Qt Groupin piratismiriski
Kysymys
Hei, Mitä mieltä olette, onko Qt:n ohjelmistoja helppo käyttää ilman maksullista lisenssiä. Varsinkin Aasiassa piratismi voisi olla suuri ongelma heille.
Vastaus
Qt:lla on historiasta johtuen erittäin laaja käyttäjäkunta, sillä Nokian tavoite oli levittää teknologiaa laajalle. Siten yhtiöllä on suhteellisen pieni määrä kaupallisen lisenssin käyttäjiä suhteessa teknologian käyttäjämääriin. Työkalun vanhoja versioita käytetään todennäköisesti laajasti myös kaupallisiin tarkoituksiin ilman, että Qt saa lisenssimaksuja. Open Source -lisenssiehdot kuitenkin muuttuivat uudessa Qt:n 5.7 -versiossa. Uudessa versiossa kaupallisen tuotteen tekeminen Qt:lla vaatii aina Qt:n kaupallisen lisenssin, kun aiemmin tämä on ollut enemmän tulkinnanvarainen asia. Asian voi myös kääntää niin, että yhtiöllä on hyvää kasvupotentiaalia, kun lisensointi on nyt selkeämpää. Vanhan 5.6-version käyttö kuitenkin jatkunee vielä pitkään. Piratismi todennäköisesti on yhtiölle ongelma erityisesti Aasiassa ja edellytykset taistella sitä vastaan ovat rajalliset. Yhtiö tavoittelee asiakaskunnassaan kuitenkin kasvua erityisesti suurista globaaleista laitevalmistajista ja autovalmistajista, joten yhtiön pääasiallisessa kohderyhmässä piratismin ei pitäisi olla ongelma.
Kiitos hyvästä kysymyksestä! Pyydämme vielä kommenttia itse yhtiöltä, jos he haluavat täydentää asiaa heidän hiljaisen jakson päättymisen eli Q1-raportin jälkeen.
Yhtiön kommentti
Qt:n ohjelmistoja on suorastaan erittäin helppo käyttää ilman maksullista lisenssiä: avoimen lähdekoodin lisenssillä! Qt:n perustuote on ns. kaksoislisensoitu, eli sitä tarjotaan sekä avoimen lähdekoodin lisenssillä että kaupallisella lisenssillä. Tämä on ohjelmistoalalla vallitseva trendi, ja toisaalta juuri se tekijä, mikä on tehnyt Qt:sta erittäin suositun ja helposti lähestyttävän teknologian kehittäjäyhteisön näkökulmasta – kuka tahansa voi opetella Qt:lla ohjelmointia. Toisaalta, avoin lähdekoodi parantaa myös asiakkaan luottamusta Qt:ta kohtaan – teknologia on kaikkien testattavana/tutkittavana ja asiakas tietää jokaista koodiriviä myöten, mitä teknologia tekee. Avoimen lähdekoodin lisenssi (GPL tai LGPLv3) sopii erityisesti yksityisille harrastajille, opiskelijoille ja avoimen lähdekoodin projekteihin. Kaupallisten tuotteiden tekemiseen tämän käyttö on huomattavasti hankalampaa sen mukanaan tuomien rajoitteiden takia – esim. sen avulla tehdyt laitteet täytyy pitää loppukäyttäjälle avoimena ja muokattavana Qt-kirjastojen osalta. Niinpä siis kaupalliseen käyttöön yritykset usein ostavat Qt:n kaupallisen lisenssin.