Konsensusennusteet auttavat sijoittajia osakepoiminnassa
Inderesin palvelussa www.inderes.fi on nyt noin vuoden verran ollut nähtävillä Inderesin analyytikoiden yhtiöennusteiden lisäksi myös Vara Researchin tarjoamat konsensusennusteet tietyille yhtiöille. Konsensusennusteet antavat sijoittajille kuvan markkinan odotuksista ja niiden avulla sijoittajan on mahdollista tunnistaa väärinhinnoiteltuja osakkeita pörssissä. Jos sijoittaja pystyy arvioimaan yhtiön tulevaisuuden kehitystä konsensusta tarkemmin, on hänellä mahdollista hyödyntää tätä etua ja saavuttaa ylituottoa markkinoilla. Konsensusennusteet tarjoavat sijoittajille Inderesin ennusteiden ohelle toisen vaihtoehtoisen näkemyksen yhtiöiden tulevaisuuden kehityksestä.
Konsensusennusteet antavat kuvan markkinoiden odotuksista
Konsensusennuste on käytännössä keskiarvo pörssiyhtiötä seuraavien analyytikoiden ennusteista. Konsensus vaatii tyypillisesti vähintään 3 eri analyytikon ennusteet, joten se ei yleensä ole saatavilla kaikkein pienimmille pörssiyhtiöille. Konsensusennusteita kerääviä ja julkaisevia tahoja on Helsingin pörssissä esimerkiksi Reuters, Bloomberg, Factset, Infront, Vara Research ja S&P Capital IQ. Konsensusennusteet päivittyvät yleisesti sen mukaan, miten usein analyytikot päivittävät omia ennusteitaan. Tämä on tyypillisesti vähintään 4 kertaa vuodessa tulosjulkistusten yhteydessä.
Konsensusennusteet löytyvät tällä hetkellä Inderesin palvelusta 19 eri pörssiyhtiölle, kun Inderesin seurannassa on tällä hetkellä 117 yhtiötä. Nämä 19 yhtiötä ovat valikoituneet sen perusteella, että niissä on ollut saatavilla Vara Researchin luotettavat konsensusennusteet. Tällä hetkellä konsensusennusteet löytyvät vuositasolla vuosien 2020-2022 ennustetulle liikevaihdolle, liikevoitolle (EBIT), oikaistulle osakekohtaiselle tulokselle ja osakekohtaiselle osingolle. Kaikkia näitä lukuja ei ole kuitenkaan ole saatavilla kattavasti kaikille 19 yhtiölle. Esimerkiksi osakekohtaisen tuloksen konsensusennusteet ovat saatavilla vain 15 pörssiyhtiölle. Konsensusennusteet löytyvät Inderesin palvelusta yhtiösivujen ennustetaulukosta ja ne näkyvät kaikille käyttäjille (free ja premium käyttäjät).
Konsensusennusteet ovat kokonaisuutena lähellä Inderesin ennusteita
Oikaistujen osakekohtaisten tulosten perusteella Vara Researchin konsensusennusteet ovat tällä hetkellä keskimäärin lähellä Inderesin ennusteita vuosille 2020-2022. Konsensus odottaa 15 pörssiyhtiölle keskimäärin -15 %:n osakekohtaisen tuloksen laskua kuluvana vuonna (mediaani), kun Inderesin ennuste on -16 %. Vuodelle 2021 konsensus ennustaa kuitenkin 21 %:n kasvua, kun Inderesin ennuste on 17 %. Yksittäisiä yhtiöitä tarkastellessa ennusteiden erot ovat kuitenkin huomattavasti suurempia ja konsensusennusteita kannattaakin tarkastella yhtiökohtaisesti.
Konsensus on selvästi Inderesiä optimistisempi mm. Nokian Renkaissa
Vuosien 2020-2022 ennustettujen oikaistujen osakekohtaisten tulosten perusteella konsensus on Inderesiä selvästi optimistisempi erityisesti Nokian Renkaissa, Keskossa ja Wärtsilässä. Tämä voi tarkoittaa sitä, että konsensukseen osallistuvat analyytikot ovat keskimäärin ylioptimistisia näiden yhtiöiden osalta tai että Inderes on liian pessimistinen. Inderes on taas konsensusta optimistisempi mm. Konecranesissa, YIT:ssä ja Sanomassa. Outokummussa Inderes on keskimäärin konsensusta optimistisempi, mutta tämä koskee vain vuotta 2022, sillä vuosille 2020-2021 Inderes on konsensusta pessimistisempi.
Konsensusennusteet eivät välttämättä anna aina oikeaa kuvaa markkinaodotuksista
On syytä huomioida, että tässä tarkastelussa ei otettu lainkaan huomioon mm. konsensuksen hajontaa tai sitä, milloin konsensukseen osallistuneiden analyytikoiden ennusteet on päivitetty. Tarkastelu ei myöskään sisältänyt muita tunnuslukuja oikaistun osakekohtaisen tuloksen lisäksi. Käytännössä analyytikot tekevät usein erilaisia oikaisuja osakekohtaiseen tulokseen, eivätkä ne siksi aina välttämättä ole täysin vertailukelpoisia keskenään. Lisäksi osakekohtainen tulos ei välttämättä ole kaikille yhtiöille tärkein tulosmittari, vaan esimerkiksi liiketulos tai kassavirta voi olla arvostuksen kannalta joskus relevantimpi. Sijoittajien on myös olennaista ymmärtää, että koronapandemian takia näkyvyys tulevaan ei tällä hetkellä ole selkeä ja ennusteriskit ovat koholla. Osakkeiden arvostus ei tällä hetkellä välttämättä saa tukea hajanaisista pitkälle tulevaisuuteen ulottuvista konsensusennusteista. Konsensusennusteita kannattaakin pitää tarkan markkinaodotuksen sijaan markkinoiden tämän hetken karkeana keskimääräisenä arviona.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille