IT-palvelusektori Q1-yhteenveto: Liikevaihto ja kannattavuus laskivat vahvasta vertailukaudesta, mutta kannattavuudessa myös torjuntavoittoja
Suomalaisten listattujen IT-palveluyhtiöiden orgaaninen liikevaihdon kehitys kääntyi laskuun vahvasta vertailukaudesta. Lisäksi kannattavuus laski hyvästä vertailukaudesta, vaikka se laski kustannussäästöjen tukemana hieman odotuksiamme vähemmän. Työpäiväkorjattuna orgaaninen kehitys oli vertailukauden tasolla ja kannattavuus hieman raportoitua parempi. Isossa kuvassa Q1:n trendit olivat samantyylisiä, kun aikaisemmilla neljänneksillä. Suurin huolenaiheemme liittyy edelleen kovaan hintakilpailuun, joka vaikuttaa levinneen pääosaan sektorin toimijoista. Lyhyellä aikavälillä arvioimme kilpailutilanteen säilyvän kireänä, mutta Suomen ja Euroopan vahvistuva yleinen talouskehitys sekä korkotason todennäköinen lasku luovat mielestämme edellytykset asteittain vahvistuvalle kysyntänäkymälle seuraavan vuoden aikajänteellä.
Orgaaninen liikevaihto kääntyi laskuun ja oli hieman odotuksiamme heikompaa
Kotimaisen IT-palvelusektorin liikevaihdot kehittyivät hieman odotuksiamme heikommin vaikeassa markkinaympäristössä Q1:llä. Seuraamiemme yhtiöiden liikevaihto laski orgaanisesti 2 % ja heikkeni näin hieman Q4:sta (0 %). Osin heikompaan kehitykseen vaikutti vahva vertailukausi sekä jälleen (myös Q2-Q4:llä) yksi työpäivä edellisvuotta vähemmän (vaikutus vajaa 2 % per kvartaali). Näin työpäiväkorjattuna orgaaninen kehitys oli vertailukauden tasolla. Kokonaisuutena liikevaihdot kehittyivät Q1:llä hieman odotuksiimme heikommin, kun 2 yhtiötä ylitti, 5 oli linjassa ja 4 alitti ennusteemme. Nyt valuuttakursseista (SEK ja NOK) ei tullut enää suurempaa vastatuulta. Tulevina neljänneksinä vertailukaudet helpottuvat, kun Q2’23 lähtien kysynnän selvä hidastuminen alkoi näkyä monilla yhtiöillä liikevaihdossa. Lisäksi työpäiviä on yksi vertailukautta enemmän Q2:lla ja Q3:lla, mikä tukee liikevaihtoa ja erityisesti kannattavuutta.
Isossa kuvassa trendi oli Q1:llä sama kuin edellisillä neljänneksillä. Yhtiökohtaiset erot olivat edelleen suuret. Netum kasvoi orgaanisesti 7 % ja muutaman yhtiön liikevaihto laski orgaanisesti jopa 10–20 %. Markkinatilanteeseen mentyä haastavaksi viime vuonna, hyvin ovat pärjännet ne yhtiöt joilla on enemmän jatkuvaluonteista liikevaihtoa, syvät ja strategiset asiakassuhteet, toimivat julkisella sektorilla, pitkiä sopimuksia ja yleisesti ne, jotka tekevät asiakkaiden liiketoimintakriittisiä ratkaisuja. Heikommin taas pärjäsivät yhtiöt, joilla on yksityisellä sektorilla ja räätälöidyllä ohjelmistokehityksellä suuri paino. Muun muassa Vincitillä, Siilillä ja Wittedillä räätälöidyn ohjelmistokehityksen heikkous näkyi selvästi näiden yhtiöiden liikevaihdon kehityksessä. Markkinalta on myös kuulunut viime neljänneksinä kommentteja, että ostajat keskittävät ostojaan harvemmille toimittajille. Tämä trendi tukee vahvistuessaan nähdäksemme niitä toimijoita, joilla on kattava elinkaaren palvelutarjooma.
Hintakilpailu on jatkunut kovana ja osin voidaan sanoa, että se on laajentunut viime neljänneksinä, kun useat listatut yhtiöt ovat myös lähteneet mukaan hintakilpailuun. Tämä on sektorin keskeisin huolenaiheemme. Hintakilpailu luo painetta kannattavuuksiin, kun palkat eivät jousta samalla tavalla. Hintakilpailulle ei näy loppua, ennen kuin kysyntä piristyy, mikä taas vaati mielestämme vahvistuvaa talousympäristöä, joka lisäisi jälleen asiakasyritysten investointirohkeutta. Korkojen (Euriborien) ennustetaan laskevan noin 1 %-yksikön seuraavan vuoden aikana ja Suomen talouden (BKT) ennustetaan kääntyvän vuoden lopulla jälleen ujoon kasvun, minkä lisäksi monilla globaalisti toimivilla asiakasyrityksillä kysyntänäkymät ovat vahvistuneet ja Euroopassa talousennusteet ovat olleet myös hieman noususuunnassa. Tätä taustaa vasten arvioimme vahvistuvalle kysynnälle olevan edellytykset seuraavan vuoden tähtäimellä, sillä digi-investointitarpeet ovat samalla tavalla olemassa kuin aiemminkin. Lyhyellä aikavälillä sektorin kysyntätilanteen kehityksen ennustaminen on kuitenkin erittäin vaikeaa.
Kustannussäästöt tukivat Q1:llä ja kannattavuus laski hieman odotuksiamme vähemmän
Sektorin oikaistun liikevoittomarginaalin keskiarvo oli 6,4 % Q1:llä (mediaani 5,4 %) ja laski näin hieman vertailukaudesta (keskiarvo 6,8 % ja mediaani 8,8 %). Vertailukaudella kysyntä oli vielä hyvää ja kannattavuudet samoin hyvällä tasolla. Näin lasku oli tavallaan suhteellisen maltillista. Mediaanikannattavuus laski selkeästi enemmän kuin keskiarvo. Mielestämme keskiarvon tarkastelu on kuitenkin nykytilanteessa mielekkäämpää, koska pienessä tarkastelujoukossa mediaani voi heilua rajusti riippuen siitä, mikä yhtiö sattuu tarkastelujoukon keskimmäiseksi. Kokonaisuutena kannattavuustasot olivat hieman odotuksiamme paremmat, kun 4 yhtiötä ylitti ennusteet, 4 linjassa (alle 1 %-yksikön vaihteluväli) ja 3 alitti ennusteemme. Kannattavuuksia tuki yhtiöiden tekemät kustannussäästöt viime vuonna. Kannattavuuksiin painetta aiheutti edelleen laskeva asiakaskysyntä, kireä hintakilpailu ja palkkainflaatio. Lisäksi yksi työpäivä vähemmän edellisvuoteen verrattuna aiheutti painetta kannattavuuteen. Mikäli kysynnän heikkous laajenee uusille osaamisalueille ja/tai asiakassektoreille ovat uudet muutosneuvottelut todennäköisiä. Toisaalta taas yhtiöt, jotka selviävät vaikean syklin läpi ilman muutosneuvotteluja, tulevat nähdäksemme vahvistamaan työnantajabrändiään.
Sektorin kannattavuudet ovat nyt historiaa (4v 8,2 % ja 6v 7,5 %) matalammalla tasolla (7 %). Nyt kun yhtiöt ovat terävöittäneet kulurakenteitaan vahvojen investointivuosien jälkeen, talouden sekä kysynnän elpyessä kannattavuuksissa voidaan nähdä ainakin hetkellisesti jälleen selvästi parempia tasoja. Tulemme julkaisemaan IT-palvelusektorin kootut päivitetyt odotuksemme vuodesta 2024 lähiaikoina.
Lyhyet yhtiökohtaiset Q1-kommentit
Digian Q1-liikevaihto kasvoi 7 % vertailukaudesta 54 MEUR:oon, mikä oli linjassa odotuksiimme. Orgaaninen kasvu oli 2 % (Q4’23 3 %). Kasvua tuki Top of Minds -yritysosto ja sen ajamana kansainvälisen liiketoiminnan osuus oli 12,3 % liikevaihdosta. EBITA-% oli 10,3 % ja yli ennusteemme. Kannattavuus parani näin hieman vertailukaudesta ja edellisestä neljänneksestä (Q1’23 9,7 % ja Q4’23 9,6 %). Kannattavuusparannusta ajoi arviomme mukaan paremmat laskutusasteet. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 5 % yritysostojen vetämänä (4 %) vuonna 2024. Arvioimme EBITAn kasvavan 19 % 19,9 MEUR:oon (9,9 % liikevaihdosta) liikevaihdon kasvun ja vahvistuvan kannattavuuden ajamana. Kannattavuusparannusta ajaa laskutusasteiden nousu. Q1-yhtiöraportti Digiasta on luettavissa täältä.
Digital Workforcen liikevaihto kasvoi 3 % 6,7 MEUR:oon ja oli yli ennusteemme Q1:llä. Kasvua veti toimialafokuksen mukaisesti terveydenhuolto ja maantieteellisesti kasvumarkkinafokuksena oleva Pohjois-Amerikan markkina-alue. Lisäksi yhtiö on viime kuukausina kertonut merkittävistä sopimuksista juuri kyseisillä alueilla, minkä tulisi tukea kehitystä jatkossa. Käyttökate oli 0,29 MEUR ja lähes tuplasti yli ennusteemme. EBITDA-% oli 4 % ja nousi loppuvuodesta (H2’23 (oik.) -2 %). Kannattavuutta tuki liikevaihdon kasvu (laskutusasteiden nousu, kun henkilöstö väheni) ja viime vuonna toteutetut useat tehostustoimenpiteet. Ennustamme yhtiön liikevaihdon kasvavan 7 % ja käyttökatteen olevan 1,4 MEUR tai 5 % liikevaihdosta vuonna 2024 (2023 oik. EBITDA 0,2 MEUR). Q1-yhtiöraportti Digital Workforcesta on luettavissa tästä.
Goforen liikevaihto oli Q1:llä vertailukauden tasolla 49 MEUR:ssa. Orgaanisesti liikevaihto laski 2 %, mutta työpäiväoikaistuna se oli vertailukauden tasolla. Maantieteellisesti katsottuna kansainvälinen liikevaihto laski selvimmin (-19 %) Q1:llä, mutta yhtiö oli luottavainen loppuvuoteen. Oikaistu EBITA laski 18 % 6,8 MEUR:oon, mutta ylitti selvästi 5,0 MEUR:n ennusteemme. Tämä vastaa olosuhteisiin nähden vahvaa 13,8 %:n EBITA-marginaalia ja on sektorin kontekstissa aivan kärkeä. Yhtiö on viime kvartaaleina onnistunut karsimaan yleiskustannuksia odotuksiamme paremmin. Näin yhtiö todisti jälleen Q1:llä hallitsevan hyvin kannattavuutta, vaikka liikevaihdon jarrutus on ollut voimakasta (orgaaninen kasvu Q3’23 20 % vs. Q1’24 -2 %). Ennustamme orgaanisen liikevaihdon kasvun olevan 1 % ja EBITA-%:n olevan vertailukauden tasolla 14,0 %:ssa vuonna 2024. Q1-yhtiöraportti Goforesta on luettavissa täältä ja huhtikuun luvuista kommentti tästä.
Innofactorin Q1-liikevaihto kasvoi orgaanisesti 5 % 21 MEUR:oon. Kasvuvauhti oli erityisen positiivista nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa. Maantieteellisesti liikevaihto kasvoi Suomessa (vajaa 10 %) ja Norjassa (~20 %) sekä laski Ruotsissa hieman ja erityisesti Tanskassa (~-80 %). Ratkaisualueista Tiedon- ja asianhallinta sekä Digitaaliset palvelut ovat tuloskoneita ja vetävät liikevaihdon ja tuloksen kasvua. Vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 5 % 2,6 MEUR:oon, mikä oli hienoisesti yli ennusteestamme ja vastasi 12,3 % liikevaihdosta. Ennustamme Innofactorin liikevaihdon kasvavan 3 % 83 MEUR:oon vuonna 2024 ja käyttökatteen nousevan 9,7 MEUR:oon tai 11,7 %:iin liikevaihdosta (2023 9,1 MEUR tai 11,3 %) Q1-yhtiöraportti Innofactorista on luettavissa täältä.
Loihteen liikevaihto kasvoi kausiluontoisesti heikommalla (turvaliiketoiminnan takia) Q1:llä odotuksiamme (31,7 MEUR) selvemmin 33,0 MEUR:oon (+6 %; Q1’23: 31,3 MEUR) Turvaratkaisut ja Kyberturva, pilvi & verkot –alueiden vetämänä. Digitaalisissa palveluissa ja Data & AI:ssa liikevaihto laski selvästi. Kannattavuus vahvistui selvästi heikosta vertailukaudesta (oik. EBITDA-% 0,4 %), mutta alitti hieman ennusteemme (oik. EBITDA-% 4,8 % vs. ennuste 6,5 %) odotuksiamme heikompien laskutusasteiden ajamana. Vertailukaudella erityisesti ERP-käyttöönoton haasteet rasittivat sekä liikevaihtoa että kannattavuutta. Kokonaisuutena yhtiö vaikuttaa selviävän vaikeasta markkinatilanteesta varsin kuivin jaloin stabiilin turvaliiketoiminnan avulla, vaikka kannattavuuteen kohdistuu edelleen painetta useammasta suunnasta. Odotamme Loihteen liikevaihdon olevan lähes edellisvuoden tasolla 134 MEUR:ssa vuonna 2024 (orgaaninen kasvu 1 %). Oikaistun EBITA-%:n ennustamme nousevan ERP-ongelmien poistumisen, digitaalisen kehittämisen parempien laskutusasteiden ja organisaation tehostustoimien ajamana 2,9 %:iin vuonna 2024 (2023: 0,5 %). Selkeänä tuloskasvun jarruna toimii palkkainflaatio ja vaikeasti ennustettava toimintaympäristö. Q1-yhtiöraportti Loihteesta on luettavissa täällä.
Netumin Liikevaihto kasvoi 35 % 11,4 MEUR:oon Buutti-yritysoston ajamana Q1:llä. Orgaaninen kasvu oli 7 %, mikä on hyvä suoritus nykyisessä haastavassa markkinatilanteessa (sektori H2’24 0-2 %), vaikka se jäi hieman ennusteistamme. EBITA oli 1,4 MEUR tai 12,4 % liikevaihdosta, mikä on sektorin kontekstissa vahva suoritus (sektori ~7 %) ja ylitti selvästi 1,1 MEUR:n ennusteemme. Kannattavuus parani selvästi vertailukaudesta (8,8 %), mutta erityisesti viime vuoden lopusta (H2 7,8 %). Kannattavuutta tuki orgaaninen kasvu ja sitä kautta laskutusasteiden nousu sekä useat tehokkuustoimenpiteet. Ennustamme liikevaihdon kasvavan 22 % vuonna 2024 Buutti-yritysoston vetämänä (17 %-yksikköä) ja orgaanisesti sektorin kontekstissa hyvää 5 %:n vauhtia. Lisäksi odotamme EBITA-%:n nousevan reiluun 10 %:iin vuonna 2024 (2023 7,4 %) kulusäästöjen ja laskutusasteiden tukemana. Q1-raportti Netumista on luettavissa täältä.
Siilin liikevaihto laski Q1:llä 11 % 29,8 MEUR:oon ja oli alle odotuksemme. Markkinan heikkous on iskenyt juuri Siilille tärkeille osaamisalueille. Q1:llä heikkous oli erityisesti Suomen julkisella sektorilla ja kansainvälisissä toiminnoissa. Ymmärryksemme mukaan finanssitoimialan ja teollisuuden asiakkaiden kysyntä on ollut suhteellisesti parempaa. Oikaistu EBITA-liikevoitto laski vertailukaudesta selvästi (~50 %) ja oli 5,3 % liikevaihdosta Q1:llä (Q1’23 10,0 %). Q1-tulos oli näkemyksemme mukaan selvä pettymys, kun otetaan huomioon viime vuonna toteutetut kahdet muutosneuvottelut ja muut sopeutustoimet sekä niiden kautta tavoitellut kulusäästöt. Ennustamme liikevaihdon laskevan 4 % 118 MEUR:oon vuonna 2024 ja olevan alle ohjeistuksen haastavan markkinan myötä. Lisäksi odotamme oikaistun EBITAn laskevan 7,7 MEUR:oon (6,4 %:iin liikevaihdosta) epäsuotuisan asiakashintojen ja palkkainflaation nettokehityksen myötä. Q1-yhtiöraportti Siilistä on luettavissa täältä.
Solteqin liikevaihto laski 20 % 13,6 MEUR:oon yritysmyyntien painamana, mikä oli alle odotuksemme. Vertailukelpoisesti liikevaihto laski 4 % molempien segmenttien vetämänä. Vertailukelpoinen liikevoitto oli -0,2 MEUR tai -2 % liikevaihdosta, ja parani edellisestä neljänneksestä (Q4’23 -7 %), vaikka oli alle ennusteemme. Solteqin kuluva vuosi vaikuttaa operatiivisten ajureiden osalta edelleen vaikealta ja Q1 jätti selvästi parannettavaa loppuvuodelle, jotta ohjeistukseen päästään. Ennustamme vertailukelpoisen liikevaihdon kasvavan marginaalisesti ja liikevoiton nousevan 1,3 MEUR:oon tai 2,4 %:iin liikevaihdosta uusien kulusäästöjen tukemana. Q1-yhtiöraportti Solteqista on luettavissa täältä.
Tietoevryn liikevaihto laski 1 % 734 MEUR:oon linjassa ennusteemme kanssa. Orgaanisesti liikevaihto laski 2 %. Tietoevryn oikaistu EBITA oli 89 MEUR tai 12,1 % liikevaihdosta (Q1’23: 92 MEUR) ollen täysin linjassa meidän ja konsensuksen ennusteiden kanssa. Kannattavuuden säilyminen lähes vertailukauden tasolla oli nähdäksemme varsin hyvä suoritus ottaen huomioon laskenut liikevaihto ja kustannusinflaatio. Suurin uutinen oli, että Banking-liiketoiminta jää yllättäen osaksi konsernia, mikä oli pettymys. Odotamme yhtiön orgaanisen liikevaihdon kasvun hidastuvan 1 %:iin haastavan markkinan ajamana (2022-23 4-6 %). Lisäksi odotamme EBITA-%:n olevan 12,6 % vuonna 2024 (2023 12,6 %). Q1-yhtiöraportti Tietoevrystä on luettavissa tästä.
Vincitin liikevaihto laski 17 % 23,0 MEUR:oon Q1:lla ja oli hieman alle ennusteemme. Muutos oli kokonaan orgaanista ja jyrkkeni näin Q4’23:n -10 %:sta. Isossa kuvassa heikko kehitys johtuu vaikeasta markkinaympäristöstä ja kiristyneestä kilpailusta erityisesti räätälöidyssä ohjelmistokehityksessä sekä Yhdysvaltojen heikosta kehityksestä. EBITA heikentyi selvästi vertailukaudesta ja oli 0,7 MEUR tai 3,0 % liikevaihdosta ja oli hienoisesti yli odotuksemme (Q1e 0,6 MEUR). Tulosta painoi liikevaihdon lasku, USA:n heikot laskutusasteet (-0,2 MEUR tai EBITA -12 %) ja projektiylitykset (vaikutus noin 1 %-yksikkö EBITA:ssa). Kokonaiskannattavuustasoa voidaan pitää yhtiölle heikkona, vaikka liikevaihdon laskusta tuli selvää vastatuulta. Ennustamme Vincitin liikevaihdon laskevan 8 % 91 MEUR:oon ja oikaistun EBITA-%:n nousevan kulusäästöjen ja laskutusasteiden ajamana 4,6 %:iin vuonna 2024 (2023: 3,4 %). Q1-yhtiöraportti Vincitistä on luettavissa tästä.
Wittedin Q1-raportti oli pitkälti odotustemme mukainen, vaikka negatiivisena yllätyksenä asiantuntijamäärä laski 11 henkilöllä maaliskuussa. Wittedin Q1-liikevaihto laski selvästi (-18 %) 14,8 MEUR:oon (Q1’23: 18,2 MEUR), mikä oli kuitenkin odotustemme mukaista. Orgaanisesti liikevaihto laski noin 21 %. Liikevaihdon laskun taustalla olivat päättyneet asiakassopimukset erityisesti vuodenvaihteessa ja jo pidempään hitaampana jatkunut uusmyynti vaikeassa markkinatilanteessa. Kannattavuus jatkoi paranevalla trendillä kustannussäästötoimenpiteiden ansiosta ja oikaistu EBITA-% 2,6 % vastasi odotuksiamme, mutta ilman oikaisuja kannattavuus (EBITA-% 0,7 %) jäi hieman odotuksistamme. Positiivisena antina raportissa oli odotuksiamme matalammat liiketoiminnan muut kulut ja arviomme mukaan parantuneella trendillä jatkanut myyntikate. Odotamme nyt Wittedin liikevaihdon laskevan -15 % (orgaanisesti -16 %) 55 MEUR:oon vuonna 2024. Oikaistun EBITA-%:n ennustamme nousevan kulusäästöjen ja parempien myyntikatteiden ajamana 2,6 %:iin vuonna 2024 (2023: -0,3 %). Q1-yhtiöraportti Wittedistä on luettavissa tästä ja kommenttimme huhtikuun liikevaihtokatsauksesta tästä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille