Atria ja HKFoods: Lihan hinta ja pehmeä kysyntäkuva haastavat tuloskasvua
Lihan hinnat Suomessa ovat toistaiseksi kehittyneet varsin maltillisesti verrattuna muilla Euroopan markkinoilla nähtyihin nousuihin. Naudanlihasta on kuitenkin viime aikoina ollut pulaa, mikä heijastunee lähiaikoina maltillisesti myös kotimaan raaka-aineen hintoihin. Kustannusympäristön maltillisen kiristymisen lisäksi odotamme myös kysyntäympäristön olevan alkuvuonna jokseenkin haastava lihateollisuuden yhtiöille. Arvioimmekin Atrian ja HKFoodsin tuloskasvun jäävän kuluvana vuonna maltilliseksi.
Pula naudanlihasta voi hieman näkyä Q1:n myyntiluvuissa
Naudanlihasta on ollut aivan viime aikoina pulaa kotimaan markkinoilla, mikä on näkynyt mm. edullisempia lihatuotteita kuten jauhelihaa koskevina tuotepuutteina vähittäiskaupan hyllyillä. Pula raaka-aineesta voi vaikuttaa aavistuksen negatiivisesti lihanjalostajien HKFoodsin ja Atrian Q1-kvartaalin myyntivolyymeihin. Naudanlihan tuotanto on vähentynyt Suomessa, sillä mm. maitotilojen määrä on vähentynyt maidon kulutuksen laskiessa. Pitkällä aikavälillä myös punaisen lihan kysyntä on laskussa ja etenkin naudanlihan arvo-osien kysyntä on ollut viime aikoina vaisua. Naudanlihan saatavuudessa voi olla ajoittaista vaihtelua, eikä pula siksi välttämättä jää krooniseksi.
Naudanlihan hinnassa nousupainetta
Kotimaassa lihan tuottajahinnoissa nähtiin vuoden 2024 aikana maltillista laskua ja vuoden 2025 aikana kehitys on ollut melko vakaata. Naudanlihan hintadatassa on aivan viime viikkoina nähty pientä väreilyä ylöspäin, mutta käsityksemme mukaan aivan tuoreimmat hinnannostot eivät välttämättä näy vielä datassa. Suomen kehitys on lähihistoriassa poikennut selvästi lähimarkkinoista, kuten esimerkiksi Ruotsista ja Tanskasta, joissa naudan lihan hinta on noussut noin 20 % v/v. Tietojemme mukaan naudanlihan hinta on kuitenkin lähtenyt nyt myös Suomessa nousuun. Kotimaan lihan hinnan suhteellisen matalaan tasoon voi vaikuttaa esimerkiksi kesän 2024 vahva viljasato, mikä on laskenut rehustuksen kustannuksia.
Lähde: Farmit.net
Heikohko kysyntäympäristö voi rajoittaa katekehitystä vuonna 2025
Sekä Atria että HKFoods ovat onnistuneet viime vuosina kasvattamaan tulostaan merkittävästi, minkä taustalla on erityisesti yhtiöiden tekemät tuotannolliset tehokkuutta parantavat investoinnit. Atrian bruttokate parantui 10,9 %:iin 2024, oltuaan vuosina 2022-23 inflaation painamana välillä 9,6-9,9 %. Historiassa yhtiö on pystynyt nykytasoa korkeampiinkin katetasoihin. HKFoods puolestaan sai bruttokatteen nostettua 7,7 %:iin vuonna 2024 (2022-23: 5,3-6,8 %), mikä on sille korkein katetaso ainakin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ennustamme molempien yhtiöiden pystyvän parantamaan bruttokatetasoa vain hyvin maltillisesti (0,1-0,2 %) vuonna 2025. Yhtiöiden tekemät tehostamisinvestoinnit toki tukevat katteita. Kysyntäympäristö on kuitenkin ollut arviomme mukaan haastava Suomessa, sillä uudet ravintosuositukset ovat ainakin hetkellisesti laskeneet leikkeleiden kysyntää ja toisaalta kohonnut työttömyys sekä talouden epävarmuus ovat todennäköisesti vaikuttaneet kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Samalla kustannusympäristössä on naudanlihan hinnannousun myötä nähtävissä maltillista vastatuulta kannattavuuteen, siinä missä vuoden 2024 kustannusympäristö oli näkemyksemme mukaan yhtiöille jopa tavanomaista otollisempi. Atria myöskin kärsii tuntuvasta naudanlihan hinnan noususta Ruotsissa, jossa se on merkittävä jauhelihapihvien valmistaja.
Liikevoittoennusteemme olettavat Atrialle vakaata liiketulosta vuonna 2025 suhteessa vuoteen 2024. HKFoodsin oikaistun liiketuloksen ennustamme parantuvan noin 1 MEUR:lla. Ennusteet pitävät sisällään varovaisia olettamia toimintaympäristön kehityksestä. Atrian liikevaihto-ohjeistus vuoteen 2025 on laskeva ja HKFoodsin nouseva. Yhtiöiden tulosajurit ovat monilta osin samankaltaisia, mutta HKFoodsilla toiminnan tehostamisesta odotettavat hyödyt ovat todennäköisesti suhteellisesti Atriaa suuremmat johtuen mm. heikommasta kannattavuuden lähtötilanteesta sekä rakennemuutoksen mahdollistamasta investointitason kohottamisesta.
Lähde: Inderesin arvio
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
