IT-palvelusektori Q3-yhteenveto: Pelättyä parempi neljännes, useat osa-alueet vetävät edelleen hyvin
Yleisesti Q3-tuloskausi oli varovaisia odotuksiamme parempi ja markkinan kaksijakoisuus jatkui edelleen. Monet osa-alueet vetävät edelleen hyvin ja heikoimmilla alueilla vaikuttaa, että kysynnän pohjat on ainakin hetkellisesti nähty. Joitakin varovaisia kommentteja on jo paremmasta, mutta näkemyksemme mukaan suurempia ja laajempia johtopäätöksiä tästä ei kuitenkaan vielä kannata vetää. Epävarmuus jatkuu edelleen korkeana ja sen laajeneminen uusille osa-alueille on myös mahdollista, jos talouden heikkous jatkuu nykyisiä ennusteita pidempään.
Raportoitujen lukujen osalta suomalaisten listattujen IT-palveluyhtiöiden orgaaninen kasvu parani hieman Q3:lla heikosta Q2:sta. Kannattavuus sen sijaan laski selvästi vertailukaudesta, mutta oli yli varovaisten odotuksiemme. Uusia muutosneuvotteluita ja tulosvaroituksia on edelleen tullut syksyn ja alkutalven mittaan, minkä säästöjen tulisi tukea kannattavuutta jatkossa. Muiden pohjoismaisten yhtiöiden kasvu oli myös Q3:lla suomalaisia listattuja yhtiöitä keskimäärin selvästi ja kannattavuus hieman paremmalla tasolla, mikä voisi indikoida pohjan olevan siellä jo paremmin takana.
Liikevaihdon kehitys oli edelleen hyvinkin kaksijakoista, mutta parani hieman heikosta Q2:sta
Kotimaisen IT-palvelusektorin liikevaihdot kasvoivat linjassa mataliin odotuksiimme vaikeassa markkinaympäristössä Q3:lla. Seuraamiemme yhtiöiden orgaanisen liikevaihdon kasvu oli 2 % ja parani näin hieman heikosta Q2:sta (0 %), mutta oli selvästi alle Q1:n vahvan 10 %:n tason. Keskiarvoisesti yhtiöiden orgaaninen kasvu oli 3 % (Q1’23: 9 % ja Q2’23 2 %). Osaltaan heikompaan kehitykseen vaikutti jälleen (myös Q2:lla) yksi työpäivä edellisvuotta vähemmän, kun taas Q1:llä oli yksi työpäivä edellisvuotta enemmän. Kokonaisuutena liikevaihdot olivat linjassa odotuksiimme, kun 1 oli yli, 6 oli linjassa ja 2 alle ennusteemme. Yhtiöillä, joilla on liiketoimintaa Ruotsissa ja Norjassa, myös valuuttakurssit loivat edelleen vastatuulta. Emme oikaisseet yhtiöiltä valuuttakurssivaikutusta, koska pääosa yhtiöistä ei sitä raportoinut.
Kolmas kvartaali jatkoi isossa kuvassa Q2:n trendiä, eli markkinan kehitys oli edelleen hyvin kaksijakoista. Q2-Q3:lla pärjäsivät selkeästi yhtiöt, joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa (pidemmät tilauskirjat), syvät ja strategiset asiakassuhteet, ovat julkisella sektorilla, joilla on pitkiä sopimuksia, toiminnanohjaustekemistä ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Heikommin taas pärjäsivät yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja ohjelmistokehityksellä on suuri paino. Muun muassa Vincitillä, Siilillä, Wittedillä ja Loihteella räätälöidyn ohjelmistokehityksen heikkous näkyi selvästi liikevaihdon kehityksessä.
Kysynnän epävarmuus lisääntyi yksityisellä sektorilla viime vuoden kesänä, mikä näkyi ensin valikoidusti yhtiökohtaisesti ja asiakassektoreittain (esim. kuluttajatuotesektori), mutta ei näkynyt suuremmin yhtiöiden kokonaisuudessa. Muuttunut markkinatilanne alkoi vasta Q2’23:lla voimakkaammin näkyä erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä ja osaajien parempana saatavuutena. Kilpailu asiakkaista meni tiukaksi ja monien yhtiöiden kommenttien perusteella asiakkaiden päätöksenteko oli erittäin hidasta keväällä. Hintakilpailu realisoitui erityisesti suurissa julkisen sektorin kilpailutuksissa, mutta myös jossain määrin yksityisellä sektorilla.
Ymmärryksemme mukaan tilanne asiakashintojen ja volyymin laskun osalta stabiloitui Q3:lla, vaikka ollen edelleen isossa kuvassa heikkoa. Todennäköisesti pidemmillä tilauskirjoilla operoivilla yhtiöillä heikko taloussuhdanne realisoituu ainakin osin vielä luvuissa myöhemmin. Julkinen sektori sen sijaan elää nähdäksemme omaa kiertokulkuaan ja on enemmän riippuvainen mahdollisista hallituksen säästötoimista. Toisaalta digitalisaatio tuo tehokkuutta julkiselle sektorille ja esimerkiksi SOTE:een liittyvä kysyntä on vahvemmin vasta alkamassa. Näin arvioimme julkisen sektorin kysynnän pysyvän kokonaisuutena hyvällä tasolla. Nyt nähty, paikoin nopeakin, kysynnän lasku on mielestämme vain normaalia talouden syklisyyttä ja osunut vain osaan markkinasta. Alustavia kommentteja on kuulunut listaamattomasta kentästä räätälöidyn ohjelmistokehityksen markkinan paranemisesta, mikä näkyi myös Digialla Q3:lla, mutta yleisesti tästä on edelleen liian aikaista vetää laajempia johtopäätöksiä. Hetkellisesti vaikuttaa kuitenkin, että kysynnän pohjat on mahdollisesti löydetty. Markkinadynamiikan osalta voidaan edelleen sanoa, että kilpailu on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen siirtynyt selvästi tekijöistä asiakkaisiin. Lyhyellä aikavälillä sektorin kysyntänäkymä on mielestämme riippuvainen yleisestä makrotalousnäkymän paranemisesta. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sektorin kysyntänäkymä on edelleen vahva.
Suuri osa kysynnän hiipumisesta johtuu ymmärryksemme mukaan projektien pysäyttämisestä ja lykkäämisestä, eikä niinkään lopettamisesta. Näin suuri osa kysynnästä siirtyy vain eteenpäin ja muodostaa niin sanottua ”investointivelkaa”. Arvioimme mukaan tämä voi laskun tapaan alkaa purkautua suhteellisen nopeasti, kun talousnäkymä paranee. Jotkut toimijat pitävät myös osaajia ”penkillä”, odottaen toimituksien alkamista, mikä vaikuttaa negatiivisesti laskutusasteisiin ja tätä kautta erityisesti kannattavuuksiin. Toisaalta nousseen korkoympäristön myötä on myös perusteltua olettaa, että asiakkaiden kehityshankkeiden tuottovaateet ovat nousseet. Näin kaikki aikaisemmin suunnitellut spekulatiivisemmat kehityshankkeet eivät välttämättä käynnisty uudessa korkoympäristössä.
Useat osa-alueet vetävät edelleen hyvin. Tässä markkinatilanteessa muodissa ovat projektit, jotka ovat liiketoimintakriittisiä (kuten data ja analytiikka ja toiminnanohjausjärjestelmien kysyntä) tai joilla voidaan saavuttaa kustannussäästöjä, kun taas uusia kehityshankkeita aloitetaan nyt selkeästi vähemmän. Tekoäly on myös ollut kuuma puheenaihe, ja osaltaan se kiinnostaa erityisesti tässä markkinatilanteessa, koska sillä on mahdollista saavuttaa asiakkaalle kustannussäästöjä ja tehostaa myös toimittajien työtä. Kokonaisuudessa tekoälyllä on kuitenkin toistaiseksi yhä pieni rooli. Lähivuosina se avaa kuitenkin uusia kasvumahdollisuuksia. IT-palveluyhtiöiden on kuitenkin arviomme mukaan isossa kuvassa vaikeata hakea tekoälystä selvää kilpailuetua toisiinsa.
Nopeasti muuttuneessa markkinatilanteessa useat yhtiöt ovat joutuneet pitämään muutosneuvotteluita, jopa useampia. Muutosneuvottelut ovat koskeneet sekä ei-laskuttavia rooleja, että laskuttavia rooleja. Asiakaskysynnän epävarmuuden jatkuessa pidempään on hyvin todennäköistä, että uusia tehokkuustarpeita tulee sektorilla.
Lähde: Inderes ja Yhtiöt
Kustannussäästöt eivät vielä purreet täysin Q3:lla ja kannattavuus laski, vaikka ylitti matalat odotuksemme
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin mediaani oli 6,3 % Q3:lla ja laski näin suhteellisen selvästi vertailukaudesta (Q3’22: 8,7 %). Viime vuonna yhtiöiden kysyntä ja kannattavuus olivat vielä läpi sektorin hyvällä tasolla, vaikka epävarmuudesta alettiin silloin vahvemmin puhua. Keskiarvoisesti kannattavuus laski vähemmän ja oli 5,2 % (Q3’22 6,0 %). Kokonaisuutena kannattavuustasot ylittivät melko selvästi matalat odotuksemme, kun 4 oli linjassa ja 5 ylitti ennusteemme. Kannattavuuksiin painetta aiheutti edelleen kireä hintakilpailu ja volyymien lasku erityisesti räätälöidyn ohjelmistokehityksen markkinalla, kevään TES-korotukset ja yleinen inflaatiopaine. Lisäksi yksi työpäivä vähemmän edellisvuoteen verrattuna aiheutti painetta kannattavuuteen. Monet yhtiöt reagoivat vaikeampaan markkinatilanteeseen muutosneuvotteluin ja tehostustoimin, jotka tukivat kannattavuutta vain hieman Q3:lla, enemmän Q4:llä, mutta vahvemmin vasta alkuvuonna 2024. Mikäli kysynnän heikkous laajenee uusille osaamisalueille ja/tai asiakassektoreille ovat uudet muutosneuvottelut todennäköisiä.
Lähde: Inderes
Sektorin kannattavuudet ovat nyt lähihistoriaa (vajaa 9 %) selvästi matalammalla tasolla (5–6 %). Nyt kun yhtiöiden fokus on suuremmin myös kulurakenteissa, niin talouden sekä kysynnän elpyessä kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja.
Lähde: Yhtiöt ja Inderes
Sijoittajan kannalta on kuitenkin mielestämme relevanttia miettiä miltä kysyntätilanne näyttää vuoden päästä, eikä lukittautua liikaa lyhyen aikavälin näkymiin. Pörssit todennäköisesti reagoivat markkinatilanteen parantumiseen jo ennen kuin se alkaa näkyä yhtiöiden numeroissa. Näin on tapahtunut aiemmissa kriiseissä ja kurssinousut pohjilta tapahtuvat tyypillisesti nopeasti. Tulemme julkaisemaan IT-palvelusektorin kootut odotuksemme vuodesta 2024 lähiaikoina.
Pohjoismaiset yhtiöt pärjäsivät paremmin myös Q3:lla
Katsauksessa otimme mukaan 12 (2 uutta) pohjoismaista listattua IT-palveluyhtiötä, jotka toimivat samoilla palvelualueilla seuraamiemme suomalaisten yhtiöiden kanssa. Muiden pohjoismaisten yhtiöiden mediaanikasvu oli 9 % ja orgaaninen kasvu 8 % (Q2’23 14 % ja 7 %). Näin orgaaninen kasvu muissa Pohjoismaissa oli suhteellisesti edelleen selvästi parempaa suomalaisiin yhtiöihin verrattuna.
Muiden pohjoismaisten yhtiöiden (pois lukien suomalaiset) mediaani EBITA- % oli 6,6 % ja vain hieman suomalaisia yhtiöitä (6,3 %) parempi. Kannattavuus parani heikosta vuoden takaisesta (4,9 %). Kannattavuuskehitystä tukivat jo toteutetut kulusäästöt ja nousseet laskutusasteet.
Ruotsissa vaikuttaa luonnollisesti osin samat trendit kuin Suomessa ja markkinassa on havaittavissa myös kaksijakoisuutta. Osa yhtiöistä suoriutuu hyvin, kun taas osalla on markkinan luomia haasteita. Kommenttien perusteella markkina vaikuttaa kuitenkin tasaantuneen, vaikkakin aiempaa matalammille tasoille. Kustannustehokkuustoimenpiteitä toteutetaan, tekoälystä puhutaan ja hankkeita alkaa jälleen siirtyä toteutukseen.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q3-kommentit
Digian Q3-liikevaihto kasvoi 7 % vertailukaudesta (orgaaninen 6 %), mikä on erityisen hyvä ottaen huomioon IT-palvelumarkkinan heikentynyt kysyntäympäristö (sektori Q3 +2 %). Digia kommentoi räätälöidyn ohjelmistokehityksen kasvaneen hyvin Q3:lla, mikä on yllättävää, koska juuri tämä osa-alue on ymmärryksemme mukaan IT-palvelumarkkinassa hidastunut eniten. Yhtiöllä on edelleen projekteja pysähdyksissä ja osaajat odottavat penkillä käynnistymistä, mikä hidastaa kasvua ja vaikuttaa laskutusasteisiin. EBITA oli 8,3 % liikevaihdosta ja laski hieman vertailukaudesta (Q3’22: oik. 8,7 %) ja jäi meidän odotuksista (9,2 %). Vuosina 2024–2025 ennustamme liikevaihdon kasvavan orgaanisesti 2 % ja 5 % ja kannattavuuden nousevan asteittain aikaisempien investointien tukemana vajaaseen 10 %:iin vuonna 2025. Q3-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä ja juuri julkaistu laaja raportti yhtiöstä luettavissa tästä.
Goforen liikevaihto kasvoi Q3:lla 29 % 40,8 MEUR:oon, josta 20 %-yksikköä oli orgaanista, ollen selkeästi kokonaismarkkinan kasvua (Q3: +2 %) kovempaa. Yhtiö oli kommenteissaan varovainen lyhyen aikavälin näkymistä yksityisellä sektorilla, vaikka ei ole vielä nähnyt asiakaskunnassaan merkittävää investointien jarruttelua. Yhtiö odottaa kuitenkin kireän kilpailutilanteen ja hintakilpailun jatkuvan myös ensi vuonna. Goforen oikaistu EBITA-% oli 11,6 %, joka on kausiluontoisesti heikommalla kvartaalilla kuitenkin melko hyvä taso ja sektorin kontekstissa erinomainen. Vahvistuneen kannattavuuden taustalla oli erityisesti laskutusasteen nousu, joka parani kvartaalin loppua kohti. Lisäksi asiakashintojen ja palkkojen kehityksen suhde oli positiivinen, mikä on erityisen positiivista kiristyneen hintakilpailun markkinassa. Ennustamme orgaanisen kasvun olevan nyt 8 % vuonna 2024, ollen markkinaa vahvempaa. Odotamme kasvua jarruttavan ensi vuonna erityisesti yksityisen sektorin kysynnän heikentyminen sekä julkisella sektorilla matalampi hintataso. Q3-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä ja lokakuun luvuista kommentti tästä.
Innofactorin Q3-liikevaihto kasvoi 8 % ja kasvu oli täysin orgaanista. Kasvua voidaan pitää erityisen hyvänä haastavassa markkinassa, jossa sektorin kasvu on ollut selvästi heikompaa (sektori Q2: 0 % ja Q3: +2 %). Orgaanista kasvua ajoi alihankinnan kasvu, rekrytoinnit ja arviomme mukaan pieni laskutusasteiden nousu. Käyttökate kasvoi 2,0 MEUR:oon, mikä oli selvästi yli 1,4 MEUR:n ennusteestamme ja vastasi 10,9 % liikevaihdosta. Kannattavuus oli todella hyvällä tasolla Suomessa, arviomme mukaan vajaan 20 %:n tasolla ja muissa maissa pakkasella. Odotamme liikevaihdon kasvavan orgaanisesti ~3 % lähivuosina laskutusasteiden vetämänä ja käyttökate-%:n olevan noin 11 %:ssa palkkainflaation ja alihankinnan käytön rajoittamana. Q3-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä.
Loihde-konsernin Q3-raportti jäi liikevaihdon osalta (+1 %) jäi odotuksistamme, mutta tuloksen ja erityisesti kannattavuuden osalta ylitti ennusteemme (oik. EBIT-% 3,4 %, Inderes: +1,9 %). Turvaliiketoiminnan liikevaihto kääntyi vastoin odotuksiamme orgaanisesti laskuun (arviolta -4 %) ja myös digitaalinen kehittäminen jatkoi odotetusti vaisua kehitystä (org. laskua arviolta 8–9 %) vaikeassa markkinatilanteessa. Alkuvuoden kannattavuutta rasittaneet kertaluonteiset/lyhytaikaiset haasteet (erityisesti ERP-ongelmat, matalat laskutusasteet digikehityksessä) vaikuttivat pääosin väistyneen. Digitaalisessa kehityksessä yhtiölle tärkeimmistä alueista räätälöidyn ohjelmistokehityksen markkina on edelleen hyvin vaikea, eikä helpotusta näy, mutta data & analytiikassa näkymä on parantunut alkuvuodesta ja pilveen liittyvä konsultointi vetää yhä hyvin. Loihde antoi Q3:n jälkeen odotetusti negatiivisen tulosvaroituksen, mutta varoitus oli ennusteitamme isompi (Inderes oik. käyttökate ennuste 9,5 MEUR vs. uuden ohjeistuksen keskikohta 8 MEUR). Vuonna 2024 ennustamme liikevaihdon laskevan orgaanisesti 1 %:n ja EBITA-%:n nousevan 3,5 %:iin liikevaihdosta. Q3-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täältä ja tulosvaroituspäivitys täältä. Yhtiö piti myös hiljattain pääomamarkkinapäivän, joka on katsottavissa täällä.
Siilin liikevaihto oli vertailukauden tasolla ja linjassa odotuksiimme. Orgaanisesti liikevaihto laski 4 %, markkinan heikkouden iskettyä Siilin tärkeille alueille. Markkinan heikkous on iskenyt juuri Siilille tärkeille osaamisalueille, erityisesti ohjelmistokehitykseen ja autotoimialaan. Ymmärryksemme mukaan finanssitoimialan ja julkisen sektorin kysyntä on ollut suhteellisesti parempaa. EBITA-liikevoitto laski vertailukaudesta ja oli 4,7 % liikevaihdosta Q3:lla (Q3’22: 8,7 %). Kannattavuutta painoi arviomme mukaan orgaanisen kasvun heikkenemisen myötä laskeneet laskutusasteet. Yhtiö kertoi lokakuun alussa uusista muutosneuvotteluista, jotka tukevat Q4:ää. Vuonna 2024 ennustamme liikevaihdon laskevan 1 %:n ja EBITA-%:n nousevan 0,5 %-yksikköä 7,2 %:iin liikevaihdosta. Q3-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin Q3-liikevaihto laski 15 % mikä oli alle odotuksemme. Vertailukelpoisesti liikevaihto kääntyi jälleen 2 %:n kasvuun Retail & Commercen vetämänä. Utilities-segmentin liikevaihto pysyi viime vuoden tasolla, kun odotimme segmentin kääntyneen jo kasvuun. Vertailukelpoinen liikevoitto oli -6 % liikevaihdosta. Tulosta painoi Utilities-segmentin heikkous (liikevoitto -35 %), mitä yhtiön mittavat 3,8 MEUR:n kulusäästöt kuitenkin tukevat ensi vuodesta alkaen vahvemmin. Raportin valopilkku oli Retail & Commerce -segmentin vertailukelpoinen liikevoitto, joka nousi 4 %:iin ja yli 1 %:n ennusteemme. Ennustamme liikevaihdon kasvavan orgaanisesti 2 % ja oikaistun liikevoitto-%:n nousevan 5,2 %:iin vuonna 2024. Q3-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn liikevaihto laski Q3:lla 4 % ja orgaanisesti liikevaihdon kasvu hidastui 2 %:iin. Vaikka orgaaninen kasvu hidastui selvästi alle edellisen 12 kk:n vahvan tason (keskimäärin 7 %), oli orgaaniseen kasvuun yltäminen näkemyksemme mukaan kelvollinen suoritus vaikea markkinatilanne huomioiden. Tietoevryn EBITA-% oli 13,0 % Q3:lla ja jäi hienoisesti alle meidän ja markkinoiden ennusteiden. Tietoevryn ja IT-palvelusektorin kysyntäfundamentit ovat lyhyellä aikavälillä sumuiset, mutta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä vahvat. Vuosina 2024–25 ennustamme kasvun jatkuvan 3 %:n tasolla ja kannattavuuden nousevan asteittain 13,3 %:iin. Ennusteemme ovat selkeästi alle tavoitteiden (kasvu 8-10 % ja EBITA-% 15-16 % 2025 mennessä), mikä kuvastaa nykyistä haastavaa markkinaympäristöä. Q3-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin liikevaihto laski 4 % Q3:lla ja oli kokonaan orgaanista. Näin lasku hidastui Q2’23:sta (-7 %). Isossa kuvassa heikko kehitys johtui edelleen vaikeasta markkinaympäristöstä ja kiristyneestä kilpailusta erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä. EBITA oli 6,3 % liikevaihdosta Q3:lla ja selvästi yli 2,2 %:n ennusteemme. Kannattavuutta tukivat vuoden 2023 alun 3 MEUR:n kulusäästöt ja Q2:lla jatketut tehostustoimenpiteet. Markkinan jatkettua heikkona yhtiö kertoi lokakuussa uusista muutosneuvotteluista, millä yhtiö tavoittelee uusia 3 MEUR:n kulusäästöjä. Kilpailukyvyn parantamiseksi Vincit suunnittelee samanaikaisesti myös uusia tehtäväkokonaisuuksia. Vuonna 2024 ennustamme liikevaihdon olevan vuoden 2023 tasolla ja EBITA-%:n nousevan 6,8 %:iin 3 MEUR:n kulusäästöohjelman ajamana. Q3-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin liikevaihto kasvoi vahvasti 23 % yritysostojen vetämänä. Orgaanisesti liikevaihto supistui -1,5 %, mutta valuuttakurssien heikentymisellä oli arviomme mukaan noin 3 %-yksikön negatiivinen vaikutus liikevaihtoon. Kannattavuus (oik. EBITA -2,0 % vs. Inderes -0,9 %) oli lähes odotustemme mukainen, mutta jäi kansainvälisissä toiminnoissa vielä heikolle tasolle, minkä takia yhtiö aloitti uusia säästötoimenpiteitä. Yhtiön Q3:lla ja alkuvuonna tekemien kustannussäästötoimenpiteiden tulisi kuitenkin näkyä positiivisesti kannattavuudessa loppuvuonna. Raportin valopilkku oli kansainvälisen liikevaihdon hyvä orgaaninen kasvu valuuttakursseista oikaistuna (Inderes arvio >20 %). Vuonna 2024 ennustamme liikevaihdon laskevan orgaanisesti 2 % ja ja EBITA-%:n nousevan 2,5 %:iin kustannussäästöjen ja parempien myyntikatteiden ajamana. Q3-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille