Nurminen Logistics yritysostokohteena
Kysymys
Nurmisen laajassa raportissa mainitaan, että yhtiö katselee itse ostettavia kohteita. Yhtiön omia kertoimia FY2023e P/E 7,4x, FY2024e P/E 5,4x, kun katsoo, niin millaisena näette sen mahdollisuuden, että yhtiö on itse tarjouksen kohteena? Tähän liittyen: yhtiöllä kun on vuolaat rahavirrat ja velkaisuuskin pitkälti selittyy Vuosaaren kiinteistöllä, niin miksi yhtiö ei osta omia osakkeitaan?
Vastaus
Moi,
Kiitos hyvistä kysymyksistä. Tosiaan Nurmisen osakkeen arvostus ei nykyennusteillamme ole korkea, eikä ostotarjouksen kohteena olemista ikinä voi sulkea täysin pois. Tietysti oma asiansa olisi vielä, että millä hinnalla pääomistajat olisivat tällaisessa skenaariossakaan valmiita osakkeistaan luopumaan. Oman arvioni mukaan tämän todennäköisyyttä ainakin lyhyellä aikavälillä voi kuitenkin osittain rajata nykyinen liiketoiminta- ja konsernirakenne eri vähemmistöosuuksineen (sis. vähemmistöt Baltiassa, North Railissa sekä Vuosaaren terminaalikiinteistössä) sekä geopoliittinen tilanne ja siihen liittyvät epävarmuudet. Sen sijaan pidemmällä aikavälillä, mikäli yhtiö onnistuu kansainvälisen rautatieliiketoiminnan kasvattamisessa ja geopoliittinen tilanne normalisoituisi (ml. pohjoisen reitin palautuminen), todennäköisyydet sille, että esimerkiksi joku isompi logistiikka-alan peluri voisi kiinnostua oman kansainvälisen rautatieliiketoiminnan kasvattamisesta nousisivat. Tämänkin jälkeen ratkottavaksi toki jäisi vielä edellä mainitut asiat, enkä yksin tämän skenaarion varaan lähtisi sijoituspäätöstä rakentamaan.
Vastaavasti omien osakkeiden ostoihin liittyen, niin yhtiön kassavirta on tällä hetkellä vuolas ja velkojen rakenne (ts. konsernin veloista merkittävä osuus muodostuu Vuosaaren kiinteistöyhtiön veloista) ensisilmäystä parempi kuten sanoitkin. Yhtiöllä oli kuitenkin H1:n yhteydessä erääntymässä velkoja seuraavan 12 kuukauden aikana 19,5 MEUR ja kuten raportillakin totesimme, niin arviomme mukaan sen täytyy ohjata suurin osa vuolaasta kassavirrasta velkojen lyhentämiseen lyhyellä aikavälillä tai järjestellä lainoja uudelleen liikkumatilan kasvattamiseksi. Tämä jo itsessään rajoittaa toistaiseksi huomattavasti resursseja pääoman allokointiin liittyen (yrityskaupat, voitonjako). Lisäksi omat haasteensa teorian tasolla voisi aiheuttaa myös osakkeen rajallinen likviditeetti. Sen sijaan pidemmällä aikavälillä tämä olisi varsin varteenotettava pääoman allokoinnin väline, mikäli yhtiön tuloskunnossa tai arvostustasoissa ei tapahtuisi muutoksia.
Yt. Aapeli