Ericssonilta jättimäinen alaskirjaus ja ennakkotietoja Q3-luvuista
Ericsson tiedotti eilen alaskirjaavansa Q3-tuloksessaan 32 miljardia kruunua eli 50 % Vonage-yritysostosta syntyneestä liikearvosta. Uutinen kertoo nollakorkokuplan huipulla vuoden 2021 lopussa tehdyn 6,2 miljardin dollarin yritysoston olleen raju virhe, missä pilvipohjaisia verkkoalustoja tarjoava Vonage ostettiin järkyttävällä ylihinnalla (EV/S 4,4x, EV/EBITDA 32x). Vertailun vuoksi Ericssonin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 179 miljardia kruunua ja yhtiötä hinnoitellaan tälle vuodelle noin 0,7x EV/S-kertoimella ja vuosille 2023–2024 noin 7x-5x EV/EBITDA-kertoimilla.
Q3-ennakkotietojen perusteella liikevaihto jatkaa sukeltamista Pohjois-Amerikassa
Ennakkotietojen mukaan Ericssonin Q3-liikevaihto laski 5 % 64,5 miljardiin kruunuun ja valuuttakurssioikaistuna liikevaihdon orgaaninen lasku oli 10 %. Liikevaihdon laskua ajoi odotetusti verkkoyksikkö, missä liikevaihto laski orgaanisesti 16 %. Tämän taustalla oli operaattorien investointien lasku ja varastotasojen sulattelu Pohjois-Amerikassa, mistä oli nähtävissä selkeitä merkkejä jo Ericssonin ja Nokian Q2-tuloksissa. Nyt Ericssonin Pohjois-Amerikan liikevaihdon lasku syveni -60 %:iin, mutta yhtiön mukaan vertailukausi oli ennätyksellisen vahva. Nokian Pohjois-Amerikan liikevaihto laski Q2:lla noin 40 % ja yhtiön heinäkuussa laskettujen näkymien valossa Q3:lta on todennäköisesti odotettavissa Ericssonin tavoin entisestään heikkeneviä lukuja. Molempien yhtiöiden liikevaihtoja tukee isot 5G-hankkeet Intiassa, joiden volyymi ei kuitenkaan riitä kompensoimaan Pohjois-Amerikan rajua jarrutusta.
Tulos paineessa liikevaihdon laskun ja maantieteellisen painopisteen rasittaessa marginaaleja
Ericssonin oikaistu EBITA oli Q3:lla 4,7 miljardia kruunua, missä on 39 %:n heikentyminen vertailukauden 7,7 miljardista. Oikaistu EBITA-marginaali oli 7,3 % (Q3’22: 11,3 %). Laskeva liikevaihto ja sen painottuminen Pohjois-Amerikasta Intiaan näkyvät marginaalien heikentyvässä kehityksessä. Edelleen positiivisesta tuloksesta huolimatta neljänneksen vapaa kassavirta oli -0,5 miljardia kruunua pakkasella. Tämä johtuu käyttöpääoman kasvusta, jota Intian isot verkkohankkeet sitovat toimitusvaiheessa. Myös tuloksen kehittymisen osalta Nokian osalta on odotettavissa jossain määrin vastaavaa kehitystä kuin Ericssonilta, joskin odotamme vertailukauteen nähden huomattavasti lievempää heikennystä. Julkaisemme tarkemmat odotuksemme Nokian Q3-tuloksesta maanantaina julkaistavassa tulosennakossa.
Verkkoyhtiöiden arvostuksiin on jo leivottu paljon pahaa
Eilen illalla Ericssonin osake oli noin 3 % laskussa Yhdysvalloissa tiedotteen jäljiltä. Nokian osake laski puolestaan noin 0,8 %. Maltilliset kurssireaktiot kertovat siitä, että molempien osakkeiden mataliin arvostuksiin on jo leivottu paljon pahaa sisään, eivätkä huonot uutiset ole enää sinänsä merkittäviä yllätyksiä. Tämä voi indikoida sitä, että sijoittajien kannalta pahin alkaa olla takanapäin, ellei verkkomarkkinoiden näkymä heikkene vielä oleellisesti nykyisestä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille