Vakaat näkymät satokauteen ja elintarvikeyhtiöiden kustannusympäristöön
Teimme katsauksen vuoden 2024 satonäkymiin ja nostimme esiin merkittävimmät yhtiökohtaiset vaikutukset kotimaisiin elintarvikealan listayhtiöihin. Kokonaisuudessaan elintarvikealan kustannusympäristö on vakautunut ja paikoin raaka-aineiden hinnoissa on jopa nähty pientä laskua, mikä tosin selittyy osittain vaatimattomalla kysynnällä. Viljojen kylvöalojen muutokset ovat kuluvana kesänä suhteellisen maltillisia. Kesäkuun viime vuotta korkeampi sademäärä tukee satonäkymiä suhteessa kuivaan edelliskesään.
Raisio: Kuluvan kesän kaurasato voisi olla viimevuotista parempi
Raisio käyttää tuotannossaan pääasiassa kotimaista kauraa ja vehnää. Etenkin kotimaisella kaurasadolla on yhtiölle suuri merkitys. Kaurasadot ovat vaihdelleet voimakkaasti viime vuosina, sillä vuoden 2021 sato jäi surkeaksi, vuoden 2022 sato oli hyvä ja vuoden 2023 sato jälleen heikohko. Vuoden 2024 kotimaisen kaurasadon näkymät ovat kohtuullisen suotuisat viime vuoteen suhteutettuna. Kylvöalat ovat kasvaneet koko maan tasolla 6 % viime vuodesta ja kuivan toukokuun jälkeen saatiin myös sateita kesäkuun aikana. Viime vuoden sato kärsi kuivasta kesäkuusta. EU:n tasolla kokonaisviljasadon ennustetaan kasvavan 3 % v/v (Euroopan komissio) ja myös kaurasatoon ennustetaan kasvua. Kauran kysyntä Euroopan B2B-markkinoilla on näyttänyt piristymisen merkkejä kevään 2024 aikana vuoden 2023 vaisun kehityksen jälkeen, mikä voisi osaltaan hieman nostaa raaka-aineen hintatasoa myös Suomessa, mutta toisaalta myös tukea Raision B2B-vientivolyymejä.
Apetit: Öljykasvien kotimaiset kylvöalat kasvaneet hieman
Apetitin kustannuksissa merkittävin herkkyys liittyy öljykasvien siementen hintoihin. Kotimainen sato on viime vuosina vaihdellut ja jäänyt usein melko matalaksi, mikä on tyypillisesti tarkoittanut Apetitin olleen kasvavissa määrin tuontiraaka-aineen varassa. Vuoden 2024 kotimaisten kevätkylvöalojen ennustetaan kasvavan rypsissä ja rapsissa yhteensä noin 4 % viime vuoteen nähden, mikä tarkoittaa pientä positiivista kehitystä kotimaisen raaka-aineen saatavuudessa viime vuoteen nähden. Öljykasvituotteet-segmentin kannattavuus on muutenkin noussut korkeaksi viimeisen 12kk aikana edelliskesän heikosta kotimaisesta sadosta huolimatta. Globaalien puristusmarginaalien kehitys tulee osaltaan myös ohjaamaan tuloskehitystä kotimaisen raaka-aineen saatavuuden lisäksi.
Ruokaratkaisut-segmentin osalta Apetit on kasvattanut sovittuja juuresten ja vihannesten hankintamääriä sopimusviljelijöiden kanssa satokaudella 2024. Korkeampi raaka-aineen määrä mahdollistaa volyymikasvun vahvistamisen niin kotimaassa kuin vientimarkkinoilla.
HKFoods ja Atria: Kustannusympäristö vakautumaan päin
Lihayhtiöiden Atrian ja HKFoodsin kannalta rehun hintakehitys on olennainen muuttuja, sillä se vaikuttaa alkutuottajien tuotantokustannuksiin ja sitä kautta raaka-aineen saatavuuteen ja hintaan. Tärkeimpien rehuviljojen kauran ja ohran hinnat kävivät melko korkeina vuoden 2023 lopulla, minkä jälkeen hinnat ovat laskeneet hieman. Ohran kylvöala kotimaassa on laskenut (-8 % v/v) ja kauran kylvöala noussut (+6 % v/v). Kesäkuun selvästi vuodentakaista korkeampi sademäärä tukee satonäkymiä viime vuoden tilanteeseen nähden.
Sekä naudanlihan että sianlihan kotimaiset markkinahinnat ovat laskeneet vuoden 2024 alkupuoliskon aikana, mihin vaikuttaa mm. heikohko kuluttajakysyntä erityisesti kalliimmille osille. Mikäli tuotantokustannukset kääntyisivät nousuun, olisi sitä haastavaa paikata hinnankorotuksilla nykyisessä markkinatilanteessa. Kustannusnäkymä on kuitenkin arviomme mukaan melko vakaa tai jopa hieman laskeva. Myös sianlihan EU-markkinahinta on laskenut vuoden 2024 alkupuolella, mikä tukee Atrian kannattavuutta Ruotsissa ja Tanskassa, joissa yhtiö hankkii raaka-aineen lihamarkkinoilta.
Anora: Ohra on tärkeä raaka-aine väkevissä juomissa
Omien brändiensä osalta Anora tuottaa itse raaka-aineista väkeviä juomia, kun taas viinit hankitaan viinintuotantoalueilta ja pakataan yleensä Anoran tehtaissa. Näin ollen suora raaka-aineriski kohdistuu lähinnä väkevien tuotantoon, jossa Suomessa käytetty ohra on tärkein yksittäinen raaka-aine. Anora käyttää tyypillisesti noin 200 miljoonaa kiloa ohraa vuosittain eli noin 10 % Suomen ohrasadosta ja noin kolmanneksen Suomessa myytävästä ohrasta.
2021 loppuvuonna ja 2022 ohran hinta oli poikkeuksellisen korkea huonon sadon sekä Ukrainan sodan aiheuttamien saatavuusongelmien takia ja hinta on edelleen tätä edeltävää aikaa korkeammalla tasolla, joskin laskenut selvästi huipusta. Ohran viljelypinta-ala laskee hieman Suomessa tänä vuonna, joka periaatteessa voi tuoda hintapainetta ylöspäin. Muutos on kuitenkin vähäinen ja koko EU:n tasolla sadon ennustetaan kasvavavan hieman. Hintakehitys riippunee siten enemmän sadon laadusta. Yleisestikin Anoran kustannusympäristö on tasaantunut jo viime vuoden loppupuolelta alkaen.
Muiden seuraamiemme elintarvikeyhtiöiden kohdalla satokausien merkitys on rajallinen
Fodelia käyttää melko laajasti eri raaka-aineita, joten yksittäisten raaka-aineiden hintojen vaikutus yhtiöön on rajallinen. Yhtiölle keskeisiä raaka-aineita ovat mm. ruokaöljyt, peruna ja liha. Emme kuitenkaan tunnista, että kyseisten raaka-aineiden hintoihin kohdistuisi merkittävää nousupainetta vuonna 2024.
Fifaxin kohdalla mahdollinen vaikutus syntyisi pääosin rehun hinnan kautta, joskin kalanrehuissa käytetään osittain eri raaka-aineita kuin karjatiloilla ja viljasadon vaikutus ei siten ole yhtä selkeä kuin lihateollisuudessa. Emme odota rehun hintaan kohdistuvan erityistä nousupainetta vuoden 2024 aikana.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille