IT-palvelusektorin 2024 odotukset laskivat hienoisesti Q2:lla, mutta H2 näyttää hieman paremmalta
Q2-raporttien ja sen jälkeisten tulosvaroituksien myötä liikevaihtoennusteemme ja kannattavuusodotukset laskivat hienoisesti. Suomen ja Euroopan odotettu vahvistuva yleinen talouskehitys sekä koronlaskut antavat hieman valoa tunnelinpäähän ja luovat edellytykset asteittain vahvistuvalle kysyntänäkymälle myös IT-palvelusektorille seuraavan vuoden aikana. Kysynnän piristymisen ajoitusta ja kulmakerrointa on kuitenkin vaikea arvioida, mikä pitää epävarmuuden korkealla. Suurin huolenaiheemme sektorilla on kova hintakilpailu. Odotamme toisen vuosipuoliskon kehityksen olevan ensimmäistä hieman parempi. Näin odotamme sektorin liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla ja kannattavuuden parantuvan hieman kulusäästöjen ajamana vuonna 2024, mutta jäävän vielä alle potentiaalin. Huomautamme edelleen, että yhtiökohtaiset erot ovat suuret.
Odotamme liikevaihdon laskun loiventuvan ja kannattavuuden paranevan H2:lla
Lähtökohdat Helsingin pörssin Q3’24-tuloskauteen ovat vaisut taloustilanteen pysyttyä heikkona Suomessa ja yleisemmin Euroopassa – piristyminen antaa edelleen odottaa itseään, kirjoitti kollega Juha Kinnunen Inderesin aamukatsauksessa alkuviikosta. Odotamme IT-palvelusektorin liikevaihdon edelleen marginaalisesti laskevan H2:lla ja siten laskun loiventuneen alkuvuodesta. Näin IT-palvelusektorin kehitys on tällä hetkellä keskimääräistä Helsingin pörssin yhtiötä heikompaa, kun se oli vuosia pörssiä keskimäärin parempaa.
Odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen liikevaihdon pudotuksen (v/v) hidastuneen melko selvästi H1:stä (H2 keskiarvo -0,5 % vs. H1 -3,7 %). Laskun loivenemista selittää osin kuitenkin H2’24:n heikompi vertailukausi, kun erityisesti Q1’23:llä orgaaninen kasvu oli vielä vahvaa sektoritasolla (10 %). Lisäksi odotamme oikaistun EBITA-%:n paranevan H2:lla verrattuna alkuvuosipuoliskoon. Parannus on osin yhtiökohtaista. Tietoevryn ja Loihteen kannattavuudet ovat kausiluonteisesti H2:lla vahvempia, Solteqin kannattavuutta tukee Q2:lla toteutettu kustannussäästöohjelma ja Vincitissä tehokkuustoimenpiteet sekä liikevaihdon laskun ennustettu taittuminen.
Tulosvaroituksia tuli Siililtä ja Innofactorilta syyskuussa. Lisäksi useammalla yhtiöllä on näkemyksemme mukaan edelleen selkeä tulosvaroitusriski loppuvuodelle, vaikka niiden mittakaavat vaihtelevat.
Vuonna 2024 odotamme liikevaihdon olevan vertailukauden tasolla
Vuonna 2024 arvioimme yhtiöiden kehityksen edelleen jakautuvan laajalle niiden erilaisten profiilien perusteella. Ohjelmistokehitykseen profiloituneiden ja vahvemmalla yksityisen sektorin painolla operoivien yhtiöiden kehityksen arvioimme olevan suhteellisesti heikompaa myös tänä vuonna (Siili, Vincit, Witted). Eniten Q1:n jälkeen on kuitenkin laskenut sektorin kärkeä vuosia pitäneen Goforen liikevaihtoennusteet, jotka ovat laskeneet 4 %-yksikköä. Gofore on vahvan julkisen sektorin ja sen pitkien sopimusten luonteen myötä moniin verrokkeihin nähden jälkisyklisempi. Tilannetta hankaloittaa se, että yhtiön on pyrkinyt suojelemaan sektoria keskimäärin selvästi vahvempaa kannattavuuttaan, mikä on haastavaa nykyisessä kovassa hintakilpailussa. Muilla vahvoilla julkisen sektorin toimijoilla, kuten Netumilla, Digialla ja Tietoevryllä tämä ei ole näkynyt yhtä voimakkaasti. Päinvastoin osalla näistä kasvu on jopa kiihtynyt edellisistä vuosista (Digia ja Innofactor). Edellä mainituilla vahvoilla julkisen setkorin toimijoilla on myös muuta jatkuvaluonteista tai pitkiin sopimuksiin perustuvaa liikevaihtoa, kuten myös Digital Workforcella.
Odotamme IT-palvelusektorin orgaanisen kasvun olevan vuonna 2024 isossa kuvassa vertailukauden tasolla. Yrityskauppoja on kuitenkin ollut ennätyksellisen vähän vuosina 2023-2024, joten suurta kasvutukea niistä ei saada. Tulevina kvartaaleina vertailuluvut helpottuvat, koska Q1’23 oli viimeinen hyvä vertailukausi. Lisäksi työpäivistä saadaan myötätuulta vielä Q3:lla. Ennustamme seuraamiemme yhtiöiden liikevaihdon mediaanikehityksen olevan -1,0 % ja keskiarvon +0,4 % vuonna 2024. Tarkassa seurannassamme olevan orgaanisen kehityksen mediaanin ja keskiarvon arvioimme olevan +0,0 % ja -1,4 %. Näin orgaaninen kasvuennuste on käytännössä ennallaan. Ennustamme orgaanisen kasvun siis olevan selvästi vuotta 2023 edeltäneitä 6 vuotta hitaampaa (2023: 0 % ja 2018–2022 8–16 %). Keskiarvon ja mediaanin vertailtavuuteen historiaan nähden vaikuttaa suhteellisen selvästi se, että Witted ja Digital Workforce on viimeisen 1–2 vuoden aikana vaihtaneet fokusta kasvusta kannattavuuteen ja se muutosmatka on vielä kesken.
Markkinatilanteeseen ja asiakaskysyntään liittyy edelleen merkittävää epävarmuutta, vaikka tunnelin päässä on valoa. Henkilöstömäärän kvartaalikohtainen pudotus hidastui (-1 %:iin) Q2:lla edellisiin kvartaaleihin verrattuna (Q4’23: -4 % ja Q1’24: -2 %). Tämä antaa hieman luottoa siihen, että kysynnän pohja olisi lähellä.
Korkotaso (pitkät korot ja Euriborit) ovat kääntyneet laskuun, jota on ajanut hidastuva inflaatio, mutta myös osaltaan Euroalueen pidemmälle työnnetty talousnäkymän piristyminen. Korkojen laskun odotetaan jatkuvan ja euribor-futuurit ennustavat 3kk euriborin laskevan noin 1,8 %:iin seuraavan vuoden aikana nykyisestä noin 3,3 %:sta. 12 kuukauden Euriborissa onkin jo nähty selvä pudotus noin 2,8 %:iin. Euroopan taloussuhdanteen parantuessa ensi vuonna, näemme vahvistuvalle kysynnälle olevan edellytykset seuraavan vuoden tähtäimellä. Digi-investointitarpeet ovat samalla tavalla olemassa kuin aiemminkin ja lisäksi asiakkaiden kehityshankkeita on laitettu jäihin kustannussäästötoimenpiteiden ajamana. Lyhyellä aikavälillä sektorin kysyntätilanteen kehitys on mielestämme riippuvaista yleisestä taloustilanteen kehityksestä ja toimialan ennustaminen on edelleen tavanomaista haastavampaa.
Osaajamarkkinan osalta vaihtuvuus säilynee edelleen matalana ja osaajia on saatavilla nyt paremmin kuin vuosiin. Eli toisin sanoen, niiden yhtiöiden, joilla myynti toimii, kasvuedellytykset ovat hyvät. Arvioimme laskutusasteiden hallinnan edelleen olevan haastavaa markkinan herkkyyden ja muutoksien myötä. Lisäksi arvioimme asiakashintojen olevan edelleen paineessa tiukassa kilpailutilanteessa. Hintakilpailu on näkemyksemme mukaan keskeisin riski sektorilla tällä hetkellä. Hintapaine on jo usealla toimijalla uinut syvälle sisään tilauskantoihin, mikä tekee paluusta kannattavammalle kasvu-uralle aikaisemmin odotettua hitaampaa. Mitä kauemmin hintapaine kestää, sitä heikommaksi koko sektorin tilauskannan rakenne muodostuu ja siten myös käänne parempaan tapahtuu vielä hitaammin.
Odotamme kannattavuuden paranevan kulusäästöjen ajamana
Q2-raporttien ja sen jälkeisten tulosvaroituksien myötä olemme laskeneet hieman (0,7 %-yksikköä) kannattavuusodotuksia odotettua heikompien tuloksien ja asiakashintapaineen vetämänä. Arvioimme seuraamiemme yhtiöiden EBITA-marginaalin mediaanin laskevan ja asettuvan 5,2 %:iin (2023: 7,1 % ja 2018–2022 7,6 %), mutta keskiarvon olevan 6,5 % ja parantuvan selvästi vuonna 2024 (2023: 4,9 %). Kannattavuushaasteita tuottaa edelleen laskutusasteiden vaikea hallinta, kun projekteja pidetään odotustilassa ja kasvu on kovan työn takana. Palkkainflaatio tulee olemaan arviomme mukaan maltillisempaa kuin vuosikausiin, mutta kireä hintakilpailu tekee palkkainflaation ja asiakashintojen yhtälöstä negatiivisen yhtiöiden kannalta ja luo painetta kannattavuuksiin. Esimerkkinä hintapaineesta on Gofore, jonka keskimääräiset asiakashinnat laskivat -1,0 % Q2’24:llä Q1’23:n +3,8 %:sta. Goforella pääosa liiketoiminnasta on kuitenkin julkisella sektorilla pitkillä sopimuksilla, joka hieman jopa kaunistaa todellista kuvaa hintapaineesta, sillä se ei vielä täysmittaisesti ole tullut läpi tilauskannassa. Hintakilpailu luo IT-palvelusektorilla painetta kannattavuuksiin, kun palkat eivät jousta samalla tavalla (Gofore +0,1 % Q2’24). Hintakilpailulle ei näy loppua, ennen kuin kysyntä piristyy, mikä taas vaati mielestämme vahvistuvaa talousympäristöä, joka lisäisi jälleen asiakasyritysten investointirohkeutta. Useat yhtiöt sopeuttivat kulurakenteitaan viime vuonna, mikä ajaa kannattavuuskehityksen pieneen nousuun, vaikka kannattavuustasot jäävät odotustemme mukaan edelleen alle potentiaalin. Markkinan parantuessa kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja.
Kattava IT-palvelusektorin yhteenveto ja yhtiökohtaiset kommentit Q2-tuloskaudesta on luettavissa täältä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille