HKFoods: Teurastuskapasiteettia vähennetään markkinavolyymien laskiessa
HKFoods päätti tehostaa tuotantoverkostoaan sulkemalla Paimion teurastamon, jossa on teurastettu sekä nautoja että emakoita. Yksikön toiminta ulkoistetaan ja järjestelyllä odotetaan saavutettavan noin 1 MEUR:n vuotuiset säästöt, mikä tarjonnee pientä tukea yhtiön kannttavuuskehitykselle vuosien 2025-26 aikana. Emme kuitenkaan näe uutisen aiheuttavan tarvetta ennustemuutoksille. Muutoksen taustalla on, että isossa kuvassa laskevat sian ja naudan teurastusvolyymit asettavat painetta tuotantoverkoston tiivistämiseen Suomessa.
Paimion teurastamo suljetaan
HKFoods tiedotti perjantaina sulkevansa Paimion teurastamon. Paimiossa on teurastettu nautoja ja emakkoja, jotka eivät suuren kokonsa puolesta sovellu tavanomaiseen lihasikojen teurastamoon. Teurastustoiminta ulkoistetaan Sastamalassa toimivalle Liha Hietanen Oy:lle. HKFoods tavoittelee tuotannon järjestelyillä 1 MEUR:n vuotuisia tehokkuushyötyjä, joita alkaa kertyä kuluvan vuoden toiselta kvartaalilta alkaen. Paimiossa työskenteli 21 henkilöä ja HKFoods pyrkii tarjoamaan henkilöstölle töitä yhtiön muista yksiköistä. Yhtiöllä säilyy edelleen sikateurastamo Forssassa ja nautateurastamo Outokummussa.
Tiedotettu tehostustoimenpide voi tukea tuloskasvua, mutta vaikutus on mittaluokaltaan melko maltillinen eikä nähdäksemme aiheuta tarvetta ennustemuutoksille. HKFoods ohjeistaa vertailukelpoisen liiketuloksen kasvavan vuonna 2025 suhteessa vuoteen 2024 (27,7 MEUR). Ennustamme maltillista liiketuloksen parantumista 28,8 MEUR:oon.
Laskevat volyymit laittavat painetta kapasiteetin sulkemiseen
Yhtiö perustelee Paimion teurastamon sulkemista nautojen määrän vähenemisellä Suomessa viime vuosina. Erityisesti lypsylehmien määrä on pienentynyt. Tiedotteen mukaan vastaavan kehityksen odotetaan jatkuvan tulevaisuudessa. Lihan tuotanto ja jalostus on keskittynyt Suomessa viimeisten vuosikymmenien aikana tehokkaampiin yksiköihin ja samalla sian ja naudan teurastusvolyymit ovat laskeneet kulutuksen mukana. Sekä HKFoodsilla että Atrialla on ollut kaksi nautojen teurastusyksikköä (HKFoodsilla Paimio ja Outokumpu, Atrialla Kauhajoki ja Jyväskylä). Kahden teurastamon pyörittäminen on palvellut alueellisia tarpeita paikallisen lihanhankinnan tukemiseksi ja pitkien kuljetusmatkojen välttämiseksi. Volyymien laskiessa ylimääräistä kapasiteettia poistuu ajoittain markkinalta yhtiöiden tehostustoimien myötä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
