Q2-tuloskausi jäi selvästi odotuksista - alkuvuoden kehitys on kuitenkin ollut hyvää
Helsingin pörssin Q2-tuloskausi on loppusuoralla. Tuloskehitys jäi Q2:lla selvästi odotuksistamme ja seuraamiemme yhtiöiden mediaanituloskasvu jäi Q2:lla vain noin 2 %:n tasolle. Liikevaihdot kasvoivat keskimäärin 3,3 %, joten kannattavuudet olivat paineessa Q2:lla vastoin odotuksia. Tämä kertoo kustannusinflaation heräämisestä vuosien hiljaiselon jälkeen. Olemmekin pitkästä aikaa tilanteessa, jossa yhtiöiden hinnoitteluvoimaa testataan oikeasti. Markkinan yleinen arvostustaso ei muuttunut oleellisesti Q2-tuloskauden aikana, koska kurssireaktiot olivat kokonaisuutena pitkälti linjassa tulosennustemuutosten kanssa.
Liikevaihdon kohtuullisesta 3,3 %:n kasvusta huolimatta operatiivisen tuloksen kasvu jäi siis Q2:lla noin 2 %:n tasolle, mikä oli meille selvä pettymys. Odotimme ennen tuloskautta tuloskasvun yltävän lähes 7 %:n tasolle, sillä Q1-tuloskausi oli erittäin vahva, Suomen talous on vihdoin lähtenyt selkeään kasvuun ja yhtiöiden piti olla pääosin vahvassa tuloskunnossa.
Kustannusinflaatio nousi odotettua nopeammin
Mielestämme kustannusinflaation paluu oli Q2:n kantava teema, mitä emme olleet odottaneet vielä tässä mittakaavassa. Useiden vuosien tehostamistoimista huolimatta kulut nousivat Q2:lla yllättävän nopeasti. Kustannusinflaation nousun lisäksi Q2-tuloskehitystä heikensivät negatiivisesti kehittyneet valuuttakurssit sekä moniin yhtiöihin merkittävästi vaikuttanut työpäivien siirtyminen Q2:lta Q1:lle. Työpäiviä oli Q2’17:lla kaksi vähemmän kuin Q2’16:lla, kun pääsiäinen oli tänä vuonna huhtikuussa. Tämä selittää osittain myös Q1:n erinomaista tuloskasvua, mikä oli osittain pois Q2:lta.
Lisäksi on hyvä huomioida, että Q1’16:n vertailukausi oli surkea, kun taas Q2’16:n tuloskausi oli kohtuullisen hyvä. Näiden syiden takia Q1/Q2-tuloskasvun välillä oli lopulta erittäin suuri ero, mutta mielestämme tuloskehitystä on tässä tapauksessa parempi seurata puolivuotistasolla. H1:lla oikaistut liikevoitot kasvoivat keskimäärin noin 7 %, joten alkuvuoden tuloskehitystä voidaan pitää kokonaisuutena hyvänä.
Koko vuoden 2017 tulosodotukset laskivat hieman
Odotettua heikomman Q2-tuloskauden jälkeen olemme laskeneet koko vuoden 2017 ennusteitamme, mutta muutokset olivat kokonaisuutena varsin pieniä. Mediaanimuutos tulosennusteissa oli maltillinen -2,6 %. Odotamme loppuvuonna edelleen voimakasta tuloskasvua, mikä vaatii makrotalouden positiivisen kehityksen jatkumista ja hinnoitteluvoiman todistamista monilta yhtiöiltä. Kustannusinflaation noustessa yhtiöiden täytyy pystyä siirtämään kustannukset lopputuotteiden hintoihin tai kannattavuudet eivät ole kestävällä tasolla. H2-tuloskehitys oli viime vuonna varsin vaisua, joten vertailutasot eivät ole kohtuuttoman korkeita. Silti loppuvuoden tuloskasvuodotukset ovat kovia, ja niihin yltäminen vaatii yhtiöiltä hyviä suorituksia. Tässä suhteessa epävarmuus on mielestämme kasvanut.
Pörssin arvostustaso edelleen korkea, loppuvuonna kasvua on tultava
Helsingin pörssin arvostustaso ei ole oleellisesti muuttunut tuloskauden kuluessa, sillä kurssireaktiot ovat pääosin olleet arvostustason kannalta neutraaleja. Osakekurssit ovat siis kokonaisuutena liikkuneet ennustemuutosten mukana. Tämä ei tietenkään toteudu jokaisen yhtiön kohdalla, mutta Helsingin pörssin portfolioindeksi on laskenut viimeisen kahden kuukauden aikana 2,4 %. Jos konsensusennusteet ovat liikkuneet samantyylisesti kuin meidän ennusteemme (2017 tulosennuste -2,6 %), ovat arvostustasot yleisesti pysyneet vakaina. Helsingin pörssin yleinen arvostustaso on korkea ja erityisesti heikon Q2-tuloskauden jälkeen tulosparannuspaineet loppuvuodelle ovat kovat.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille