Nokian osien summa?
Kysymys
Kiitos teille laadukkaasta analyysista! Kuuntelin ajankuluksi YLEn Pörssipäivä lähetystä 6.3.2018, jossa Mikael oli puhumassa OP:n ja Evlin analyytikon kanssa teknologiaosakkeista mm. Nokiasta. Ajassa 31.20 Mikael mainitsee, että jos Nokian arvon jakaa kahteen osaan eli patenttisalkku ja verkkobisnes niin nykyinen(silloinen) markkina-arvo ei jätä verkkobisnekselle hirveästi arvoa. Ohjelmassa mainitaan, että tuolloin Nokian osakkeen hinta oli 4.7-4.8. Tämä pisti korvaani, sillä Nokian osakkeen omistajana olen viime aikoina seurannut tarkasti Nokia keskustelua ja nytkin tuota samaa perustetta käytetään tuolle tukitasolle noin 18 miljardin markkina-arvosta. Tällä kertaa niin, että patenttisalkku(12 miljardia) ja ohjelmistot (6miljardia) jo kattaisivat nykyisen markkina-arvon ja verkkobisneksellä ei olisi arvoa. Esimerkiksi nämä arvot Mikael mainitsee Inderes TV:n Sijoitustieto: Teerenpelit paneelikeskustelussa (29.11.2019) En haluaisi saivarrella, mutta nyt kun tuota samaa perustetta osien summan tarjoamasta tuesta on käytetty jo osakkeen ollessa luokkaa 4.7-4.8 euroa, niin miksi se ei tukenut osaketta? Onko patenttisalkun arvo pienetynyt 1,5 vuodessa? Vai selittääkö tämän Pörssipäivässä käytetty sanamuoto (hirveästi arvoa vs ei ollenkaan arvoa)?
Vastaus
Kiitos hyvästä kysymyksestä ja pahoittelut venyneestä vastausajasta!
Julkaisemme osien summa -laskelmaamme Nokia-raporttien yhteydessä, joten päivitystä luvassa jälleen ensi viikolla viimeistään. Olemme yhtiön uuden rakenteen mukaisesti huomioineet osien summassa softabisneksen vielä erikseen. Kirjoitimme viimeisimmässä päivityksessä osien summasta näin:
"Vakaata kassavirtaa tekevän Technologiesin hinnoittelu on selkein osa. Arvotamme yhtiötä 10-12x kertoimella vuoden 2019e liikevoittoon nähden, jolloin yksikön arvo on 12,2-14,7 miljardin euron haarukassa. Hieman alaspäin tarkistettu on lähempiä verrokkeja (Qualcomm ja InterDigital) selvästi alempi ja konservatiivinen suhteessa Technologiesin rahavirtojen ennustettavuuteen ja näkyvyyteen. Varovaisuutta kuitenkin puoltaa se, että emme odota Technologiesilta enää olennaista tuloskasvua nykytasolta.
Nokian itsenäistä ohjelmistoliiketoimintaa edustavaa Softwarea hinnoittelemme 10-14x liikevoittokertoimella suhteessa 2019e tulokseen, mikä edustaa sektorin ohjelmistoyhtiöiden arvostustasoja. Kerrointa tukee Softwaren erinomaiset marginaalit sekä pitkän aikavälin kasvunäkymät. Softwaren arvoksi muodostuu näin 6,2-8,6 miljardia euroa.
Networks-verkkoyksikköä arviomme suhteellisen julmalla lähestymistavalla kertomalla yhtiön heikolla tasolla olevan 2019e oikaistun liiketuloksen suhteellisen vaatimattomalla 6-10x EBIT-kertoimella. Näin lähestymistapamme huomioi yksikön heikon oikaisemattoman tuloskunnon sekä kassavirran. Networksin arvoksi muodostuu näin vain 3,6-6,0 miljardia euroa. Lisäksi huomioimme Nokian nettokassan sekä varovaisuuden nimissä vähennämme arvioidut tulevat ulosmenevät uudelleenjärjestelykulujen kassavirrat. Osien summaksi muodostuu näin 26 miljardia euroa (4,6 euroa per osake) haarukalla 22-30 miljardia euroa (3,8-5,3 euroa per osake). Osien summa on selkein Nokian arvostusta tukeva tekijä, mikä antaa selkänojaa näkemyksellemme. Haasteena on kuitenkin edelleen se, ettei arvostusta voida tukea osinkoon, yhtiön tuloskuntoon tai tulostavoitteisiin eikä kassavirtaan."
Eli Nokiaa hinnoitellaan yhä osien summan alapuolelle, mutta tälle on ollut osakemarkkinoilla syynsä. Osien summa -lähestyminen paljastaa myös, että verkkobisnestä tosiaan hinnoitellaan tällä hetkellä kauhuskenaarion kautta, eli markkinat hinnoittelevat sen lähes arvottomaksi. Nokian arvon lasku menee osien summan kautta tarkasteltuna nimenomaan verkkopuolen kehityksen piikkiin. Yksi selittävä tekijä tässä on se, että yksikkö polttaa kassaa niin rajusti (ja paljon odotuksia enemmän): ei ole tavatonta, että markkinat antavat kassaa polttavalle yksikölle negatiivisen arvon osana kokonaisuutta. Jos tämä yksikkö taas kääntyisi kannattavuudeltaan ja kassavirraltaan positiiviseksi, olisi arvostuksessa tuntuvaa vipua ylös.
T: Mikael