IT-palvelusektorin 2024-odotukset laskivat hienoisesti Q1:llä, odotuksissa liikevaihdon vaakalentoa ja kannattavuudessa pientä nousua
Suomen ja Euroopan vahvistuva yleinen talouskehitys sekä korkotason todennäköinen lasku antavat hieman valoa tunnelin päähän ja luovat mielestämme edellytykset asteittain vahvistuvalle kysyntänäkymälle myös IT-palvelusektorille seuraavan vuoden aikajänteellä. Kysynnän piristymisen ajoitusta ja kulmakerrointa on kuitenkin vaikea arvioida, mikä pitää epävarmuuden korkealla. Suurin huolenaiheemme sektorilla on kova hintakilpailu. Q1-raporttien myötä liikevaihtoennusteemme laskivat isossa kuvassa hienoisesti, mutta kannattavuusodotukset pysyivät ennallaan. Odotamme sektorin liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla ja kannattavuuden parantuvan hieman kulusäästöjen ajamana vuonna 2024, mutta jäävän vielä alle potentiaalin. Huomataumme edelleen, että yhtiökohtaiset erot ovat suuret.
Vuonna 2024 odotamme liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla
Vuonna 2024 arvioimme yhtiöiden kehityksen edelleen jakautuvan eri kategorioihin niiden erilaisten profiilien perusteella. Ohjelmistokehityksessä profiloituneiden ja vahvemmalla yksityisen sektorin painolla operoivien yhtiöiden kehityksen arvioimme olevan suhteellisesti heikompaa myös tänä vuonna (Siili, Vincit, Witted) ja näiden yhtiöiden liikevaihtoennusteet myös laskivat eniten Q1:n jälkeen (3–4 %-yksikköä). Sen sijaan julkisella sektorilla sekä perinteisimmillä IT-palvelualueilla operoivien yhtiöiden kehityksen odotamme olevan suhteellisesti parempaa kuluvana vuonna (Gofore, Innofactor, Digia, Tietoevry, Netum), vaikka myös näiden yhtiöiden ennusteet ovat selvästi maltillisemmat kuin viime vuonna. Näillä yhtiöillä selkeästi suurempi osa liikevaihdosta on jatkuvaluonteista tai perustuu pitkiin sopimuksiin, kuten myös Digital Workforcella. Markkinatilanteeseen ja asiakaskysyntään liittyy edelleen merkittävää epävarmuutta, vaikka valoa on tunnelin päässä. Tämän takia luonnollisesti myös ennusteisiimme liittyy edelleen selvää epävarmuutta.
Osaajamarkkinan osalta vaihtuvuus säilynee edelleen matalana ja osaajia on saatavilla nyt paremmin kuin vuosiin. Eli toisin sanoen, niiden yhtiöiden, joilla myynti toimii, kasvuedellytykset ovat hyvät. Arvioimme laskutusasteiden hallinnan edelleen olevan haastavaa markkinan herkkyyden ja muutoksien myötä. Lisäksi arvioimme asiakashintojen olevan edelleen paineessa tiukassa kilpailutilanteessa. Hintakilpailu on näkemyksemme mukaan keskeisin riski sektorilla tällä hetkellä. Mitä kauemmin hintapaine kestää, sitä heikommaksi yhtiöiden tilauskannan rakenne muodostuu ja siten myös käänne parempaan tapahtuu hitaammin.
Odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen kasvun olevan isossa kuvassa vertailukauden tasolla sekä yrityskauppojen myötä kasvavan hieman. Yrityskauppoja on kuitenkin ollut ennätyksellisen vähän vuonna 2023, joten suurta kasvutukea niistä ei saada. Tulevina kvartaaleina vertailuluvut helpottuvat, koska Q1 oli viimeinen hyvä vertailukausi. Lisäksi työpäivistä saadaan myötätuulta tulevina neljänneksinä, kun ne ovat viime neljännekset tarjonneet vastatuulta. Ennustamme seuraamiemme yhtiöiden liikevaihdon kehityksen mediaanin olevan +3,0 % ja keskiarvon +1,3 %. Tarkassa seurannassamme olevan orgaanisen kehityksen mediaanin ja keskiarvon arvioimme olevan +1,0 % ja -0,8 %. Näin ennustamme orgaanisen kasvun olevan selvästi vuotta 2023 edeltäneitä 6 vuotta hitaampaa (2023: 0 % ja 2018–2022 8–16 %). Keskiarvon ja mediaanin vertailtavuuteen historiaan nähden vaikuttaa suhteellisen selvästi se, että Witted ja Digital Workforce on viimeisen 1–2 vuoden aikana vaihtanut fokusta kasvusta kannattavuuteen ja se muutosmatka on vielä kesken.
Odotamme kannattavuuden paranevan hieman kulusäästöjen ajamana
Q1-raporttien jälkeen pidimme kannattavuusodotukset isossa kuvassa ennallaan (keskiarvo +0,1 % ja mediaani -0,8 %-yksikköä). Arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin laskevan hieman ja asettuvan 6,6 %:iin (2023: 7,1 % ja 2018–2022 7,6 %), mutta keskiarvon olevan 7,2 % ja parantuvan selvästi vuonna 2024 (2023: 4,9 %). Kannattavuushaasteita tuottaa arviomme mukaan edelleen laskutusasteiden vaikea hallinta, kun projekteja pidetään odotustilassa ja kasvu on kovan työn takana. Palkkainflaatio tulee olemaan arviomme mukaan maltillisempaa kuin vuosikausiin, mutta kireä hintakilpailu tekee palkkainflaation ja asiakashintojen yhtälöstä negatiivisen yhtiöiden kannalta ja luo painetta kannattavuuksiin. Useat yhtiöt sopeuttivat kulurakenteitaan viime vuonna, mikä ajaa kannattavuuskehityksen pieneen nousuun, vaikka kannattavuustasot jäävät odotustemme mukaan edelleen alle potentiaalin. Markkinan parantuessa kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja.
Kattava IT-palvelusektorin yhteenveto ja yhtiökohtaiset kommentit Q1-tuloskaudesta on luettavissa täältä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille