Kysymys suosituksista.
Kysymys
Mitä eroa on analyytikoiden suosituksessa "osta" ja "lisää" Näin maallikkona voi ajatella, että jos osaketta ei ennestään ole, niin "osta" suositus tarkoittaa, että sitä kannattaa ostaa, mutta "lisää" tarkoittaa sitä, että ennestään sitä omistava voi sitä ostaa lisää?
Vastaus
Hei, hyvä kysymys!
Muutamia seikkoja:
-Suositukset ovat yleisiä: jokainen sijoittaja tekee lopulta itse johtopäätökset oman riskintietokyvyn, sijoitussuunnitelman, aikahorisontin jne. mukaan. Suositukset ovat vain kirsikka kakun päällä: suosittelen aina kaikille ensisijaisesti perehtymään itse analyysiin, sen oletuksiin ja käyttämään analyysejä apuna omien sijoituspäätösten teossa. Kannattanee muodostaa ensin oma mielipide, ja sitten miettiä jos analyytikon näkemys on aivan päinvastainen, kumpi on enemmän oikeassa ja millä perustein jne. Suositus on hyvä renki, mutta huono isäntä, portfolion sijoituspäätösten teossa.
-Miten suositukset määräytyvät? Tästä suosittelen lukemaan Sijoituskoulun aina ajankohtaisen artikkelin täältä https://www.inderes.fi/fi/sijoituskoulu-inderesin-tavoitehinnat
Lainaus:
"Miten suositukset toimivat?
Suosituksista yhtiöraporttien viimeinen sivu kertoo näin: ”Inderesin suosituspolitiikka perustuu seuraavaan jakaumaan suhteessa osakkeen nousuvaraan 12-kk tavoitehintaan:
osta >15 %
lisää 5-15 %
vähennä - 5-5 %
myy < -5 %.”
Eli mikäli esimerkiksi osakkeen hinta on 8 euroa, mutta analyytikon tavoitehinta 10 euroa, antaisi analyytikko osta-suosituksen, sillä nousuvaraa olisi +25 % eli reilusti yli +15 % nousuvaran joka on osta-suosituksen kriteeri. Lisää-suositus pitäisi tulla, kun vastaava potentiaali on 5-15 % ja vähennä-suositus osakkeen ollessa tavoitehinnassaan."
Suositukset ovat siis hyvin mekaanisia ja tulee yksinkertaisesti siitä, kuinka paljon osakekurssissa on nousu-/laskuvaraa suhteessa tavoitehintaa.
Toivottavasti tämä vastaus antoi ajatuksia omalle sijoitustaipaleelle!
Terveisin,
Verneri