Osakkeiden pitkän aikavälin tuotto%?
Kysymys
Hei! Mikä on mielestänne osakkeiden pitkän aikavälin tuotto% maailmalla ja Suomessa? Sisältääkö tämä tuotto% siis osingot? Onko tästä tuotto% vähennetty kulut, verot ja inflaatio? Useiden lähteiden mukaan osakkeiden tuotto% pitkällä aikavä olisi 7-9%. Suomessa hieman korkeampi. Kiitos!
Vastaus
Hei,
Erinomainen kysymys! :) Kyseessä ei ole mielipidekysymys, vaan asiasta löytyy ihan tutkittua tietoakin. Credit Suisse julkaisee vuosittain esityksen aiheesta, ja viimeisin on helmikuulta 2017. Alla olevassa kuvaajassa on laskettu eri osakemarkkinoiden tuotot, osingot uudelleensijoitettuna (tärkeä huomio, muuten osakkeiden tuotto on huomattavasti alhaisempi). Yleensäkin useimmissa tutkimuksissa otetaan huomioon osingot uudelleensijoitettuna sekä lasketaan mukaan inflaatio, toki näin ei aina välttämättä ole.
(Vastaus on alunperin vuodelta 2017: tässä 2018 uusimmat luvut https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-us/media...)
Sijoittajan on hyvä muistaa, että inflaatio on pitkäjänteisen säästäjän pahimpia vihollisia, kuten olemme aiemmin Sijoituskoulussa kirjoittaneet https://www.inderes.fi/inflaatio-saastajan-vihollinen
Veroja ei ole otettu huomioon, sillä ne vaihtelevat valtavasti sijoittajasta (onko kyseessä yksityissijoittaja, yhtiö, insitutuutio jne.).
Kuten kuvasta näkyy, keskimäärin osakkeet ovat tuottaneet inflaation huomioiden, eli reaalisesti, noin. 5,1 % vuosittain globaalisti. Eri lähteissä on saatettu käyttää eri metodeja laskentatapaan ja kaikista pörsseistä ei luonnollisesti ole saatavissa yhtä tarkkaa dataa kuin esimerkiksi Yhdysvalloista on. Siegelin klassikkoteoksessa Stocks for the Long Run Yhdysvaltojen osakkeiden pitkän aikavälin tuotoksi on laskettu (jälleen inflaatio ja osingot huomioiden) 6,6 % vuosina 1802-2012.
Sen lisäksi valitulla aikajänteellä on merkitystä: esimerkiksi Suomessa osakkeiden tuotto on ollut noin 10 % 1990-luvun alusta, kuten pörssisäätiö sen ilmaisee (linkki tästä http://www.porssisaatio.fi/blog/statistics/eri-sijoitusmuotojen-tuotto-s...). Suomessa Helsingin pörssin pitkän aikavälin tuottoa ovat tutkineet mm. Nyberg&Vaihekoski. Inflaatio huomioiden pörssin tuotto on ollut vuosina 1912-2009 5,14 % eli huomattavasti alhaisempi, mitä useimmin puhuttu 7-9 %.
Kuten olemme Inderesin sijoituskoulussa kirjoittaneet, on myös hyvä tiedostaa että pörssin tuottoja selittää lopulta suhteellisen pieni joukko osakkeita https://www.inderes.fi/miksi-mututuntuma-ei-valttamatta-tuota-hyvia-tulo...
Myös Facebookin Osakesijoittaminen-ryhmässä on käyty keskustelua aiheesta, ja on hyvä tiedostaa että esimerkiksi Yhdysvalloissa löytyy peräti 78 vuoden jakso, kun pörssi ei inflaatio ja osingot huomioiden tuottanut mitään (toki tasaisesti säästävä sijoittaja olisi tienannut matkan varrella).
Säätämällä aikajännettä ja markkinaa voi osakemarkkinan pitkän aikavälin tuottoa laskea siis monella eri tavalla, monin eri tuloksin. Tärkeintä sijoittajalle onkin keskittyä poimimaan ne helmet salkkuun ja välttää pahimpia mätämunia korissa.
Miltä sitten näyttää lähivuosien tuotot? Olemme puhuneet useissa sijoittajaesityksissä lähivuosien potentiaalista tällaisen taustakehikon kautta, josta kukin voi miettiä miltä lähivuodet pörssissä voisi näyttää. Pitkässä välissä osakkeiden tuotot määrää niiden takana olevien bisneksien kyky luoda ja kasvattaa voittoa.