IT-palvelusektorin Q1-yhteenveto: Vuosi alkoi hienosti ja loppuvuosikin näyttää hyvältä
Kotimaisen IT-palvelusektorin Q1-tuloskausi oli kautta linjan hyvä osaajamarkkinan puhaltamista vastatuulista huolimatta. Markkinan asiakaskysyntä jatkui hyvänä ja erityisen tarkkaan seuraamamme orgaaninen kasvu oli 7 % (mediaani), joka sisältää nyt myös Wittedin ja Digital Workforcen, joissa seuranta alkoi vastikään. Q4’21:n kanssa vertailukelpoinen kasvu pysyi Q1:llä 9 %:ssa (ilman Digital Workforcea ja Wittediä). Kasvulukemat ovat keskimääräiseksi kasvuksi vahva taso. Yritysostojen vetoapu pieneni Q4:stä ja raportoitu liikevaihdon mediaanikasvu oli 12 % (Q4’21: 19 %). Kokonaisuudessa liikevaihto oli hieman odotuksiamme parempi Q1:llä, kun kahden yhtiön liikevaihdot ylittivät odotukset, viiden oli linjassa odotuksiimme ja yksi alitti odotuksemme.
Isossa kuvassa pullonkaulana kasvulle on edelleen osaajien saatavuus ja hidasteena asiantuntijoiden korkeahko vaihtuvuus, joskin tämän helpottuminen jatkui Q1-raporttien ja kommenttien perusteella. Useat toimialan yhtiöt onnistuivat rekrytoinneissaan jälleen hyvin, ja tekijöitä tulee selvästi listattujen yhtiöiden ulkopuolelta. Monet ovat myös rekrytoineet nuorempia osaajia ratkoen tällä tavalla osaajapulaa ja palkkainflaatiota. Kokeneemman pään rekrytoinneissa erilaiset palkkamallit ovat vahvuus, koska osaajat arvostavat eri asioita. Lisäksi käytännössä kaikki toimijat hyödyntävät alihankintaa helpottaakseen osaajien saatavuutta ja osaltaan juuri lisääntynyt alihankinnan käyttö selittää myös osin alkuvuoden oivaa kasvua. Hyvä työnantajamielikuva ja mielenkiintoisten projektien tärkeys ovat osaajamarkkinassa erittäin tärkeitä kilpailutekijöitä. Seurannan uudet yhtiöt Digital Workforce ja Witted ovat vahvassa kasvuvaiheessa ja investoinnit rajoittavat vielä kannattavuutta, mikä on hyvä huomioida, kun yhtiöitä verrataan sektoriin.
Kannattavuus nousi Q1:llä edellisestä neljänneksestä
Sektorin mediaani oikaistu liikevoittomarginaali oli Q1:llä 9 % (Q4’21: 9 %). Q4:n kanssa vertailukelpoinen kannattavuus parani 10 %:iin (Q4’21: 9 %). Olemme oikaisseet liikevoittoa pääosin yrityskauppoihin liittyvistä aineettomien omaisuuserien poistoista. Vertailukelpoinen kannattavuus parani edellisestä neljänneksestä helpottaneen vaihtuvuuden myötä, vaikka työntekijöiden kierto toki vielä normaalia rivakampi olikin. Toisaalta koronasairaspoissaolot painoivat edellisiä neljänneksiä voimakkaammin Q1:llä, mutta eivät kuitenkaan pilanneet tuloksia. Yhtiökohtaisesti myös voimakkaat rekrytoinnit rasittivat hetkellisesti laskutusasteita ja kannattavuuksia, mutta ansaintalogiikoista johtuen nämä liikkeet ovat kasvun turvaamisen kannalta välttämättömiä. Kokonaisuudessa tulokset olivat linjassa odotuksiimme Q1:llä, kun kahden yhtiön liikevaihdot ylittivät odotukset, neljän oli linjassa odotuksiimme ja kaksi alitti odotuksemme.
Isossa kuvassa kannattavuutta rajoittaa kuitenkin edelleen kova osaajakilpailu, jonka lieveilmiöitä ovat henkilöstön korkeahko vaihtuvuus, palkkainflaatio ja korkeat rekrytointikustannukset. Toisaalta myös lisääntynyt alihankinnan käyttö ja siten heikompi katerakenne toi omat vaikutuksensa heikentyneisiin lyhyen aikavälin tuloksentekokykyihin.
Hyvät kasvunäkymät edelleen vuodelle 2022
Odotamme IT-palvelusektorin asiakaskysynnän pysyvän vahvana vuonna 2022. Terveen, ennustettavan ja kasvavan kokonaiskysynnän myötä julkisesta sektorista on viimeisten vuosien aikana muodostunut hyvinkin houkutteleva markkina. Yksityinen sektori palautui myös viime vuonna pienen koronanotkahduksen jälkeen ja tämänkin puolen koko vuoden kysyntänäkymä vaikuttaa hyvältä. Vahvan asiakaskysynnän hyödyntämistä parantaa arviomme mukaan kuluvan vuoden aikana helpottava työntekijöiden vaihtuvuus. Ennustamme IT-palveluyhtiöiden kasvavan orgaanisesti 9 % (mediaani aik. 8 %) ja yritysjärjestelyt huomioiden 12 % (mediaani aik. 11 %) vuonna 2022. Vuonna 2021 orgaaninen kasvu oli myös vahvaa (mediaani 10 % ja keskiarvo 8 %). Orgaaniset kasvuennusteet perustuvat pääosin jo tehtyihin rekrytointeihin, mikä jossain määrin laskee ennusteisiin liittyvää epävarmuutta. Vuoden 2021 yhtiökohtaiset vastaavat numerot ja kommentit ovat luettavissa maaliskuussa julkaisemastamme yhteenvedosta. Yhteenvetona voidaan edelleen todeta markkinaympäristön olevan verrattain hyvä ja kasvun olevan vahvaa läpi toimialan.
Ennustamme edelleen kannattavuuden paranevan hienoisesti vuonna 2022
Odotamme pääosin liikearvo- ja PPA-poistoista oikaistun EBIT-%:n mediaanin nousevan 10 %:iin vuonna 2022 (2021: 9 %). Kannattavuutta ajaa sektorilla pääosin laskeva vaihtuvuus. Odotamme vaihtuvuuden jatkavan asteittaista rauhoittumistaan tulevien vuosineljännesten aikana, mutta arvioimme vaihtuvuuden kuitenkin isossa kuvassa pysyvän koronapandemiaa edeltävää tasoa korkeammalla. Normaali vaihtuvuus oli ennen pandemiaa noin 10 %, kun taas pandemian aikana se on ollut lähellä 20 % tai paikoin jopa sen yli. Korkeampaa vaihtuvuutta ajaa etätyön yleistyminen ja sitä kautta fyysisen läsnäolon vähentyminen ja yhteisöllisyyden haastavampi ylläpito. Yhtiökohtaisia eroja on toki paljon. Toinen makrotasolla puhuttanut aihe on ollut inflaatio. Palkkainflaatio ei ole uusi asia IT-sektorille ja sektori on jo vuosia joutunut elämään sen kanssa. Pitkällä tähtäimellä operatiivinen tehostaminen käy kuitenkin jatkuvasti vaikeammaksi ja kulupainetta olisi pystyttävä viemään vahvemmin asiakashintoihin.
Sektorilla parasta kannattavuutta tekevät yhtiöt ovat vahvoja julkisella sektorilla (Gofore, Netum ja Tietoevry) tai omaavat vahvemmin myös ohjelmistoliiketoimintaa (Tietoevry). Vahvoilla neljänneksillä palveluliiketoiminnassa sektorilla päästään yli 15 %:n EBITA-tasoille, mutta tätä on haastavaa ylläpitää vuositasolla. Suurin riski kannattavuudessa on kuuman työmarkkinan aiheuttamat palkkainflaatio, vaihtuvuus ja korkeammat rekrytointikulut.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q1-kommentit ja vuoden 2022 ennusteemme
Digian Q1-liikevaihto kasvoi 8 % vertailukaudesta ja ylitti hienoisesti ennusteemme. Orgaanisesti liikevaihto kasvoi arviomme mukaan vahvasti (7 %) alihankinnan ja rekrytointien vetämänä. EBITA-marginaali oli 12 % ja jälleen selvästi yli ennusteemme. Investointien (omaan liiketoiminta-alustaan) ja kulujen normalisoitumisen (koronan jälkeen) valossa Q1-kannattavuutta voidaan pitää erittäin hyvänä. Arvioimme Digian liikevaihdon kasvavan 8 % orgaanisen kasvun vetämänä vuonna 2022. Lisäksi odotamme EBITA-%:n laskevan 11 %:iin strategian mukaisten investointien, kulurakenteen palautumisen ja heikkokatteisemman yritysoston painamana vuonna 2022 (2021 EBITA: 11,4 %), mutta olevan yli ohjeistuksen. Q1-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Digital Workforcen liikevaihto kasvoi 7 % Q1:llä. Strategian keskiössä olevat jatkuvaveloitteiset palvelut kasvoivat 23 %. Jatkuvaveloitteisten palveluiden osuus liikevaihdosta oli jo lähes 60 %, mikä liiketoimintarakenteelta erottaa yhtiötä puhtaista palveluliiketoiminnan yhtiöistä. Kannattavuus oli strategisten investointien painamana odotetusti pakkasella (EBIT- % -10 %). Ennustamme varovaisesti yhtiön kasvavan 10 % vuonna 2022 jatkuvaveloitteisen skaalautuvan liikevaihdon vetämänä. Lisäksi odotamme investointien pitävän kannattavuuden selvästi negatiivisena lähivuosina. Edelleen hyvin ajankohtainen seurannan aloitus -raporttimme yhtiöstä on luettavissa tästä.
Goforen Q1-liikevaihto kasvoi 40 % vahvan orgaanisen kasvun (23 %) vetämänä. Oikaistu EBITA oli 14 % liikevaihdosta. Vaikka kannattavuus oli sektorin kontekstissa vahvalla tasolla, on yhtiön laskutusasteissa edelleen parannettavaa. Kannattavuutta painoivat sairaspoissaolot, kausiluonteisuus (verrattuna Q4:ään) ja edelleen korkea vaihtuvuus. Yhtiön kommenttien mukaan henkilöstön vaihtuvuus näyttäisi merkkejä paranemisesta verrattuna vaikeaan viime vuoteen, mikä on linjassa arvioihimme sektorista. Ennustamme Goforen kasvavan 34 % vuonna 2022 vahvan orgaanisen kasvun (24 %) vetämänä. Odotamme EBITA-%:n nousevan 14,4 %:iin (2021 14,0 %). Kannattavuusparannusta ajaa matalampi vaihtuvuus, korkeammat asiakashinnat ja nousevat laskutusasteet. Q1-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä.
Innofactorin Q1-liikevaihto laski 5 % ja orgaanisesti liikevaihto laski 2 %. Maantieteellisesti Tanskan sekä Norjan liikevaihdot kasvoivat Q1:llä, mutta Suomen ja Ruotsin laskivat, johon vaikutti koronapandemian lisäys sairauspoissaoloihin. Q1:n vertailukelpoinen käyttökate laski 3 % ja oli 12 % liikevaihdosta (oik. EBIT-% 8 %). Positiivista raportista oli, että henkilöstömäärä kääntyi kasvuun pitkästä aikaa. Henkilöstökehitys yhdessä hyvän tilauskannan kanssa antaa hyvän pohjan palata kestävälle kasvu-uralle ja positiiviselle kannattavuuskehitykselle. Ennustamme Innofactorin liikevaihdon kasvavan 1 % 67 MEUR:oon vuonna 2022 ja olevan hienoisesti yli ohjeistusriman. Lisäksi odotamme oikaistun käyttökatteen kasvavan 8,0 MEUR:oon (11,9% liikevaihdosta) vuodentakaisesta 7,5 MEUR:sta. Q1-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä.
Loihde-konsernin Q1-liikevaihto kasvoi 13 % ja orgaanisesti 5 %. Loihteen jatkuvien liiketoimintojen liikevaihto kasvoi Q1:llä 17 % ja asettui siten hienoisesti ennusteemme yläpuolelle. Yhtiö teki Q1:llä 1,2 MEUR:n oikaistun käyttökatteen ja vastaavasti 0,8 MEUR:n liikearvon poistoista oikaistun operatiivisen tuloksen. Reippaasti parantunut tulos sai tukea liikevaihdon kasvusta ja tehokkuusnostoista. Koko vuoden 2022 osalta odotamme Loihteen liikevaihdon kasvavan 11 % ja EBITA-marginaalin nousevan 4 %:iin (2021: 2 %). Keskeisimpinä tulosajureina pidämme liikevaihdon hyvää kasvua ja kauttaaltaan paranevia tehokkuustasoja. Oleellisimmat riskit taas liittyvät muiden yhtiöiden tapaan osaajamarkkinassa pärjäämiseen. Q1-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa tästä.
Siilin Q1-liikevaihto kasvoi 24 % orgaanisen kasvun (14 %) vetämänä ja yritysoston tukemana. Liiketoiminnoittain erityisesti Siili Core kasvoi ymmärryksemme mukaan vahvasti rekrytointien ja laskutusasteiden ajamana. EBITA-liikevoitto kasvoi vahvasti ja oli 12 % liikevaihdosta, mikä oli selvästi yli ennusteemme. Kannattavuutta tukivat vahva orgaaninen kasvu Siili Coressa ja laskutusasteiden nousu. Kannattavuuskehitystä voidaan jälleen pitää erityisen hyvänä, kun huomioidaan kuuma osaajamarkkina, vaihtuvuus ja yhtiön hyvät orgaaniset nettorekrytoinnit, jotka vaikuttavat laskutusasteisiin negatiivisesti. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 12 % 111 MEUR:oon pääosin orgaanisesti vuonna 2022. Lisäksi odotamme oikaistun liikevoiton nousevan 12 MEUR:oon tai 11 %:iin liikevaihdosta parempien laskutusasteiden ajamana (2021: 9 %). Q1-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa tästä. Siili päivitti taloudelliset tavoitteensa tuleville vuosille pääomamarkkinapäivässä ja kertoi mahdollisesta annista, josta kommenttimme luettavissa tästä ja videohaastattelu katsottavissa tästä.
Solteqin Q1-raportti oli isossa kuvassa hyvin linjassa odotuksiin ja tulosrivit ylittivät hieman odotukset. Liikevaihto kasvoi 11 % ja oli pääosin epäorgaanista (7 %). Liikevoittomarginaali oli 7 %. Tulosta ja kannattavuutta painoi investoinnit Solteq Software -segmentin kansainvälistymiseen sekä tuotekehitykseen ja katsauskaudella merkittävästi noussut yleinen kustannustaso. Ennustamme liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 12 % ja oikaistun liikevoiton 8 % 7,7 MEUR:oon, mikä vastaa 10 %:n marginaalia (2021: oik. liikevoitto 11 %). Q1-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn Q1-liikevaihto kasvoi 3 % ja ylitti meidän ja konsensuksen odotukset. Liikevaihto kasvoi orgaanisesti 5 % (Q4 3 %), mikä on hyvä tasonnosto Ukrainan sodan vastatuulista huolimatta ja Tietoevryn kokonaisuudelle vahva suoritus. Oikaistu liikevoitto oli Q1:llä 12 % liikevaihdosta. Kokonaisuutena Tietoevryn historian tehokas strategian toteutus, hyvä läpinäkyvyys liiketoimintaan ja suunnitelmiin sekä ennakoitava suorittaminen laskevat riskiprofiilia. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 3 % ja orgaanisesti 4 %. Lisäksi odotamme oikaistun liikevoitto- %:n nousevan tänä vuonna 13,2 %:iin (2021: 13,0 %). Q1-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin liikevaihto kasvoi Q1:llä 20 % orgaanisen kasvun vetämänä (12 %). Maantieteellisesti erityisesti USA:n liiketoiminta kasvoi vahvasti (>100 %). EBITA-marginaali oli Q1:llä 10 % ja hieman odotuksiamme parempi, mutta edelleen alle yhtiön potentiaalin. Palkkainflaatio ja sairaspoissaolot painoivat kannattavuutta. Seuraavaksi mielenkiinto kohdistuu Vincitin fuusioon Bilotin kanssa ja haastattelu molempien yhtiöiden toimitusjohtajien kanssa fuusioon liittyen on katsottavissa tästä. Vuonna 2022 ennustamme Vincitin liikevaihdon kasvavan 14 % yritysostojen tukemana ja odotamme EBITA-%:n nousevan 11 %:iin (2021: 8 %). Konsolidoimme Bilotin ennusteet Vincitiin, kun kaupankäynti fuusioidulla kokonaisuudella alkaa. Ennusteemme eivät sisällä fuusion mahdollisia pidemmän tähtäimen synergioita. Q1-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa täältä.
Wittedin liikevaihto kasvoi Q1:llä erittäin vahvasti (+110 %), ja kasvusta pääosa oli orgaanista (98 %). Witted ei erottele kasvun jakaumaa tarkemmin, mutta arviomme mukaan kasvu oli vahvaa sekä Suomessa että kansainvälisesti. EBITA-marginaali oli 3,2 % ja pysyi edellisvuoden tasolla (Q1’21: 3,3 %). Marginaali on yhä toimialan verrokkeihin nähden matala johtuen pääasiassa yhtiön tekemistä etupainotteisista kasvuinvestoinneista, mutta myös matalamman marginaalipotentiaalin alihankinnan suuresta osuudesta. Vuonna 2022 ennustamme Wittedin liikevaihdon kasvavan vahvasti 83 % (orgaanisesti 74 %) ja EBITA-%:n pysyttelevän matalana (2 %) johtuen etupainotteisista kasvuinvestoinneista. Witted listautui 13.5 ja yhä ajankohtainen sekä kaikille vapaasti luettavissa oleva seurannan aloitus -raporttimme on luettavissa täällä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille