Blokkikauppa
Kysymys
Mitä tarkoittaa blokkikauppa pienosakkeenomistajan kannalta: hyvä vai huono juttu, vai jotain muuta? Esimerkiksi Incap. 16.8., millin blokkikauppa.
Vastaus
Hei!
Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Avataan aluksi termi blokkikauppa. Sillä tarkoitetaan siis ennalta sovittua osakekauppaa, jossa selvästi tyypillistä suurempi määrä osakkeita vaihtaa omistusta. Usein näihin sopimuskauppojen toteuttamiseen liittyy toimeksiantajia, jotka ovat välittäjiä tai pankkeja. Käytännössä he auttavat osapuolia löytämään vastapuolen ja sopivat näiden kanssa kaupan yksityiskohdista. Koska blokkikaupat ovat yleensä suuria, puhutaan miljoonista euroista, niitä tehdään lähinnä institutionaalisten sijoittajien kuten rahastojen tai muiden suurten sijoittajien taikka omistajien välillä.
Mikä merkitys blokkikaupalla tai -kaupoilla voi olla yksityissijoittajalle? Koko pörssin tasolla tarkasteltuna blokkikauppojen lisääntyminen voisi esimerkiksi Helsingin pörssin nykyistä tilannetta tarkasteltaessa kertoa optimismin asteittaisesta viriämisestä, tai harkittujen riskien ottamisesta, epävarman ja pessimismiin taipuvan markkinasentimentin keskellä. Oikeat syyt tietävät vain he, ketkä blokkikauppoja viime aikoina ovat tehneet. Kaupoissa on aina ostaja ja myyjä, ja kumpikin olettaa tekevänsä hyvän kaupan: ”One of the funny things about the stock market is that every time one person buys, another sells, and both think they are astute.” Yhtä kaikki koko pörssin arvostusta tarkasteltaessa osakkeet eivät vaikuta kalliilta, pikemminkin päinvastoin.
Aivan kuten sisäpiirin kaupoissa, myös blokkikaupoissa voi piillä signaaliarvoa. Taustat sijoittajalla pitää kuitenkin olla hallussa, jotta yksittäisten blokkien merkitystä voisi paremmin lähteä arvioimaan. Täytyy tietää, millaisessa tilanteessa yhtiö ja blokin osapuolet ovat. Myyjän puolelta taustalla voi olla esimerkiksi suuremman omistajan tarve hajauttaa omistusta, veromyynnit tai muut syyt. Esimerkiksi Admicomin osakkeella blokkikauppoja on tehty useita sen jälkeen, kun yhtiö listautui pörssiin vuonna 2018. Niiden myötä Admicomin aiemmin hyvin keskittynyt omistusrakenne on muuttunut vähemmän keskittyneeksi ja ulkomainen omistus on kasvanut merkittävästi, mikä osaltaan on parantanut osakkeen likviditeettiä. Ulkopuolelta arvioituna blokkien taustalla vaikuttaa vaikuttaneen suurimman omistajan tahto hajauttaa Admicomiin keskittynyttä omistustaan sekä kv-sijoittajien kiinnostus yhtiötä kohtaan.
Usein blokin myyjää mielekkäämpää on tietää ostaja, sillä myynneille voi aina olla useita syitä, mutta ostoille vain yksi. Tässä kiinnittäisin huomiota ostajan aiempiin näyttöihin. Rahastojen tapauksessa sen todentaminen on helppoa, suurempien yksityissijoittajien kohdalla ei niinkään. Ymmärtääkseni esimerkiksi Qt:ssa verrattain varhaisessa vaiheessa monesti kehuttu ja hyvin menestynyt Evli Suomi Pienyhtiöt -rahasto lähti ostamaan Qt:ta blokeissa ja jälkikäteen on helppo todeta, miten onnistunut liike oli, eikä ollut ensimmäinen sellainen rahastolta. Esiinnostamassasi Incapissa Kyösti Kakkonen teki aikoinaan onnistuneen sisääntulon blokkikaupoilla. Tahot elokuun blokkikaupan taustalla eivät itselleni ole selvinneet, parempi siis päättää vastaus tähän.
- Antti J.