IT-palvelusektori: Nopeaa jarrutusta numeroissa Q2:lla Suomessa, muissa Pohjoismaissa parempaa
Asiakaskysynnän epävarmuus realisoitui laajemmin sektorilla Q2:lla, mutta kehitys oli jopa aiempaa kaksijakoisempaa. Yhtiöt, joilla räätälöidyllä ohjelmistokehityksellä ja yksityisellä sektorilla on suuri paino kärsivät suhteellisesti enemmän. Raportoitujen lukujen osalta nähtiin lähinnä negatiivisia yllätyksiä, mikä on myös näkynyt muutosneuvottelujen ja tulosvaroitusten muodossa. Ennustamme kaksijakoisuuden jatkuvan vuonna 2023, mutta kysyntänäkymän pysyvän kokonaisuutena vaisumpana vuonna 2023 yksityisellä sektorilla, kun taas julkisen sektorin kysynnän arvioimme pysyvän hyvällä tasolla. Katso kattava video sektorin Q2:sta, vuodesta 2023, pidemmän aikavälin näkymistä, arvostustasoista ja yhtiökohtaiset kommentit tästä.
Asiakaskysynnän epävarmuus realisoitui laajemmin sektorilla Q2:lla Suomessa, mutta kehitys oli kaksijakoista
Kotimaisen IT-palvelusektorin Q2-tuloskausi sujui odotuksiamme heikommin kasvun osalta, paikoin erittäin vaikeassa markkinaympäristössä. Seuraamiemme yhtiöiden orgaanisen liikevaihdon kehityksen mediaani painui 0 %:iin, Q1:n vahvasta 10 %:n tasosta. Keskiarvoisesti yhtiöiden orgaaninen kasvu oli yhä 2 % (Q1’23: 9 %). Osaltaan heikompaan kehitykseen vaikutti yksi työpäivä edellisvuotta vähemmän, kun taas Q1:llä oli yksi työpäivä edellisvuotta enemmän. Kokonaisuutena yhtiöt kuitenkin alittivat odotuksemme, kun 1 oli yli, 4 oli linjassa ja 5 alle ennusteemme. Yhtiöillä, joilla on liiketoimintaa Ruotsissa ja Norjassa, myös valuuttakurssit loivat vastatuulta. Emme oikaisseet yhtiöiltä valuuttakurssivaikutusta, koska pääosa yhtiöistä ei sitä raportoinut. Tällä oli merkittävä vaikutus erityisesti Tietoevryyn (noin ~9 %-yksikköä).
Toinen kvartaali meni vielä ensimmäistä kvartaaliakin kaksijakoisemmin. Q2:lla pärjäsivät selkeästi yhtiöt, joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa (pidemmät tilauskirjat), syvät ja strategiset asiakassuhteet, palvelevat julkisen sektorin asiakkaita, ovat solmineet pitkiä sopimuksia, toimivat toiminnanohjauksen parissa ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Heikommin taas pärjäsivät yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja ohjelmistokehityksellä suuri paino. Muun muassa Vincitillä ja Siilillä näkyi nyt luvuissa ensimmäistä kertaa vaikeutunut markkinatilanne, kun Q1 meni vielä molemmilla yhtiöillä vahvasti. Wittedillä, Solteqilla ja Loihteellä heikkous näkyi osin jo aikaisemmin.
Kysyntä yksityisellä sektorilla alkoi hidastumaan vuoden 2022 kesän lopulla, mikä näkyi ensin valikoidusti yhtiökohtaisesti ja asiakassektoreittain (esim. kuluttajatuotesektori), mutta ei näkynyt suuremmin yhtiöiden kokonaisuudessa. Muuttunut markkinatilanne alkoi Q2:lla voimakkaammin näkyä erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä ja osaajien parempana saatavuutena. Kilpailu asiakkaista meni tiukaksi ja monien yhtiöiden kommenttien perusteella asiakkaiden päätöksenteko oli erittäin hidasta keväällä. Hintakilpailu meni myös paikoin erittäin tiukaksi, kun yhtiöt pyrkivät saamaan ”penkit liikkeelle” halvempaan hintaan. Tämä realisoitui erityisesti suurissa julkisen sektorin kilpailutuksissa, mutta myös jossain määrin yksityisellä sektorilla. Todennäköisesti pidemmillä tilauskirjoilla operoivilla yhtiöillä heikko taloussuhdanne realisoituu ainakin osin vielä luvuissa myöhemmin. Julkinen sektori sen sijaan elää nähdäksemme omaa kiertokulkuaan ja on enemmän riippuvainen mahdollisista hallituksen säästötoimista. Toisaalta digitalisaatio tuo tehokkuutta julkiselle sektorille ja esimerkiksi SOTE:een liittyvä kysyntä on vahvemmin vasta alkamassa. Näin arvioimme julkisen sektorin kysynnän pysyvän kokonaisuutena hyvällä tasolla. Nyt nähty, paikoin nopeakin, kysynnän lasku on mielestämme vain normaalia talouden syklisyyttä. Sektorin kysyntänäkymä on yhä vahva pitkällä aikavälillä, vaikka se onkin lyhyellä aikavälillä mielestämme riippuvainen yleisestä makrotalousnäkymän paranemisesta. Isossa kuvassa voidaan sanoa, että kilpailu on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen siirtynyt selvästi tekijöistä asiakkaisiin.
Tässä markkinatilanteessa muodissa ovat projektit, jotka ovat liiketoimintakriittisiä tai joilla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä, kun taas uusia kehityshankkeita aloitetaan nyt selkeästi vähemmän. Tekoäly on myös ollut kuuma puheenaihe, ja osaltaan se kiinnostaa erityisesti tässä markkinatilanteessa, koska sillä on mahdollista saavuttaa asiakkaalle kustannussäästöjä ja tehostaa myös toimittajien työtä. Kokonaisuudessa tekoälyllä on kuitenkin toistaiseksi yhä pieni rooli. Lähivuosina avaa se kuitenkin uusia kasvumahdollisuuksia. IT-palveluyhtiöiden on kuitenkin arviomme mukaan isossa kuvassa vaikeata hakea tekoälystä selvää kilpailuetua toisiinsa.
Nopeasti muuttuneessa markkinatilanteessa useat yhtiöt ovat joutuneet pitämään muutosneuvotteluita. Muutosneuvottelut ovat koskeneet sekä ei-laskuttavia rooleja, että laskuttavia rooleja. Asiakasepävarmuuden jatkuessa pidempään on hyvin todennäköistä, että uusia tehokkuustarpeita tulee sektorilla.
Vahvan Q1:n jälkeen kannattavuustasot heikentyivät Q2:lla
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin mediaani oli Q2:llä 5,2 % ollen noin edellisvuoden tasolla (Q2’22: 5,0 %). Viime vuonna yhtiöiden kysyntä oli vielä läpi sektorin hyvällä tasolla, mutta kannattavuustasot jäivät keskimäärin melko mataliksi. Keskiarvoisesti kannattavuus laski 2,3 %:iin viime vuoden 4,7 %:sta. Kokonaisuutena kannattavuustasot jäivät melko selvästi odotuksistamme, kun 3 oli linjassa ja 8 alle ennusteemme. Kannattavuuksiin painetta aiheutti kiristynyt hintakilpailu erityisesti räätälöidyn ohjelmistokehityksen markkinalla, kevään TES-korotukset ja yleinen inflaatiopaine. Lisäksi yksi työpäivä vähemmän edellisvuoteen verrattuna aiheutti painetta kannattavuuteen. Yleisesti kannattavuustaso oli nähdäksemme pettymys vahvan Q1:n jälkeen (8,8 %). Monet yhtiöt ovat vastanneet vaikeampaan markkinatilanteeseen muutosneuvotteluin ja tehostustoimin, joiden tulisi tukea kannattavuustasoja vuoden loppua kohti mentäessä, mikäli kysyntä vakautuisi.
Pohjoismaiset yhtiöt pärjäsivät paremmin Q2:lla
Katsauksessa otimme mukaan 10 Pohjoismaista listattua IT-palveluyhtiötä, jotka toimivat samoilla palvelualueilla seuraamiemme suomalaisten yhtiöiden kanssa. Muiden Pohjoismaisten yhtiöiden mediaani kasvu oli 14 % ja orgaaninen kasvu 7 %. Näin orgaaninen kasvu muissa pohjoismaissa oli suhteellisen selvästi parempaa suomalaisiin yhtiöihin verrattuna.
Pohjoismaisten yhtiöiden (pois lukien suomalaiset) mediaani EBITA- % oli 8,2 %, mikä oli myös suomalaisia yhtiöitä (5,2 %) parempi. Kannattavuus laski vain hienoisesti vuoden takaisesta 8,5 %:sta.
Vuonna 2023 sektorin firmojen erot tulevat paremmin esiin
Vuonna 2023 arvioimme yhtiöiden kehityksen jakautuvan eri kategorioihin niiden erilaisten profiilien perusteella. Erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä profiloituneiden ja vahvemmalla yksityisen sektorin painolla operoivien yhtiöiden kehityksen arvioimme olevan vaisua tänä vuonna (Siili, Vincit, Witted, Loihde). Solteq painii sekä Retail & Commerce -sektorin hidastuneen kysynnän ja Utilities-segmentin tuotekehitysongelmien kanssa, minkä takia arvioimme kehityksen olevan heikkoa. Sen sijaan julkisella sektorilla sekä perinteisimmillä IT-palvelualueilla operoivien yhtiöiden kehityksen olevan tasaista/hyvää tänä vuonna (Gofore, Innofactor, Digia, Tietoevry, Netum). Näillä yhtiöillä selkeästi suurempi osa liikevaihdosta on jatkuvaluonteista tai perustuu pitkiin sopimuksiin, kuten myös Digital Workforcella.
Vaikeasta markkinatilanteesta ja epävarmuudesta huolimatta odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen kasvun jatkuvan kohtuullisena sekä yrityskauppojen tukevan selvästi kasvua. Osaltaan kasvuun vaikuttavat vahvat ensimmäisen kvartaalin luvut. Ennustamme seuraamiemme yhtiöiden liikevaihdon kasvun mediaanin olevan 11 % ja keskiarvon 12 % (ennusteet Q1 jälkeen 13 % ja 16 %). Tarkassa seurannassamme olevan orgaanisen kasvun mediaanin arvioimme asettuvan 2 %:iin ja keskiarvon 5 %:iin (2022: 11 % ja 14 %). Näin orgaaninen kasvuennuste laski Q2:lla (ennuste Q1 jälkeen 8 % ja 9 %). Arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin olevan noin edellisvuoden tasolla ja asettuvan 6,9 %:iin (2022: 7,1 %). Kannattavuushaasteita tuottaa arviomme mukaan heikommat laskutusasteet, asiakashintojen paine alaspäin ja palkkainflaatio. Tietoevry arvioi palkkainflaation olevan noin 5 % keskimäärin. Useat yhtiöt ovat jo tänä vuonna antaneet negatiiviset tulosvaroitukset (Vincit, Siili ja Netum), jota on usein sitten luonnollisesti seurannut muutosneuvottelut laskeneen asiakaskysynnän kompensoimiseksi. Loihde laski ohjeistustaan digitaalisen kehittämisen liikevaihdon osalta. Arvioimme muutaman yhtiön (Loihde ja Solteq) edelleen joutuvan tulosvaroittamaan kuluvana vuonna. Lisäksi mikäli markkinatilanne edelleen heikkenee, on muutama muu edelleen vaakalaudalla (Witted ja Tietoevry). Kilpailun siirryttyä osaajista asiakkaisiin, on kasvun kannalta kriittistä onnistumiset myynnissä. Luonnollisesti ne yhtiöt ovat vahvoilla, joilla tähän on panostettu jo aikaisemmin. Toisinpäin kääntäen, ne yhtiöt, joiden vahvuus on ollut erityisesti osaajarekrytoinnissa hyötyvät siitä nyt suhteellisesti aikaisempaa vähemmän.
Sijoittajan kannalta on kuitenkin mielestämme relevanttia miettiä miltä kysyntätilanne näyttää vuoden päästä, eikä takertua liikaa lyhyen aikavälin näkymiin. Pörssit todennäköisesti haistavat markkinatilanteen parantumisen jo paljon ennen kuin se alkaa näkyä yhtiöiden numeroissa. Näin on tapahtunut aiemmissa kriiseissä ja kurssinousut pohjilta tapahtuvat tyypillisesti nopeasti. Sektorin kontekstissa arvostustasot ovat liikevaihtopohjaisesti mielestämme painuneet jo hyvin maltillisille tasoille (2023e EV/Liikevaihto: 0,74x) suhteessa pitkän aikavälin tuloskasvunäkymiin, vaikka kriisihinnoitteluun onkin vielä matkaa. Mielestämme nyt on helppo sanoa, että tuotto-odotukset ovat keskimäärin houkuttelevimpia kuin puoli vuotta sitten, vaikka ilmassa onkin paljon epävarmuutta.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q2-kommentit
Digian Q2-liikevaihto kasvoi 16 % vertailukaudesta ja ylitti ennusteemme. Orgaaninen kasvu jatkui hyvänä (9 %). Yhtiö kuitenkin kommentoi räätälöidyn ohjelmistokehityksen kasvun hidastuneen, mikä on linjassa odotuksiin ja muihin markkinoilta kuultuihin kommentteihin. EBITA oli 7,1 % liikevaihdosta ja nousi heikosta vertailukaudesta (Q2’22: oik. 5,2 %). Kannattavuus kuitenkin laski Q1:stä ja jäi meidän odotuksistamme (8,5 %). Kannattavuutta hidastivat kiristynyt hintakilpailu erityisesti räätälöidyn ohjelmistokehityksen markkinalla, keväällä neuvoteltu palkkaratkaisu ja yleinen inflaatiokehitys. Arvioimme Digian liikevaihdon kasvavan 11 % orgaanisen kasvun (7 %) vetämänä vuonna 2023. Lisäksi odotamme EBITAn kasvavan 11 % ja kannattavuuden olevan vertailukauden tasolla (2022: 9,2 %) kulupaineen rajoittaessa parempien laskutusasteiden sekä investointien hyötyjä. Q2-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Digital Workforcen H1-liikevaihto kasvoi 5 % 12,6 MEUR:oon ja jäi selvästi 20 %:n kasvuennusteestamme. Näin liikevaihto laski orgaanisesti arviomme mukaan 3 %. Strategisesti tärkeät jatkuvaveloitteiset palvelut, jotka muodostavat reilu 60 % liikevaihdosta, kasvoivat vain 7 % (ennuste 29 %). Yhtiö kommentoi onnistuneensa erittäin hyvin kasvumarkkinoilla (UK ja USA), mikä indikoi muiden markkinoiden laskeneen, jopa selvästi. Kokonaisuutena matala kasvu oli kuitenkin mielestämme pettymys. Käyttökate nousi 0,1 MEUR:oon H1:llä ja oli linjassa ennusteemme kanssa (0,2 MEUR). Käyttökate-% (oik.) kuitenkin laski selvästi Q4:n 14 %:sta 1 %:iin. Ennustamme yhtiön liikevaihdon kasvavan 3 % ja käyttökate-%:n olevan 2 % vuonna 2023. H1-yhtiöraportti Digital Workforcesta on luettavissa täältä.
Goforen liikevaihto kasvoi Q2:lla 28 % 47,6 MEUR:oon, josta 22 %-yksikköä oli orgaanista. Vaikka yhtiö kommentoi markkinatilanteen olleen vaikeampi Q2:lla, oli yhtiö kuitenkin kommenteissaan luottavainen loppuvuoteen. Goforen oikaistu EBITA vastasi yhtiölle heikkoa, mutta sektorin kontekstissa hyvää 11,3 %:n oikaistua EBITA-marginaalia (sektori 7 % vuonna 2022). Asiakashinnat ja palkkakehitys olivat tasapainossa. Tätä selitti käsityksemme mukaan osittain voimakas kasvu yksityisellä sektorilla, jossa hintataso on arviomme mukaan edelleen julkista sektoria parempi. Kannattavuutta painoi vertailukautta yksi työpäivä vähemmän sekä voimakkaiden rekrytointien ja heikomman kysynnän yhdistelmän myötä paineessa olleet laskutusasteet. Ennustamme Goforen kasvavan 30 % vuonna 2023 vahvan orgaanisen kasvun (noin 20 %) vetämänä. Odotamme EBITA-%:n laskevan 13,9 %:iin vuonna 2023 (2022: 14,7 %) markkinatilanteen painamana. Q2-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä ja heinäkuun luvuista kommentti tästä.
Innofactorin Q2-liikevaihto kasvoi vahvasti 19 % Invenco-kaupan tuella 20,1 MEUR:oon, mikä oli linjassa odotuksiimme. Erityisen positiivista oli orgaanisen kasvun jatkuminen hyvällä 11 %:n tasolla, valuuttakurssien vastatuulesta (4 %-yksikköä) huolimatta ja kun huomioidaan markkinan heikentyminen Q2:lla. Vertailukelpoinen käyttökate vastasi 8,8 % liikevaihdosta (ennuste 9,7 %). Ennustamme Innofactorin liikevaihdon kasvavan Invenco-yritysoston tukemana 12 % 80 MEUR:oon vuonna 2023 (orgaaninen 9 %) ja käyttökatteen nousevan 8,3 MEUR:oon (10,4 % liikevaihdosta, 2022: 7,8 MEUR). Q2-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä.
Loihde-konsernin Q2-raportti vastasi liikevaihdon osalta (+15,1 %) odotuksiamme, mutta tuloksen osalta neljännes jäi selvästi ennusteistamme (oik. EBITA-% -2,2 %, Inderes: +1,6 %). Turvaliiketoiminta jatkoi hyvää kehitystä yrityskauppojen ja orgaanisen kasvun ajamana (arviolta +6 %), mutta digitaalinen kehittäminen jatkoi vaisua kehitystä (org. laskua arviolta 12–13 %) erittäin vaikeassa markkinatilanteessa. Kannattavuutta painoivat erityisesti digikehityksen matalat laskutusasteet, turvaliiketoiminnan kertaluonteiset ERP-haasteet ja inflaatiopaineet. Yhtiön ennallaan säilyneeseen tulosohjeistukseen kohdistuu selvää painetta digikehityksen erittäin vaikeassa markkinaympäristössä. Kevyt tulosvaroitus ei olisi mielestämme erityisen dramaattinen nykyisellä arvostustasolla, mikäli yhtiö onnistuu H2:n vahvassa kannattavuusparannuksessa markkinatilanteesta ja alkuvuoden haasteista huolimatta. Q2-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täältä.
Netumin H1-liikevaihto kasvoi 11 % 17,1 MEUR:oon ja oli alle 18,3 MEUR:n ennusteemme, mutta vain hieman alle yhtiön odotusten. Orgaaninen kasvu oli 6 %. Kasvua hidasti muutamien projektien aloitusten viivästyminen. EBITA oli H1:llä 1,0 MEUR tai 5,7 % liikevaihdosta, mitkä ovat alle 1,8 MEUR:n ja 9,8 %:n ennusteemme. Tulos jäi liikevaihdon ja erityisesti kannattavuuden ajamana ennusteista. Kannattavuutta rajoitti orgaanisen liikevaihdon jääminen odotuksista ja jatkuneet rekrytoinnit, minkä myötä laskutusasteet olivat edelleen heikot. Lisäksi palkkainflaatio ja yleinen kustannusten nousu rajoitti kannattavuutta. Netum laski perjantaina ohjeistustaan ja arvioi nyt liikevaihdon kasvavan noin 30 % edellisvuodesta ja EBITAn olevan noin 7-10 % liikevaihdosta tilikaudella 2023. Ennusteemme olivat jo uuden ohjeistuksen sisällä. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 30 % 37,9 MEUR:oon vuonna 2023. Ennusteemme odottaa orgaanisen kasvun kiihtyvän H2:lla 22 %:iin H1:n 6 %:sta. Lisäksi kasvua H2:lla tukee Buutti-yritysosto arviomme mukaan 29 %-yksiköllä. Ennustamme EBITA-%:n olevan vertailukauden tasolla vajaassa 9 %:ssa (H1 6 % ja H2e 11 %). Näin ennusteidemme saavuttaminen vaati jo vahvaa suoritusta yhtiöltä H2:lla. H1-päivitys kommenttimme Netumista on luettavissa tästä.
Siilin liikevaihto kasvoi Q2:lla 7 % 31,6 MEUR:oon ja oli linjassa ennusteemme kanssa. Orgaaninen kasvu oli 3 %-yksikköä. Yhtiö tulosvaroitti heinäkuussa ja siten heikkous oli jo tiedossa. Markkinatilanteen ja toimintaympäristön nopea muutos Suomessa ja kansainvälisesti hidasti joidenkin uusien hankkeiden aloitusta. EBITA oli heikko 5,2 % liikevaihdosta (Q2’22: 10,0 %). Kannattavuus heikkeni hidastuneen liikevaihdon kasvun, palkkainflaation, hintakilpailun ja ICT-kulujen kasvun myötä. Yhtiö käynnisti elokuussa muutosneuvottelut kannattavuuden parantamiseksi. Lisäksi yhtiö etsii uusia tehostamistoimia. Ennustamme yhtiön kasvavan 6 % 126 MEUR:oon ja EBITAn olevan 8,6 MEUR. Q2-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin Q2-liikevaihto laski 20 % 14,3 MEUR:oon, mikä oli alle 15,6 MEUR:n odotuksemme. Orgaanisesti liikevaihto laski 8 % molempien segmenttien ajamana. Vertailukelpoinen liikevoitto oli -1,9 MEUR tai -13 % liikevaihdosta ja selvästi alle -0,1 MEUR:n ja -1 %:n ennusteemme. Myytyjen retail-toiminnanohjausjärjestelmien myyntivoitto paransi raportoitua tulosta 8,3 MEUR:lla. Solteq kertoi käynnistävänsä muutosneuvottelut Utilities-segmentin kannattavuuden parantamiseksi sekä liiketoiminnan uudelleenjärjestelemiseksi. Yhtiö tavoittelee toiminnan tehostamisella 3 MEUR:n vuotuisia kulusäästöjä alkaen Q4’23:lta. Ennustamme yhtiön joutuvan antamaan suurella todennäköisyydellä tulosvaroituksen (2023e EBIT oik. myyntivoitosta: -2,4 MEUR tai -4 % liikevaihdosta). Q2-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn Tietoevryn liikevaihto laski Q2:lla 6 % 695 MEUR:oon ja jäi meidän sekä markkinoiden odotuksista. Orgaanisesti kasvu hidastui 3 %:iin (Q1: 8 %). Valuuttakursseilla oli suuri 60 MEUR:n negatiivinen vaikutus. EBITA-% oli 10,5 % Q2:lla ja alle meidän sekä markkinoiden ennusteiden. Kannattavuutta rajoitti edelleen mm. korkea inflaatio. Yhtiö kommentoi H2:n tuloksen olevan kausiluonteisesti vahva tilauskannan ja tehostamistoimien tukemana. Odotamme yhtiön liikevaihdon laskevan 2 % (orgaanisesti +5,4 %) ja EBITA-%:n olevan 13,2 % vuonna 2023. Q2-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin Liikevaihto kasvoi 36 % 25,0 MEUR:oon Q2:lla ja oli linjassa ennusteeseemme. Orgaanisesti liikevaihto laski arviomme mukaan ~7 %, mikä kuvastaa markkinan äkkijarrutusta, kun vielä Q1:llä se kasvoi +14 %. Heikko kehitys johtuu odotuksia vaikeammasta markkinaympäristöstä ja kiristyneestä kilpailusta erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä. EBITA oli -0,4 MEUR tai -2 % liikevaihdosta Q2:lla ja linjassa odotuksiimme. Kannattavuutta painoi yleinen kustannustason nousu, huhtikuussa voimaan astuneet TES:n palkankorotukset ja erityisesti yhtiön Q2:lle kokonaan kirjaama 0,5 MEUR:n kertakorvaus (2 % liikevaihdosta), mistä oikaistuna tulos oli jopa hieman yli odotusten. Odotamme Vincitin kasvavan 16 % (orgaanisesti -2 %) 99 MEUR:oon fuusion ajamana vuonna 2023. Lisäksi ennustamme EBITA-%:n laskevan korkeamman kulutason ja laskutusasteiden painamana 4,1 %:iin vuonna 2023 (2022: 6,1 %).Q2-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin liikevaihto kasvoi hieman odotuksiamme hitaammin (+25 %, Inderes: +28 %), mutta täysin Nexec-yritysoston tukemana. Orgaanisesti liikevaihto laski 4 % vaikeassa markkinatilanteessa sekä osin valuuttakurssien painamana (vaikutus liikevaihtoon arviolta -3 %-yksikköä). Kannattavuus painui heikolle tasolle (EBITA-% -3 %) laskutusasteiden sekä organisaatiomuutosten kulujen painamana ja jäi myös hieman odotuksistamme. Yhtiö arvioi silti kääntävänsä kannattavuuden loppuvuonna selkeästi positiiviseksi useilla pitkälle toteutetuilla kulusäästötoimenpiteillä ja piti ohjeistuksensa ennallaan. Witted jatkaa toimia kireään markkinatilanteeseen sopeutumiseksi, mutta näkyvyyttä markkinan paranemiseen on mielestämme edelleen vähänlaisesti. Epävarmuus yhtiön käynnissä olevan muutoksen onnistumiseen säilyy nähdäksemme korkeana, etenkin ennen tietoa liiketoiminnan kehityksestä loppuvuoden aikana. Ennustamme yhtiön tekevän nippa nappa positiivisen EBITA-liiketuloksen, joten yhtiö on myös potentiaalinen tulosvaroittaja, mikäli markkina heikentyy entisestään. Q2-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille