Mehiläinen teki vahvan kannattavuuskäänteen ja jatkoi reipasta kasvua vuonna 2023
Terveystalon ja Pihlajalinnan kilpailijan Mehiläisen liikevaihto jatkoi vahvassa kasvussa sen kaikissa segmenteissä vuonna 2023. Samalla yhtiön kannattavuus elpyi erittäin vahvalle tasolle vuonna 2022 nähdyn kyykkäyksen jälkeen. Numeroiden valossa yhtiön viime vuoden suoritusta voi pitää erittäin vahvana ja vaikuttaakin siltä, että yhtiö on voittanut markkinaosuuksia. Yhtiön näkymät lupaavat liikevaihdon ja tuloksen jatkavan kasvussa, mutta palkkainflaation aiheuttavan painetta kannattavuuskehitykseen.
Laaja-alaista liikevaihdon kasvua
Mehiläisen liikevaihto kasvoi vuonna 2023 13,3 % 1850 MEUR:oon. Kasvu oli siten selvästi kilpailijoita Terveystaloa (+2,2 %) ja Pihlajalinnaa (+4,3 %) vauhdikkaampaa. Orgaanisen kasvun laskutavoissa voi olla yhtiöiden välillä eroavaisuuksia, mutta yhtiöiden raportoimien lukujen mukaan Mehiläisen orgaaninen kasvu (+10,2 %) ylsi lähelle Pihlajalinnan tasoa (+10,6 %), kun taas Terveystalo jäi tällä mittarilla kilpailijoistaan jälkeen (noin +6 %).
Mehiläisen Suomen terveyspalveluiden (sisältää sekä yritys-, yksityis- sekä julkisen sektorin asiakkaat) liikevaihto kasvoi 11 % 1186 MEUR:oon. Yhtiö kommentoi terveyspalveluiden kysynnän olleen vahvaa ja yhtiön onnistuneen hyvin tarjontansa kasvattamisessa. Yhtiön mukaan suun terveyden palvelut, fysioterapiapalvelut, mielen hyvinvoinnin palvelut ja dianostiset palvelut kehittyivät erinomaisesti. Yhtiön lääkärikeskusten asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-indeksi oli erittäin vahva 90 (Terveystalo 85, Pihlajalinna 79). Liiketoiminta-yksiköistä myös Sosiaalipalveluissa (+17 %) ja pienemmässä kansainvälisissä terveyspalveluissa (+24 %) nähtiin vahvaa kasvua.
Asiakasryhmittäin kasvu oli nopeinta yritysasiakkaissa (+20 %). Julkisen sektorin asiakkaat kasvoivat myös hyvin (+13 %), kun taas yksityisasiakkaissa kasvu oli maltillisempaa (+4 %). Julkisen sektorin asiakkaiden vahva kasvu pois lukien olivat asiakasryhmien kehityssuunnat pitkälti linjassa Terveystalon ja Pihlajalinnan kanssa. Julkisella sektorilla maininnan arvoinen onnistuminen Mehiläiselle oli Meri-Lapin suuren ulkoistussopimuksen jatkuminen, josta Lapin hyvinvointialue päätti loppuvuonna 2023. Vastakohtana tälle Terveystalon ja Pihlajalinnan ulkoistusliiketoiminta on selvästi supistumaan päin. Terveystalo tosin on viestinyt haluavansa tietoisesti eroon ulkoistusliiketoiminnasta sen heikon kateprofiilin takia. Mehiläiselle julkisella sektorilla pärjääminen on kriittistä tämän ollessa asiakasryhmistä yhtiölle selvästi suurin (54 % lv:sta). Yhtiö kommentoi odottavansa julkisen erikoissairaanhoidon palveluiden kasvavan voimakkaasti hyvinvointialueiden etsiessä ratkaisuja pitkiin hoitojonoihinsa. Tämä oli mielenkiintoinen kommentti erityisesti Pihlajalinnan kannalta, joka on juuri viime vuonna luopunut erikoissairaanhoidon kustannusvastuista kahden hyvinvointialueen kanssa. Muutenkin Terveystalo ja Pihlajalinna ovat kommentoineet hyvinvointialueiden myyntiputken olevan edelleen jäässä hyvinvointialueiden rahoitushaasteiden ja toimintojen järjestelyyn liittyvien alkukankeuksien vuoksi.
Kannattavuus elpyi jo erittäin vahvalle tasolle
Mehiläisen oikaistu EBITA-marginaali oli erittäin vahvalla 11,7 %:n tasolla elpyen selvästi vuoden 2022 tasoilta (8,4 %), kuten myös Terveystalolla ja Pihlajalinnalla nähtiin. Kannattavuus oli kuitenkin selvästi kilpailijoitaan paremmalla tasolla (oik. EBITA-%: Terveystalo 9,8 % ja Pihlajalinna 5,2 %). Yhtiöiden asiakasrakenteiden ollessa erilaiset eivät kannattavuudet ole toistensa kanssa täysin vertailukelpoisia. Mehiläisen mukaan kannattavuuden positiiviseen kehitykseen vaikutti erityisesti vahvan kysynnän, onnistuneen tarjonnan kasvattamisen sekä skaalaetujen ja kustannustehokkuuden yhdistelmä. Yhtiö onnistui myös hinnoittelutoimenpiteissään hyvin. Mehiläisen absoluuttiseen tulostasoon nähden tuloksen oikaisuerät olivat varsin pienet (-8,7 MEUR).
Mehiläinen käyttää suurta velkavipua (laskelmamme mukaan IFRS16 oik. nettovelat / oik. käyttökate 3,0x), mikä on tyypillistä toimialan konteksti ja pääomasijoitustausta huomioiden. Merkittävän velkavivun myötä rahoituskulut olivat erittäin korkeat (2023: 107 MEUR), jotka rasittavat nettotulosta selvästi (2023: 40,1 MEUR).
Tuloskasvu jatkuu, mutta palkkainflaatio luo kannattavuuteen paineita
Näkymissään Mehiläinen odottaa liikevaihdon sekä oikaistun EBITAn kasvavan vuonna 2024, mikä ei sinänsä poikkea Terveystalon tai Pihlajalinnan ohjeistusten suunnasta. Lähtökohdat vuoteen ovatkin hyvät viime vuonna nähdyn vahvan kannattavuuskäänteen jälkeen. Mehiläinen totesi näkymissään kuitenkin sosiaali- ja terveyspalvelualan palkkojen ja muiden kustannusten jatkavan nopeaa nousuaan tänä vuonna ja aiheuttavan jatkossa haasteita kannattavuudelle. Yhtiön odottama oikaistun EBITAn kasvu nojaakin ”toiminnan jatkuvaan tehostamiseen”. Palkkainflaatioon liittyvät kommentit olivat linjassa Terveystalon ja Pihlajalinnan kommenttien kanssa. Viime vuonna tehdyt SOSTES- ja TPTES-korotukset aiheuttavat palkkainflaation osalta vielä häntiä tälle vuodelle, minkä lisäksi yhtiöt ovat kommentoineet odottavansa erityisesti kevään TPTES-neuvotteluista kireitä. Esimerkiksi Terveystalon kuluvan vuoden kannattavuusohjeistus on viime vuotta laveampi (oik. EBITA 10,1-11,5 %) arviomme mukaan osittain ulkoisten muuttujien, kuten työmarkkinan kehitykseen liittyvän epävarmuuden vuoksi.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille