Mehiläinen kerää merkittävästi uutta pääomaa ja tekee suuret yrityskaupat Romaniassa sekä Serbiassa
Terveystalon ja Pihlajalinnan kilpailija Mehiläinen tiedotti eilen allekirjoittaneensa sopimukset Romanian ja Serbian johtavien terveyspalveluyritysten Regina Marian ja MediGroupin ostoista. Yritysostojen yhteydessä yhtiö keräsi yli kahden miljardin sijoituksen pääomasijoittaja Hellman & Friedmanilta. Sekä pääomasijoitus että yrityskaupat ovat kaikilla mittareilla erittäin suuria ja kuvastavat Mehiläisen voimakasta ja pienemmistä suomalaisista kilpailijoista poikkeavaa kunnianhimoa kansainvälistymistä kohtaan.
Romanian ja Serbian johtavia terveyspalveluyhtiöitä
Regina Maria on Romanian johtava terveyspalveluyhtiö, joka tarjoaa noin 300 yksikössä 11 000 ammattilaisen voimin laajat lääkärikeskus- ja sairaalapalvelut yli 2 miljoonalle asiakkaalle vuosittain. Regina Marian sisaryhtiö MediGroup on puolestaan Serbian johtava toimija yksityisten terveyspalveluiden markkinalla noin 100 yksiköllä ja yli 2 500 henkilöstömäärällä. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 550 miljoonaa euroa vuonna 2024. Myyjänä yrityskaupassa on pääomasijoittaja MidEuropa. Mehiläisen mukaan yhtiöiden liiketoimintamallit ovat yhteneväisiä Mehiläisen kanssa.
Lisää pääomia pääomasijoittajalta suuressa rahoituskierroksessa
Yritysjärjestelyä varten Mehiläinen kerää uutta pääomaa pääomasijoittaja Hellman & Friedmaninilta. Mehiläisen omassa tiedotteessa kerätyn pääoman kerrotaan olevan yli kaksi miljardia. Mediassa on myös pyörinyt arvioita peräti 2,6 miljardin euron kerätystä pääomasta. Järjestelyn myötä Hellman & Friedmanista on nousemassa CVC:n (nykyinen pääomistaja) rinnalle toinen merkittävä yhtiön omistaja. Mehiläisen tiedotteen mukaan yli 2 miljardin rahoituskierros on yksi historian suurimpia, ellei suurin suomalaisen yrityksen keräämä kansainvälinen pääomasijoituskierros. Varoja käytetään tiedotettujen yrityskauppojen lisäksi myös Mehiläisen tytäryhtiö BeeHealthyn ohjelmistoliiketoiminnan kansainväliseen kasvattamiseen.
Mehiläisen valuaatiota rahoituskierroksen yhteydessä ei julkistettu, mutta mediassa on liikkunut arvioita noin kuuden miljardin euron velattomasta arvosta. Mehiläinen teki vuonna 2024 289 MEUR:n oikaistun EBITAn, mihin peilaten arvostus vaikuttaa varsin korkealta. Eteenpäin katsovia lukuja ei ole saatavilla, sillä Mehiläisestä ei ole ennusteita eikä yrityskauppojen tuloskontribuutio ole tiedossa. Mehiläistä arvostetaan joka tapauksessa selvästi pienempiä verrokkeja Terveystaloa ja Pihlajalinnaa korkeammilla kertoimilla. Terveystalon vuoden 2024 toteutunut IFRS16 oik. EV/EBIT oli noin 12x ja Pihlajalinnan noin 7x. Mehiläisen arvostukseen on ladattu nähdäksemme sisään selvästi odotuksia onnistumisesta kansainvälistymisessä ja Euroopan terveyspalvelumarkkinan konsolidaatiossa.
Kunnianhimo kansainvälistymisen suhteen on suuri
Pääomasijoitus ja yritysjärjestelyt kuvastavat nähdäksemme Mehiläisen erittäin kunnianhimoista kansainvälistä kasvustrategiaa. Yhtiön kansainvälinen liiketoiminta tuleekin kasvamaan tänä vuonna uuteen mittaluokkaan nyt tiedotettujen sekä alkuvuonna tehdyn InMedica-yritysoston seurauksena, jonka myötä yhtiö kasvoi Baltian suurimmaksi terveyspalveluyritykseksi. Yhtiö haluaakin selvästi olla aktiivisessa roolissa Euroopan terveyspalvelumarkkinan konsolidaatiossa. Ruotsissa haasteista kärsineeseen Terveystaloon ja pelkästään Suomessa toimivaan Pihlajalinnaan nähden strategia poikkeaakin merkittävästi. Suomi säilyy kuitenkin Mehiläisen suurimpana toimipaikkana. On mielenkiintoista nähdä, muuttaako Mehiläisen fokuksen siirtyminen kansainvälistymistä kohti yhtiön toimintaa ja toimialan dynamiikkaa Suomessa jollain lailla.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
