Componenta Oyj:n liiketoimintakatsaus 1.1.−30.9.2024: Liikevaihto ja käyttökate laskivat huolimatta positiivisesta kehityksestä Q2:lla ja Q3:lla
Componenta Oyj, Pörssitiedote, 1.11.2024 klo 8.00
Tammi–syyskuu 2024
- Liikevaihto oli 70,3 Me (80,1 Me)
- Käyttökate oli 3,1 Me (5,8 Me)
- Liiketulos oli -0,9 Me (5,7 Me*)
- Liiketoiminnan rahavirta oli 1,0 Me (2,7 Me).
Heinä–syyskuu 2024
- Liikevaihto oli 20,3 Me (19,9 Me)
- Käyttökate oli 1,2 Me (0,4 Me)
- Liiketulos oli -0,1 Me (3,2 Me*)
- Liiketoiminnan rahavirta oli -0,8 Me (-2,7 Me).
*Vertailukauden liiketulokseen sisältyi 4,2 Me:n määräinen kertaluonteinen tuotto valimoliiketoiminnan tuotannon koneisiin ja laitteisiin liittyvästä arvonalennustappion peruuttamisesta.
Tässä liiketoimintakatsauksessa esitetyt tiedot koskevat Componenta-konsernin kehitystä tammi–syyskuussa 2024 ja vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2023, ellei toisin mainita.
Tämä ei ole IAS 34 -standardin mukainen osavuosikatsaus. Yhtiö noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuotisraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta liiketoimintakatsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista kehitystä kuvaavat keskeiset tiedot.
Tässä katsauksessa esitettävät taloudelliset tiedot ovat tilintarkastamattomia.
Tulosohjeistus 2024
Componenta odottaa konsernin liikevaihdon ja käyttökatteen paranevan edellisvuodesta. Vuoden 2023 konsernin liikevaihto oli 101,8 Me ja käyttökate 5,3 Me.
Mahdollinen asiakkaiden myyntivolyymien kehitys, raaka-aineiden heikko saatavuus, raaka-aineiden ja sähköenergian kallistuminen sekä yleinen talous-, työmarkkina- ja kilpailutilanne voivat vaikuttaa liiketoimintanäkymiin. Lisäksi kiristyneen geopoliittisen tilanteen vuoksi tulevaan myynnin ja kannattavuuden kehitykseen liittyy epävarmuustekijöitä. Geopoliittisen tilanteen epäsuotuisa kehitys voi vaikuttaa myös heikentävästi rahoitusmarkkinoihin, myyntivolyymeihin, raaka-aineiden ja sähköenergian saatavuuteen ja niiden hintakehitykseen sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen, mikä tuo epävarmuutta tulevaisuuden ennusteisiin.
Toimitusjohtaja Sami Sivuranta:
”Vuoden 2024 kehitys ensimmäisten kolmen kvartaalin osalta sujuivat odotuksia maltillisemmalla tasolla. Volyymi- ja tilauskantakehitys jäivät selvästi alemmalle tasolle koko katsauskauden aikana kuin alkuvuonna ennakoitiin. Merkittävimpinä syinä ovat yleisen talouden elpymisen hitaus sekä etenkin Euroopan laajuisesti jatkunut maatalouskoneteollisuuden poikkeuksellisen matala kysynnän taso. Vaikka osalla asiakkaista tilauskannat ja -kertymät ovat hiljalleen alkaneet jo elpyä vuoden toisella vuosipuoliskolla, niin valtaosalla asiakkaista varsinaiset kasvunäkymät ovat siirtyneet vuoden 2025 puolelle. Odotuksia heikommasta liiketoimintaympäristöstä huolimatta tämänhetkinen volyyminäkymä ja tilauskanta sekä tuoteporfoliokehitys, toimitusten ajoitukset ja hinnoittelumuutokset tukevat koko vuoden 2024 tulosohjaustamme.
Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kannattavuuttamme heikensivät matalat käyntiasteet etenkin rautavalimoissamme. Matalasta käyntiasteesta huolimatta ylösajoimme sarjatuotantoon volyymituotteita, millä osaltaan oli heikentävä vaikutus tuotannon tehokkuuteen ja laatutasoon. Toisesta vuosineljänneksestä alkaen laaduntuottokyky parani suunnitelmallisilla toimenpiteillä.
Kokonaisuudessaan katsauskauden liikevaihdon lasku johtui pienemmistä toimitusvolyymeista sekä ensimmäisen vuosipuoliskon alhaisemmista pääraaka-aine- ja energiaindeksien tasosta. Nämä indeksit sisältyvät myyntihintoihimme.
Toisella vuosineljänneksellä tilauskantamme lähti hienoiseen kasvuun, ja kasvu on jatkunut myös kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin kokonaismyyntimme ylitti vertailukauden tason. Koko alkuvuoden tilauskantakehitys on kuitenkin ollut odotuksia vaatimattomampi ja olemme toteuttaneet vuoden viimeisen neljänneksen alussa voimaan tulevan väliaikaisen hinnoittelumuutoksen. Olemme myös aktiivisesti sopeuttaneet toimintaamme vastaamaan alentuneita volyymi- ja tilauskantatasoja. Parantuneen laaduntuottokyvyn ja sopeutustoimenpiteidemme johdosta toisen ja kolmannen vuosineljänneksen kannattavuus on parantunut selvästi ensimmäisestä vuosineljänneksestä. Likviditeettimme säilyi hyvällä tasolla koko katsauskauden ajan.
Pystyimme säilyttämään palvelukykymme hyvänä koko konsernissa haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta. Inflaatiokehitys on tasaantunut maltilliselle tasolle ja raaka-aineiden, materiaalien sekä komponenttien saatavuus on tällä hetkellä hyvällä tasolla. Seuraamme aktiivisesti markkinoiden kehittymistä ja varmistamme omien hankintaketjujemme toimivuuden myös jatkossa. Sähköenergian saatavuudessa ei tällä hetkellä nähdä merkittäviä lähiajan riskejä, mutta sähköenergian yleiseen hintatasoon sisältyy epävarmuustekijöitä ja vuorokauden sisäisen lyhyen aikavälin merkittävät hintavaihtelut sekä niihin reagoiminen ovat tulleet osaksi energiaintensiivisten toimialojen arkea.
Valmistauduimme myös kolmannen vuosineljänneksen aikana suunnittelemalla integraatiotoimenpiteitä liittyen heinäkuussa julkistamaamme liiketoimintakauppaan Kalajoen tehtaan ja Sepänkylän koneistus- ja palvelukeskuksen osalta. Kauppa toteutui suunnitellusti lokakuun alussa. Yhtiöön saatu osaaminen ja teknologia laajentaa yhtiön tuotantoportfoliota ja täydentää kokonaistarjoamaa myös raskaamman tuotannon sopimusvalmistajana. Componenta pystyy jatkossa hyödyntämään myös sisäisiä toimitusketjuja kattavammin muun muassa levyleiketoimitusten sekä raskaan koneistuksen osalta.
Olemme jatkaneet strategiamme toteuttamista toimenpidesuunnitelmien mukaisesti. Haluamme vastata asiakkaidemme odotuksiin ja vaateisiin entistä aktiivisemmin myös tulevien vuosien aikana. Jatkamme sopimusvalmistajana toimenpiteitämme markkina-asemamme vahvistamiseksi ja haluamme olla asiakkaillemme ensisijainen laajan tarjoaman vastuullinen kokonaistoimittaja.”
Tilauskanta
Katsauskauden päättyessä tilauskanta oli 13,9 Me (13,5 Me). Tilauskannassa on 3,1 Me kasvua kesäkuun 2024 lopusta. Tilauskanta käsittää asiakkaille vahvistetut kahden seuraavan kuukauden tilaukset. Tilauskantaan ei sisälly Componentan 1.10. Fortaco Groupilta ostamien Kalajoen tehtaan ja Sepänkylän koneistus- ja palvelukeskuksen tilauksia.
Sopimus Puolustusvoimien kanssa
Componenta tiedotti 31.5.2024 Puolustusministerin hyväksyneen Raha-asiainvaliokunnan puoltaman Puolustusministeriön ehdotuksen hankkia vuosien 2025–2028 aikana 120 mm kuori-pyrstökokoonpanoja Puolustusvoimille. Kaupan kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa, sisältäen noin 9 miljoonan euron arvoisen option vuodelle 2028.
Liikevaihto
Componenta-konsernin liikevaihto laski katsauskaudella 12 % ja oli 70,3 Me (80,1 Me). Liikevaihdon lasku johtui pienemmistä toimitusvolyymeista erityisesti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä vertailukautta alhaisemmista myyntihintoihin sisältyvistä pääraaka-aine- ja energiaindeksien tasoista. Kolmannella vuosineljänneksellä liikevaihto ylitti kuitenkin edellisvuoden tason.
Tulos
Katsauskauden käyttökate oli 3,1 Me (5,8 Me) ja liiketulos -0,9 Me (5,7 Me). Katsauskauden alhaisemmat myyntivolyymit aiheuttivat yli puolet käyttökatteen heikentymisestä viime vuoteen nähden. Loput käyttökatteen heikentymisestä johtui sarjatuotantoon ylösajettujen volyymituotteiden aiheuttamasta väliaikaisesti huonommasta tuottavuudesta, sisäisistä laatuhaasteista, alkuvuoden lakoista sekä sähkön ja pääraaka-aineiden indeksikehityksestä. Vertailukauden liiketulokseen sisältyi 4,2 Me:n määräinen kertaluonteinen tuotto valimoliiketoiminnan tuotannon koneisiin ja laitteisiin liittyvästä arvonalennustappion peruuttamisesta.
Tulos rahoituserien jälkeen oli -2,7 Me (4,0 Me). Viimeisen vuoden aikana nostettujen lainojen vuoksi rahoituskulut olivat vertailukautta -0,1 Me korkeammat. Lainakoroissa ei katsauskaudella tapahtunut merkittäviä muutoksia vaikkakin kolmannella vuosineljänneksellä markkinakorot alkoivat hieman laskea.
Tase, rahoitus ja rahavirta
Katsauskauden lopussa konsernin rahat ja pankkisaamiset olivat yhteensä 6,4 Me (8,3 Me). Konsernin likviditeetti säilyi koko kauden hyvällä tasolla. Componentalla oli katsauskauden lopussa käyttämättömiä ja sitovia luottositoumuksia 2,0 Me (4,0 Me).
Componenta sopi toukokuussa 2024 enintään kolmen (3) miljoonan dollarin vaihtovelkakirjajärjestelystä yhdysvaltalaisen sijoittajan MPL:n kanssa. Yhtiö voi rahoitusjärjestelyn alla nostaa sen yksinomaisesta pyynnöstä enintään 750 000 dollarin erissä lainaa MPL:ltä. Lainaa vastaan Yhtiö antaa MPL:lle vaihtovelkakirjoja, joiden maturiteetti on 3 vuotta. Vaihtovelkakirjojen vuotuinen korko on 4 prosenttia. Yhtiö voi lunastaa vaihtovelkakirjoja takaisin MPL:ltä koska tahansa, maksamalla vaihtovelkakirjojen pääoman ja kertyneen koron MPL:lle. MPL voi vaatia vaihtovelkakirjojen konvertointia Yhtiön osakkeiksi, kun 18 kuukautta on kulunut konvertoitavaksi vaadittavan vaihtovelkakirjan antamisesta. Konversiossa osakekohtainen merkintähinta vastaa 91,5 % Yhtiön osakkeen vaihtomäärällä painotetusta keskikurssista viiden (5) peräkkäisen kaupankäyntipäivän jälkeen konversiopyynnöstä. Lokakuussa 2024 kyseistä sopimusta muutettiin siten, että vaihtovelkakirjajärjestely on voimassa 1.7.2025–31.12.2027 välisen ajan aiemman 20.5.2024–19.11.2026 sijaan. Aiempi yhdysvaltalaisen sijoittajan GCF:n kanssa sovittu osakemerkintälimiitti päättyi kesäkuussa 2024.
Liiketoiminnan rahavirta oli katsauskaudella 1,0 Me (2,7 Me). Rahavirran heikentyminen johtui pääasiassa vertailukautta huonommasta käyttökatteesta erityisesti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Katsauskauden lopussa käyttöpääoma (sis. vaihto-omaisuuden ja myyntisaamiset vähennettynä ostoveloilla) oli 8,6 Me (6,3 Me). Muutos johtui pääosin normaalista kausivaihtelusta ja vertailukautta korkeammista myyntisaamisista ja varastotasoista.
Componentan omavaraisuusaste katsauskauden lopussa oli 40,1 % (46,5 %). Omavaraisuuden heikentyminen johtui katsauskauden heikosta tuloksesta. Katsauskauden lopussa korollinen nettovelka oli 10,3 Me (5,8 Me) ja nettovelkaantumisaste oli 44,7 % (20,6 %). Korollisen nettovelan ja nettovelkaantumisasteen muutokseen vaikutti vertailukautta alhaisempi kassatilanne sekä huhtikuussa 2024 nostettu 2,0 miljoonan euron määräinen käyttöpääomalaina ja katsauskauden lopussa käytössä ollut 2,0 miljoonan euron määräinen osuus 4,0 miljoonan euron luottolimiiteistä.
Pitkäaikaiset velat olivat yhteensä 11,9 Me (11,7 Me) ja lyhytaikaiset velat olivat yhteensä 22,8 Me (21,4 Me) katsauskauden lopussa. Konserninvelkoihin sisältyi katsauskauden päätteeksi 6,4 Me (3,9 Me) ulkoisia rahoituslaitoslainoja. Muut konsernin velkaerät muodostuivat pääosin käyttöpääomaeristä sekä vuokrasopimus- ja osamaksuveloista. Componenta sopi uudesta yhteensä kahden (2) miljoonan euron määräisestä käyttöpääomalainasta LähiTapiolan ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon kanssa. Laina nostettiin kokonaisuudessaan 12.4.2024. Laina-aika on viisi vuotta. Muut lainaehdot ovat tavanomaiset.
Liiketoimintakauppa Kalajoen tehtaasta ja Sepänkylän koneistus- ja palvelukeskuksesta
Componenta tiedotti 22.7.2024 allekirjoittaneensa sopimuksen Kalajoen tehtaan ja Sepänkylän koneistus- ja palvelukeskuksen liiketoimintojen, sisältäen niiden vaihto- ja käyttöomaisuuserät kiinteistöineen, ostamisesta Fortaco Groupilta noin 2,8 miljoonalla eurolla. Ostettavan liiketoiminnan liikevaihto vuonna 2023 oli noin 9,6 Me. Kauppa vahvistaa Componentan palvelutarjoamaa ja -kykyä kone- ja laitevalmistajille. Kalajoen ja Sepänkylän kattava osaaminen laajentaa yhtiön tuotantoportfoliota ja täydentää kokonaistarjoamaa myös raskaamman tuotannon sopimusvalmistajana. Componenta pystyy jatkossa hyödyntämään myös sisäisiä toimitusketjuja kattavammin muun muassa levyleiketoimitusten sekä raskaan koneistuksen osalta. Componentalla ja Kalajoen ja Sepänkylän koneistus- ja palvelukeskuksen liiketoiminnoilla on jo ennestään yhteisiä asiakkaita.
Kaupan toteuduttua Componenta-konsernilla on noin 660 työntekijää sekä 10 toimipaikkaa Suomessa. Yhtiö tarjoaa valettuja ja koneistettuja komponentteja, takeita, hydrauliikkaputkia sekä hitsattuja rakenteita ja levyleikkeitä globaaleille ajoneuvo-, kone- ja laitevalmistajille.
Kauppa Kalajoen ja Sepänkylän liiketoiminoista, sisältäen niiden vaihto- ja käyttöomaisuuserät, poislukien kiinteistöt, toteutui 1.10.2024 sovittuun 1,8 Me:n kauppahintaan. Componenta Manufacturing Oy ostaa Kalajoen ja Sepänkylän liiketoimintojen käytössä olevat kiinteistöt Fortaco Oy:ltä viimeistään vuoden kuluttua. Siihen asti Componenta maksaa vuokraa Fortacolle Kalajoen ja Sepänkylän kiinteistöistä. Maksettu vuokra vähennetään kiinteistöjen kauppahinnasta 1 Me:stä. Componenta rahoittaa kaupat tulorahoituksellaan ja käytössään olevilla rahoituslimiiteillä.
Liiketoiminnot tulevat osaksi Componentaa kaupan toteutumispäivästä lähtien. Componenta tekee perusteellisen arvion kohteen kirjanpitoperiaatteista ja laatii hankintamenolaskelman. Componenta tiedottaa hankintamenolaskelman valmistuttua sen vaikutuksista tarvittaessa erillisellä tiedotteella.
Kaupalla ei ole vaikutusta Componentan tulosohjeistukseen vuodelle 2024.
Avainluvut | 1–9/ | 1–9/ | Muutos, % | 1–12/ |
Liikevaihto, Te | 70 259 | 80 138 | -12,3 | 101 809 |
Käyttökate, Te | 3 137 | 5 810 | -46,0 | 5 278 |
Liiketulos, Te | -888 | 5 699* | -115,6 | 3 762* |
Liiketulosmarginaali, % | -1,3 | 7,1* | -117,8 | 3,7* |
Tulos rahoituserien jälkeen, Te | -2 654 | 4 047 | -165,6 | 1 568 |
Kauden tulos, Te | -2 656 | 4 139 | -164,2 | 1 547 |
Laimentamaton osakekohtainen tulos, e | -0,27 | 0,43 | -164,2 | 0,16 |
Laimennettu osakekohtainen tulos, e | -0,27 | 0,42 | -164,2 | 0,16 |
Liiketoiminnan rahavirta, Te | 1 027 | 2 697 | -61,9 | 1 126 |
Korollinen nettovelka, Te | 10 264 | 5 844 | 75,6 | 9 097 |
Nettovelkaantumisaste, % | 44,7 | 20,6 | 117,0 | 35,6 |
Oman pääoman tuotto, % | -14,6 | 21,0 | -169,5 | 6,2 |
Sijoitetun pääoman tuotto, % | -3,0 | 19,0 | -115,6 | 9,8 |
Omavaraisuusaste, % | 40,1 | 46,5 | -13,8 | 45,0 |
Bruttoinvestoinnit sis. taseeseen kirjattujen vuokrasopimusten osuuden, Te | 1 931 | 2 758 | -30,0 | 4 066 |
Henkilöstö kauden lopussa ml. vuokratyövoima | 636 | 631 | 0,8 | 615 |
Henkilöstö keskimäärin kauden aikana ml. vuokratyövoima | 623 | 635 | -1,9 | 631 |
Tilauskanta, Te | 13 918 | 13 539 | 2,8 | 14 532 |
* Vertailukauteen 2023 on tehty vähäisiä oikaisuja (tulosvaikutus noin 7,5 Te) kiinteistöjen arvostuksien laadintaperiaatteen muutoksen vuoksi. Lisätietoa laadintaperiaatteen muutoksesta ja sen vaikutuksista aiempien vuosien lukuihin löytyy Componentan 15.3.2024 julkaistun konsernitilinpäätöksen laadintaperiaatteiden kohdasta ”Kiinteistöjen ja maa-alueiden arvostus”.
Lisäksi vertailukauden liiketulokseen sisältyi 4,2 Me:n määräinen kertaluonteinen tuotto valimoliiketoiminnan tuotannon koneisiin ja laitteisiin liittyvästä arvonalennustappion peruuttamisesta. Lisätietoa arvonalennustappion peruutuksesta löytyy Componentan 15.3.2024 julkaistun konsernitilinpäätöksen liitetiedosta ”Aineelliset hyödykkeet”.
Riskit ja liiketoiminnan epävarmuustekijät
Componentan liiketoiminnan merkittävimpiä riskejä ovat liiketoimintaympäristöön liittyvät riskit (kilpailutilanne- ja hintariski, hyödykeriskit ja ympäristöön liittyvät riskit), liiketoimintaan liittyvät riskit (asiakas-, toimittaja-, tuottavuus-, tuotanto ja prosessiriskit, työmarkkinahäiriöt, sopimus- ja tuotevastuuriskit, henkilöstö- ja tietoturvariskit) sekä rahoitusriskit (rahoituksen saatavuuteen ja likviditeettiin liittyvät riskit, vastapuoli- valuutta-, korko- ja luottoriskit).
Konsernin liiketoiminnan kannalta olennaista on tiettyjen raaka-aineiden, kuten kierrätysteräksen ja harkkoraudan, rakenneteräksen, alumiinin ja energian saatavuus kilpailukykyisin hinnoin sekä energian häiriötön saatavuus. Sähköenergian markkinahinnat ovat katsauskaudella olleet keskimäärin kohtuullisella tasolla, vaikka hintavaihtelu on vuorokausi- ja tuntitasolla erittäin suurta.
Kiristyneen geopoliittisen tilanteen johdosta raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuteen voi muodostua epävarmuuksia myös Componentan omassa operatiivisessa toiminnassa. Sen lisäksi asiakkaidemme tiettyjen komponenttien maailmanlaajuiset saatavuushaasteet voivat johtaa loppuasiakkaidemme tehtaiden tuotantohäiriöihin ja näin vaikuttaa Componentan myyntivolyymeihin lyhyellä aikavälillä. Tilanne on kuitenkin Componentan näkökulmasta tällä hetkellä vakaa.
Raaka-aineiden ja materiaalien saatavuuden varmistamiseksi Componenta keskustelee aktiivisesti toimittajiensa kanssa, päivittää jatkuvasti omaa tarve-ennustettaan ja optimoi varastotasojaan pidemmän aikavälin kysyntää vastaavaksi, seuraa toimittajiensa tilannetta sekä markkinassa tapahtuvia muutoksia tiiviisti ja reagoi näihin muutoksiin tarvittaessa.
Componentalla ei ole merkittäviä ja välittömiä Venäjään, Ukrainaan tai Lähi-itään liittyviä riskikeskittymiä asiakkaissa eikä tavarantoimittajissa. Componentalla ei ole omaa toimintaa Venäjällä, Ukrainassa tai Lähi-idässä. Venäjän hyökkäyssodalla on ollut vaikutusta raaka-aineiden, kuten rakenneteräksen ja harkkoraudan yleiseen hintakehitykseen ja saatavuuteen sekä energian hintakehitykseen. Välillisesti sodalla on ollut vaikutusta Componentan teräsmateriaalien valmistajien ja tukkureiden toimitusketjuihin muun muassa rautamalmin ja kivihiilen hintakehityksen ja saatavuuden kautta. Sotien jatkuminen ja geopoliittisen tilanteen epäsuotuisa kehitys voi edelleen vaikuttaa heikentävästi rahoitusmarkkinoihin, myyntivolyymeihin, raaka-aineiden ja energian saatavuuteen ja niiden hintakehitykseen sekä ulkomaisen työvoiman saatavuuteen, mikä tuo epävarmuutta tulevaisuuden ennusteisiin.
Raaka-aineisiin liittyvää kustannusriskiä hallinnoidaan pääsääntöisesti indeksoiduin hintasopimuksin, joiden perusteella tuotteiden myyntihintoja päivitetään raaka-aineiden hintamuutoksia vastaaviksi seuraavalle kvartaalille. Raaka-aineiden hinnannousu voi sitoa rahaa käyttöpääomaan arvioitua enemmän. Kaupallisten riskien osalta tulevaisuuden volyymeja voivat heikentää mahdolliset asiakkaan tuotesiirrot hintakilpailullisista syistä.
Componentan liiketoiminta on riippuvaista tuotantolaitosten, hankinta- ja toimituskanavien ja niihin liittyvien prosessien ja järjestelmien toimintavarmuudesta ja luotettavuudesta. Componenta seuraa myös tarkasti työmarkkinatilanteen kehitystä. Tietotekniikan ollessa merkittävässä roolissa Componentan sekä sen toimittajien ja asiakkaiden toiminnassa on tiedon laatu, oikeellisuus ja saatavuus erittäin tärkeää. Tämän vuoksi IT- ja kyberturvallisuusriskit voivat realisoituessaan altistaa Componentan toiminnan häiriöille, tiedon häviämiseen tai vääristymiseen sekä toiminnan keskeytymiseen, mikä osaltaan voi johtaa keskeytyksiin tuotteiden saatavuudessa. Componenta kiinnittää tarkkaa huomiota kyberturvallisuusriskeihin ja seuraa lisäksi toimittajiensa sekä asiakkaidensa tilanteita ja ilmoituksia.
Componenta seuraa jatkuvasti likviditeetti- ja vastapuoliriskiä. Yhtiön liiketoiminnan rahoitus perustuu liiketoiminnan tulorahoitukseen, sitoviin rahoituslaitoslainoihin, syyskuuhun 2025 saakka voimassa oleviin luottolimiitteihin, toukokuussa 2024 sovittuun vaihtovelkakirjajärjestelyyn sekä myyntisaamisten factoring-rahoitukseen. Factoringjärjestelyiden tai luottolimiittien irtisanominen tai niiden uusimatta jättäminen voisivat aiheuttaa epävarmuustekijöitä Componentan likviditeettiin. Lisäksi vastapuoliriski realisoituessaan voi aiheuttaa epävarmuustekijöitä Componentan likviditeettiin. Konsernin likviditeetti oli katsauskauden lopussa hyvällä tasolla. Componentalla oli katsauskauden lopussa käyttämättömiä ja sitovia luottositoumuksia 2,0 Me ja yhdysvaltalaisen sijoittajan MPL:n kanssa sovittu enintään 3,0 miljoonan dollarin vaihtovelkakirjajärjestely 1.7.2025–31.12.2027.
Componentan luottolimiitit ja käyttöpääomalainat sisältävät seuraavat taloudelliset kovenanttiehdot: korollinen nettovelka / rullaava 12 kuukauden käyttökate ovat enintään 3,0 ja omavaraisuusaste on vähintään 25 %. Sovittujen ehtojen mukaisesti kovenantteja tarkastellaan puolivuosittain 30.6. ja 31.12. ja ne ovat voimassa niin kauan, kuin lainasopimuksiin liittyvä vastuu tai määrä on maksamatta tai nostamatta. Alhaisen rullaavan 12 kuukauden käyttökatteen vuoksi ensin mainittu kovenanttiehto rikkoutui 30.6.2024 ja yhtiö sai waiverit rahoittajilta kesäkuun 2024 aikana 30.6. tilanteeseen. Käyttökatteen epäsuotuisa kehitys rullaavan 12 kuukauden aikana voi aiheuttaa kovenanttien rikkoutumisen.
Yhtiön toiminnan jatkuvuuteen liittyvistä epävarmuustekijöistä sekä muista liiketoiminnan riskeistä on annettu tarkempi kuvaus 23.7.2024 julkaistun puolivuosikatsauksen kohdassa ”Johdon harkintaa edellyttävät laatimisperiaatteet”.
Katsauskauden jälkeiset tapahtumat
Componenta saattoi 1.10.2024 suunnitellusti päätökseen 22.7.2024 tiedotetun Kalajoen tehtaan ja Sepänkylän koneistus- ja palvelukeskuksen liiketoimintojen oston Fortaco Groupilta, kun tavanomaiset yrityskaupan ehdot täyttyivät.
Vaihtoehtoiset tunnusluvut
Componenta julkaisee tiettyjä yleisesti käytössä olevia, IFRS-tilinpäätöksestä johdettavissa olevia tunnuslukuja. Näiden tunnuslukujen laskentakaavat on esitetty Componentan 23.7.2024 julkistetussa puolivuosikatsauksessa.
Webcast
Toimitusjohtaja Sami Sivuranta esittelee liiketoimintakatsauksen sijoittajille, analyytikoille ja medialle webcast-lähetyksessä 1.11.2024 klo 10.00. Tilaisuus on suomenkielinen. Webcastia voi seurata yhtiön verkkosivujen kautta www.componenta.com tai linkistä https://live.esf.fi/componenta-q3-2024.
Helsingissä, 1. marraskuuta 2024
COMPONENTA OYJ
Sami Sivuranta
toimitusjohtaja
Lisätietoja:
Sami Sivuranta, toimitusjohtaja, puh. 010 403 2200
Marko Karppinen, talousjohtaja, puh. 010 403 2101
Jakelu:
Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.componenta.com
Componenta on kansainvälinen teknologiayhtiö, joka on Suomen johtava konepajateollisuuden sopimusvalmistaja. Vastuullisuus ja asiakkaiden tarpeet ovat yhtiön laajan teknologiaportfolion ytimessä. Componenta valmistaa korkealaatuisia komponentteja asiakkailleen, jotka ovat globaaleja kone- ja laitevalmistajia. Yhtiön osake listataan Nasdaq Helsingissä. www.componenta.com