Lehto Q4-aamutulos: Saneerausprosessi kesken
Lehto Group julkisti keskiviikkona 27.3.2024 epävirallisen Q4-raporttinsa. Lehto ilmoitti aikaisemmin, että sen tytäryhtiöt hakeutuvat konkurssiin kariutuneiden myyntineuvottelujen myötä. Hieman myöhemmin hallitus päätti hakea yhtiötä yrityssaneeraukseen. Keskiviikkoon mennessä tilinpäätös ei ollut kerennyt vielä täysin valmistua mm. varojen keskeneräisten myyntineuvottelujen vuoksi ja yhtiö ilmoitti tilintarkastamattomat arviot luvuistansa. Arviolta virallinen tilinpäätös valmistuu ja julkaistaan huhtikuun 2024 loppuun mennessä. Luvuilla, Q4-tuloksella tai näkymillä ei kuitenkaan ole Lehdon tapauksessa merkitystä, sillä varsinaista liiketoimintaa ei ole ja velat ylittävät tällä hetkellä yhtiön varat.
Liikevaihto ja tulos romahtivat vuonna 2023
Lehdon Q4:n liikevaihto oli 17,5 MEUR laskien jopa 82 % vertailukaudesta. Liikevaihto sisältää vielä konkurssiin menneet yhtiöt, joten se ei anne oikeaa kuvaa nykyliiketoiminnoista. Tilauskanta Lehdolla on laskenut nollille ja tappioita Lehto teki vuoden viimeisellä kvartaalilla 15,8 MEUR. Koko vuonna Lehton ilmoittamien lukujen mukaan liikevaihto laski 50 % 172 MEUR:oon ja tappioita kertyi 77,2 MEUR.
Velkaa enemmän kuin varoja
Lehto kertoi tilinpäätöksessään konkurssiin menneiden yhtiöiden vaikutuksesta yhtiön varoihin ja velkoihin 2023 lopussa. Konkurssiin menevien yhtiöiden poistumisen jälkeen yhtiön varat laskevat 20 MEUR:oon 106 MEUR:sta. Yhtiölle jää aineellisia hyödykkeitä ja aineettomia hyödykkeitä noin 9 MEUR ja rahavaroja noin 6 MEUR (tilanne 27.3.2024: 2,4 MEUR kassavaroja) ja hieman muita saamisia. Aineelliset hyödykkeet liittyvät Lehto Componentsiin ja tehdaskiinteistöihin arviomme mukaan.
Jäljelle jäävän Lehdon velat ovat kuitenkin 22 MEUR. Velat ylittävät varat ja tekee tilanteesta kestämättömän Lehdon kannalta, minkä vuoksi myös Lehto hakeutui yrityssaneeraukseen. Yhtiöllä on rahoittajilta luottolimiittia käytössä 3,4 MEUR ja 15 MEUR:n vaihtovelkakirjalaina, josta 2,9 MEUR laskettu oman pääoman ehtoiseksi. Molemmissa veloissa kovenantit eivät täyttyneet ja ne ovat osana saneerausmenettelyä.
Konsernieliminoinnit mukaan lukien Lehdon laskelmien mukaan kokonaisuudessaan yhtiön velat ylittävät yhtiön varat 10,5 MEUR:lla ja oma pääoma painuu selkeästi negatiiviseksi. Yhtiöllä on kesken myyntineuvottelut varojensa myynnistä (arviolta aineelliset hyödykkeet ja Lehto Components), mutta emme pidä todennäköisenä, että yhtiö saisi varoistansa merkittävästi korkeampia tai edes kirjanpitoarvon mukaisia arvoja.
Lohduton tilanne omistajan kannalta
Lehdon nykyisten osakkeenomistajien kannalta tilanne on lohduton, sillä heille on nyt jäämässä osuus yhtiöstä, jolla ei ole liiketoimintaa. Tehdasomistusten mahdollisesta ja insinööritoimiston tehdystä myynnistä ei ole merkittäviä varoja tulossa ja nekin valuvat velkojen maksuun. Lisäksi 15 MEUR:n vaihtovelkakirja taseessa tulee toiminnan jatkuessa laimentamaan nykyiset omistajat olemattomiin. Yhtiön oma pääoma on negatiivinen ja pääomia tarvitaan, oli jatkosuunnitelmat emoyhtiölle mitkä tahansa. Rahoituksen saaminen tähän on epätodennäköistä velan muodossa ja pääomia on haettava muualta.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Lehto on vuonna 1976 perustettu suomalainen rakennus- ja kiinteistöalan konserni, joka hyödyntää rakennusprosessissaan toistettavia konsepteja, tehdasvalmistusta sekä modulaarisuutta luodakseen lisäarvoa asiakkailleen. Yhtiön liiketoiminta jakautuu nykyisin kahteen palvelualueeseen: Toimitilat ja Asunnot. Näiden palvelualueiden sisällä yhtiö tekee myös päiväkoteja, hoivatiloja sekä myös korjausrakentamista. Yhtiön ydinosaaminen keskittyy yksinkertaisiin, monistettaviin ja kohtuuhintaisiin asuntoihin sekä toimitiloihin. Lehdolla on tällä hetkellä tehdasyksiköitä eri puolella Suomea. Lehdolla on myös tytäryhtiö Ruotsissa.
Lue lisää yhtiösivulla