Tullbingons rad blev tydligare, det finns inte många vinnare
Automatisk översättning: Ursprungligen publicerad på finska 3.4.2025 kl. 07:08 CEST. Observera att den automatiska översättningen av innehållet för närvarande endast täcker den text som visas här och kan innehålla fel. Du kan ge feedback gällande kvaliteten på översättningarna och eventuella fel här.
Auktionsförvaltaren inleder förhandlingarna med att erbjuda hälften av det begärda priset, men i Vita huset överträffades det åt andra hållet. President Donald Trump meddelade sent igår om 20 % tullavgifter på import av varor från EU.
Unionens företag är dock inte de största betalarna av tullavgifter, eftersom tullavgifter på 34 % har ålagts Kina, 25 % på Sydkorea och 24 % på Japan. Dessutom har Kanada och Mexiko redan ålagts avgifter på 25 %. All import till USA kommer dock att beskattas med en grundläggande tull på 10 %, oavsett land.
Trumps tillkännagivande var bittert gift för investerare, för även om tillkännagivanden redan hade antytts tidigare, var de "av det värsta slaget". De landsspecifika tullarna träder i kraft nästa onsdag, så tidsfönstret för förhandlingar om att sänka dem är smalt, men ändå existerande. I EU kommer man sannolikt att sätta fart på saker och ting, inte bara när det gäller egna vedergällningstullar, utan också genom att inleda diskussioner med Vita huset. I vilket fall som helst blev tal snabbt till konkretion och mycket har redan hänt, även om Trump bara har varit vid makten i mindre än tre månader.
Bakgrunden till tullarna är presidentens uppfattning om ett orättvist underskott i handelsbalansen, som han nu snabbt vill korrigera. De kraftiga åtgärderna ökar risken för stagflation i USA, där konsumentförtroendet redan har börjat urholkas i snabb takt. Som jag skrev i makrokommentaren i tisdags är de bra alternativen få för den amerikanska ekonomin. Utsikterna är inte heller bra för Finland, eftersom Finlands BNP-nivå enligt Etlas promemoria skulle sjunka med 0,5–1,6 % om USA skulle höja tullarna på alla produkter till 25 %.
För de nu hotade tullarna skulle alltså smällen mot BNP vara något mindre, men ändå betydande med tanke på de redan måttliga tillväxtförväntningarna. Dessutom påminns det om en obalanserad förhandlingsposition när det gäller vedergällningstullar, eftersom den största delen av EU:s export till USA, 61 %, är varor, men den största delen av importen är tjänster och andelen varor är 45 %. Därför beror effekten av vedergällningstullar också på om de även kommer att gälla tjänster. Förhandlingarna kommer alltså knappast att bli lätta.