Sijoitusrahastojen kesäkuun nettomerkinnät pysyivät edelliskuukausien tapaan pakkasella
Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman rahastoraportin mukaan kotimaisista sijoitusrahastoista lunastettiin kesäkuussa pääomia nettona yhteensä noin 870 MEUR edestä (05/22: -1,2 mrd. euroa). Myös arvonmuutokset olivat reilusti pakkasen puolella kaikissa omaisuusluokissa vaihtoehtorahastoja lukuun ottamatta, ja kokonaisuutena rahastopääomat laskivat noin 8 mrd. eurolla edelliskuukauteen nähden. Pääomien lasku oli suurinta sitten maaliskuun 2020, jolloin koronapandemia pyyhki hetkellisesti lähes 16 mrd. euroa pääomia rahastomarkkinalta.
Pääomia pakeni jälleen lyhyen koron rahastoista
Ukrainan sodan alkamisen jälkeen paineessa olleet osakerahastot onnistuivat keräämään katsauskaudella vaihteeksi positiiviset nettomerkinnät, kun näihin rahastoihin virtasi uutta hallinnoitavaa varallisuutta noin 40 MEUR. Korkorahastojen osalta tilanne jatkui aikaisempien kuukausien tahdissa: korkomarkkinoiden kasvanut volatiliteetti ja huolet inflaation pitkittymisestä näyttävät johtaneen merkittäviin lunastuksiin erityisesti lyhyen koron rahastoissa. Näistä pääomia karkasi kesäkuussa yhteensä noin 970 MEUR:n edestä. Myös pitkän koron rahastot olivat selvästi miinuksella (-165 MEUR). Vaihtoehtorahastoihin puolestaan virtasi reilusti uutta pääomaa, ja rahastoluokan nettomerkinnät olivat yhteensä noin 200 MEUR plussalla. Huomautamme, että vaihtoehtorahastot ovat tyypillisesti auki vain joka kvartaalin viimeisenä kuukautena (maalis-, kesä, syys- ja joulukuu).
Listattujen varainhoitajien kuukausi sujui pääosin kelvollisesti
Seuraamiemme yhtiöiden osalta kuukausi sujui pääosin kelvollisesti haastavassa markkinassa. Vaihtoehtorahastot olivat tyypilliseen tapaan auki kvartaalin viimeisenä kuukautena, ja nämä rahastot paikkasivatkin osittain heikkoa listattua markkinaa usealla yhtiöllä. Huomautamme, että tässä katsauksessa kommentoimme vain niitä seurannassamme olevia yhtiöitä, jotka raportoivat ajantasaisia kuukausitilastojaan rahastoraportilla. Näin ollen Taaleri, Titanium ja CapMan (jolla vain yksi raportoitava pienehkö rahasto) jäävät tarkastelun ulkopuolelle.
Alexandrian kuukausi sujui jälleen mallikkaasti, kun yhtiö keräsi rahastoihinsa 9 MEUR edestä nettomerkintöjä. Merkinnöistä valtaosa meni vaihtoehtorahastoihin: Kiinteistö +4 MEUR ja reaaliomaisuus +2,6 MEUR. Yhtiö on jatkanut vahvaa myyntiään läpi haastavan kevään, ja alkuvuoden kumulatiiviset nettomerkinnät ovat noin 55 MEUR plussalla.
eQ:n osalta kuukausi sujui kokonaisuutena neutraalisti. Yhtiö kuitenkin keräsi Yhteiskuntakiinteistöt-rahastoonsa merkintöjä noin 25 MEUR. Samalla lunastukset kohdistuivat pääosin maltillisen palkkiotason lyhyen koron rahastoon.
Evlille kuukausi oli jälleen vaikea ja nettolunastukset rahastoista olivat yhteensä 135 MEUR. Evlin korkorahastoihin painottunut perinteisten rahastojen hallinnoitava varallisuus on ollut koko alkuvuoden paineen alla, sillä korkojen nousu ja korkosijoitusten laskeneet arvostustasot ovat johtaneet merkittäviin lunastuksiin erityisesti kansainvälisiltä asiakkailta. Kesäkuu oli yhtiölle jo yhdeksäs perättäinen kuukausi, jona nettomerkinnät olivat negatiiviset.
United Bankersin kesäkuu sujui erittäin mallikkaasti, ja nettomerkinnät yhtiön rahastoihin nousivat lähes 100 MEUR:oon. Merkittäviä lunastuksia ei rahastotasolla juuri ollut, ja nettomerkinnöistä valtaosa kohdistui terveen palkkiotason vaihtoehtorahastoihin (Pohjoismaiset liikekiinteistöt +29 MEUR ja Metsärahasto +60 MEUR). Hurjan kysynnän seurauksena UB joutuikin jälleen sulkemaan Metsärahastonsa.
Muiden seuraamiemme yhtiöiden osalta kesäkuun kehitys ei tarjonnut oleellisia yllätyksiä. Muistutamme sijoittajia, että rahastopääomien kehitystä tulisi yksittäisten kuukausien lisäksi seurata myös pidemmällä aikavälillä. Sijoitusrahastopääomien merkitys myös vaihtelee yhtiöittäin merkittävästi.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille