Kivikautiset aivomme muistuttavat talouden riskeistä
Luen paraikaa psykologi Hanna Markukselan kirjoittamaa kirjaa Suorituskyvyn salaisuus, jossa tuodaan osuvasti esiin evoluution ja nykyelämän ristiriitaa. Aivomme ja hermostomme nimittäin elävät edelleen jossakin kivikaudella, jossa erilaiset uhat aina yönaikaisista heimoon hyökkäyksistä tulipaloihin vaanivat ympärillä. Sympaattisen hermoston viriäminen saattoi aikoinaan herättää tarpeeksi ajoissa unesta, jotta heimo pystyi puolustautumaan tai onnistui pakenemaan erilaisilta uhilta. Nykyään elämässämme ei onneksi ole muinaisaikojen kaltaisia vaaroja, mutta stressi ja ärsykkeet aktivoivat sympaattista hermostoa. Jos tila jää päälle, voi se pidemmän päälle olla terveydelle vaarallinen.
Myös jatkuva huolehtiminen menneestä, nykyhetkestä tai huomisesta voi olla tekijä, joka aktivoi sympaattista hermostoa. Naurahdin itsekseni: meidät ekonomistit mielletään siinä tapauksessa sympaattisen hermoston megarasittajiksi, olemmehan aina huolissamme jostakin talouden kulmasta. Se johtuu luonnollisesti työn luonteesta: koska emme voi varmuudella tietää, mihin maailma (ja talous) on menossa, on paras luetella riskejä ja tehdä skenaarioita vaihtoehtojen ymmärtämiseksi. Toki riskit voivat olla positiivisia tai negatiivisia, mutta ne negatiiviset nousevat usein paremmin esiin, saahan niistä raflaavampia mediaotsikoita tai lempinimiä (muistatko vielä esimerkiksi Nouriel Roubinin, eli Tohtori Tuhon tai ennustukset euron hajoamisesta?). Otsikoimmepa itsekin vuoden 2019 lopulla julkaistun inderesPodin nimellä ”Ruutitynnyri räjähtämässä?”. Vieraana oli synkänpuoleisia talousennusteita pöytään latonut pääekonomisti Tuomas Malinen. Aihe selvästi kiinnostu, sillä podi on saanut yli 20 000 kuuntelukertaa.
Amerikkalainen hmm-talous
Hitaasti muokkautuvat aivomme herättävät valppautemme ja kiihdyttävät sykettä kuviteltujen vaarojen lähestyessä, mutta toleranssi niihin eroaa ihmisestä riippuen. Taustamme (esim. koulutus, työ, tulot) ja elinympäristömme vaikuttavat suuresti siihen, kuinka näemme tulevaisuuden. Alla olevasta Bloombergilta poimitusta kuviosta näkyy erinomaisen hyvin amerikkalaisten nykyinen, hyvin jakautunut suhtautuminen talouden nykytilaan. Nykyistä taloustilannetta kuvataankin hmm-taloudeksi (englanniksi meh economy), jossa toisella puoliskolla kansasta lasi on puoliksi täynnä, toisella puoliksi tyhjä.
Lähde: Bloomberg
Suhtaudumme siis riskiin eri tavoin, ja mikä auttaisikaan vaaroilta suojautumiseen paremmin kuin tieto mahdollisista uhista. Sijoittajan ei kuitenkaan tarvitse olla karhumarkkinaa ennustava ja kaivautua poteroihin tiedostaakseen mahdolliset karikot osakemarkkinalla. Sen sijaan tiedon hankinta ja eri skenaarioiden läpikäynti auttaa asemoitumaan talouden karikoiden ja mahdollisuuksien edessä. Riskien tiedostaminen on tervettä järkeä, ja siinä mielessä kivikautiset aivomme tekevät meille jopa palveluksen.
Marianne Palmu
Ekonomisti fundeeraa -juttusarja sisältää ajatuksenvirtaa talouden ilmiöistä.
Aikaisemmat tekstit:
9.5.2021: Mistä ekonomisti on tehty?
23.1.2021: EKP ilmastoaktivistina ja sananen elpymisrahastosta
7.12.2020: Kulutuksen dilemma
21.11.2020: Rakas kilpailu, kaipaan sinua
31.10.2020: Tiistaina edessä poliittisen vastakkainasettelun juhla
19.10.2020: Miltä tuntuisi 21 692 euroa lisävelkaa omalla tilillä?