Affecton ostotarjous heijastelee IT-palvelumarkkinan yrityskauppa-aktiviteettia
Kanadalainen IT-palveluyhtiö CGI julkaisi eilen ostotarjouksen Affecton osakkeista. CGI tarjoaa Affecton omistajille 4,55 euron käteisvastiketta, mikä vastaa noin 98 miljoonan euron markkina-arvoa sekä noin 100 miljoonan euron velatonta arvoa. Käsityksemme mukaan CGI tavoittelee kaupalla erityisesti vahvempaa markkina-asemaa Pohjois-Euroopassa lähellä asiakasrajapintaa sekä Affecton analytiikkaosaamista täydentämään CGI:n omaa tarjontaa.
CGI on yksi Tiedon pääkilpailijoita Suomessa ja Ruotsissa. CGI kilpailee monilla palvelualueilla myös Helsingin pörssissä listattujen pienten ja keskisuurten IT-palvelutalojen kanssa, kuten Digia, Innofactor, Siili, Nixu, Solteq ja Vincit. Emme näe kaupalla olevan olennaisia vaikutuksia kilpailutilanteeseen IT-palvelumarkkinoilla. Rekrytoinnin toimiessa yhä suurempana pullonkaulana IT-palvelusektorin yhtiöiden kasvulle, hakevat monet toimijat kasvua yrityskaupoista. Odotamme siten sektorin yrityskauppa-aktiviteetin jatkuvan vilkkaana. Konsolidaatiota tapahtuu kaikissa kokoluokissa globaaleista toimijoista pieniin paikallisiin toimijoihin. Kovinta yrityskauppa-aktiviteetti on pienten ja keskisuurten toimijoiden kokoluokassa, missä lukuisat toimijat (kuten Siili, Innofactor, Solteq, Digia ja Nixu) ovat ostaneet sektorin pieniä, usein erikoistuneita toimijoita.
IT-palvelusektorin arvostustasot ovat nousseet yrityskauppojen ja sektorin piristyneiden näkymien myötä, mutta markkinoilla ei näkemyksemme mukaan ole vielä merkkejä arvostustasojen kuplaantumisesta. Yritysostojen arvostukset ovat olleet pääosin hyvin linjassa sektorin listattujen yhtiöiden arvostustasojen kanssa. CGI:n tarjous Affectosta vastaa noin 0,8x EV/Liikevaihto-kerrointa, kun sektorin keskimääräiset liikevaihtokertoimet liikkuvat noin 1,1x tasolla. Tulospohjaiset arvostuskertoimet Affectossa ovat vastaavasti selvästi sektoria korkeammat (viim. 12kk P/E 21x, EV/EBITDA 15x), sillä yhtiön kannattavuus on tällä hetkellä sektoria heikompi. Mikäli Affecton omistajat eivät usko yhtiön kannattavuuden nousevan sektorin tasolle, on CGI:n tarjous omistajille hyvä. Mikäli Affecto yltäisi sektorin tasoiseen kannattavuuteen, olisi CGI:n tarjous selvästi alihinnoiteltu.
Kanadalainen CGI on kasvanut aggressiivisesti lukuisin yritysostoin. Yhtiön tavoitteena on kaksinkertaistaa sen koko seuraavan 5-7 vuoden tähtäimellä. CGI laajeni Pohjoismaihin ostamalla brittiläisen Logican vuonna 2012. Yhtiön liikevaihto on noin 7,3 miljardia euroa.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille