Nokian ja Ericssonin osakkeille nostetta Yhdysvaltojen hamutessa strategisia osuuksia yhtiöissä
Nokian ja Ericssonin osakkeet sai perjantaina spekulatiivista nostetta, kun Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr sanoi, että Yhdysvaltojen tulisi haukata määräävä omistusosuus Nokiassa tai Ericssonissa kriittisen 5g-infrastruktuurin varmistamiseksi. Tätä kautta Yhdysvallat pystyisi kamppailemaan Huawein teknologisen ylivoiman nousun aiheuttamaa uhkaa vastaan. Nokian osake nousi 7 % ja Ericssonin 6 %.
Ericssonin suurimman omistajan Cevian Capitalin Christian Gardell kiirehti kommentoimaan perjantaina, että tarjous olisi tehtävä ”täysin eri arvostustasolla kuin Ericssonin tämän päivän naurettava osakekurssi”. Ericssonin osaketta hinnoitellaan tällä hetkellä 1,1x EV/liikevaihto -kertoimella. Nokian vastaava kerroin on 0,8x. Nokia kommentoi lehdistölle yleisesti toivottavansa aina tervetulleeksi sijoittajien kiinnostuksen yhtiötä kohtaan.
Oikeusministeri Barrin mukaan Nokialla ja Ericssonilla ei ole vastaavaa mittakaavaa sekä vahvan valtion tukea, kuten Huaweilla. Hänen mukaansa tarvitaan toimija, joka pystyisi pysäyttämään Huawein momentumin. Yritysosto voisi tapahtua suoraan tai yhdysvaltalaisten yritysten yhteenliittymän kautta. WSJ:n lähteiden mukaan viranomaiset ovat keskustelleet yhdysvaltalaisten pääomasijoitusyhtiöiden kanssa mahdollisuudesta ostaa osuuksia Ericssonissa tai Nokiassa.
Pohjoismaissa kauppa voisi kuitenkin joutua vastatuuleen yritysten kansallisen merkityksen takia. Myös Euroopan tasolla viranomaiset ovat huolissaan yhdysvaltalaisten teknologiajättien noususta. Reutersin mukaan Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm on kutsuttu tällä viikolla Berliiniin keskustelemaan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Saksassa on käynnissä keskustelu Huawein kieltämisestä maan 5g-verkon rakentamisessa.
Ericssoniin ja Nokiaan sijoittamisen vaihtoehto Yhdysvalloille olisi investoida avoimiin ohjelmistopohjaisiin verkkoteknologioihin, jotka toimivat standardilaitteilla. Tämä voisi synnyttää uuden kilpailu-uhan Nokialle ja Ericssonille. Kriitikoiden mukaan näiden niin sanottujen Open RAN -ratkaisujen haasteena on, että ne ovat vielä liian epäkypsiä haastamaan perinteisiä verkkolaitteita, eikä niiden onnistumisesta ole varmuutta. Vastaavasti uusia vaihtoehtoja kaipaavat operaattorit saattavat olla huolissaan siitä, että pohjoismaisten pelureiden tukeminen keskittää markkinaa entistä pahemmin muutaman toimijan käsiin.
Yhdysvaltojen puuttuminen verkkomarkkinan peleihin voi järisyttää markkinan kilpailutasapainoa. Nokian omistajien kannalta yhtiön nousu selkeämmin poliittiseksi pelinappulaksi voi nousta positiiviseksi ajuriksi osakkeelle sekä siirtää osakemarkkinoiden huomion pois yhtiön tämänhetkisistä haasteista.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille