IT-palvelusektori Q3-yhteenveto: Liikevaihto laski, mutta kannattavuus parani - sektorilla selvää kahtia jakautuneisuutta
IT-palvelusektorin Q3-tuloskauteen lähdettiin varovaisissa tunnelmissa, kun viisi sektorin yhtiöistä oli antanut tulosvaroituksen reilun kuukauden sisällä. Sektorin yhtiöiden orgaanisen liikevaihdon kehityksen lasku jyrkkeni työpäiväkorjattuna hieman asiakkaiden säästötoimien jatkuessa, vaikka vertailukausi oli jo useimmilla heikko. Kannattavuus kuitenkin nousi selvästi vertailukaudesta, mutta yhtiöjoukko jakautui selvästi vahvoihin ja heikkoihin suorituksiin. Trendit olivat Q3:lla isossa kuvassa edelleen samantyylisiä kuin aiemmilla neljänneksillä. Selkein huolenaiheemme liittyy edelleen ylikapasiteetista johtuvaan kovaan hintakilpailuun, erityisesti julkisen sektorin kilpailutuksissa. Mitä kauemmin hintakilpailu jatkuu, sitä syvemmälle se ui yhtiöiden tilauskantoihin ja sitä hitaammin elpyminen tulee myös tapahtumaan. Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen lasku pysyi vuoden vaihdetta maltillisempana, ja muutamat alkoivat jo rekrytoimaan Q3:lla. Tämä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä, mutta selkeämmin vahvistuva kysyntäkuva vaatii nähdäksemme Suomen ja Euroopan talouksilta vetoapua.
Orgaaninen liikevaihdon kehitys heikkeni edelleen työpäiväkorjattuna Q3:lla vastoin odotuksia – pieni rypäs pärjäsi kuitenkin hyvin
Q3:n ja loppuvuoden heikkous tuli selvemmäksi, mitä lähemmäksi Q3-raportteja tultiin, kun 5 yhtiöistä (Innofactor, Siili, Solteq, Tietoevry ja Vincit) antoivat reilun kuukauden aikana tulosvaroitukset. Kokonaisuutena kotimaisen IT-palvelusektorin liikevaihdot kehittyivät hieman odotuksiamme heikommin edelleen vaikeassa markkinaympäristössä. Vertailukausi helpottui suhteessa H1:een, sillä markkinan heikkous iski lukuihin jo laaja-alaisesti viime vuoden keväällä. Seuraamiemme yhtiöiden liikevaihto laski orgaanisesti 3 % ja lasku jyrkkeni Q2:sta (-1 %). Kehitystä painoi asiakkaiden säästötarpeet, joiden takia IT-hankkeita laitettiin tauolle ja aloituksia lykättiin. Kehitystä tuki yksi työpäivä edellisvuotta enemmän (vaikutus vajaa 2 % per kvartaali). Näin työpäiväkorjattuna orgaaninen kehitys heikkeni hieman edellisestä neljänneksestä (Q2: -3 % vs. Q1: 0 %). Toisaalta tämä työpäivä osui lomaisalle heinäkuulle, jonka takia vaikutus jäi käytännössä selvästi pienemmäksi. Kokonaisuutena liikevaihdot kehittyivät Q3:lla siis odotuksiamme heikommin, kun 1 yhtiö ylitti, 4 oli linjassa ja 5 alitti ennusteemme.
Lähde: Inderes
Isossa kuvassa trendit olivat samoja kuin edellisillä neljänneksillä. Haastavan markkinatilanteen myötä hyvin ovat pärjännet ne yhtiöt, joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa, pitkiä sopimuksia, syvät ja strategiset asiakassuhteet, toimivat julkisella sektorilla, ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Näitä ovat Digia, Netum ja Loihde. Parhaiten kasvoi kuitenkin jälleen Digital Workforce (10 %) jonka automaatio tarjooman kysyntä on vahvaa. Heikommin taas pärjäsivät yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja räätälöidyllä ohjelmistokehityksellä suuri paino. Muun muassa Vincitillä, Siilillä ja Wittedillä räätälöidyn ohjelmistokehityksen heikkous näkyi edelleen selvästi näiden yhtiöiden liikevaihdon kehityksessä, vaikka vertailukausi oli jo helpompi. Markkinalla on yhä selvästi käynnissä suurissa asiakkuuksissa trendi, jossa ostajat keskittävät ostojaan harvemmille toimittajille. Tämä trendi tukee vahvistuessaan nähdäksemme niitä toimijoita, joilla on kattava elinkaaren palvelutarjooma, riittävää toimituskapasiteettia ja/tai asiakkuuteen vaadittavaa erikoisosaamista. Yleisesti arvioimme selkeitä kilpailuetuja omaavien yhtiöiden erottuvan edukseen myös jatkossa. Häviäjiä ovat yhtiöt, joilla ei ole kriittistä (mm. data, tekoäly) tai erottuvaa osaamista, syviä asiakassuhteita (johdon konsultointi, integraatio ja jatkuvuuspalvelut edesauttaa) tai toimialafokuksen kautta vahvaa asiakkaan liiketoiminnan ymmärrystä.
Lähde: Inderes
Ylikapasiteetista johtuva hintakilpailu on jatkunut kovana, erityisesti julkisella sektorilla, ja tämä on sektorin keskeisin huolenaiheemme. Hintakilpailu luo IT-palvelusektorilla painetta kannattavuuksiin, kun palkat eivät jousta samalla tavalla. Hintakilpailulle ei näy loppua, ennen kuin kysyntä piristyy, mikä taas vaati mielestämme vahvistuvaa talousympäristöä, joka lisäisi jälleen asiakasyritysten investointirohkeutta.
Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen pudotus jatkui (-1 %) vielä Q3:lla, mutta on viime vuoden vaihteeseen verrattuna hidastunut (Q4’23: -4 % ja Q1’24: -2 %). Tämä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä. Henkilöstömäärä kasvoi Digital Workforcella, Goforella ja Vincitillä Q3:lla.
Lähde: Inderes
Yhtiöiden raportoima koko henkilöstön määrä. Gofore, Siili, Vincit ja Witted laskettu yhtiöiden raportoiman FTE-lukeman perusteella. Loihteen Q1 ja Q3-henkilöstömäärä arvioitu Q4 ja Q2:n keskiarvon perusteella, koska yhtiö ei raportoi lukua kvartaaleittain.
Kannattavuus parani, mutta jakautui selvästi hyviin ja heikkoihin suorituksiin Q3:lla
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin keskiarvo nousi 7,3 %:iin Q3:lla vertailukauden 4,7 %:sta ja edellisen neljänneksen 5,1 %:sta. Vertailukaudet olivat heikot, mutta tasoltaan Q3:n kannattavuutta voidaan pitää jo lähes hyvänä. Useat yhtiöt tekivätkin selviä kannattavuusparannuksia. Kannattavuusparannuksen taustalla olikin sektorin kontekstissa nähdäksemme parantuneet laskutusasteet ja kustannussäästötoimenpiteet. Vertailukaudella kysynnän heikentyminen näkyi jo selvästi liikevaihdon kehityksessä, mutta tehostamistoimet alkoivat selvemmin vasta Q3’23. Siten tehostamistoimien vaikutukset näkyivät vasta myöhemmin. Liikevaihdot ovat jatkaneet tästä useilla selvässä laskussa, mikä on vaatinut jatkuvaa tiukkaa kulukuria yhtiöiltä.
Mediaanikannattavuus oli selkeästi alempi kuin keskiarvo. Mielestämme keskiarvon tarkastelu on nykytilanteessa mielekkäämpää, koska pienessä tarkastelujoukossa mediaani voi heilua rajusti riippuen siitä, mikä yhtiö sattuu tarkastelujoukon keskimmäiseksi.
Kannattavuus jakautui Q3:lla hyvin selkeästi vahvoihin ja heikkoihin kannattavuuksiin, kun historiallista keskiarvo tasoa (7–9 %) ei nähty. Netum, Tietoevry, Digia ja Gofore tekivät kaikki vahvat kannattavuudet, kaikki yli 10 %. Osittain tätä selittää yhtiöiden jatkuvan liiketoiminnan suhteellisen suuri osuus, ohjelmistoliiketoiminta (Digialla ja Tietoevryllä) ja julkisen sektorin vakaa sopimuskanta kaikilla (vaikka hintapainetta uusissa sopimuksissa). Sektorin heikommin pärjänneillä yhtiöillä on kannattavuuksissa selvästi parannuspotentiaalia, kun liikevaihdon laskut saadaan taitettua. Digital Workforce kasvaa tällä hetkellä vahvasti, mutta kasvuinvestoinnit rajoittavat yhtiön kannattavuuskehitystä.
Kannattavuuden ennustaminen kvartaalitasolla on tällä hetkellä haastavaa, kun liikevaihdon kehitykseen liittyy epävarmuutta ja se vaikuttaa vivulla kannattavuuteen. Lisäksi eri tehostamistoimien vaikutuksien ajoituksen arviointi on vaikeaa. Kokonaisuutena kannattavuustasot olivat hienoisesti odotuksiamme paremmat, kun 5 yhtiötä ylitti ennusteet, 1 oli linjassa (alle 1 %-yksikön vaihteluväli) ja 4 alitti ennusteemme. Yhteenlaskettuna kannattavuusylitysten nettoefekti (ylitykset + alitukset) oli kuitenkin positiivinen + 7,0 %-yksikköä. Kannattavuuksia tuki yhtiöiden viime vuonna tekemät kustannussäästötoimenpiteet. Kannattavuuksiin painetta aiheutti kuitenkin odotettua enemmän laskeva asiakaskysyntä ja erityisesti kireä hintakilpailu, kun palkat eivät jousta samassa suhteessa. Mikäli kysynnän heikkous laajenee vielä uusille osaamisalueille ja/tai asiakassektoreille ovat uudet muutosneuvottelut todennäköisiä. Laskun ja/tai heikkouden jatkuessa tulee yhtiöllä lisäpainetta sopeuttaa myös kiinteämpiä kulueriä. Toisaalta taas yhtiöt, jotka selviävät vaikean syklin läpi ilman muutosneuvotteluja, tulevat nähdäksemme vahvistamaan työnantajabrändiään.
Lähde: Inderes
Sektorin kannattavuudet nousivat keskiarvoltaan lähes historiallisille tasoilla (6 vuoden keskiarvo 7,5 %) selvästi viimeisen vuoden matalammilta (5–6 %) tasoilta. Nyt kun yhtiöt ovat terävöittäneet kulurakenteitaan vahvojen investointivuosien jälkeen, talouden sekä kysynnän elpyessä kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja. Tulemme julkaisemaan IT-palvelusektorin kootut päivitetyt odotuksemme vuodesta 2025 lähiaikoina.
Lähde: Inderes
Lyhyet yhtiökohtaiset Q3-kommentit
Digian Q3-liikevaihto kasvoi 11 % vertailukaudesta 45,4 MEUR:oon, mikä oli hienoisesti yli odotuksemme. Orgaaninen kasvu vahvistui hieman edellisistä neljänneksistä ja oli 5 %, mikä on jopa todella hyvä taso huomioiden haastava IT-palvelumarkkina. Digian EBITA kasvoi vertailukaudesta yli 60 % 5,7 MEUR:oon ja oli heittämällä yli ennusteemme. Tulosta tuki paremmat laskutusasteet, Q2:n tehostamistoimet sekä organisaation tehokkuus, jonka aikaisempien vuosien oman liiketoiminnan ohjausjärjestelmän investoinnit mahdollistavat. Arvioimme liikevaihdon kasvavan 7 % yritysostojen vetämänä (5 %) ja orgaanisen kasvun tukemana vuonna 2024. EBITAn ennustamme kasvavan 25 % 21,0 MEUR:oon liikevaihdon kasvun ja kannattavuuden ajamana. Q3-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Digital Workforcen liikevaihto kasvoi Q3:lla täysin linjassa odotuksiimme 10 % 6,6 MEUR:oon. Liiketoiminnoista tärkeämpi jatkuvaveloitteisten palveluiden liikevaihto kasvoi edelleen vahvasti (16 %) ja oli 4,4 MEUR, kun taas asiantuntijapalvelut laskivat 1 % 2,2 MEUR:oon Q3:lla. Käyttökate-% oli 2,7 %, mikä oli Q2:n tasolla, mutta alle 5 %:n ennusteemme. Vertailukauteen verrattuna (-1 %) kannattavuusparannusta tuki viime vuoden lopulla lakkautetut Tanskan ja Norjan toimistot, hallinnon tehostustoimenpiteet ja liikevaihdon kasvu. Kannattavuusparannusta rajoittivat kiihdytetyt panostukset tekoälyyn pohjautuviin ratkaisuihin ja uudet rekrytoinnit. Ennustamme yhtiön liikevaihdon kasvavan 10 % ja käyttökatteen olevan 1,0 MEUR tai 4 % liikevaihdosta vuonna 2024 (2023 oik. EBITDA 0,2 MEUR). Q3-yhtiöraportti Digital Workforcesta on luettavissa tästä.
Goforen liikevaihto laski Q3:lla orgaanisesti 4 % vertailukaudesta asettuen 39,1 MEUR:oon. Liikevaihdon kehitystä rajoitti erityisesti sektorilla vallitseva kova hintakilpailu. Alustavia valonpilkahduksia asiakastarpeen virkoamisesta tarjosi syyskuussa nähdyt pitkästä aikaa suuremmat rekrytoinnit. Oikaistu EBITA- % oli 11,2 % ja vastasi yhtiölle heikkoa, mutta sektorin kontekstissa kuitenkin vahvaa tasoa (sektori 2022–2023: ~7 %). Kannattavuutta painoi arviomme mukaan heikomman kysynnän myötä paineessa olleet laskutusasteet erityisesti DACH-alueella. Erityisen positiivista oli kuitenkin se, että Gofore onnistui tasapainottamaan asiakashintojen (-0,5 %) ja palkkojen (-1,0 %) välistä kehitystä. Ennustamme Goforen orgaanisen liikevaihdon kehityksen olevan -3 % vuonna 2024. Kannattavuuden osalta odotamme EBITA-%:n laskevan kuluvana vuonna 13,2 %:iin heikompien laskutusasteiden ja negatiivisen asiakashintojen ja palkkainflaation yhtälön rajoittamana. Q3-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä.
Loihteen Q3-liikevaihto kasvoi odotuksiamme paremmin 5 % 31,5 MEUR:oon (ennuste: 29,8 MEUR). Kasvua ajoi Turvaratkaisut sekä Kyberturva, pilvi ja yhteydet -liiketoiminta-alueet, kun taas IT-konsultoinnin alueiden liikevaihto laski yhä selvästi vaikeassa markkinassa. Oikaistu käyttökate pysyi viime vuoden tasolla 2,9 MEUR (9,3 % liikevaihdosta), ylittäen 2,3 MEUR:n ennusteemme. Markkinatilanteeseen nähden hyvän Q3-kehityksen taustalla on nähdäksemme erityisesti organisaation tehostustoimet ja hyväkatteisten jatkuvien palveluiden kasvu, mutta myös turvaratkaisujen tyypillistä vuotta etupainotteisempi tuloutus, joka on pois Q4:n suorituksesta. Kustannusinflaatio sekä IT-konsultoinnissa nähty hintapaine toisaalta tuovat arviomme mukaan yhä selkeää vastatuulta kannattavuuteen. Ennustamme Loihteen liikevaihdon kasvavan orgaanisesti 2 % vuonna 2024. Kannattavuuden osalta odotamme EBITA-%:n nousevan 2,6 %:iin heikosta viime vuodesta. Q3-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täällä.
Netumin liikevaihto kasvoi 18 % 9,7 MEUR:oon Buutti-yritysoston ajamana Q3:lla ja jäi hieman odotuksistamme. Orgaaninen kasvu oli 4 %, mikä on kuitenkin hyvä suoritus nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa ja sektoria parempi. Liikevaihdon kasvua tukivat vanhojen asiakkaiden vahvana jatkunut kysyntä, tehostunut uusasiakashankinta sekä laskutusasteiden nousu. EBITA oli 1,4 MEUR tai 14,5 % liikevaihdosta, mikä on sektorin kärkitasoja Q3:lla ja selvästi yli 9,4 %:n ennusteemme (Q3 sektori ~6 %, vertailukausi 6 %). Kannattavuutta tuki orgaaninen kasvu ja henkilöstömäärän laskun myötä erityisesti laskutusasteiden nousu. Lisäksi kannattavuutta tuki viime ja alkuvuonna tehdyt tehokkuustoimenpiteet sekä arviomme mukaan lomapalkkavarausten purku. Ennustamme liikevaihdon olevan 44 MEUR ja hienoisesti alle ohjeistuksen sekä EBITA-%:n olevan 10,9 % ja aivan ohjeistushaarukan ylälaidassa. Q3-raportti Netumista on luettavissa täältä.
Siilin liikevaihto laski Q3:lla 11 % 24,1 MEUR:oon, mikä oli alle ennusteemme. Haastava markkinatilanne on iskenyt juuri Siilin vahvuusalueille. Yhtiön henkilöstömäärä laski 25:llä Q3:lla Q2:sta, vaikka Siili kertoi Q2:lla rekrytoivansa loppuvuonna erityisesti data- ja tekoälyosaamiseen. Oikaistu EBITA-% oli heikolla 2,9 %:n tasolla sekä laski edellisen neljänneksen 5,9 %:sta. Näin Siilillä on liikevaihdon sekä kannattavuuden trendi heikkenemään päin, vaikka vertailukausi helpottui. Näkemyksemme mukaan Siilillä olisi selvä tarve uusille tehostustoimenpiteille, mutta vaikuttaa siltä, että yhtiö ei halua turvautua tähän. Tämä on työntekijämielikuvan näkökulmasta positiivista. Kannattavuus on kuitenkin selvässä paineessa edelleen, kunnes markkinakysyntä ja hinnoitteluympäristö paranee. Ennustamme nyt vuoden 2024 liikevaihdon laskevan 10 % 110 MEUR:oon ja oikaistun EBITA-liikevoiton olevan 4,5 MEUR. Näin tulosohjeistus on jälleen vaarassa. Q3-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin liikevaihto laski 7 % 11,4 MEUR:oon, mikä oli alle ennusteemme. Yhtiö kommentoi odotettua heikomman liikevaihdon kehityksen olevan seurausta hitaasta asiakaskysynnän elpymisestä, mitä kuulimme laajalti myös muilta sektorin yhtiöltä. Vertailukelpoinen liikevoitto-% oli 5 % ja parani vertailukaudesta sekä myös edellisestä neljänneksestä (Q2’24: 0 %). Kannattavuutta tuki erityisesti Q2:lla toteutettu (3,4 MEUR) tehostusohjelma. Yhtiön on kriittistä kääntää liikevaihto takaisin kasvu-uralle, jotta tuloskasvu ja kassavirta saataisiin positiiviselle ja vankemmalle pohjalle. Ennustamme liikevaihdon laskevan 10 % vuonna 2024, mutta kannattavuuden nousevan selvästi heikosta vertailukaudesta Q2:lla toteutettujen mittavien kustannussäästöjen ja paremman liikevaihtorakenteen tukemana. Q3-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn liikevaihto laski 1 % 655 MEUR:oon, mikä oli hieman alle tulosvaroitusta edeltävien ennusteidemme, mutta linjassa sen jälkeen päivitettyihin ennusteisiimme. Orgaanisesti liikevaihto laski 1 %:n. Yhtiö kommentoi kysynnän heikkenemisen levinneen useammille maantieteellisille markkinoille ja useampiin toimintoihin. Näin heikkous on selvästi laajempaa, kuin aikaisemmin. Tietoevryn oikaistu EBITA oli 88 MEUR tai 13,5 % liikevaihdosta (Q2’23: 73 MEUR). Tulos oli siis hieman yli meidän ja konsensuksen tulosvaroitusta edeltäneiden ennusteiden, mutta linjassa sen jälkeen päivitettyjen ennusteidemme kanssa. Kannattavuusparannusta ajoi tehostamistoimenpiteet kaikissa liiketoiminnoissa. Lisäksi Tietoevry kommentoi Tech Services -alueen strategisen arvioinnin etenevän ja yhtiöllä on käynnissä eksklusiivinen neuvotteluprosessi ei-teollisen toimijan kanssa. Odotamme orgaanisen liikevaihdon laskevan tänä ja ensi vuonna. Lisäksi odotamme yhtiön oikaistun EBITA-%:n olevan vajaassa 13 %:ssa lähivuosina jatkuvien tehostustoimien tukemana. Q3-yhtiöraportti Tietoevrystä ja kattavammat kommentit Tech Servicen myynnistä on luettavissa tästä.
Vincitin Q3-liikevaihto laski 15 % 18,4 MEUR:oon, mikä jäi ennusteestamme. Heikko kehitys oli edelliskvartaalien tapaan peräisin heikosta kysyntätilanteesta erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä, mutta myös yleisesti asiakkaat ovat olleet loppuvuonna hitaita päätöksenteossa. Laskutusasteet olivat hyvät kesällä, mutta kvartaalin aikana penkkitilanne heikkeni jälleen, mihin yhtiö pyrkii nyt reagoimaan lomautuksin. Kannattavuus laski 4,4 %:iin edellisvuoden 6,3 %:sta. Kannattavuustaso oli kuitenkin varsin hyvä suhteessa laskeneeseen liikevaihtoon. Kvartaalin kohtuullinen kannattavuus yhdistettynä tulosvaroitukseen kuitenkin alleviivaa loppuvuoden vaikeaa näkymää. Odotamme liikevaihdon laskevan vuonna 2024 15 % ja EBITA-%:n päätyvän 0,9 %:iin, mikä on hyvin heikko taso. Q3-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin Q3-liikevaihto laski 16 % 11,4 MEUR:oon (Q3’23: 13,6 MEUR), joka jäi hieman 11,6 MEUR:n ennusteestamme huomioiden, että heinä-elokuun liikevaihtoluvut olivat jo tiedossa. Segmenteittäin Suomessa liikevaihto jatkoi selvässä pudotuksessa (arvio ~-21 %), ja kansainvälinen liikevaihto oli noin edellisvuoden tasolla. Selkein pettymys oli asiantuntijamäärän pudotus 330:een, kun olimme odottaneet määrän olleen Q2:n tasolla 337:ssa. Oik. EBITA-% oli 2,1 % ja nousi selvästi heikosta vertailukaudesta (-2,0 %), mutta jäi hieman 3,2 %:n ennusteestamme. Kannattavuusparannusta tuki tehdyt kustannussäästöt ja paremmat myyntikatteet. Yhtiö kommentoi myös penkkitilanteen olleen kesän jälkeen jopa erinomainen, jonka pitäisi tarjota hyvät lähtökohdat loppuvuoden kannattavuudelle. Suomessa kannattavuustaso jatkoi hyvällä trendillä, mutta kansainvälisesti jäi negatiiviseksi ja odotuksistamme, jonka taustalla oli pitkälti Norjan lomapalkkavarausten erilainen kausiluontoisuus Suomeen nähden. Ennustamme Wittedin liikevaihdon laskevan orgaanisesti -17 % vuonna 2024. Kannattavuuden osalta odotamme EBITA-%:n nousevan 2,8 %:iin heikosta viime vuodesta. Q3-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille