Katsaus Suomen aurinkovoimarakentamisen näkymiin
Olemme tarkastelleet Suomessa kasvussa olevan aurinkovoimarakentamisen näkymiä. Päähuomiomme on teollisen kokoluokan aurinkovoimapuistojen rakentamisen markkinanäkymissä, mikä kuuluu osaksi liiketoimintaa erilaisissa mittakaavoissa seuraamistamme yhtiöistä NYABilla, Enersensellä ja Eltelillä (huom. ei kenenkään pääliiketoiminta). Lisäksi Helsingin pörssistä rakentamisessa on mukana myös Dovre Group Suvic-tytäryhtiönsä kautta.
Teollisen aurinkovoiman kapasiteetti on vielä rajallinen
Uusiutuvan energiantuotannon markkina on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa vihreän siirtymän myötä. Kasvua on historiallisesti vetänyt etenkin maatuulivoiman rakentaminen, jonka näkymiä käsittelimme edellisen kerran täällä. Viime vuosina kiinnostus on kuitenkin kasvanut myös teollisen kokoluokan aurinkovoimapuistojen rakentamiseen (yli 1 MW), mutta kokonaisuutena markkinan voidaan nähdä olevan vielä hyvin varhaisessa vaiheessa.
Tästä indikoi myös Motivan ylläpitämä listaus yli 1 MW:n aurinkosähkövoimaloista (päivitetty 7/2024). Tilastojen perusteella Suomessa oli heinäkuun alussa 2024 yhteensä 22 tuotannossa olevaa yli 1 MW:n voimalaa (yht. 97 MW). Vastaavasti ainoastaan kaksi näistä oli kokoluokaltaan 10 MW tai tätä suurempia. Siten tähän mennessä rakennetut teollisen mittakaavan aurinkosähkövoimalat ovatkin olleetkin hyvin pieniä.
Rakenteilla on kuitenkin useampia isompia hankkeita
Motivan tilastojen perusteella tällä hetkellä rakenteilla olevia voimalahankkeita oli 10 kappaletta (yht. 403 MW), joista viisi hanketta oli yli 10 MW ja näistä yksi yli 100 MW. Siten teollisen aurinkovoiman määrän voi odottaa kasvavan suhteellisesti voimakkaasti nykyisiltä vielä matalilta tasoilta. Mielestämme rakenteilla olevien voimaloiden kokoluokat kertovat myös osittain yksittäisten aurinkovoimapuistojen kasvavista kokoluokista.
Kuten todettua markkina on myös aurinkovoimapuistorakentajien näkökulmasta varsin tuore ja vasta muovautumassa. Vähäisen otannan myötä myös markkinan kokoluokkaan on vielä melko haastavaa ottaa tarkemmin kantaa. Tähän mennessä julkistettujen hankkeiden perusteella rakennussopimusten arvo on ollut karkeasti 0,4–0,7 MEUR/MW. Arvioimme arvon olevan kuitenkin hyvin riippuvainen tilauksen sisällöstä (hankintojen, valmistavien töiden ja asennusten laajuus). Lisäksi on hyvä huomata, että sopimuksen arvo voi jakaantua puiston kokoluokasta useammalle vuodelle. Kokonaisuutena tämä kuitenkin mielestämme indikoi historiaan peilaten markkinoiden ripeästä suhteellisesta kasvukuvasta rakentajien näkökulmasta.
Lupa- ja esiselvitysvaiheessa yli 170 hanketta
Puolestaan luvitusvaiheessa Motivan tilastojen perusteella oli peräti 146 hanketta (yht. 11 497 MW), mikä mielestämme kuvastaa parhaiten nopeasti noussutta kiinnostusta teollisen aurinkovoiman rakentamiseen. Vastaavasti hankkeista 126 oli 10 MW tai yli ja näistä peräti 31 kappaletta oli 100 MW tai tätä suurempia hankkeita, mikä kuvastaa myös suunniteltujen yksittäisten aurinkovoimapuistojen kokoluokan kasvua. Arvioimme tämän taustalla olevan etenkin kokoluokan mahdollistamat tietyt skaalaedut.
Vastaavasti vielä varhaisemmassa esiselvitysvaiheessa listauksen perusteella oli 26 hanketta (yht. 2 539 MW), joista 24 oli yli 10 MW:n ja näistä 7 kappaletta 100 MW tai suurempia hankkeita. Kokonaisuutena markkinan voidaankin odottaa olevan kasvussa pidemmällä aikavälillä, vaikkakin arvioimme nykyisen markkinatilanteen (mm. noussut korkotaso, inflaatio, sähköfutuurien hintakehitys) voivan lykätä lopullisten investointipäätösten tekoa ainakin lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä aurinkovoiman rakentajien näkymiä voi sen sijaan pitää hyvinä, sillä esimerkiksi Fingrid on arvioinut, että aurinkovoiman tuotantokapasiteetti voisi nousta Suomessa 6–8 GW:iin vuonna 2030 (vrt. Energiaviraston mukaan vuoden 2023 lopussa noin 1 GW ml. pientuotanto). Samanaikaisesti on kuitenkin hyvä huomata, että tällä hetkellä tunnistetuista hankkeista suuri osa on vielä varhaisemmassa vaiheessa, eikä kaikki hankkeet todennäköisesti etene rakentamiseen asti. Mielestämme tilastot kuitenkin kertovat suuresta kiinnostuksesta aurinkovoimaa kohtaan.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille