Lifeline SPAC I: Kohdeyhtiöksi valikoitui edistyneitä hiilinanoputkia kehittävä Canatu
Lifeline SPAC I tiedotti perjantaina allekirjoittaneensa osakevaihtosopimuksen yhdistyäkseen Canatu Oy:n kanssa. Järjestelyssä Canatun velattomaksi arvoksi (EV) muodostuu noin 230 MEUR yhdistymisen täytäntöönpanon hetkellä. Järjestelyllä on takanaan Lifeline SPAC I:n omistajien vahva tuki ja yhdistymisen on alustavasti arvioitu tapahtuvan 16.9.2024. Tulemme aloittamaan Canatun seurannan järjestelyn toteutumisen jälkeen. Perjantain tiedotustilaisuus on katsottavissa täältä ja Canatun sekä Lifelinen johdon haastattelu InderesTV:ssä täältä.
Canatu lyhyesti
Canatu on syväteknologiayhtiö, joka kehittää edistyneitä hiilinanoputkia eli CNT:itä sekä niihin liittyviä tuotteita ja tuotantolaitteita puolijohdeteollisuudelle, autoteollisuudelle ja lääketieteelliselle diagnostiikalle. Canatu käyttää hiilinanoputkien valmistuksessa patentoitua Dry Deposition -kuivapinnoitusmenetelmää, joka tuottaa erittäin puhtaita ja vahvoja hiilinanoputkia. Canatun teknologian sovelluskohteita sekä etuja muihin ratkaisuihin nähden on kuvattu tarkemmin perjantain tiedotteessa ja lisää tietoa saadaan arviolta 2.8.2024 julkaistavasta yhtiöesitteestä.
Canatu on vuonna 2004 neljän Aalto-yliopistossa toimineen tutkijan perustama spin-off-yritys, joka työllistää tällä hetkellä noin 127 työntekijää. Yhtiö on kehittänyt teknologiaansa jo hyvin pitkään ja vuosien mittaan yhtiöön on sijoitettu lähes 80 MEUR pääomaa. Tänä päivänä Canatulla on 188 patenttia ja patenttihakemusta 38 eri patenttiperheessä.
Canatu toimii kahden liiketoimintamallin kautta. Ensinnäkin yhtiö käyttää yksinoikeudellisia hiilinanoputkireaktoreita edistyneiden hiilinanoputkituotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Toiseksi yhtiö myy yksinoikeudellisia hiilinanoputkireaktoreitaan ja lisensoi niihin liittyvää teknologiaansa, jotta asiakkaat voivat valmistaa edistyneitä hiilinanoputkituotteita itse rajoitetulla lisenssillä. Tämä tuottaa Canatulle sekä reaktoreiden myynnistä saatavaa kiinteää liikevaihtoa että rojalteista ja pakollisista kulutustarvikkeista saatavaa merkittävää jatkuvaa liikevaihtoa.
Canatu kasvaa vauhdilla ja käyttökate kääntyi viime vuonna positiiviseksi
Canatu on kasvanut viime vuosina erittäin nopeasti erityisesti puolijohdeteollisuuden asiakkaiden kasvaneen kysynnän myötä. Vuonna 2023 yhtiön liikevaihto oli 13,6 MEUR ja vuosina 2020-2023 liikevaihto on kasvanut keskimäärin 108 %:n vuotuista vauhtia. Viime vuonna liikevaihdosta noin 80 % tuli puolijohdeteollisuuden asiakkailta ja noin 20 prosenttia autoteollisuuden asiakkailta. Kovan kasvun ennakoidaan jatkuvan ja Canatu ohjeistaa, että sen vuoden 2024 liikevaihto tulee olemaan 20–25 MEUR. Yhtiön johdon arvion mukaan H1’24 liikevaihto on noin 10,5–11,5 MEUR.
Kovaa kasvavaksi syväteknologiayhtiöksi poikkeuksellisesti Canatun käyttökate oli vuonna 2023 jo 0,3 MEUR positiivinen ja liiketulos vain -0,6 MEUR pakkasella. Tämä nähdäksemme heijastelee kestävällä pohjalla olevaa liiketoimintamallia, yhtiön oman teknologian tarjoamia kilpailuetuja sekä hinnoitteluvoimaa, mistä myös korkeat bruttomarginaalit (2023: 71 %) kertovat jo omaa kieltään.
Yhtiön vuoteen 2027 ulottuvat taloudelliset tavoitteet (yli 100 MEUR liikevaihto ja yli 30 %:n oikaistu liikevoittomarginaali) kertovat myös vahvasta tahtotilasta jatkaa kannattavan kasvun polulla tulevina vuosina. Tavoitteet pohjautuvat pitkälti (i) Canatun olemassa oleviin asiakassuhteisiin, (ii) Yhtiön nykyiseen tai parhaillaan kehitteillä olevaan tarjoomaan kolmella painopistealalla ja (iii) Yhtiön arvioon sen bruttokatepotentiaalista näillä painopistealoilla. Kasvu puolijohdeteollisuudessa nykyisissä massatuotantovaiheen asiakkuuksissa on tavoitteiden saavuttamisen kannalta keskeisintä.
Sijoitusprofiili vaikuttaa alustavasti erittäin mielenkiintoiselta
Canatu on nopeasti kasvava syväteknologiayhtiö, jonka pääomakevyt liiketoimintamalli mahdollistaa vahvan kannattavuuden sekä sijoitetun pääoman tuoton kasvun jatkuessa. Canatulla on jo useita merkittäviä asiakkaita niin puolijohde- kuin autoteollisuudessa, ja yhtiön todistettu kyvykkyys massatuotantoon tuo uskottavuutta voimakkaan kasvun jatkumiselle myös jatkossa. Lisäksi yhtiön uniikki ja patentoitu tyyli valmistaa hiilinanoputkia vaikuttaa alustavasti selkeältä kilpailuedulta. Muutenkin alalle tulon kynnys on korkea ja varteenotettavia kilpailijoita vain muutamia. Yhtiön kaikilla kohdemarkkinoilla on käynnissä teknologinen murros, jota Canatu on omalta osaltaan edistämässä. Markkinoiden ollessa vielä varhaisessa vaiheessa, on tarkan markkinapotentiaalin arvioiminen luonnollisesti haastavaa. Nykyisten markkinapotentiaaliarvioiden (2-4 miljardia vuoteen 2030 mennessä) valossa Canatun markkinoiden koko ei tule kuitenkaan olemaan kasvun pullonkaulana yhtiölle.
Järjestelyn rakenne ja arvostus
Yhdistymisessä kiinteä kauppahinta maksetaan 21 791 821 uudella uuden osakelajin osakkeella, jotka muunnetaan automaattisesti Lifeline SPAC I:n A-sarjan osakkeiksi sen jälkeen, kun sijoittajawarrantit on laskettu liikkeeseen, ja 1 676 752 uudella optio-oikeudella vastineeksi kaikista Canatun osakkeista, optio-oikeuksista ja muista Canatun osakkeiksi vaihdettavissa olevista oikeuksista. Tämä tarkoittaisi 234,7 MEUR:n osakekannan arvoa ja arviolta 230 MEUR:n yritysarvoa. Lisäksi järjestelyyn kuuluu osakkeilla (enintään 6 499 831 kpl) maksettava lisäkauppahinta sekä optio-ohjelma (500 074 kpl), jotka saattavat tulla maksettavaksi (optiot vestautua), mikäli Canatun osakkeen kaupankäyntimäärillä painotettu keskihinta nousee tulevaisuudessa yli 14, 18 ja 22 euroon osakkeelta.
Yhdistymisen jälkeen Lifeline SPAC I:n nykyiset osakkeenomistajat omistavat yhteensä 31 prosenttia yhtiön A-sarjan osakkeista (31 791 821 kpl heti järjestelyn jälkeen). On kuitenkin syytä muistaa, että SPAC-rakenteeseen liittyvistä sijoittaja-, perustaja- ja sponsoriwarranteista, B-osakkeista, Canatun mahdollisesta lisäkauppahinnasta sekä optio-ohjelmista tulee aiheutumaan diluutiota osakekantaan, mikäli Canatun osakekurssi kehittyy suotuisasti tulevina vuosina. Lopullinen osakemäärän kasvu riippuu myös perustaja- ja sponsoriwarranttien toteuttamistavasta (tavanomainen vai nettomerkintä), jolla on myös vaikutusta Canatun näistä saamien pääomien määrään. Sijoittajawarranttien lopullinen lukumäärä on myös kiinni siitä, kuinka moni osakkeenomistaja vaatii A-osakkeidensa lunastusta ennen järjestelyn toteutumista (tällöin ei oikeutettu warrantteihin).
Mikäli yhdistymisen jälkeen Canatun osakekurssi nousee 14-22 euron tasolle, tulee yhtiön osakkeiden lukumäärä laskelmiemme mukaan enimmillään nousemaan pyöristettynä noin 44-49 miljoonaan osakkeeseen. Haarukan yläpäässä 22 euron osakekurssilla tämä tarkoittaisi 10 eurolla A-osakkeita merkinneen osakkeenomistajan omistusten (osakkeet + sijoittajawarrantit) arvon nousseen noin 155 %. Samalla Canatun markkina-arvo olisi noussut noin 220 % yli miljardiin euroon. Näin ollen uusista osakkeista aiheutuva diluutio voi tietyissä määrin rajoittaa kurssinousua 14-22 euron välimaastossa. Mikäli osake lähivuosina nousisi näille tasoille, olisivat kaikki mukana olevat sijoittajat lopputulokseen todennäköisesti kuitenkin tyytyväisiä. Edellä mainitun lisäksi suunnitteilla olevalla pitkän aikavälin kannustinohjelmalla olisi noin 7 prosentin laimennusvaikutus osakekantaan laskettuna välittömästi täytäntöönpanon jälkeen ulkona olevien A-sarjan osakkeiden ja C-sarjan osakkeiden lukumäärän perusteella.
Järjestelyhetkellä Canatusta maksettava 230 MEUR:n yritysarvo tarkoittaa vuoden 2023 liikevaihdolla noin 17x ja tämän vuoden ohjeistuksella 9,2x-11,5x EV/S-kerrointa. Kertoimet ovat absoluuttisesti korkeita ja heijastelevat Canatuun ladattuja kasvuodotuksia tuleville vuosille. Mikäli yhtiö yltäisi vuoden 2027 tavoitteidensa alalaidalle (100 MEUR liikevaihto ja 30 % liikevoittomarginaali), olisi EV/S-kerroin enää 2,3x ja EV/EBIT-kerroin matala 7,7x kertoen Canatussa piilevästä arvonluontipotentiaalista strategian edetessä suunnitellusti. Tarkempien johtopäätösten tekeminen vaatii kuitenkin syvällisempää perehtymistä Canatuun sijoituskohteena, ja näiden aika on seurannan aloitus -raportissamme, joka tullaan julkaisemaan järjestelyn toteutumisen jälkeen.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Canatu
Canatu on syväteknologiassa toimiva teknologiayritys, joka tuottaa hiilinanoputkia (Canatu CNT), niihin liittyviä tuotteita ja valmistuslaitteita puolijohde-, auto- ja lääketieteellisen diagnostiikkateollisuuden tarpeisiin. Yhtiö toimii kahdella liiketoimintamallilla, ensin omien reaktoreidensa kautta kehittääkseen ja valmistaakseen CNT-tuotteita. Toiseksi yritys myy CNT-reaktorinsa ja lisensoi niihin liittyvää teknologiaansa, jolloin asiakkaat voivat valmistaa tuotteita itse rajoitetulla lisenssillä.
Lue lisää yhtiösivulla