Teknisen konsultoinnin jättiläinen Sweco viestii yleisesti vakaista markkinaolosuhteista
Käännös: Alkuperäinen kommentti julkaistu englanniksi 9.2.2024 klo 11:44.
Tekninen konsulttiyhtiö Sweco julkaisi Q4-raporttinsa tänään, 9.2.2024. Yhtenä markkinajohtajana Sweco toimii hyvänä vertailukohtana erityisesti Sitowiselle ja Solwersille. Raportin mukaan liikevaihto oli 7 717 miljoonaa kruunua, kun vertailukaudella se oli 6 732 miljoonaa. EBITA-marginaali oli 8,5 %, kun vertailukaudella se oli 10,5 %. Liikevaihto kasvoi 15 %, josta työpäiväkorjattua orgaanista kasvua oli 6 %. Orgaanista kasvua tuli pääasiassa korkeammista keskimääräisistä palkkioista ja henkilöstömäärän kasvusta, jota kompensoivat negatiiviset projektikorjaukset ja alhaisempi laskutusaste.
Ruotsissa orgaanista kasvua tuli 6 % (Q4 22: 7 %) ja EBITA-marginaali oli 13,4 % (Q4 22: 14,4 %). EBITAn lasku johtui korkeammista henkilöstökuluista, alhaisemmasta laskutusasteesta ja korkeammista toimintakuluista. Ruotsin markkinoiden yleisestä vakaudesta huolimatta segmenttien välillä oli eroja. Energia- ja ympäristöpalvelujen kysyntä pysyi vahvana vihreään siirtymään ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvien hankkeiden ansiosta. Swecon Ruotsin toiminnan keskiössä olevien infrastruktuuripalveluiden kysyntä oli vakaata. Asuin- ja liikekiinteistöalalla oli kuitenkin edelleen heikkoutta.
Suomessa Swecon työpäiväkorjattu orgaaninen kasvu oli 2 % pakkasella (Q4 22: 10 %) ja EBITA-marginaali oli 5,0 % (Q4 22: 11,7 %). Suomen markkinoilla oli vaihtelevaa dynamiikkaa: energia- ja infrastruktuurisektorit kehittyivät myönteisesti, mutta teollisuuspalvelut olivat edelleen heikkoja. Samoin kuin Ruotsissa, asuin- ja liikekiinteistöissä oli edelleen haasteita, kun taas julkisten rakennusten segmentti pysyi vakaana.
Rakennusmarkkinoihin erikoistuneiden suomalaisten teknisten konsulttitoimistojen kannalta infrastruktuurimarkkinat näyttävät olevan vakaat, kun taas kysyntä osassa rakennussegmenttejä on edelleen heikkoa. Kalenterivaikutus (yksi työpäivä vähemmän kuin Q4’22:llä) vaikuttaa myös negatiivisesti kasvulukuihin, laskutukseen ja kannattavuuteen.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille