Myös Mehiläisen kannattavuus ylsi viime vuonna kilpailijoidensa tavoin huipputasolle
Terveystalon ja Pihlajalinnan kilpailija Mehiläinen jatkoi vuonna 2024 kaksinumeroista kasvua. Samalla yhtiön operatiivinen kannattavuus parani kilpailijoidensa tavoin merkittävästi ja on jo ainakin lähihistoria huomioiden ennätystasolla. Numeroiden valossa yhtiön viime vuoden suoritusta voikin pitää jälleen erittäin vahvana. Ohjeistus indikoi myös liikevaihdon ja tuloksen kasvun jatkumista vuonna 2025. Terveystaloon ja Pihlajalinnaan verrattuna yhtiö on selvästi kunnianhimoisempi kansainvälisen kasvun osalta, missä on luonnollisesti Suomea paremmin tilaa tehdä suurempia yrityskauppoja.
Kokonaiskasvu kilpailijoita vauhdikkaampaa
Mehiläisen liikevaihto kasvoi vuonna 2024 11,5 % 2064 MEUR:oon. Kasvu oli siten jälleen selvästi kilpailijoita Terveystaloa (4,2 %) ja Pihlajalinnaa (-2,2 %) vauhdikkaampaa. Mehiläisen kasvu sai kuitenkin kilpailijoita enemmän tukea yrityskaupoista, joskin myös orgaaninen kasvu (7,6 %) ylitti kilpailijoiden kasvuvauhdin. Sekä Terveystalolla ja Pihlajalinnalla kokonaiskasvua viime vuonna on hidastanut muun muassa päättyvät ulkoistussopimukset tai sopimusmuutokset näissä. Yhtiöiden erilaisten liiketoimintarakenteiden kautta kehitystä tuleekin tarkastella myös segmenteittäin. Mehiläisen Suomen Terveyspalvelut kasvoivat laskelmiemme mukaan noin 10 %, joka on linjassa Terveystalon Terveydenhuollon palvelut -segmentin (10 %) kanssa ja hieman Pihlajalinnan Yksityiset terveyspalvelut -segmenttiä (7 %) nopeampaa (pääosin vertailukelpoiset segmentit).
Mehiläisen Sosiaalipalvelut -segmentti kasvoi myös reippaasti 11 %, mutta selkeästi vauhdikkaimmin segmenteistä kasvoi yhtiön Kansainväliset terveyspalvelut -segmentti. Täällä kasvuvauhti oli peräti 28 %, jossa mukana on kuitenkin myös epäorgaanista kasvua. Segmentti vastasi viime vuonna 7,7 % konsernin liikevaihdosta ja osuus tulee todennäköisesti tänä vuonna kasvamaan edelleen yhtiön Liettueassa alkuvuonna 2025 tiedotetun InMedica-yrityskaupan myötä. Yrityskauppa on merkittävä (2024 liikevaihto yli 150 MEUR) ja sen myötä Mehiläisestä tulee Baltian suurin yksityinen terveyspalveluiden tarjoaja. Mehiläinen vaikuttaa olevan tällä hetkellä selvästi Ruotsissa haasteista kärsinyttä Terveystaloa halukkaampi kasvamaan kansainvälisesti (Pihlajalinnalla toimintaa vain Suomessa).
Operatiivinen kannattavuus erittäin vahvalla tasolla
Mehiläinen teki vuonna 2024 289 MEUR:n oikaistun EBITAn (2023: 216 MEUR), mikä vastasi erittäin vahvaa 14,0 %:n oikaistua EBITA-marginaalia (2023: 11,7 %). Yhtiö seurasi siten kilpailijoidensa tavoin selvän positiivista trendiä kannattavuudessa. Kannattavuustaso on kuitenkin selvästi kilpailijoita paremmalla tasolla (Terveystalo 12,8 % ja Pihlajalinna 7,8 %). Mehiläisen mukaan kannattavuus kehittyi positiivisesti sekä Suomessa että kansainvälisesti. Yhtiön mukaan kannattavuutta tuki muun muassa vahva kysyntä ja sitä kautta parantuneet käyttöasteet sekä skaalaedut. Myös hinnoittelumuutoksilla oli positiivinen vaikutus kannattavuuteen. Siten ajurit kannattavuusparannuksen taustalla oli isossa kuvassa saman kaltaisia kuin Terveystalolla ja Pihlajalinnalla.
Mehiläinen käyttää liiketoiminnassaan erittäin suurta velkavipua (nettovelat / oik. käyttökate 5,2x), mikä heijastuu korkeisiin rahoituskuluihin (-160 MEUR, josta -120 MEUR lainojen korkokuluja). Raportoitu nettotulos oli lopulta suunnilleen vertailukauden tasolla (2024: 39,2 MEUR, 2023: 40,1 MEUR). Merkittävän velkavivun käyttö on pääomasijoitustaustaiselle yhtiölle varsin tyypillistä, eikä Mehiläisen tasetta selvästi olla pyritty vahvistamaan samalla lailla kuin Terveystalolla ja Pihlajalinnalla. Mehiläisen osalta viime vuoden nettovelkojen kasvua selitti kuitenkin isolta osalta merkittävät 453 MEUR:n omien osakkeiden ostot. Potti koostui pääasiassa LähiTapiolan osakkeista yhtiön irtautuessa omistuksestaan Mehiläisessä. Ostettujen ja myöhemmin mitätöityjen osakkeiden määrä vastasi peräti 21 % Mehiläisen osakekannasta.
Liikevaihto ja tulos jatkaa nousu-uralla vuonna 2025
Näkymissään Mehiläinen arvioi liikevaihdon kasvavan vuonna 2025 sekä orgaanisesti että yritysostojen tukemana huolimatta hyvinvointialueiden tehostamistoimenpiteistä. Yhtiö toteaa, että sosiaali- ja terveysalan palkat ja muut kustannukset jatkavat nousuaan vuonna 2025, minkä lisäksi hyvinvointialueet pyrkivät tehostamaan toimintaansa. Näistä tekijöistä huolimatta yhtiö tavoittelee toiminnan jatkuvan tehostamisen myötä kasvattamaan EBITA-liikevoittoa. Yhtiö tulee siten jatkamaan tänä vuonna kilpailijoidensa tavoin tuloskasvun polulla. Suhteellisen kannattavuuden kehitykseen yhtiö ei tarjonnut näkymiä. Pienemmillä kilpailijoilla suhteellinen kannattavuus paranee ohjeistusten mukaan tänä vuonna vielä varsin selvästi, mutta Mehiläisen kannattavuus on jo erittäin korkealla tasolla ja parannusvara voi olla jossain määrin maltillisempi. Paljon luonnollisesti riippuu myös tehtyjen yritysostojen kannattavuustasosta (esimerkiksi InMedica).
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
