olevan 12,6 % vuonna 2024 (2023 12,6 %). Kannattavuutta tukee parempi liikevaihtojakauma ja matalampi osaajien vaihtuvuus, mutta rajoittaa palkkainflaatio (4,5 %), jota on vaikeaa viedä asiakashintoihin. Q2-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin Q2-liikevaihto laski 13 % 21,7 MEUR:oon, mikä oli hieman alle ennusteemme. Heikko kehitys oli edelliskvartaalien tapaan peräisin heikosta kysyntätilanteesta erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä. Maantieteellisesti liikevaihto laski Pohjoismaissa 13 % ja USAssa reilu 20 %. Vincitin tulos jäi selvästi ennusteistamme oikaistun EBITAn ollessa Q2:lla -0,3 MEUR, kun odotimme selvästi positiivista 0,9 MEUR:n oikaistua EBITAa. Tulosta painoi isossa kuvassa etenkin laskenut liikevaihto sekä aikatauluistaan pitkittyneet kiinteähintaiset projektit. Raportoitu EBITA oli Q2:lla -0,8 MEUR, joka pitää sisällään noin 0,5 MEUR:n kertaluonteisen USA:n organisaation uudelleenjärjestelykustannuksen sekä start up –riskiprojektien alaskirjaukset. Myös tuoteliiketoiminnan tuloskunto on hyvin heikko ja meidän on vaikea nähdä kyseisten investointien luovan omistaja-arvoa. Kokonaisuudessaan tuloskehitys oli heikkoa ja meille selvä pettymys, sillä olimme odottaneet suunnan kääntyvän jo parempaan päin. Tähän asti pelkät tehostamistoimet eivät ole tuottaneet toivottuja tuloksia. Selkeä parannus kannattavuudessa tuleekin vaatimaan myös tukea liikevaihdon kehityksestä. Ennustamme Vincitin liikevaihdon laskevan 8 % 91 MEUR:oon ja raportoidun EBITA-%:n nousevan vain hieman ja olevan 2,2 % liikevaihdosta (2023 1,8 %). Q2-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin Q2-liikevaihto laski selvästi (-16 %) 13,7 MEUR:oon, mikä oli täysin odotustemme mukaista huhti- toukokuun lukujen oltua jo tiedossa. Orgaanisesti liikevaihto laski noin 17 %. Laskun taustalla on yhtiöön kovaa iskenyt vaikea markkinatilanne ja vuoden edetessä asteittain piristynyt uusmyynti ei vielä näkynyt liikevaihdossa. Kannattavuus jatkoi paranevalla trendillä kustannussäästötoimenpiteiden ansiosta ja oikaistu EBITA-% nousi 3,5 %:iin (Q2’23: 1,6 %) ylittäen odotuksemme. Hyvän kannattavuustrendin taustalla on säästötoimenpiteiden ansiosta laskeneet kiinteät kulut, mutta myös parantunut myyntikate. Molemmat segmentit paransivat kannattavuuttaan ja positiivisesti Norjan liikevaihto kääntyi pieneen kasvuun. Konsernin asiantuntijamäärän lasku jatkui kuitenkin edelleen kesäkuussa odotuksiamme suurempana. Ennustamme Wittedin liikevaihdon laskevan orgaanisesti 17 % vuonna 2024 ja oikaistun EBITA-%:n nousevan 3,3 %:iin (2023: -0,2 %) parempien myyntikatteiden ja tehostustoimien tukemana. Q2-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille