Karhumarkkina on raadellut sijoituspalveluyhtiöitä yllättävän lievästi
Kesällä 2021 kirjoitimme sijoituspalveluyhtiöiden tilanteesta otsikolla ”Sijoituspalvelumarkkinan juhlat jatkuvat” (juttu luettavissa täältä). Ohessa pari valittua lainausta:
”Pääomamarkkinoiden veto on viimeisen 12 kuukauden aikana ollut hurjaa. Löysä rahapolitiikka, massiivinen elvytys ja koronakriisin asteittainen väistyminen ovat ruokkineet riskinottohalukkuutta markkinoilla. Kun tähän yhdistetään matalan korkotason luoma massiivinen paine etsiä korvaavia tuotonlähteitä, ovat rahavirrat pysyneet vuolaina kohti tuottoa tarjoavia omaisuusluokkia.”
”Voidaankin todeta, että oikeastaan kaikki keskeiset mittarit ovat kehittyneet sektorin yhtiöiden kannalta oikeaan suuntaan, ja yhtiöllä menee tällä hetkellä historiallisen hyvin.”
Noin puolitoista vuotta myöhemmin tilanne on kääntynyt päälaelleen, ja myötätuuli on vaihtunut napakaksi vastatuuleksi. Korkojen raju nousu yhdessä heikentyneen talouskuvan kanssa on sysännyt pääomamarkkinat laaja-alaiseen laskuun. Heikko markkinatilanne yhdessä geopoliittisen epävarmuuden kanssa on johtanut sijoittajien riskinottohalun selvään heikentymiseen. Tämä on puolestaan näkynyt uusmyynnissä ja esimerkiksi kotimaisten rahastojen nettomyynti oli tammi-marraskuussa noin 4,5 miljardia euroa pakkasella.
Suhteessa hyvin haastavaan markkinatilanteeseen on seuraamiemme sijoituspalveluyhtiöiden operatiivinen kehitys ollut yllättävänkin vahvaa. Kun verrataan 2022 ja 2023 tulosennusteiden muutosta (oikaistu EPS) vuoden alun ja nykyhetken välillä huomataan, että tulosennusteet ovat laskeneet koko sektorin tasolla yllättävän vähän. 2022 ja 2023 mediaaniennusteet ovat laskeneet vain marginaalisesti ja keskiarvo on myös lievästi pakkasella, mikäli Fellow Pankki oikaistaan pois numeroista. Yhtiötasolla erot ovat kuitenkin huomattavan suuria. Yksi yhteinen nimittäjä ovat vaihtoehtoiset sijoitustuotteet, joihin keskittyvät talot ovat pärjänneet hyvin (mm. eQ ja Titanium), kun taas perinteisistä omaisuusluokista riippuvaisemmat yhtiöt (mm. Evli ja Alexandria) ovat kärsineet selvästi enemmän.
Alexandrialla tulosennusteiden lasku selittyy pitkälti vaikeammaksi muuttuneella markkinatilanteella ja tämän myötä selvästi heikentyneellä strukturoitujen tuotteiden myynnillä. Jälkikäteen on myös helppo todeta, että 2021 saavutettu strukturoitujen tuotteiden volyymitaso oli tulikuuman markkinan johdosta poikkeuksellisen korkea ja kaukana yhtiön normaalista tasosta. Ilahduttavaa Alexandrian 2022 kehityksessä on ollut rahastopääomien vahva uusmyynti, johon heikko markkina on vaikuttanut yllättävän vähän. Huomautamme, että Alexandrian viimeisin tulosraportti on H1:ltä, joten tulosennusteeseen liittyy vielä varsin paljon epävarmuutta.
eQ:n tuloskone sen kuin jatkaa jyskyttämistään ja tulosennusteet ovat nousseet heikentyneestä markkinasta huolimatta. Keskeinen tekijä kohonneiden tulosennusteiden taustalla ovat olleet tuottosidonnaiset palkkiot PE-rahastoista. Yhtiön uusmyynti on jatkunut vuonna 2022 edelleen vahvalla tasolla ja keskeiset rahastot (kiinteistöt ja PE) ovat keränneet hyvin uutta pääomaa. Yhtiön tuloskasvunäkymä säilyykin edelleen hyvänä haastavasta markkinasta huolimatta.
Evlin tulosennusteet ovat laskeneet roimasti pääomamarkkinan heikentymisen johdosta. Hallinnoitavan varallisuuden laskun lisäksi Evli kärsii myös tuottopalkkioiden reippaasta laskusta vuoden 2021 poikkeukselliselta tasolta. Evlin numeroita tarkasteltaessa on hyvä huomata, että Fellow Pankista irtaantuminen tapahtui keväällä ja EAB:n fuusio lokakuun alussa. Järjestelyt sekoittavat yhtiön numeroita jonkin verran mm. kertakulujen johdosta. Joka tapauksessa vuosi on ollut Evlille vaikea ja esimerkiksi uusmyynti on ollut hankalaa. Vuoden 2023 tulos saa tukea EAB:n synergioista, mutta kestävämpi tuloskasvu vaatii taakseen paremman markkinatilanteen. Sijoittajien on hyvä huomata, että Evli on yksi kaupungin suurimpia korkovarainhoitajia ja korkomarkkinan selvästi houkuttelevammaksi muuttunut tilanne parantaa uusmyynnin edellytyksiä markkinatilanteen vihdoin helpottaessa.
Titaniumin vuosi on sujunut erittäin hyvin ja keskeisten rahastojen (Hoiva sekä Baltia) uusmyynti on sujunut vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta hyvin. Myös tulosennusteemme ovat nousseet hieman johtuen odotuksia paremmin sujuneesta uusmyynnistä sekä tuottopalkkioista. Titaniumin tuloskasvunäkymä säilyykin edelleen vahvana keskeisten rahastojen ollessa hyvin vähän markkinasta riippuvaisia.
United Bankers on pärjännyt 2022 aikana hyvin ja yhtiö on vaikuttaisi yltävän vuoden alussa ennen sotaa ja karhumarkkinaa annettuun ohjeistukseensa. Tulosennusteet ovatkin pysyneet ennallaan, mitä voidaan pitää olosuhteisiin nähden hyvänä suorituksena. Vaikka yhtiön tärkeimmät tuotteet ovat vaihtoehtoisia rahastoja (Metsä ja Kiinteistörahastot), vaatii kestävämpi tuloskasvu taakseen nykyistä suotuisampaa markkinaa. Esimerkiksi uuden, yhtiölle strategisesti tärkeän UB Forest Industry Green Growth -rahaston lanseeraus on viivästynyt todennäköisesti juuri hankalan markkinatilanteen ja asiakkaiden pitkittyneiden päätöksentekoaikojen seurauksena.
CapMan on muiden vaihtoehtoisiin tuotteisiin keskittyvien yhtiöiden tapaan pärjännyt kuluvan vuoden aikana hyvin. Yhtiön uusmyynti on toki ollut odotuksiamme hitaampaa, kun isojen sijoittajien päätöksenteko on hidastunut heikentyneen markkinan myötä. Tulosennusteiden nousun takana onkin ollut sijoitustuottojen erinomainen taso. Tuloskasvunäkymä on lähivuosille edelleen vahva vaihtoehtoisiin tuotteisiin keskittyvän tarjonnan turvin.
Taalerin tulosennusteet ovat nousseet reippaasti 2022 ja 2023 osalta. Suurin selittävä tekijä ovat isot kertatuotot, joita yhtiölle on kertynyt onnistuneista irtaantumisista. Pääomarahastojen osalta haastava markkinatilanne ei ole oleellisesti vaikuttanut yhtiön toimintaan. Ensimmäinen biorahasto onnistuttiin keräämään täyteen hyvässä aikataulussa ja uusi Aurinkotuuli 3 -rahasto lanseerattiin marraskuussa. Lähivuosien tuloskasvunäkymän kannalta keskiössä ovatkin Aurinkotuuli 3 -rahaston uusmyynti sekä taseen tyhjennyksestä syntyvät tuottopalkkiot.
Aktian liiketoiminta on henkivakuutuksen sijoitustoiminnan sekä perinteisiin omaisuuslajeihin painottuneen varainhoidon takia hyvin riippuvainen yleisestä pääomamarkkinakehityksestä ja esimerkiksi hyvänä sijoitusvuonna 2021 henkiyhtiön sijoitustuotot ja varainhoidon palkkiotuotot muodostivat noin 41 % pankin vertailukelpoisista tuotoista. Pääomamarkkinoiden alavireisyys onkin iskenyt kuluneena vuonna voimalla Aktian tuloskehitykseen ja tätä mukaillen yhtiö joutui antamaan lokakuussa negatiivisen tulosvaroituksen. Pääomamarkkinakehitys on heijastunut luonnollisesti myös tulosennusteisiimme ja kuluvan vuoden EPS-ennusteemme ovat laskeneet noin kolmanneksella. Vuoden 2023 ennustemuutoksemme ovat jääneet kuitenkin verrattain vähäisiksi ja Aktialla pitäisi olla ensi vuonna hyvät edellytykset parantaa korkokatteen vetämänä tulostaan selvästi heikolta 2022 tasolta.
OmaSp:n tuloskehitys on jatkunut kuluneen vuoden aikana odotuksiamme vahvempana ja kehityksen taustalla ovat olleet etenkin tuottojen odotettua vahvempi kasvu sekä ennusteitamme matalammat luottotappiovaraukset. Pääomamarkkinoiden heikkous (korkosijoitusten arvonlasku) heijastui alkuvuonna OmaSp:n laajan tuloksen eriin ja tällä oli selvä negatiivinen vaikutus pankin vakavaraisuuteen. Yhtiö on vahvistanut vakavaraisuuttaan syksyn aikana debentuurilainoilla ja tehtyjen toimenpiteiden myötä vakavaraisuuteen aiemmin liittyneet huolet ovat käytännössä poistuneet. Kokonaisuudessaan OmaSp:n tulosennusteemme ovat nousseet vuoden alusta noin kolmanneksella pankin odotettua vahvempaa operatiivista kehitystä heijastellen.
Fellow Pankin kohdalla tulosennusteemme ovat seurannan aloituksen jälkeen laskeneet, kun yhtiön H1-tulos jäi odotuksista ennusteita korkeamman kulutason ja etupainotteisten luottotappiovarausten johdosta. Liiketoiminnan ylösajon kannalta keskeinen luottosalkun kasvattaminen on sujunut syksyn aikana hyvin, mikä yhdessä tehtyjen kustannussäästöjen ja korkotason nousun kanssa tukee pankin lähivuosien tulosuraa. Arviomme mukaan pankin pääsemistä lähemmäs täyttä tulospotentiaaliaan joudutaan nykyisellään kuitenkin odottamaan aina vuoteen 2024 saakka. Yleisellä pääomamarkkinakehityksellä ei ole mainittavaa relevanssia Fellow Pankille.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille