Lakot osuvat liha-alalle haastavaan ajankohtaan
Liha- ja valmisruoka-alan tiistaina alkava lakko vaikuttaa seurantayhtiöistämme Apetitin, Atrian ja HKFoodsin toimintaan. Kolmen vuorokauden pituinen lakko aiheuttaa haasteita arviomme mukaan etenkin liha-alalle, jossa tuotannon katkoksiin on haastavampaa varautua kuin Apetitin pakastevihannestuotannossa.
Lähestyvä pääsiäinen on etenkin liha-alalle merkittävää myyntisesonkia, ja toimitusten kärsiminen voi heikentää aavistuksen liikevaihdon ja tuloksen kehitystä Q2-kvartaalilla. Lisäksi toimialalla tässä kohtaa valmistaudutaan tyypillisesti siirtymään kesävalikoimiin, mihin lakot ja tuotannon alasajot voivat vaikuttaa. Lakoilla ei kuitenkaan ole vaikutusta yhtiöiden pitkän aikavälin tuloksentekokykyyn.
Liha- ja valmisruoka-alan lakossa on kyseessä leipomoalan kiista työaikoihin liittyen ja pelko siitä, että vastaavaa mahdollisuutta pidempään työaikaan yritettäisiin ottaa jatkossa käyttöön myös muilla elintarviketuotannon aloilla. Käsittääksemme palkankorotuksista on jo sopu olemassa, ja niiden jääminen 2-3 %:iin (per vuosi) tarkoittaisi palkkainflaation pysyvän karkeasti vuodentakaisella tasolla.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
