EKP:n korkopäätös: Inflaatio toistaiseksi stagflaatiota suurempi ongelma
Euroopan keskuspankin torstainen korkopäätös tarjoili aikaisempaa tiukempia suuntaviivoja arvopaperiostoihin, mutta ei varsinaisia muutoksia rahapolitiikan linjaan. Keskuspankki pitää nykyisen epävarmuuden keskellä kaikki ovet auki: halutaan varautua elvytyksen lopettamiseen ja koronnostoihin, mutta myös tiedostetaan riippuvuus kasvaneista riskeistä.
Velkakirjaostoihin aikaisempi lopetus
Keskuspankki piti ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan nollatasolla ja toisti näkemyksen siitä, että koronnostoihin ryhdytään vasta elvytysohjelmien alasajon jälkeen. Sen aika saattaa nyt kuitenkin olla kasvaneista inflaatiopaineista johtuen muutamaa kuukautta aikaisemmin kuin vielä helmikuussa kerrottiin. Nyt keskuspankki kertoi lisäävänsä velkakirjaostoja APP-ohjelman sisällä jo huhtikuussa 40 miljardiin (aiemmin Q2:lla) ja toukokuussa tiputtavan määrän 30 miljardiin (aiemmin Q3:lla) sekä edelleen kesäkuussa 20 miljardiin (aiemmin lokakuusta eteenpäin). Kolmannen kvartaalin kalibroinnit osto-ohjelmassa ovat sen sijaan vahvasti datariippuvaisia, mutta ostot lopetetaan, jos inflaatioluvut sitä puoltavat.
Päätös siis tekee mahdolliseksi sen, että ohjauskorkoa voitaisiin nostaa ensimmäisen kerran vuoden toisella puoliskolla, kuitenkin todennäköisemmin Q4:llä. Päätöksestä kuultaa se, että inflaatioriskejä pidetään stagflaatioriskejä (inflaatio yhdistettynä taantumaan) suurempina keskuspankin sisällä. Tämä näkemys saa tukea talousennusteista.
Talousennusteisiin leikkaus, inflaatioennusteisiin reilu nosto
Epävarmuudesta kertoo sekin, että kuten koronakriisin alussakin, EKP käyttää jälleen skenaarioita hyödykseen talousennusteita tehdessään. Perusskenaariossa keskuspankki leikkasi yllättävän vähän talouskasvuennustetta, 3,7 %:iin aikaisemmasta 4,2 %:sta (laajemmat tiedot eri skenaarioista julkaistaan myöhemmin). Kuluvan vuoden inflaatioennusteisiin tuli kova nosto kuten oli odotettavissakin (ks. kuvio), mutta yhä keskuspankissa elää usko siihen, että hintavakaustavoitteeseen päästään 2024. Kasvaneista riskeistä huolimatta ennusteissa on mielestäni sisällä edelleen paljon ”hyvää”, ja riski ennustehäiriöille kasvaa. Vaikka linja velkakirjaostojen lopettamisen suhteen on nyt tiukentunut, voi se nopeasti myös muuttua.