IT-palvelusektorin 2025 näkymät: Kasvu käynnistyy jälleen loppuvuonna
Odotamme IT-palvelusektorin suorituksen paranevan kokonaisuutena vuonna 2025. Arvioitua haastavamman Q4:n ja vuoden 2025 ohjeistuksien myötä ennusteemme laskivat kuitenkin hieman vuodelle 2025. Ennustamme nyt liikevaihdon olevan isossa kuvassa vertailukauden tasolla ja kannattavuuden paranevan selvästi. Arvioimme kuitenkin sektorin sisäisen hajonnan jatkuvan selkeänä ja tulosparannusta ajavan yhtiökohtaisesti liikevaihdon kasvu tai tehostamistoimet. Tänä vuonna, kun markkinan lasku oletettavasti tasaantuu/kääntyy jälleen kasvuun, yhtiöiden osalta pitäisi alkaa näkyä, ketkä ovat onnistuneet sopeutumaan muuttuneeseen markkinatilanteeseen ja kenen strategia toimii. Lyhyellä aikavälillä arvioimme kilpailutilanteen säilyvän kireänä, mutta Suomen ja Euroopan odotettu vahvistuva yleinen talouskehitys sekä laskenut korkotaso luovat mielestämme edellytykset asteittain vahvistuvalle kysyntänäkymälle. 20-säännöllä mitattuna odotamme yhden yhtiön pääsevän erinomaiseen ja yhden hyvään suoritukseen, kun viime vuonna tähän ei yltänyt yksikään suomalaisista listatuista yhtiöistä.
Odotamme liikevaihdon olevan kokonaisuutena vertailukauden tasolla vuonna 2025
Vuoteen 2025 kohdistuvat liikevaihtoennusteemme laskivat edelleen Q4-raporttien myötä (~2 %-yksikköä). Vuonna 2025 arvioimme sektorin orgaanisen liikevaihdon olevan kokonaisuutena vertailukauden tasolla, kun mediaani liikevaihto laskee 1,4 % ja keskiarvo nousee 0,7 %. Liikevaihdon osalta yhtiöjoukossa on poikkeuksellisen vähän hajontaa, kun Digital Workforce erottuu voimakkaalla 14 %:n kasvulla ja muut ovat +/- 4 % vaihteluvälin ympärillä. Yrityskaupparintamalla on ollut ennätyksellisen hiljaista, jonka takia niiden tuki kasvuun jää nykytiedon valossa pieneksi. Ennustamme orgaanisen liikevaihdon kehityksen siis olevan vuosien 2023–24 tasolla. Suhteessa heikkoa sykliä edeltäneisiin viiteen vuoteen (2018–2022: 8–16 %) kehitys on kuitenkin hyvin vaisua. Räätälöidyn ohjelmistokehityksen kysynnän laskusta eniten kärsineiden yhtiöiden (Witted, Siili, Vincit, Solteq) kehityksen odotamme edelleen olevan keskimääräistä heikompaa.
Kapasiteettia ilman projektia (”penkillä”) on arviomme mukaan tällä hetkellä normaalia enemmän ja tekijöitä on isossa kuvassa hyvin saatavilla tällä hetkellä. Selvät kasvuluvut edelliseen vuoteen verrattaessa vaatisivat aggressiivisia rekrytointeja, mihin emme lyhyellä aikavälillä usko. Tämän vuoksi kasvuodotuksemme keskittyvät selvästi H2’25:een. Ennusteissamme koko sektorin tasolla ensimmäiset positiiviset orgaanisen kasvun luvut tulevatkin vasta Q4:llä. Seuraamme tarkasti kvartaalitason henkilöstömäärän kehitystä suhteessa edelliseen kvartaaliin, koska tämä indikoi seuraavan 12 kuukauden kehitystä.
Odotamme kannattavuuden paranevan kulusäästöjen ajamana
Vuonna 2025 arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin nousevan 6,0 %:iin (2024: 3,9 % ja 2018–2023 keskimäärin 7,5 %). Sektorin keskimääräisen kannattavuuskehityksen osalta paremman kuvan antaa keskiarvo, joka nousee 7,2 %:iin edellisvuoden 6,3 %:sta. Kannattavuutta tukevat yhtiökohtaisesti tehdyt säästötoimenpiteet viime vuonna ja tänä vuonna, paremmat laskutusasteet ja/tai asteittain kasvuun kääntyvät liikevaihdot. Nyt näyttääkin siltä, että kannattavuuspohja osui sektorin kontekstissa vuosiin 2023–24, jolloin kysynnän lasku realisoitui yllättäen useimmille ja jatkui viime vuonna edelleen. Kannattavuushaasteita tulee tuottamaan arviomme mukaan edelleen laskutusasteiden vaikea hallinta, kun projektien aloituksia lykätään ja kasvu on kovan työn takana. Lisäksi palkkainflaatio tulee jatkumaan maltillisena, mutta hintakilpailu luo yhä voimakasta painetta kannattavuuksiin. Henkilöstön vaihtuvuus ei ole ollut haaste viimeiseen pariin vuoteen, eikä ole niin kauan, kun asiakaskysyntä on heikkoa. Hintapaine on edelleen sektorin selkein huolenaiheemme ja on jo usealla toimijalla uinut sisään tilauskantoihin, mikä tekee paluusta parempiin kannattavuustasoihin aikaisemmin odotettua hitaampaa. Mitä kauemmin hintapaine kestää, sitä heikommaksi koko sektorin tilauskannan rakenne muodostuu ja siten myös käänne parempaan tapahtuu vielä hitaammin. Useat yhtiöt ovat kuitenkin sopeuttaneet kulurakenteitaan heikossa syklissä, minkä myötä markkinan parantuessa kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja.
Kattava IT-palvelusektorin yhteenveto Q4’24-tuloskaudesta ja koko vuodesta 2024 on luettavissa täältä.
Ohjeistukset odottavat liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla ja kannattavuuden paranevan selvästi
IT-palvelusektorin ohjeistukset vuodelle 2025 odottavat karkeasti konsolidoidusti liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla. Yhtiöistä 4 odottaa liikevaihdon kasvavan, 4 laskevan ja 2 ei ohjeista kuluvaa vuotta. Kannattavuuden tai tuloksen osalta 6 yhtiötä odottaa sen paranevan, 1 laskevan ja 3 ei ohjeista. Näin kannattavuuden osalta yhtiöt odottavat kannattavuuden paranevan selvästi. Ohjeistukset ovat luonnollisesti suhteellisen hyvin linjassa yllä kertomiimme odotuksiin, kun odotamme liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla ja kannattavuuden paranevan noin 2 %-yksikköä vuodesta 2024.
Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen pudotus jatkui (-1 %) vielä Q4:llä, mutta on edellisen vuoden vaihteeseen verrattuna hidastunut (Q4’23: -4 % ja Q1’24: -2 %). Tämä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä.
Markkinan tasolla yleinen talouskehitys määrittää paljon, mutta yhtiökohtaiset erot korostuvat
Yleisen taloustilanteen kehitys on nähdäksemme markkinan tasolla tärkein ajuri lyhyellä aikavälillä IT-palveluyhtiöiden kannalta. Niin kauan, kun asiakasyritysten budjetit ovat supistuvalla kannalla ja tuloskehitys heikkoa, on selkeämpää koko markkinan tason piristymistä IT-palveluyhtiöiden kysynnässä vaikea nähdä. Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomioida, että IT-palvelusektorin yhtiöissä on merkittäviä yhtiökohtaisia eroja, mikä onkin korostunut tässä syklissä.
Koko Indereksen (vain positiiviset tulokset) yhtiöseurannan oik. liikevoiton tuloskasvun ennuste on tänä vuonna 10 %. Viime vuonna tulokset kasvoivat noin 4 %, mutta on hyvä huomioida, että tuloksissa oli varsin paljon oikaisuja. Yhtä kaikki, tulokset kääntyivät kuitenkin jälleen kasvu-uralle. Tänä vuonna tuloskasvun odotetaan myös jakaantuvan laajemmalle sektorijakaumalle ja perustuvan vähemmän säästötoimiin, vaikka niilläkin on yhä kohtuullisen merkittävä rooli. Tulosten kääntyminen kasvusuuntaan on positiivinen tekijä asiakasyritysten IT-budjeteista eläville IT-palveluyrityksille. Inderes Q4-tuloskausiyhteenveto on luettavissa tästä.
Sektorin kehityksen ennustaminen nykyisen käännekohdan ympärillä on edelleen erittäin vaikeaa. Arvioimme ylikapasiteetista johtuvan kovan kilpailun jatkuvan tänä vuonna. Vuodenvaihteessa päättyi tyypilliseen tapaan paljon projekteja, ja kilpailu uusista projekteista on ollut tiukkaa. Yhtiöt ovat kuitenkin nähdäksemme olleet kokonaisuutena optimistisempia verrattuna viime vuoteen, ja useammat ovat kommentoineet hieman piristyvää myyntiaktiviteettia. Yksityisellä sektorilla asiakasrintamalla kovimmat säästötoimet on jo nähdäksemme tehty koko markkinan tasolla, mikäli talousennusteet pitävät. Keskeisenä trendinä ensi vuonna tulee nähdäksemme jatkumaan yksityisen sektorin toimittajien konsolidoiminen. Tässä ovat vahvoilla pitkäaikaiset strategiset kumppanit, toimialaosaamista omaavat yhtiöt, kriittisen osaamisen vahvat tekijät ja laajan palvelutarjooman yhtiöt. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että lukujen valossa tarkasteltuna Gofore ja Digia ovat olleet voittajia tässä trendissä.
Julkisen sektorin säästötoimet sekoittavat koko markkinan kysynnän ennustamisen pakkaa. Julkisella sektorilla IT-järjestelmien kehitystarpeet lähivuosina ovat edelleen ilmeisiä ja niillä haetaan tehokkuutta toimintaan. Samaan aikaan säästötarpeet ovat selvät, minkä takia kysynnän kehityksen ennustaminen on vaikeaa. Arvioimme kehityksen olevan julkisella sektorilla kokonaisuutena vaisua verrattuna aiempiin vuosiin ja todennäköisesti jatkuva hintapaine tekee operoimisesta sektorilla haastavaa. Julkisella sektorilla hyvin pärjäävillä yhtiöillä on mielestämme edellytykset siellä jatkossakin tehdä hyvää liiketoimintaa, vaikka kasvu onkin todennäköisesti tiukemmassa. Julkisen sektorin houkuttelevuuden kannalta keskeinen muuttuja on yksityisen sektorin kysyntä, koska ylikapasiteettia ajautuu hintakilpailemaan julkisen sektorin suuriin kilpailutuksiin. Halvalla hinnalla myyminen on usein yhtiön näkökulmasta ainakin lyhyellä tähtäimellä penkillä istumista parempi vaihtoehto.
Lähivuosina usein liputtamamme yhtiöiden jatkuvan uudistumisen kyky tulee olemaan avainasemassa, kun useat yhtiöt ovat keskellä muutosprosesseja ja pyrkivät asemoitumaan hyvin vetäville palvelu-, markkina- ja asiakassektoreille.
Arvostustasot odottavat heikkoa kehitystä lähivuosina
Tuloskehitys on keskeinen osakekursseja ajava voima, mutta kolmas tuotto-odotuksen merkittävä komponentti pääoman allokoinnin lisäksi on ostohetken arvostustaso. Arvostustaso on kääntynyt mielestämme jo hyvin houkuttelevaan asentoon historiallisessa kontekstissa. Historiallisesti arvostustasot eivät ole kääntyneet nousuun ilman liiketoiminnan käännettä ja tuloskasvun käynnistymistä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
