USA:n työmarkkinalta “kadonnut” tänä vuonna jo Turun ja Jyväskylän asukaslukujen edestä työpaikkoja
”Valehtelisin, jos väittäisin öisin herääväni murehtimaan maailmaa” laulaa Kolmas nainen legendaarisessa kappaleessaan. Vaikka maailmantuskaa ei potisikaan, talousluvut voivat aiheuttaa paljonkin päänvaivaa niitä seuraaville. Usein nimittäin ne laajimmin seuratut alustavat luvut työllisyydestä tai talouskasvusta eivät aina kerro koko totuutta ja toisinaan ne eivät ole sinne päinkään. Hieman hullunkurisesti osakemarkkinalla annetaan kuitenkin suhteellisen suuri paino aina näille ensimmäisille, vaikka nimensä mukaisesti ne ovat vajain tiedoin kerättyjä. Lopulliset ja tarkemmat luvut eivät sen sijaan herätä yhtä suurta mielenkiintoa, sillä ne ovat tulevaisuuteen luotsaavalla markkinalla jo auttamattoman vanhoja.
Erityisen nurinkurista on se, että lukujen tarkistuksissa piilee suuria eroja. Otetaan esimerkiksi Yhdysvaltain talouskasvuluvut. Q2:lla talouskasvu oli vaikuttavaa, ja lukuja tarkistettiin ylöspäin, alkuperäisestä 2,8 %:sta toisen estimaatin 3,0 %:iin. Erityisesti tämä johtui yksityisen kulutuksen odotettua paremmasta vedosta. Niin sanottu ”lopullinen” lukema on kuitenkin vasta kolmas estimaatti, ja sitä Q2:n osalta saadaan vielä odottaa. Q1:ltä se oli huonompi kuin alustava lukema, ja korjausta alaspäin tehtiin 0,2 %-yksikköä.
Historiassa erotukset ovat olleet selvästi suurempia. Vuonna 2020 lopulliset luvut olivat joillakin kvartaaleilla parhaimmillaan yli yhden %-yksikön suurempia kuin alustavat. Finanssikriisin syövereissä 2008 ja 2009 puolestaan nähtiin suuria tarkistuksia alaspäin, eli lopulliset luvut olivat pahimmillaan yli 4 %-yksikköä huonompia kuin alustavat.
Sama pätee kerran kuussa julkaistuissa ja laajasti seuratuissa Yhdysvaltain työllisyysluvuissa, joita tarkistetaan aina seuraavien kuukausien julkistusten yhteydessä. Kerroin eilen, että sen lisäksi, että elokuun luvut olivat odotettua heikommat, aikaisempien kuukausien lukuja tarkistettiin alaspäin. Niinpä tänä vuonna työmarkkinalta on tarkistusten myötä kadonnut jo 340 000 työpaikkaa, mikä vastaa Turun ja Jyväskylän asukaslukuja yhteensä. Suurempiakin kk-tarkistuksia on nähty, sillä esimerkiksi maaliskuussa 2020 työpaikkojen määrää jouduttiin tarkistamaan 670 000:lla alaspäin eli ensimmäisen estimaatin antama kuva työmarkkinasta oli selvästi lopullista ruusuisempi.
Lukujen lähde: BLS
Usein tarkistukset ovat suuria etenkin talouden käännekohdissa, joissa tietojen tarkentuminen kestää tavallista pidempään. BKT- ja työllisyyslukujen perusteella suuren painoarvon ensimmäiset estimaatit saattavat antaa suorastaan harhaisen kuvan taloudesta. Kuitenkin niiden informaatioarvo on suhteellisen suuri, sillä pieniäkin mahdollisimman reaaliaikaisia tiedonjyviä talouden kokonaiskuvasta hamutaan sijoituspiireissä. Tieto on siis tässä mielessä valtaa ja siinä hetkessä arvokasta.