Federal Reserven korkopäätös tänään: Levoton keskuspankkiiri
”Ja elämä on helppoo sillon kun on joku josta pitää kii
Ei tarvitse mennä nukkumaan itkeäkseen itsensä unelmiin”
Näin laulaa Dingo Levoton tuhkimo -kappaleessaan. Keskuspankkiirin elämä ei juuri nyt ole helppoa eikä inflaatiotavoitteestakaan oikein pysty kiinni pitämään. Siksi Federal Reserven korkopäätöksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa on luultavasti tavattavissa jälleen ohjauskorkoa nostanut Jerome Powell. Käy tässä artikkelissa pähkinänkuoressa läpi keskeiset odotukset kokoukselta. Korkopäätöstä käsiteltiin myös hiljattain julkaistussa makrovideossa.
Korko yhä ylöspäin. Tänään markkinaodotuksissa on jo sisällä 50 korkopisteen eli 0,5 %-yksikön koronnosto 0,75-1,00 %:iin. Jos Federal Reserve toimii vieläkin aggressiivisemmin, menisi siinä varmasti iltateet monella väärään kurkkuun. Itse noston lisäksi kiinnostuksen kohteena on luonnollisesti se, mitä seuraavaksi on tulossa: jatkaako keskuspankki tämän päivän sapluunalla, eli 50 korkopisteen nostolla lähikokouksissakin, vai jättääkö Powell oven auki jo 75 pisteenkin nostolle.
Kaikki riippuu siitä, kuinka keskuspankki viimeaikaista dataa tulkitsee. On selvää, että yli 8 %:n kiihtynyt inflaatio antaa monta syytä koronnostoille, mutta kaksoismandaatin toisella puolella on myös työllisyystavoite. Huhtikuun viralliset työllisyystilastot julkaistaan perjantaina, ja sitä ennen on saatu jo tulikuumia työllisyyslukuja. Esimerkiksi maaliskuussa avoinna olevien työpaikkojen määrä nousi 11,5 miljoonaan, ja avoimia työpaikkoja kutakin työtöntä työnhakijaa kohden on jo lähes kaksi, mikä on historiallisestikin korkea lukema. Bloombergin estimoimien mallien mukaan Yhdysvalloissa implisiittinen työttömyysaste olisi tippunut jo nollaan, eli täystyöllisyys olisi saavutettu.
Kuvio. Avointen työpaikkojen määrä suhteessa työttömiin (lähde: Bloomberg)
Vähän syitä hidastaa. Työntekijän neuvotteluvoima on lisääntynyt, ja se on näkynyt palkoissa. Työllisyyskustannukset nousivat Q1:llä 4,5 % vuodentakaisesta ja työmarkkinalukujen mukaan vauhti kiihtyisi Q2:lla. Viimeisimpien inflaatiolukujen mukaan pohjahintojen kehitys on hieman tasaantunut, mutta palkkakehitys puoltaisi aggressiivista rahapolitiikkaa. Fed Watchin futuurimarkkinalla antama todennäköisyys 75 korkopisteen nostolle kesäkuun kokouksessa oli aamulla jo 99,8 % (Bloombergin ennuste 50 korkopistettä). Todennäköisyys sille, että ohjauskorko on vuoden lopussa yli kolmen prosentin tasolla, oli puolestaan noussut yli 70 %:iin. Bloombergin konsensusennusteessa odotukset vuoden lopussa ovat hieman alempana, 2.5 %:ssa. Bruttokansantuotteen supistuminen Q1:llä nostaa varmasti esiin stagflaatiokysymyksiä lehdistötilaisuudessa, mutta työmarkkinan vahva data painanee vaakakupissa toistaiseksi enemmän eivätkä bkt-luvut huolestuta keskuspankkiireja.
Kuvio. Palkkakehitys, % (lähde: Bloomberg)
Tasekin supistuu. Illan korkopäätöksestä odotetaan myös ilmoitusta taseen supistamistoimista, jotka aloitettaisiin tässä kuussa. Federal Reserven sisällä on uutistietojen mukaan keskusteltu 95 miljardin dollarin kuukausittaisista vähennystoimista (60 miljardilla valtion velkakirjoja ja 35 miljardilla asuntolainavakuudellisia arvopapereita), ja tähän määrään päädyttäneen asteittain siten, että ensin aloitetaan pienemmällä määrällä. Taseen pienentäminen tapahtuisi pääasiassa siten, että velkakirjojen pääomia ei uudelleeninvestoida juoksuajan lopussa, mutta myös suorat myynnit voivat tulla kysymykseen myöhemmin kuluvana vuonna.
Rahapolitiikka kiristyy nyt siis kahdelta suunnalta, mikä lisää riskejä. Federal Reserven johdon on helppo perustella työmarkkinan ja hintojen perusteella sitä, että taloudessa on edelleen kosolti ylimääräistä kysyntää, jota rahapolitiikalla voi epäsuorasti hillitä. Rajaa ”ylimääräisen” ja ”tavallisen” välillä on kuitenkin hyvin vaikea määritellä, joten rahapolitiikka voi muuttua ääripäästä toiseen, liian elvyttävästä liian kiristävään. Silloin taloutta odottaisi lohduton huominen Levottoman tuhkimon tavoin.
Tuttuun tapaan julkaisen kommentit korkopäätöksestä heti klo 21 jälkeen Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa, tervetuloa seuraamaan!