Miksi indeksirahastot suosivat markkina-arvolla painotettuja indeksejä?
Kysymys
Törmäsin väitteeseen, että equal-weight indeksit olisivat historiallisesti tuottaneet paremmin kuin markkina-arvoin painotetut verrokkinsa. Ilmeisesti USA:ssa myös tarjotaan EW-indekseihin sijoittavia rahastoja, mutta Euroopassa saati Suomessa en ole sellaisiin törmännyt. Miksikähän yritysten markkina-arvoilla painotetut indeksit ovat niin ylivoimaisesti rahastojen suosiossa, ja millä markkina-arvolla painottamista perustellaan? Bonus: Hyödynnettänkö equal-weight indeksejä missään muussa käytössä kuin harvoissa rahastoissa?
Vastaus
Terve!
Kiitos kysymyksestäsi. Emme ole indeksimaailman asiantuntijoita, mutta se ei estä hakemasta vastausta kysymykseen. Finanssitwitteristä tuttu indeksimies Viggo Löfgrén on oikea asiantuntija kysymykseen vastaamaan.
Tässä Viggon vastaus:
Liittyen ensimmäiseen kysymykseen tuottohistoriasta vastaus on kyllä, ei ja riippuu. Eli kyllä, pitkällä aikavälillä esimerkiksi tasapainoisen S&P500-indeksin tuotto on ollut selvästi “normi-indeksiä” parempi. Mutta tämä ei luonnollisestikaan ole totta kaikilla aikaväleillä ja riippuu juurikin minkä aikavälin valitsee.
Minulla ei tällä hetkellä ole pääsyä esimerkiksi Blomman terminaaliin mutta kaivoin Investing.comista kolme kuvaa näiden ETF:ien tuottohistoriasta sisältäen osingot. Näillä aikajaksoilla tulokseksi tulee joko tasapeli tai normi-indeksin selvä voitto. Neljäs kuva taas on pisin löytämäni tuottohistoria indekseistä laskettuna, mutta valitettavasti ilman osinkoja (näillä lienee suuri merkitys EW-indeksien hyödyksi). Tällä pitkällä ajanjaksolla EW-indeksi on antanut paremman tuoton, ja osinkoineen tuottoero olisi ollut vielä suurempi.
Toiseen kysymykseen: Markkina-arvoilla painotetut indeksit ovat luonnollinen ja neutraali tapa painottaa yhtiöitä, sillä näillä painoilla ne ovat edustettuina pörssissä. Tasapainottaminen taas johtaa täysin erilaiseen, ja sanoisinko keinotekoiseen, sisältöön, kun pienet yhtiöt saavat moninkertaisen painon ja taas “jättiyhtiöiden” painot kutistetaan murto-osaan. S&P500 EW:n tapauksessa on siis käytännössä kyse enemmänkin mid cap -strategiasta.
EW-indeksejä käytetään tuon mainitun lisäksi esimerkiksi joissakin teema-ETF:issä, missä halutaan välttää yksittäisten yhtiöiden dominanssi ja yritetään vangita tämän teeman kriteerien täyttävien yhtiöiden kehitys. Näissä voi kuitenkin tulla haasteita mikäli ETF saavuttaa suuren suosion, eli kerää paljon varoja ja nämä varat jakaantuvat 1/N-periaatteella myös niihin markkina-arvoltaan pienimpiin ja heikoimman likviditeetin lappuihin. Tämä saattaa suoraan jopa vääristää yksittäisten yhtiöiden hintakehitystä.
Euroopastakin löytyy joitakin varsin hyviä EW-ETF:iä, mutta kovin laaja tämä kirjo ei ole. Mutta näillä työkaluilla saa kyllä haluamansa temput tehtyä.
- Viggo -
t. Antti J.