Eaglen maski-investointi edennyt prototyyppi- ja rekrytointivaiheeseen
Loudspring kertoi eilen pidetyssä yhtiöesittelyssä lisätietoja Eaglen maskituotannon käynnistymisestä. Yhtiön mukaan Eagle on saanut erittäin hyviä alustavia tuloksia materiaalin suodatuskyvystä ja prototyypit on lähetetty testattavaksi tällä viikolla. Tuotanto näyttää myös käynnistyvän työpaikkailmoitusten mukaan vaiheittain kesä- ja heinäkuun aikana. Tiedot olivat isossa kuvassa linjassa odotuksiimme, emmekä ole tehneet muutoksia näkemykseemme. Aiemmin laatimamme alustavan investointilaskelman perusteella hengityssuojainvalmistuksella on merkittävä positiivinen vaikutus Eaglen lukuihin ja nostimme jo edellisessä päivityksessämme Eaglen omistuksen arvoa 1,6 MEUR:lla (0,05 euroa/osake).
Eaglen tuotanto on käynnistymässä Kotkassa, ja ylösajon myötä se kykenee tuottamaan 30 000 hengityssuojainta päivässä (FFP2- ja FFP3 -luokitukset). Myös mahdollisuus kapasiteetin kasvattamiseen lisäinvestoinnilla on edelleen olemassa, mutta tästä ei ole tehty päätöksiä. Eagle on hiljattain aloittanut uusien työntekijöiden etsinnän ja tuotantoon haetaan tuotantotyöntekijöitä, varastotyöntekijöitä sekä laatupäällikköä ja työnjohtajaa. Työt alkavat vuokratyösuhteena, mutta myöhemmin henkilöstön on mahdollista vakinaistua Eagle Filtersin kirjoille. Näemme tämän yhtiön kannalta järkeväksi menettelyksi, jolloin hengityssuojainten tulevan kysynnän kehitykseen on helpompaa reagoida. Työt ovat aluksi yhdessä vuorossa tehtävää työtä, mutta myöhemmin siirrytään keskeytyvään 3-vuorotyöhön, eli työtä tehdään kaikkina vuorokauden aikoina.
Kotimaisiin hengityssuojaininvestointeihin liittyen suosittelemme sijoittajille myös seuraavaa TEM tiedonantoa. Siinä Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johtaja kertoo kotimaisten maskien hankintaperusteista. Kolmelta tuotantoaan käynnistävältä yritykseltä on hänen mukaansa sitouduttu ostamaan tietty määrä kapasiteettia suorahankintana ja pidämme todennäköisenä, että Eagle on näiden toimijoiden joukossa. Yhteensä HVK on sitoutunut ostamaan 5,5 miljoonaa hengityssuojainta (FFP2- ja FFP3 -luokitukset). Suorahankintamenettely on pienentänyt investoinnin riskiä toimintaa käynnistäville yrityksille ja aikaisintaan syksyllä HVK näkee mahdollisuuden markkinaehtoiseen kilpailutukseen myös kotimaisten toimijoiden osalta. Suomen sairaanhoitopiirit ovat maskien pääasiallisia käyttäjiä ja heillä on myös omat hankintatoimensa, joita HVK täydentää. Suomen sairaaloiden arvioidaan tarvitsevan noin 22 000-62 000 hengityssuojainta (FFP2- ja FFP3 -luokitukset) päivässä, joten kotimaiset toimijat tarvitsevat myös muualta asiakkaita. Eaglelle on Loudspringin mukaan tullut paljon asiakaskiinnostusta Suomen lisäksi ainakin Ruotsista ja Iso-Britanniasta.
Samassa tilaisuudessa kotimaisen tuotannon osalta Eaglen merkittävin kilpailija Lifa Air kertoo omasta investoinnistaan. Yhtiö aikoo valmistaa noin 300 000 hengityssuojainta päivässä, mikä on kymmenkertainen määrä Eagleen verrattuna. Lifa Air:n tuotanto on käsityksemme mukaan jo käynnistynyt ja yhtiö on myös aloittamassa hengityssuojainten keskikerroksessa käytettävän kriittisen ”Melt blown”-materiaalin valmistuksen kotimaassa, jolloin se ei ole riippuvainen materiaalien osalta ulkomaan tuonnista.
Kokonaisuutena Loudspringin investointi vaikuttaa mielestämme edelleen selvästi omistaja-arvoa luovalta ja selvin riski sen tulovirroissa liittyy juuri muiden markkinatoimijoiden kapasiteetin nopeaan lisääntymiseen, mikä rajaa arviotamme investoinnin korona-ajan jälkeisestä tuottopotentiaalista. Nyt kerrottujen tietojen perusteella Eaglen investointi vaikuttaa etenevän aikataulussa, mikä on tärkeää, jotta koronan nostamaan kysyntäpiikkiin ehditään vastata. Odotamme yhtiön avaavan investointia tarkemmin viimeistään H1-raportissa Eaglen tavoitteita päivitettäessä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Eagle Filters Group
Eagle Filters Group on sijoitusyhtiö. Yhtiö keskittyy erityisesti puhtaan teknologian teollisuuteen, johon kuuluu yrityksiä, joiden liiketoiminta keskittyy uusien, ympäristöystävällisempien ratkaisujen kehittämiseen. Sijoitussalkku koostuu pääasiassa energia- ja IT-alalla toimivista yrityksistä. Yrityksellä on eniten toimintaa Pohjoismaiden markkinoilla. Yhtiö tunnettiin aiemmin nimellä Loudspring, ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä.
Lue lisää yhtiösivulla