Vaikutat käyttävän laajaa näyttöä, haluatko laajentaa myös videosoittimen näkymän?
Sifter-rahaston kvartaaliraportti Q2/2023
Viime syksynä oli vaikea uskoa, että keväällä osakemarkkina nousisi. Näin kuitenkin kävi. Sifter-rahaston ensimmäinen kvartaali tuotti 9,0 %. Vuoden toinen kvartaali oli myös erittäin vahva Sifter-sijoittajille, nousten 6,9 %. Vuoden alusta rahaston R-luokka on noussut 16,4 %, I-luokka 16,5 % ja PI-luokka 16,7 %.
Katso Q2 parhaat nousijat ja suurimmat laskijat. Tarkastelussa myös Sifterin puolijohdetoimialan sijoitukset.
Globaali-hajautus vs yksittäiset markkinaindeksit
Kuluneen kevään aikana osakehajautuksen rooli on noussut taas merkittäväksi tekijäksi. Kotimarkkinaharhaksi kutsuttu ilmiö ei ole tarjonnut kovinkaan hyviä tuottoja, varsinkaan 3–5 vuoden aikajänteellä.
Ainoa poikkeus on ehkä yhdysvaltalainen S&P 500, joka on ollut yksi maailman parhaista indekseistä jo vuosikymmenien ajan, ainakin tuottojen valossa. Ensinnäkin yhdysvaltalaiset yhtiöt ovat pääosin erittäin hyviä, mutta toiseksi niiden arvostuskertoimet ovat usein varsin korkeita verrattuna eurooppalaisiin tai japanilaisiin yhtiöihin.
Syitä korkeisiin arvotuksiin on ainakin kaksi: Yhdysvallat on supervaltana nauttinut turvasataman maineesta ja toiseksi jenkkiyhtiöiden kasvuodotukset ovat usein erittäin kovia, joskus liiankin.
Vastaavasti Euroopassa, esimerkiksi saksalainen DAX-indeksi on pärjännyt tämän vuoden aikana erittäin hyvin, mutta pitkällä ajalla tuotot ovat olleet keskinkertaiset.
Japanin Nikkei 225 oli 1990-luvun ihme, mutta sen jälkeen kupla puhkesi täydellisesti. Nyt alkaneen vuoden aikana Japani-osakkeet ovat nousseet vahvasti, varsinkin omassa valuutassa, Jenissä, mutta kun ne käännetään euroiksi, niin tuotot ovat olleet DAXin tasoa.
Helsingin pörssi, reuna-alueena, on ollut varsinainen murhenäytelmä. Tämän vuoden aikana indeksi on kärsinyt yli 5 prosentin laskusta, ja viimeiset viisi vuotta ovat tarjonneet noin 29 prosentin kumulatiivisen tuoton, osingot huomioiden.
Lähimpänä Sifter-rahaston globaalia allokaatiota on epävirallinen vertailuindeksi, MSCI ACWI, eli maailmanlaajuinen osakeindeksi, jossa on hieman alle 3 000 yritystä, 47 eri maasta. Se on pärjännyt paremmin kuin yksittäisten maiden indeksit, mutta kuitenkin huonommin kuin S&P 500 tai Sifterin fokusoitunut laatusalkku.
Salkun muutokset Q2 aikana
Emme sijoittaneet uusiin yhtiöihin kuluneen kvartaalin aikana, emmekä tosin myyneet poiskaan yhtiötämme. Tutkimme useampaa lupaavaa laatuyhtiötä, mutta emme päätyneet sijoittamaan niihin vielä.
Tämä on viimeinen video ennen alkavaa kesälomakautta. Kesäkuukausien aikana voi tapahtua maailmassa ja osakemarkkinoilla vaikka minkälaisia yllätyksiä, mutta lähdemme lomalle rauhallisin mielin.
Voimme luottaa siihen, että erittäin laadukkaat liiketoiminnat kyllä pärjäävät vaikeissakin olosuhteissa. Tämä on yksi pitkäntähtäimen laatusijoittamisen hyödyistä.