Vaikeasta vuodesta huolimatta finanssiyhtiöiden osingot säilyvät vuolaina
Finanssiyhtiöille vuosi 2022 on ollut toimintaympäristön puolesta hyvin kaksijakoinen. Korkojen raju nousu, karhumarkkina ja sijoittajien selvästi heikentynyt riskinottohalu huomioiden sektorin yhtiöiden tulokset ovat kestäneet jopa yllättävän hyvin. Valtaosa sektorin yhtiöistä tekee vuonna 2022 niin absoluuttisesti kuin suhteellisesti hyvät tulokset. Markkinaympäristö on toki koetellut yhtiöitä hyvin eri tavalla ja esimerkiksi pankit ovat hyötyneet selvästi korkotason noususta, kun taas perinteiseen varainhoitoon (osake- ja korkorahastot) keskittyneet talot ovat kärsineet markkinasta selvästi vaihtoehtoisiin tuotteisiin keskittyneitä toimijoita enemmän.
Finanssiyhtiöt ovat tunnetusti hyviä osingonmaksajia, sillä niiden liiketoiminta sitoo pääosin hyvin rajallisesti pääomaa (pois lukien pankit), jolloin valtaosa tuloksesta voidaan jakaa ulos omistajille. Vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta ensi kevään osinkovirta sektorilta tuleekin olemaan erittäin vuolas, ja yhtiöt kiilaavat kärkisijoille korkeimpien osinkotuottojen listalla Helsingin pörssissä.
Vaikka Evlin tulos laskeekin kuluvana vuonna reippaasti (2022e EPS -49 %), tulee yhtiö olemaan avokätinen osingonmaksaja. Odotamme yhtiön jakavan valtaosan tuloksestaan ulos osinkoina osinkopolitiikkansa mukaisesti. Lisäksi odotamme yhtiön jakavan keväällä 0,4 euron osakekohtaisen lisäosingon, kun fuusio EAB:n kanssa on saatu Q4’22:n aikana päätökseen. Laskelmiemme mukaan Evli on aiemmin toteutetun pankkitoiminnasta irtaantumisen myötä edelleen selvästi ylikapitalisoitunut ja meidän on vaikea nähdä, että yhtiö keksisi liiketoimintansa puitteissa investointikohteita tälle pääomalle. Epävarma markkinatilanne ja johdon konservatiivinen suhtautuminen huomioiden pidämme todennäköisenä, että ylimääräistä pääomaa puretaan useammassa erässä. Odotammekin vuosittaisia lisäosinkoja seuraavan kolmen vuoden aikana.
Taalerin osinkotuotto säilyy kahden edellisvuoden tapaan poikkeuksellisen korkeana, sillä odotamme yhtiön jatkavan ylikapitalisoituneen taseensa tyhjentämistä osinkojen muodossa. Odotamme perusosinkoon maltillista 5 %:n korotusta (2022e: 0,42e) ja tämän lisäksi 0,60 euron lisäosinkoa. Taalerin tase muuttui kertaheitolla rajusti ylikapitalisoituneeksi, kun se keväällä 2021 myi Varainhoitotoimintansa Aktialle ja pääsi samalla eroon surullisenkuuluisan RaVa-ryhmittymän vakavaraisuuskahleista. Lisäksi Taalerin taseesta purkautuu jatkuvasti arvoa, kun yhtiö purkaa sijoitussalkkuaan ei-strategisten sijoitusten osalta.
Taaleri on linjannut, että yhtiö ei enää tee ei-strategisia sijoituksia, vaan mahdolliset sijoitukset tehdään Pääomarahasto-liiketoimintaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi yrityskauppoja. Meidän on vaikea nähdä, että Taaleri kykenisi sijoittamaan kaikki nämä pääomat takaisin liiketoimintaansa, ja näin ollen odotamme Taalerin purkavan tasettaan asteittain kertaosinkojen kautta tulevina vuosina samalla, kun perusosinko pysyy varovaisella kasvu-uralla.
CapManin tavoitteena on jakaa vuosittain kasvavaa osinkoa, ja yhtiö onkin tässä onnistunut vuodesta 2012 lähtien. CapManin tulos on kehittynyt erittäin hyvin 2022 aikana eikä yhtiöllä ole mitään ongelmia jatkaa osinkonsa kasvattamista. Odotamme yhtiön nostavan osinkoaan sentillä 0,16 euroon. CapManilla olisi 2022 tuloksen perusteella varaa kasvattaa osinkoaan ennustettamme enemmän, mutta huomautamme vuoden 2022 tuloksen olevan poikkeuksellisen hyvä hurjien sijoitustuottojen ansiosta. Tästä johtuen emme odota yhtiön tuloksen oleellisesti kasvavan 2022–2025 välillä ja myös tätä taustaa vasten tasainen osingon kasvattaminen ensi keväänä on täysin perusteltua.
Vuolaasta voitonjaostaan tunnettu eQ jatkaa tutulla voitonjakolinjallaan ja odotamme yhtiön jakavan ulos koko tuloksensa sekä mahdollisesti pientä pääomanpalautusta omista sijoituksista kertyneen kassavirran ansiosta. Kokonaisuutena odotamme osinkoon 7 %:n korotusta 1,07 euroon (osinko 1,03e ja pääomanpalautus 0,04e). eQ:n tuloskasvunäkymät ovat vaikeasta markkinaympäristöstä huolimatta säilyneet vahvoina ja näin ollen yhtiön osingon kasvunäkymä onkin lähivuosille erittäin hyvä.
Titanium tulee arviomme mukaan jakamaan valtaosan tuloksestaan osinkoina. Osinko tulee tekemään selvän tasokorjauksen vahvan tuloskasvun seurauksena ja ennustamme 25 %:n kasvua kokonaisosinkoon. Arviomme mukaan tuloksesta 70 % jaetaan perusosinkona (noin 0,95e) ja tähän päälle yhtiö jakaa arviolta 0,19 euroa lisäosinkoa. Yhtiö on jakanut tällä kaavalla osinkoa myös aiempina vuosina ja mielestämme Titaniumin tapauksessa lisäosinko on tulkittavissa osaksi normaalina osinkoa. Titaniumin osinkoa haarukoidessa sijoittajien on syytä huomioida yhtiön FAS-kirjanpidosta johtuvat isot liikearvopoistot. Liikearvopoistoilla ei ole kassavirtavaikutusta ja oikaistu osakekohtainen tulos antaakin paremman kuvan yhtiön todellisesta voitonjakopotentiaalista. Titaniumin lähivuosien osinkopotentiaali on pitkälti riippuvainen Baltia-rahaston onnistumisesta, sillä se on keskeinen ajuri yhtiön tuloskasvun taustalla.
United Bankers on pärjännyt 2022 aikana hyvin ja yhtiö on vaikuttaisi yltävän vuoden alussa ennen sotaa ja karhumarkkinaa annettuun ohjeistukseensa. Yhtiön osinkopolitiikkana on jakaa vähintään 50 % tuloksestaan osinkoina, mutta taseen ollessa erittäin hyvässä kunnossa ei yhtiöllä ole erityistä syytä kitsastella voitonjakonsa kanssa. Odotamme yhtiöltä noin 85 %:n osingonjakosuhdetta ja ennustamme kokonaisosingon olevan edellisvuoden tasolla 0,80 eurossa. Vuoden 2021 osinko sisältä 0,10 euroa juhlaosinkoa (UB täytti 35 vuotta) ja näin ollen perusosinko jatkaa kasvu-uralla. Arviomme mukaan yhtiöllä on tavoitteena kasvattaa osinkoa tasaisesti isompien kertahyppyjen sijaan. Lähivuosien osinkovirta on pitkälti riippuvainen yhtiön tuloskehityksestä, joskin yhtiön tase ja maltillinen voitonjakosuhde antavat sille kohtuullisesti liikkumavaraa voitonjaon osalta myös heikommassa markkinassa.
Alexandrian vuosi on ollut muiden markkinasta riippuvaisten yhtiöiden tapaan vaikea ja ennustamme tuloksen laskevan reippaasti edellisvuodesta (2022e: EPS -53 %). Yhtiö poisti taloudellisten tavoitteidensa päivityksen yhteydessä tavoitteen osingon vuosittaisesta kasvusta ja tavoitteena on nyt jakaa vähintään 70 % tuloksesta osinkoina. Alexandrian tase on erittäin hyvässä kunnossa ja yhtiöllä olisi tämän puitteissa mahdollisuus pitää osinko kasvu-uralla. Mielestämme vuotuisen kasvun pudottaminen pois osinkotavoitteesta on selkeä signaali siitä, että yhtiö ei halua käyttää tasettaan osinkovirran tukemiseen ja odotammekin osinkoon selkeää laskua edellisvuodesta (-25 %). Lisäksi yhtiö haluaa varmasti kasvattaa taloudellista liikkumavaraansa yritysjärjestelyitä silmällä pitäen, sillä yhtiö on varsin avoimesti kertonut halustaan osallistua toimialan konsolidaatioon. Huomautamme, että Alexandria raportoi tuloksensa vain puolivuosittain ja näin ollen tulos- sekä osinkoennusteeseen liittyy kvartaaleittain raportoivia yhtiöitä enemmän epävarmuutta.
Oma Säästöpankin kokonaisosinkosumma tulee arviomme mukaan laskemaan vertailukaudesta, sillä tilikauden 2021 kokonaisosinko (0,5 euroa/osake) piti sisällään 0,20 euron lisäosingon katsauskauden kertatuottoihin liittyen. Odotamme yhtiön perusosingon (2022e: 0,40 euroa/osake) pysyvän tuloskasvun vetämänä kuitenkin kasvu-uralla ja ennusteemme vastaa vertailukelpoisesta tuloksesta laskettuna maltillista 22 % osingonjakosuhdetta. Kokonaisuudessaan osingon merkitys on OmaSp:n sijoittajatarinassa varsin vähäinen, sillä yhtiö kykenee sektorin ainoana yhtiönä investoimaan valtaosan tuloksestaan takaisin liiketoimintaan. Tätä heijastelee osaltaan myös pankin osinkopolitiikka (vähintään 20 % tilikauden tuloksesta).
Aktian tulos tulee jäämään tilikaudella 2022 selvästi vertailukaudesta ja odotamme myös osingon laskevan tuloksen mukana. Aktialla olisi laskevasta tuloksesta huolimatta mahdollisuus pitää osinkopolitiikkansa (60–80 % tuloksesta) puitteissa osinko kasvussa. Uskomme kuitenkin, että heikentyneestä vakavaraisuudesta johtuen osingonjakosuhde tulee lähivuosina jäämään osinkopolitiikan mukaisen haarukan alalaidalle.
Fellow Pankin emme odota jakavan lähivuosina osinkoa, sillä yhtiö on tällä hetkellä vahvassa kasvuvaiheessa ja luottokannan kasvattaminen edellyttää yhtiöltä riittäviä vakavaraisuuspääomia. Fellow Pankin kohdalla osingolla ei ole oleellista merkitystä, ja sijoittajatarinan kannalta keskeistä on se, että yhtiö yltää sille asetettuihin reippaisiin tulosparannusodotuksiin.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille